Протест за поддршка на грчките анархисти, плоштад Македонија, 18.12.2008 20:00

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Протестот, според тоа што разбрав е директна подршка на левичарското движење во Грција.
Значи, бројните Македонски левичари (10 или 20 души) ги подржуваат своите идеолошки браќа од Грција. Апсолутно романтично.

Во Македонска верзија, протестот е револт и против владата на Македонија, која бунтовнициве наши ја поистоветуваат со онаа грчката.

Инаку, интересно е што грчката опозиција има идентичен став за името и Македонската нација со владата на Караманлис.
Но, истата еве ги почитува грчките протести, па и нашиве Че Гевара wannabes индиректно ја подржува Грција и во ставот по однос на името и другите прашања.

Прво донесоа грци у сред Ск, за да ни кажуваат колку они се фини, а колку нашиот патриотизам е за никаде...Сега ова. Не знам кај ќе им биде крајот.

Ма дај? Стварно?
Сеа ќе не убедиш дека Хеленизмот не е европска измислица?

Како што веќе реков, со овој чин, Вуна и овците негови, индиректно ја подржуваат грчката опозиција (пошо ако има преврат, таа ќе дојде на власт ко партија, не група зелени анархисти).
А ставот на грчката опозиција е:Нема Македонски народ и нема држава со име Македонија.

Е ова го подржуваат бунтовните другарчиња на Вуна вечерва.

Сметам дека треба сериозно да се позборува за нивните акции. Тие се апла не-македонски.
Авангардни биле, космополити биле...Браво!
Ама и ми работат против земјата.
Ада јас прочитав неколку коментари извештаи од странски кореспонденти во гр и според нив движењето не е левичарско туку е ултралевичарско, и не протестира против политиката на неа демкратија односно десничарите туку протестира против политиката на две те партии и левата и десната кои само си прават нати го дај ми го со власта а пак ефективно социолошки ги зачувуваат и обете репресивните, конзервативните и национал-романтичарските вредности.
Не ме разбирај погрешно ова е само за да ти дадам до знаење дека има и друг вид на информација која може ќе ја смени твојата интерпретација на целата проблематика.

Страв лозје чува....а ада ?

Инаку кога ќе понавлезеш во суштината на проблемот, ќе воочиш дека обете влади (и на Караманлис и на Груевски), имаат идентичен стил на владеење.

Обете се десничарски влади, или барем сакаат да глумат десничарски.
Обете утките на економски план, успешно (барем до сега) ги компензираат со пуштање доза на национализам.
Обете сакат да се докажат како големи борци против комунизмот, иако методите на комунизмот на големо, и самите ги практикуваат.
Околу спорот со името, обете го лажат сопствениот народ. Едните дека нема ништо да изгубат.....а другите дека се' ќе добијат.
Обете се големо разочарување за сопствениот народ.
Обете после некоја година, ќе бидат опозиција.
Разликата е во тоа што едните се на почетокот на крајот.....а другите веќе гледаат во крајот.
Така е братот.
Мора еднаш за секогаш да се тргнат од политичката сцена овие две зла (ДПМНЕ и НЕА ДЕМОКРАТИА) кои сакат да ја разнебитат Македонија.

Како што напоменав, нема никаква разлика помеѓу нив.
Едните само работат на остварување на агендата на другите.
Реален ама и ПАСОК очигледно е на иста линија со Неа демократија кога станува збор за разнебитување на Македонија.
Друга работа, неможеш да ги посредуваш дпмне со неа демократија и сдс со пасок, пошто контролата на државниот апарат кој ја имаат грчките партии е далеку далкеу далеку поголема од таа на македонските партии, македонските партии и дпмне и сдс немаат сила да издржат толку многу удари ко грчкиве бидејќи се многу помлади и се далеку поподлежни на распарчување и уништување.
Така да паралелата на политиката дпмне и неа демократија е само навидум дека водат иста политика, ама реалноста е дека дпмне е мала шала во споредба со неа демкратија.

Колку пати треба да се повтори дека, протестот грчки на никаков начин не е поврзан со постоечката политика на Грција кон Македонија, ниту пак исходот од протестот ќе промени било што во однос на Македонија.

