Прашања за Христијанството I

• Креатор на темата Креатор на темата marcus
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Мене ме интересира ИМЕТО НА БОГА. Кое е името на Бога, со кое вие секојдневно му се обраќате, или поконкретно кажано,дали Бог има или нема име.
Благодарам!

Името на бога ке го најдиш кога ке си ја смениш верата.. Пробај не боли

Е ова ти се вика одговор! :aplauz::aplauz::aplauz:

Зошто православните негодуваат кога некој ќе рече СВЕТО ТРОЈСТВО, и велат дека поисправно било да се рече СВЕТА ТРОИЦА ?

:raz::raz::raz: :icon_roll:icon_roll:icon_roll :ne_zboram:ne_zboram:ne_zboram

Името на бога ке го најдиш кога ке си ја смениш верата.. Пробај не боли

не. не е поентата некој да си ја смени религијата, туку да си ја цени сопствената, не дискриминирајќи ги другите.

Илјада триста седмицо! -Ќе одговориш на прашањето кое е поставено погоре? :)

Илјада триста седмицо! -Ќе одговориш на прашањето кое е поставено погоре? :)

Не сум јас православен теоретичар по било која основа. Не сум одговарал на било какви прашања од таа област, ниту сакам да одговарам. Не сум достоен да одговарам на нив. Но, има тука на форумов членови кои тоа го изучувале во соодветни школи, ако сакаат нека ти одговорат.

...ако сакаат да се занимаваат со ефтини провокации.

Хехе, значи се што е напишано и прашано од наша страна се евтини провокации, а на другите теми пак пишуваш за двојни стандарди. Патетично!

Хехе, значи се што е напишано и прашано од наша страна се евтини провокации, а на другите теми пак пишуваш за двојни стандарди. Патетично!

не се ефтини, туку безпредметни. се препирате околу ист мотив: „нешто поголемо од нас самите“ како наш креатор. ист филм - друга режија. погледнете позади приказната.

Еве ме пак со едно прашање.
Во Библијата се споменува дека е забрането да се јаде од плодовите на дрвото кое се наоѓа во центарот на Едем. Е сега, од каде е произлезена приказната дека тој плод е токму јаболкото, кога не се споменува тоа во Библијата?

Еве ме пак со едно прашање.
Во Библијата се споменува дека е забрането да се јаде од плодовите на дрвото кое се наоѓа во центарот на Едем. Е сега, од каде е произлезена приказната дека тој плод е токму јаболкото, кога не се споменува тоа во Библијата?

Од народните приказни. Инаку во Библијата тоа дрво се нарекува "дрвото за познавање на доброто и злото", а не јаболкница како што и самиот забележа.

Од народните приказни. Инаку во Библијата тоа дрво се нарекува "дрвото за познавање на доброто и злото", а не јаболкница како што и самиот забележа.

A јаболкото од каде било, мислам на тоа дрво растело? И дали било јаболко воопшто?

A јаболкото од каде било, мислам на тоа дрво растело? И дали било јаболко воопшто?

Јаболкото е купено подоцна. На есен. Пошто ова пролет било и немало уште јаболка. Арно, ама, после, на есен, станало многу важно за „јаболчарите“ да е нивни плод, па се договориле дека, у ствари, јаболко е најбоље да било.

И би така.

И сега, Адам и Ева јаделе од јаболкото... иако, додуше, пролетта јаделе урми... ама ај сеа кажи им на европјаниве урми дека јаделе у Еденската градина... јабука звучи пореално.

Јаболкото е купено подоцна. На есен. Пошто ова пролет било и немало уште јаболка. Арно, ама, после, на есен, станало многу важно за „јаболчарите“ да е нивни плод, па се договориле дека, у ствари, јаболко е најбоље да било.

И би така.

И сега, Адам и Ева јаделе од јаболкото... иако, додуше, пролетта јаделе урми... ама ај сеа кажи им на европјаниве урми дека јаделе у Еденската градина... јабука звучи пореално.
Ако дрвото на спознавањето на доброто и злото било јаболкница..тешко им на Ресенчани...ама поентата и онака не е плодот...го нема во продажба..туку непослушноста на Адам и Ева

:pos2:

Баш си го оправдуваш потписот под никот
DBack
Одговарач-аматер

Мала но битна корекција, во центарот на Еден било дрвото на животот односно на бесмртноста, една од двете главни карактеристики на разликата помеѓу боговите и луѓето. Втората разлика ја давало дрвото на знаењето за доброто и злото.

Кога виделе боговите дека Адам и Ева може да каснат и од средното дрво ги истерале за да не станат како нив, бесмртни.

Ја има приказната во секоја Библија а повеќе за дрвото на бесмртноста и во Епот за Гилгамеш.

Мала но битна корекција, во центарот на Еден било дрвото на животот односно на бесмртноста, една од двете главни карактеристики на разликата помеѓу боговите и луѓето. Втората разлика ја давало дрвото на знаењето за доброто и злото.

Кога виделе боговите дека Адам и Ева може да каснат и од средното дрво ги истерале за да не станат како нив, бесмртни.

Ја има приказната во секоја Библија а повеќе за дрвото на бесмртноста и во Епот за Гилгамеш.

Na koi bogovi mislis? Biblijata e monoteisticka hristijanska sveta kniga.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom