Законот на Телема

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.300
И крај нема :)
Секој своето од дома си го продава.
Како за џабе да е convert not.
Како и да е
Темава не ми е активна некако.
Би ве прашал,дали се согласувате со "If we learn to open our hearts, anyone, including the people who drive us crazy, can be our teacher."
Дали навистина секој може да ја заземе фигурата на учител?
Не смееме да мешаме учител и некој од кого сме научиле нешто,по волја или не.
Зборувам за учител кој знае што прави и е оспособен за таа улога а не за нешто во стилот "Од последната женска научив да не пијам вода после дванаес".
Мислам дека ми ја сфаќате поентава? :)
Не прашувам дали од секого можеме да научиме по нешто,туку дали поради фактот дека од него сме научиле нешто,тоа го прави учител?
Како и да е, не преобратуваме. Подобро е да знаете дека испрашуваме како Инквизицијата :) И на крај ќе ве фрлиме на друмот на животот покажувајќи ве со прст :))))
Се зафркавам, не сме до толку строги и страшни :)
Темата умира, и изгледа, да и подобро што е така... Бидејќи како што кажа, крај нема :) Се едно та исто пишување... Никој не прочитал ниту изведувал ритуал тука а се зборува на големо... Но што да се прави...

Бараш учител па поставуваш вакви прашања или има некоја позадина прашањето? :)
Еве ти клип (тоа е модерно тука на форумов па да пробам и јас) и види што вели Wilson за оние кои бараат учители во мистериите (и јас се сложувам со неговата изјава). Да се завземе позиција на учител... мислам дека завземање е несоодветен збор...
Кој би сакал да биде учител и да има толку голема одговорност кон еден куп луѓе? Тоа и не е баш благородна работа како што е учител во образованието :)
Повели клипот:

Г

Господ

Гостин
Кога спомнав convert not,не зборував за телемитите туку за оној профан пристап кој го имав пред 2 години.
Ех времиња,кога се обидувавме да докажеме ова или она,овој бил ваков оној онаков,а нас темелите црви не изедоа.
Aма што се вели,задникот мора да се запоти,да се прочита и да се одлучи како ќе се примени.

Инаку,не целев баш кон тоа,иако тотално се согласувам со она што се вели во клипот.
Замисли одеднаш,анархија.
Хаосот ќе настане не затоа што секој ќе се чувствува слободен да сака што прави туку затоа што никој нема да знае што да прави.
Ние сме како запчаници,ако се заглави еден настанува тотална збунка.

Зборот ми беше,зошто оној од кој сме научиле нешто се нарекува учител?
Зарем не е учител чијашто цел е токму да не научи а не оној пради кого пасивно сме формирале мислење околу некоја работа.
Како и да е,јас не сум им наклонет на учителствувањето и према учителите,се чувствувам ограничен кога некој ми вметнува работи
во глава според своја програма.
Секој треба да створи своја слика за се што ќе го регистрираат неговите сетила.Жално е што ова е невозможно.
Дури и оние кои имаат очите им се замаглени со вештачката еманципираност која ја поседуваат се робови на влијанието од општеството.
Ама можеби и изнакажав премногу сега,битно е да се корне сопствениот плевел.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.300
Кога спомнав convert not,не зборував за телемитите туку за оној профан пристап кој го имав пред 2 години.
Ех времиња,кога се обидувавме да докажеме ова или она,овој бил ваков оној онаков,а нас темелите црви не изедоа.
Aма што се вели,задникот мора да се запоти,да се прочита и да се одлучи како ќе се примени.

Инаку,не целев баш кон тоа,иако тотално се согласувам со она што се вели во клипот.
Замисли одеднаш,анархија.
Хаосот ќе настане не затоа што секој ќе се чувствува слободен да сака што прави туку затоа што никој нема да знае што да прави.

Ние сме како запчаници,ако се заглави еден настанува тотална збунка.