И да дојде опозицијата на власт, и таа ќе продолжи со негирање на Македонската нација, како што сама на повеќе наврати си изјави.
Жал ми е што морам да констатрам дека освен Серпико, сите сите до еден кои напишавте постови се воглавно плитки и преполни со предрасуди.
Не ме разбирајте погрешно јас сум против анархијата и анархистичкото движење како такво и не го подржувам.
НО мора да се погледне ситацијата од повеќе аспекти и подлабоко, како што се обиде тоа да го направи серпико.
Имено според она што можеме да го видиме и констатираме е дека во грција преку замајувањето на народот со национал-роматизмот што меѓу другото е и нивното спорење на напиот идентитет е силна алатка за дефокусирање од лошата финасиска и социјална сосотјба во државата, па преку национализот се држи таа колку толку стабилна.
Очигледно е дека се создала критична маса која свесна дека тоа со национализмот како на пример нашиот идентитет се воглавно користени за лоботомија и дека навистина има голем пробелм во нивното општество, кое за да може да постигне нов социјален мир и каква таква функционална економска сосотојба треба да се сменат некои работи во општеството межу кои очигледно и согласноста на левата и десната грчка партија за безкомпромисното чување на “старите вредности“ односно дека грците се најстари и најпаметни и дека се кон сите супериорни и дека се им се може.
Повеќеќ од очигледно е дека опозицијата сака да го искористи ова за да дојде на власт ама се нае дека ако се случи само тоа нема ништо да се постигне. За да се постигне нешто треба да се сменат некои принципи на кои функционира денешното грчко општество, почнувајќи од намалување на тоталната контрола на населението и неговите слободи, која што прекумерна контрола и е главната причина за толку голем број на анархисти во гр.
Со други зборови, јас ги подржувам сите обиди за промени во општествениот систем ан гр кои би резлтирале со ново општество кое има многу поголеми слободи и нема да се гради на националромантичарската основа дека гр е лулката на демократијата и дека тоа е вечно и дека поради тоа сите во гр. мора да се етнички грци и дека треба да се најпаметни.
Факт е дека и неа демократија и пасок ги негуваат овие вредности дека во грција секој грчки државјанин мора пред се да е етнички грк, што потсетува на една нацистичка политика спроведувана од хитлер за ариевска раса која политика е очигледно поткрепена од одвете глеми а и од трите помали партии парламентарни партии во гр.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Ада јас прочитав неколку коментари извештаи од странски кореспонденти во гр и според нив движењето не е левичарско туку е ултралевичарско, и не протестира против политиката на неа демкратија односно десничарите туку протестира против политиката на две те партии и левата и десната кои само си прават нати го дај ми го со власта а пак ефективно социолошки ги зачувуваат и обете репресивните, конзервативните и национал-романтичарските вредности.
Не ме разбирај погрешно ова е само за да ти дадам до знаење дека има и друг вид на информација која може ќе ја смени твојата интерпретација на целата проблематика.
Во ред. Ултра-левичари се.
Кога би дошла промена на власт, преку кое правно тело тие би ја превземале контролата?
И каков е ставот на тоа правно тело/партија, по однос на Македонија?
Жал ми е што морам да констатрам дека освен Серпико, сите сите до еден кои напишавте постови се воглавно плитки и преполни со предрасуди.
Не ме разбирајте погрешно јас сум против анархијата и анархистичкото движење како такво и не го подржувам.
НО мора да се погледне ситацијата од повеќе аспекти и подлабоко, како што се обиде тоа да го направи серпико.
Имено според она што можеме да го видиме и констатираме е дека во грција преку замајувањето на народот со национал-роматизмот што меѓу другото е и нивното спорење на напиот идентитет е силна алатка за дефокусирање од лошата финасиска и социјална сосотјба во државата, па преку национализот се држи таа колку толку стабилна.
Очигледно е дека се создала критична маса која свесна дека тоа со национализмот како на пример нашиот идентитет се воглавно користени за лоботомија и дека навистина има голем пробелм во нивното општество, кое за да може да постигне нов социјален мир и каква таква функционална економска сосотојба треба да се сменат некои работи во општеството межу кои очигледно и согласноста на левата и десната грчка партија за безкомпромисното чување на “старите вредности“ односно дека грците се најстари и најпаметни и дека се кон сите супериорни и дека се им се може.
Повеќеќ од очигледно е дека опозицијата сака да го искористи ова за да дојде на власт ама се нае дека ако се случи само тоа нема ништо да се постигне. За да се постигне нешто треба да се сменат некои принципи на кои функционира денешното грчко општество, почнувајќи од намалување на тоталната контрола на населението и неговите слободи, која што прекумерна контрола и е главната причина за толку голем број на анархисти во гр.
Со други зборови, јас ги подржувам сите обиди за промени во општествениот систем ан гр кои би резлтирале со ново општество кое има многу поголеми слободи и нема да се гради на националромантичарската основа дека гр е лулката на демократијата и дека тоа е вечно и дека поради тоа сите во гр. мора да се етнички грци и дека треба да се најпаметни.
Факт е дека и неа демократија и пасок ги негуваат овие вредности дека во грција секој грчки државјанин мора пред се да е етнички грк, што потсетува на една нацистичка политика спроведувана од хитлер за ариевска раса која политика е очигледно поткрепена од одвете глеми а и од трите помали партии парламентарни партии во гр.
Она што ти го изнесуваш како анализа за ситуацијата во Грција, на мене и на многу други ни е одамна познато. Впрочем и има тема за протестите во Грција, нивните мотиви и сл. Тука истите не ги проблематизираме. Тука ја разгледуваме подршката на дел од македонската маладина.