Зборот ми беше,зошто оној од кој сме научиле нешто се нарекува учител?
Зарем не е учител чијашто цел е токму да не научи а не оној пради кого пасивно сме формирале мислење околу некоја работа.
Како и да е,јас не сум им наклонет на учителствувањето и према учителите,се чувствувам ограничен кога некој ми вметнува работи
во глава според своја програма.
Секој треба да створи своја слика за се што ќе го регистрираат неговите сетила.Жално е што ова е невозможно.
Дури и оние кои имаат очите им се замаглени со вештачката еманципираност која ја поседуваат се робови на влијанието од општеството.
Ама можеби и изнакажав премногу сега,битно е да се корне сопствениот плевел.
Нема што да замислувам... профаните живеат во анархија и хаос(со мала буква) заради незнаење и неможењето да си ги средат мислите, чуствата и да си ја насочат енергијата по нивната чиста Волја.
Тие бараат некој да го наречат учител за да ги потврдат "своите" мисли како точни кои немаат ама никаква врска со практичниот живот.
Полни со "знење" а од сето тоа ништо не добиваат во животот и се разочарани.

Сите се чуствуваат ограничени, Господе :) , но и тука постои една финта за која зборуваме само при пиење кафе ( во 4 очи ).
За сетилата... Преголема тема за да се објаснува овде. Жално е што се е возможно само што заради "знаење" а немање практично искуство сето тоа е така.

Тоа ти е како денес во Македонија, земјоделци знаат за политика, пилоти знаат квантна физика, физичари знаат теологија, теолози знаат за вселената, секој „знае“ како да се Управува итн итн. Стана мода секој да го буричка носот насекаде. Е тоа е хаос. Купишта зборови собрани во едно не мора да го прават најдоброто литературно дело. Но баравте Демократија, и ја добивте. Уживајте или менувајте.

И општеството, сме Ние, луѓето. Поединецот кога ќе се опорави и ќе сфати каде му е почетокот и да напредува кон тоа каде му е крајот, ќе биде и подобро општеството. Победи се самиот себе си, ќе го победиш и општеството. Многу гласници има за тоа како ова не чини она не чини, ова да се менува она да се менува, а не може да си го промени ни бројот на мобилниот а не пак општеството.

И да, Робовите ќе служат.
Ништо не е изменето, никој нема да биде воздигнат. Кој е Роб ќе остане Роб, кој е Крал ќе остане Крал.

Г

Господ

Гостин
Нема што да замислувам... профаните живеат во анархија и хаос(со мала буква) заради незнаење и неможењето да си ги средат мислите, чуствата и да си ја насочат енергијата по нивната чиста Волја.
Тие бараат некој да го наречат учител за да ги потврдат "своите" мисли како точни кои немаат ама никаква врска со практичниот живот.
Полни со "знење" а од сето тоа ништо не добиваат во животот и се разочарани.

Сите се чуствуваат ограничени, Господе :) , но и тука постои една финта за која зборуваме само при пиење кафе ( во 4 очи ).
За сетилата... Преголема тема за да се објаснува овде. Жално е што се е возможно само што заради "знаење" а немање практично искуство сето тоа е така.

Тоа ти е како денес во Македонија, земјоделци знаат за политика, пилоти знаат квантна физика, физичари знаат теологија, теолози знаат за вселената, секој „знае“ како да се Управува итн итн. Стана мода секој да го буричка носот насекаде. Е тоа е хаос. Купишта зборови собрани во едно не мора да го прават најдоброто литературно дело. Но баравте Демократија, и ја добивте. Уживајте или менувајте.

И општеството, сме Ние, луѓето. Поединецот кога ќе се опорави и ќе сфати каде му е почетокот и да напредува кон тоа каде му е крајот, ќе биде и подобро општеството. Победи се самиот себе си, ќе го победиш и општеството. Многу гласници има за тоа како ова не чини она не чини, ова да се менува она да се менува, а не може да си го промени ни бројот на мобилниот а не пак општеството.