Што дел од младите денеска подржа?

Дали тие млади имаат официјална информација дека главните организатори на грчките протести, имаат поинакви ставови од оние на владата на Караманлис или Пасок, во врска со Македонското прашање. (односно дали тој протест менува нешто за Македонецот, како народ и држава?)

Дали Вуна и останатите денес настапија како анархисти, без никаква национална определба, или тргнаа од позиција на Македонски левичари кои ја подржуваат Грчката (ултра) левица? (тоа е многу важно...Дали се претставуваат како Македонци кои сепак ги имаат интересите на својата земја во предвид, или воопшто не ја имаат Македонија во предвид и не се врзуваат за нација? )

Затоа што на овие прашања нема одговор, ќе сублимирам според достапните информации...

Штом се за човекови права, социјална правда и против тиранија и тоталитаризам, зошто не одбраа да протестираат против претседателот на Зимбабве, кој цела држава ја држи болна од колера, и ги затвора границите и не и дозволува да се лекува, туку ја остава да умре?
Зарем тоа не е флангрантна социјална неправда и кршење на човекови права?

Зошто ги одбираат најголемите негатори на Македонецот и ги подржуваат, кога има поаларматни случаи на неправди низ светот, на кои би им била добредојдена подршка?

Конечно, зошто одбираат вакво време, кога односите со Грција се на ужасно ниво, да ја подржуваат истата земја?
Кого подржуваат, се запрашеле ли?
Какви се последиците од тоа врз Македонската борба?

Се на се, протестов, на мојата држава и на мојот народ, НЕ му носи ништо добро.
Напротив, му штети.
Која е сврхата тогаш од истстиот и зошто луѓе како Вуна се дрзнуваат да го изведат?

Член од
10 август 2008
Мислења
703
Поени од реакции
1.930
Ех е баш да видам дали некоја будала ќе отиде,ако има повеќе народ отколку што излегоа за кога требаше народот да излезе срамота:kesa:,абе ај не се удирајте во гради да подржувате држава која ве негира мислам ЛОЛ,мене мерак ми се прави што државата им пропаѓа, а јас ќе го подржувам непријателот,а тие што што ги спомнавте демек ултра левичари ќе оделе нека одат нека си е*ат мајката е*ате шупаците плитки ни биле мислењата а вашите мислења да подржите нешто што не треба к*р да ве боли што случува во др земја,а?
Само едно прашање до тие што ќе го подржат срањето утре,да се случеше тоа што се случува таму доле и во Македонија дали и гејците ќе излегоа?????за подршка само на тоа одговорете ми ???

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Се на се, протестов, на мојата држава и на мојот народ, НЕ му носи ништо добро.
Напротив, му штети.
Која е сврхата тогаш од истстиот и зошто луѓе како Вуна се дрзнуваат да го изведат?
Целта е да се покаже дека и кај нас постои одредена група која има поинакво мислење од останатото предоминантно мнозинство и дека преку тоа вуна and co. несвесно ја испшолнуваат целта за потсетување на народот зошто треба во најмала рака да биде многу претпазлив во врска со случувањата во гр како и да има покритички пристап, односно да ги согледа некои од позитивните и некои од негативните аспекти на тоа што се случува во гр.