И да, Робовите ќе служат.
Ништо не е изменето, никој нема да биде воздигнат. Кој е Роб ќе остане Роб, кој е Крал ќе остане Крал.
Тоа е пусти страв од грешки :)
Во твојов пост неколку пати го парафразираш.барање некој кој ќе ти потврди дека си во право,што е апсолутно погрешно со оглед на тоа дека како индивидуалци не можеме да судиме што е вистина за другиот,праксата која се одбегнува,само натрупување на информации.

Инаку,да се победиш или да се надминеш себеси?
Јас за победа ја сметам контролата врз себеси која се воспоставува со обавување практика,додека надминување,можеби повеќе би го доближил до надополнување.
Сечиј потенцијал е бесконечен.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.300
Ајде еден по еден:
@Господ:
Што е Вистина? Што е тоа индивидуалец? Зборуваме за Вистината и Индивидуата преку призмата на нашата пракса која ете ви ја нудиме да ја пробате, ако не со години тогаш со месеци можеби да ја вежбате и усовршувате, или зборуваме за нив како филозофски напунпани бладања кои повеќе замрсуваат отколку што даваат одговор?
Зарем не велиме на повеќе места, во многу наши пракси дека сепак даваат ако не исти, но слични резултати без разлика дали вашата "индивидуа" е од Македонија, дали е од Мексико, или пак од Мариово?
За потенцијалот: Ако не се искористи, се е залудно. Равенката нема да биде потполна.

Праксата ако се одбегнува станувате пусти филозофи кои нема да решат ништо од равенката. Тоа насекаде го зборуваме и тврдиме со сигурност која оставаме тој ваш поединец да ја потврди самиот за себе. Кој колку сериозно не' сфаќа и разбира, зависи од повеќе работи кај поединецот кој стапнал или сака да стапне на Патеката.
Ако мислиш дека не сме способни да увидиме кој е на Патеката и дали е на истата, грешите, има начини и начини.

@Joey: Се надевам дека грешам во врска со тој мој став :smir:

@Zaratustra: Да научам нешто од твоите пишувања на темата?! Ќе пробам да научам нешто, штом велиш дека има нешто за учење. Може пак и да сум пропуштил нешто, се си бидува.
И не се плаши, Робовите ќе служат секако! Така било од секогаш. Научи ги симболите ако можеш, барем еднаш помини подолго време студирајќи ја темата. Ако мислиш пак дека Ајк и останатаа банда на теории на заговори ќе ти го олеснат животот, остани на тоа.
Убаво си кажа дека не треба да пишуваш на темата. Претходно ти кажав јас, пракса па потоа овде прашања за темата, за да имаме што да дискутираме. Онака се е бесцелно и ова заликува подфорумот на христијанските или муслимански подфоруми каде што се оди од една во друга крајност.

Мене ми е сеедно вие како поединци што мислите за телемата, дали е филозофија, дали е религија, дали е пракса или се во едно или пак нешто трето. Мене ми се битни само прашањата што ги поставувате(некои се бесцелни и некорисни). Велат прашањето е пола одговор :smir:

Јас сум тој што сум. Што и да правам овде, каква и да градите слика за мојот виртуелен лик ви е бесцелно потрошено време. Како поединци вие не треба да се грижите за мене кој сум, каков сум итн итн. За секој сме различни (барем така велат некои книги).
Вие што коментирате тука, прашувате, пробувате да го завртите муабетот да изгледа како прост профанизиран кафански муабет, кој е кој во целата структура на овој систем, зборување каков е Кроули, каков е оној овој, а никаде ништо да кажете за праксите што мислите или што сте добиле од сето тоа...
Вие сте тука само дел од мојот пат кој намислив да го изодам до моја некоја цел, вака или онака и да си заминам. Толку од приказната.
Заратустра, не се плаши, јас сум никој за тебе, аман си се наплашил од хиерархии световни и од општеството до немајкаде. Полека.
НЕ се плаши од непријателот. Како ќе го му ги научиш законите по кои се владее инаку?

Но вие што постојано се сомневате и се полните со инфо од кај стигнете (од овој или оној автор), а праксата никогаш немате време да ја завршите и да има конечно фајде од сето тоа бесцелно трошите време. Некои секогаш остануваат „војници“ кои никогаш не пукнале со пушка а најгласно викаат Ураааа. :toe:
Мора да има и такви по се изгледа.
Робовите ќе служат, нели! :smir:

П.С. Малку подолго пишување, но и ова е малку за сите тројца :)

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Ајде пракса, па прашање:

Универзумот одговара на емоции. Не е само мисла. Мисла без емоции е бесцелна - во мој поглед.

Според оваа мисла, ако некој ги вибрира имињата без емоција (додека се прави ритуал) - дали се постигнува нешто или е само празно мелење?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.300
Ете така... не мора сега стриктно прашања, но може да се зборува за пракса.

За ова твое прашање, за да не завлеземе во бесконечно објаснување, мислам дека следниот стих (може да наведам повеќе) од Книгата на Законот објаснува премногу, според мене:

Liber AL-II:
35. Ритуалите нека бидат изведувани правилно со радост и убавина!
.
67. Држи се! Држи се! Истрај во својата наслада; не паѓај во бесознание од извонредните бакнежи!
68. Поцврсто! Држи се! Крени ја својата глава! не диши толку длабоко – умри!

Овие стихови мислам дека го одговараат твоето прашање, можеби незадоволително но, ете имам јас прашања до тебе кои можеби ќе доловат што сакам да кажам.

П.С. Прашање за тебе: Како се вибрираат имињата? Помош: Ако си имала пракса во јога сети се на осумте гранки на јогата и што значи умирање во нивните пракси!

П.П.С. Ако се призива богот Хад, какви емоции ќе има практичарот ако се водиме по твојата размисла? Земи ги „Грчките Митови“ од Грејвс ако сакаш да се запознаеш подобро со Хад :)

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Ете така... не мора сега стриктно прашања, но може да се зборува за пракса.

За ова твое прашање, за да не завлеземе во бесконечно објаснување, мислам дека следниот стих (може да наведам повеќе) од Книгата на Законот објаснува премногу, според мене:

Liber AL-II:
35. Ритуалите нека бидат изведувани правилно со радост и убавина!
.
67. Држи се! Држи се! Истрај во својата наслада; не паѓај во бесознание од извонредните бакнежи!
68. Поцврсто! Држи се! Крени ја својата глава! не диши толку длабоко – умри!

П.С. Прашање за тебе: Како се вибрираат имињата? Помош: Ако си имала пракса во јога сети се на осумте гранки на јогата и што значи умирање во нивните пракси!

П.П.С. Ако се призива богот Хад, какви емоции ќе има практичарот ако се водиме по твојата размисла? Земи ги „Грчките Митови“ од Грејвс ако сакаш да се запознаеш подобро со Хад :)
Супер! Баш е така - радост, возбуда и kind of a feeling that it just seems so right.

Јас ги вибрирам со глас што ќе го натера цело мое тело да вибрира до срж - како да им се вдахнува живот.

Јас ги земав книги од Kerenyi да се запознаам во длабината со Грчкиот митос без biased view that Graves has. White Goddess is alright, ама читање на митови со негова спиритуална глетка - it turns me off for now. Hades....хтонски Бог - значи осеќај на wealth, richness, power over material things

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.300
Супер! Баш е така - радост, возбуда и kind of a feeling that it just seems so right.

Јас ги вибрирам со глас што ќе го натера цело мое тело да вибрира до срж - како да им се вдахнува живот.