А за тие прашања за што точно се протестира во гр и што всушност подржуваат тие кај нас што излегоа да протестираат, јасно е дека не се потполно и јасно одговорени, ама сепак тоа не е причина да се направи анализа на ситуацијата и можните значења за повеќете теоретски можни причини и цели. А не да се оди веднаш нагло со предрасуда.

Инаку она што го кажав дека се против двете поентата е и двете или барем една од двете големи партии во гр треба да се реформираат и да ги отфрлат тие стари вредности кои ги наведов за да се има ефект, така да не е битно која партија ќе дојде на власт туку битно е дали таа ќе биде реформирана со перспектива за менување на сегашните вредности на гр/општество.

Член од
10 август 2008
Мислења
703
Поени од реакции
1.930
Добро а да го прашам јас тој вуна и компанија кај беа за Достоинство,кај беа кога требаше да се излезе за името протестот и ред др протести кај беа????,кај беа за кога требаше протести за Македонија,да и во МКД има терор од полиција и се,нека се орг порано а не сега бе усте подршка на гејленд ќе им давам ако сакаат нека се убијат меѓу себе во атина гајле ми е.
ако се орг протест посебно тука кај нас за теророт во МКД да би дошол ама вака ич исто како ништо да не се случува утре

Шмекерот

Еден и единствен
Член од
24 мај 2008
Мислења
1.767
Поени од реакции
384
Би излегол на протест за нешто што го мачи нашиов народ. Би подржал.
Но да подржувам грчишта демек солидарен да бидам со нив. Нема шанси. Државата им е у хаос да и нека биде уште долго. Ни акнаа вето...епа еве на овој начин им се враќа се. Ако ние имавме било какви проблеми како они шо имаат моментално ни на крај памет немаше да им текне да се солидаризираат со нас и за нас. Туку ќе фаќаа сеир и ќе се насладуваа на нашата несреќа. Кој ги ебе. Сами нека си се справуваат со се што им се случува.
Јас можам само да навивам да си ги убијат Караманлис и Бакојани и ништо повеќе. ...

Член од
24 ноември 2008
Мислења
1.035
Поени од реакции
44
"Нашиот гнев е против политиката што ни ги краде нашите животи, против политиката што ни ја уништува иднината, против политиката која убива млади луѓе. Оваа политика има име. Тоа е неолиберализам. Тоа е причина зошто денес младите луѓе се погодени со неизвесност. Тоа е причината што младите луѓе го губат своето право на бесплатно и јавно образование, нивното право на сериозно осигурување, нивното право на достоинствен живот, нивното право на живот во одржлива животна средина“ - дел од прогласите со кои се повикува на револт низ цела Европа.

Едно од најинтересните прашања што во моментов се надвиснуваат за немирите низ Грција и низ европските метрополи е која е причината за нив? Не треба да се биде наивен и да се верува дека убиството на петнаесетгодишното момче беше настан со потенцијал да покрене толкава маса, да извади на улица илјадници млади луѓе бесни на државата и на системот. Прашањето е многу покомплексно.
Уште поинтересно прашање е како медиумите известуваат за она што се случува и колку од барањата на демонстрантите и организациите што стојат зад нив се слушнаа преку мејнстрим-медиумите. Ова прашање директно ќе го отвори и прашањето колку медиумите во т.н. западен цивилизациски круг се навистина слободни и кој навистина ги контролира. Всушност дечкиве можеа многу по лагодно,да го изведат ова! и да имаат многу поголем одзив! бидејки ллудост е да повикаш некоја да штрајкува во име на Грчките анархисти сигорен сум дека ако повикот беше даден тоест сервиран, како мирен собир кој се бори неправдата и тоталитаризмотот и да наведеа за што се се злагаат,и дека уствари сакаат да и предочат на власта дека е време за вистински промени,и преродби идека веќе ова не се трпи прв ќе бев , што ке искочеше ама само луд човек може да ме повика да подржам грклан:vozbud:

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Штом се за човекови права, социјална правда и против тиранија и тоталитаризам, зошто не одбраа да протестираат против претседателот на Зимбабве, кој цела држава ја држи болна од колера, и ги затвора границите и не и дозволува да се лекува, туку ја остава да умре?
Зарем тоа не е флангрантна социјална неправда и кршење на човекови права?
Aда, веќе сите знаеме дека ваквите чејн мејлови "Hello. I am mister Braiki Sumbasilla from Zimbabwe, and i will give you 5% of 24 milllion USD if you ...." се спам, затоа :)