Јас ги земав книги од Kerenyi да се запознаам во длабината со Грчкиот митос без biased view that Graves has. White Goddess is alright, ама читање на митови со негова спиритуална глетка - it turns me off for now. Hades....хтонски Бог - значи осеќај на wealth, richness, power over material things
Да не заборавиме дека сепак е Бог на Подземјето, чие име нерадо го споменувале дури и другите богови. (христијанските мистици ги додадоа тие атрибути(богатсво, моќ... земски добивки) на богот мислејќи дека е тој онаа нивнта архетипска слика за Бунтовникот од нивните сказни, нешто слично како што е опишано во „Загубениот Рај“ на Џон Милтон)
Тој е сепак безмилосен Бог. Може да се погледне и Liber 777 која како што знам ја препорачуваат сите западни мистични школи како вредна за консултации во врска со карактеристиките на одредени ентитети.
Инаку, Грејвс е темелен и тежок но дава добра основа за истражување.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Да не заборавиме дека сепак е Бог на Подземјето, чие име нерадо го споменувале дури и другите богови. (христијанските мистици ги додадоа тие атрибути(богатсво, моќ... земски добивки) на богот мислејќи дека е тој онаа нивнта архетипска слика за Бунтовникот од нивните сказни, нешто слично како што е опишано во „Загубениот Рај“ на Џон Милтон)
Тој е сепак безмилосен Бог. Може да се погледне и Liber 777 која како што знам ја препорачуваат сите западни мистични школи како вредна за консултации во врска со карактеристиките на одредени ентитети.
Инаку, Грејвс е темелен и тежок но дава добра основа за истражување.
Да, сфаќам дека е безмилосен - доволно е само да се погледне како џапа се што сака (Персефона). Грејвс ќе го читнам после, откако ќе завршам со овој....ако е суво четиво, пре би го побарала на македонски него ли на англиски.

Г

Господ

Гостин
Ајде еден по еден:
@Господ:
Што е Вистина? Што е тоа индивидуалец? Зборуваме за Вистината и Индивидуата преку призмата на нашата пракса која ете ви ја нудиме да ја пробате, ако не со години тогаш со месеци можеби да ја вежбате и усовршувате, или зборуваме за нив како филозофски напунпани бладања кои повеќе замрсуваат отколку што даваат одговор?
Зарем не велиме на повеќе места, во многу наши пракси дека сепак даваат ако не исти, но слични резултати без разлика дали вашата "индивидуа" е од Македонија, дали е од Мексико, или пак од Мариово?
За потенцијалот: Ако не се искористи, се е залудно. Равенката нема да биде потполна.

Праксата ако се одбегнува станувате пусти филозофи кои нема да решат ништо од равенката. Тоа насекаде го зборуваме и тврдиме со сигурност која оставаме тој ваш поединец да ја потврди самиот за себе. Кој колку сериозно не' сфаќа и разбира, зависи од повеќе работи кај поединецот кој стапнал или сака да стапне на Патеката.
Ако мислиш дека не сме способни да увидиме кој е на Патеката и дали е на истата, грешите, има начини и начини.
Волјата е Вистина.:toe:
Зарем постои повозвишена Патека,поточна?
Волјата е и Индивидуалноста.Универзалноста во која тлее Законот.Затоа,и од таму доаѓа илузијата на двосмисленост.
Мене искрено не ми е ќеф да зборувам за пракса,барем не лично,се чувствувам exploited.
Плус,не чувствувам потреба да се изјаснувам и да рапортирам на некому како и зошто сум стигнал до некој заклучок,I don't ask questions like "how should we fuck off my lord" :)
Јас сум понаклонет на самоиницијализацијата,презирам помагање,учителствување,верувам дека секој треба самиот да си ја одреди својата патека.
Практиката е лично твоја во зависност од твојата волја.
Секој треба сам да проба и да пресуди.
Вие се разбира дека можете многу лесно да откриете дали некој е на вашата Патека.
Но се надевам дека не судите некој кој ја оди својата.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
@Zaratustra: Да научам нешто од твоите пишувања на темата?! Ќе пробам да научам нешто, штом велиш дека има нешто за учење. Може пак и да сум пропуштил нешто, се си бидува.
И не се плаши, Робовите ќе служат секако! Така било од секогаш. Научи ги симболите ако можеш, барем еднаш помини подолго време студирајќи ја темата. Ако мислиш пак дека Ајк и останатаа банда на теории на заговори ќе ти го олеснат животот, остани на тоа.
Убаво си кажа дека не треба да пишуваш на темата. Претходно ти кажав јас, пракса па потоа овде прашања за темата, за да имаме што да дискутираме. Онака се е бесцелно и ова заликува подфорумот на христијанските или муслимански подфоруми каде што се оди од една во друга крајност.