Добро а да го прашам јас тој вуна и компанија кај беа за Достоинство,кај беа кога требаше да се излезе за името протестот и ред др протести кај беа????
Не, овие се за солидарност меџу народима, не за достоинство. Ич не разбираш, мајкуму :)

Всушност дечкиве можеа многу по лагодно,да го изведат ова! и да имаат многу поголем одзив! бидејки ллудост е да повикаш некоја да штрајкува во име на Грчките анархисти сигорен сум дека ако повикот беше даден тоест сервиран, како мирен собир кој се бори неправдата и тоталитаризмотот и да наведеа за што се се злагаат,и дека уствари сакаат да и предочат на власта дека е време за вистински промени,и преродби идека веќе ова не се трпи прв ќе бев , што ке искочеше ама само луд човек може да ме повика да подржам грклан:vozbud:
Апсолутно точно. А тие изиграа на карта која ќе ги промовира како најсолидарни либертијанци, хасап исо9002 бифтек во македонското гнило месо и демо-анархисти. И кога играш на карта: јој народе шта си глуп - просто садистички е да очекуваш успех, но романтично е да имаш приказна за кажување за после 30 години.

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.503
Поени од реакции
1.894
За нашиве проблеми дома луѓето не излегуваа на протести а сега некој повикува да им се придружиме на демонстрантите во Грција? Бог да чува и да брани:tapp:

F

FilipMacedon

Гостин
Ни самите не се свесни дека еден ден Грците ке тврдат дека протестирале затоа што биле претставници на "Грчкото малцинство" во Македонија,верувам дека за некој ден ке видиш на Катимерини наслов Грци протестираат и во ФИРОМ

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Гладен сум. Ми се јаде гиро. ...

Темава е зрела за клуч мада мислам дека има уште простор за млатење празна слама за некави шутраци (“Вуна’’ - кој псевдоним јбт) и за нивниот нарачан протест. Или нема?

Член од
24 ноември 2008
Мислења
1.035
Поени од реакции
44
Каде се започна- Ексархија е кварт на Атина во близина на Политехничкиот факултет, дел познат по тоа што низ него се движат претежно студенти. Студентите и прогресивната младина, пак, во Грција се група која е организирана во групи, официјални или не, партии, мрежи на организации со претежно левичарска идеологија: од анархисти, социјалисти, комунисти, марксисти и ленинисти, па до маоисти и сталинисти. Нивните активности се движат од борба за правата на емигрантите, екологија, бесплатно образование, антинационализам до синдикалните барања за скратување на работното време, зголемување на платите и слично.
Второ, предвид мора да се има дека серијата протести, штрајкови, судири со полицијата, не беа спонтани. Зад голем дел од нив стоеја организации или мрежи од организации кои подолго време работат на подигање на борбеноста и заострување на конфликтот помеѓу класите, односно помеѓу пролетеријатот и прогресивната младина, од една, и државните институции од друга страна. Значи некој си играше со огин и огинот излезе од контрола
Трето, до овој момент нема единствена организација или координативен орган кој би го презел водството на масите и кој би ги повел во осмислена радикална промена на општествените односи, почнувајќи од рушењето на институциите како инструменти и симболи на стариот систем. Се додека не се појави едно такво тело што би можело да ги истакне и формулира клучните барања на масите немирите не може да се сметаат за револуција. При што напреднава гркланска младина пак ке мора да бира Помегу змија и магаре тоест повторно неминовно ке дојде до стабилизација на ситуацијата,ако не хунтата доага,и притоа повторно една од двете нај моќни грчки фамилии кој владеат со грција уште од времето на медичи кој се исчезнати од италија уште пред 278 години повторно ке си седне на тронот едноставно бидејки,анрхистите нити имаат раководство нити имаат таков капацитет има една изрека со деца не се прави држава но можеш да ги изманипулираш да си добиеш своја држава.

F

FilipMacedon

Гостин
. Нивните активности се движат од борба за правата на емигрантите, екологија, бесплатно образование, антинационализам до синдикалните барања за скратување на работното време, зголемување на платите и слично.

Ништо од бизнисот,додека не стават и борба за признавање на Македонија и малцинствата во Грција тешко дека ке наидат на подршка

Kajgana Shop

На врв Bottom