Мене ми е сеедно вие како поединци што мислите за телемата, дали е филозофија, дали е религија, дали е пракса или се во едно или пак нешто трето. Мене ми се битни само прашањата што ги поставувате(некои се бесцелни и некорисни). Велат прашањето е пола одговор :smir:

Јас сум тој што сум. Што и да правам овде, каква и да градите слика за мојот виртуелен лик ви е бесцелно потрошено време. Како поединци вие не треба да се грижите за мене кој сум, каков сум итн итн. За секој сме различни (барем така велат некои книги).
Вие што коментирате тука, прашувате, пробувате да го завртите муабетот да изгледа како прост профанизиран кафански муабет, кој е кој во целата структура на овој систем, зборување каков е Кроули, каков е оној овој, а никаде ништо да кажете за праксите што мислите или што сте добиле од сето тоа...
Вие сте тука само дел од мојот пат кој намислив да го изодам до моја некоја цел, вака или онака и да си заминам. Толку од приказната.
Заратустра, не се плаши, јас сум никој за тебе, аман си се наплашил од хиерархии световни и од општеството до немајкаде. Полека.
НЕ се плаши од непријателот. Како ќе го му ги научиш законите по кои се владее инаку?

Но вие што постојано се сомневате и се полните со инфо од кај стигнете (од овој или оној автор), а праксата никогаш немате време да ја завршите и да има конечно фајде од сето тоа бесцелно трошите време. Некои секогаш остануваат „војници“ кои никогаш не пукнале со пушка а најгласно викаат Ураааа. :toe:
Мора да има и такви по се изгледа.
Робовите ќе служат, нели! :smir:
:toe:

Pak li istoto, of lele...

Ostavi go Ajk i teoriite na zavera, kakva vrska jas imam so seto toa? Jas ne baram olesnuvanje vo zivotot od toj tip, samo ne gi ignoriram argumentite...

Teorija i praksa, moze li nesto da se dogovorime?

Eve da se najdeme nekade i ke zememe eden svedok od forumot so nas. Ako uspees da izvedes nesto, bilo sto, sto ke predizvika bilo kakva promena vo od site prifatenata fizicka realnost, jas javno ke se izvinam. Znaci ne baram da go smenis tecenieto na Vardar, nesto epten sitno, no da e nesto sto ne moze da se objasni so fizickite zakoni kakvi gi poznavame.

Bez toa, Zakonot ke bide samo uste edna kniga za pouki vo zivotot, ni malku razlicna od biblijata, kuranot, i site ostanatite upatstva za upotreba na zivotot...

Ako ti treba dobro upatstvo za zivotot, ti go sovetuvam Vencavanjeto na Rajot i Pekolot od golemiot Viliam Blejk...

I ne zaboravaj, ludiloto nikoj ne go primetuva dodeka e vo nego...

Член од
25 август 2010
Мислења
179
Поени од реакции
23
Драги мој телемиту...

Животот каков што му е даден на човекот е тежок, неправеден. Се раѓа, страда, умира, како што вели најкратката историја на човекот на Анатол Франс. Луѓето, низ вековите се обиделе да му се спротивстават на смрта, на различни начини. Религијата, Уметноста, Науката, Филозофијата, Мистиката се обиди да се одговори на проблемот на смртта. Сите тие обиди очајно потфрлиле. Го оставија човекот да му гледа во лицето на смртта, без никаков одговор. Тешко е тоа, не е за секого. Полесно е да се пикне главата во алкохол, дрога, Христијанство, мистицизам, вера во прогресот и што уште не. Зошто мислиш дека твоето е одговор?

Зарем не те убива контигентноста на настанот? Баш во 1904-5 година, баш на Кроули? Безброј пати се имаат случувано такви објави, само што е игра на случајот кој од нив ќе биде запаметен и претворен во Ред. Популарната култура го направи Кролуи она што е. Гностици, мистици, алхемичари, неброени низ историјата. Исто е и со религиите, случајност и политичка потреба решила Христијанството да биде запаметено, и врз тоа покасно да се изгради една кула на бесмислици.

Разбираш? Многу е просто, само треба да се мисли малку...

--- надополнето ---

Тоа беше шега... Невозможно е да мислиш дека бев сериозен околу тоа...

--- надополнето ---

За степенот на мојата и твојата ученост ќе ги оставиме другите да судат. Само ќе ти кажам дека мудроста е обратнопропорционална со степенот на фанатизам и живеењето во затворени системи...

Ти како сакаш...
Се рага и умира ,според будистите се е страдање,зависно од нивото на свест човекот почува да го бара лекот за страдањето но у секој случај нема смрт,реинкарнации се дур не се ослободиш од истите.Овој живото овде е пеколот за кој збори исус,страданието на будистите и хиндуистите,слична е и филозофијата на кроули суштината е иста ,лежи во љубовта,љубовта е лекот за страданието,љубовта е првиот божји заповед,првиот закон на телемата,пробај еден ден се што правиш да го правиш со лјубов

--- надополнето ---

Најголемата философија на ова верување
1.Човекот има право да живее по својот сопствен закон-
да живее на начин како му е по волја:
да работи по својата волја;
да се забавува по својата волја;
да се одмара како му е волја;
да умре кога и како му е волја.

Се убаво....но да ти кажам право и христијаните кои се нарекуваат само христијани живеат вака... мнооогу ги има! па што да ти кажам освен честито! Ништо ново само ги деклариравте неправедните христијани хехехе :) и јас ко атеист го имам истото размислување до некаде.
Љубовта е клучот ти текнуе,и на христијаните и на телемата слободна волја поточно вистинската волја можеш да ја достигнеш единтствено преку љубовта.

--- надополнето ---

Да го објаснам цитатот..

Тогаш и само тогаш, (незнам за кога станува збор)...
ти си во хармонија со движењето на Работите, а твојата волја е дел од Божјата, и спрема тоа еднаква на неа.
Ове се кажува дека нашата волјата која ја имаме е дел од божјата волја и заради тоа тоа нашата волја е иста (еднаква) на божјата волја - или се оправдува Човекот има право да живее по својот сопствен закон.
Или во кратки црти ова укажува дека постои бог но исто така дека и ние сме богови (барем дека волјата е божествена ...) па самите ние си ги носиме законите.

И бидејќи волјата е само динамички аспект на нашето битие,
Се знае што е волја- (немоје со вакви вртење муабети ве молам- не се сите глупи луге) волјата е тоа што ти сакаш/посакуваш да го имаш за тебе или некој друг - точка - запирка (секогаш станува збор за идно време) Или со друг збор - Желба. А ипак доаѓа во контрадикторост, вели дека е само дниамички аспект а погоре се тврде нешто друго.

бидејќи две различни битија не можат да имаат идентични волји тогаш
Леле какви игри со зборови, жити се вака им праев на професори ЛОЛ- ... тука се тврди дека две битија (претпоставувам се зборува за битије човек) неможат да ја имаат истата волја или желба.... (хахахах како бе тоа???? зборуваме за совршен свет?)

Е сега иде најглупавото... горе наведовме дека твојата волја е божја волја а сега вели "ако твојата волја е Бојжја волја, значи Ти си тоа."
Овдека текстот те враќа назад и сам се спротива со себе бидејки погоре се тврди дека нашата волја е еднаква и е дел од божјата волја а тука пак се вели АКО ... како може да стои АКО кога веќе погоре е констатирано дека волјата е еднаква на божјата волја а сега прашува ако твојата волја е божја волја- контрадикторно!
И на крај се вели значи Ти си тоа- тука се кажува истото од првата реченица само обрнато наопачки.. или со други (пак по старо) ти си бог ... мислам ние сме богови.

Ова морав да го напишам текстов разглобен овака бидејки ќе беше џабе само да прокоментирам кога немаше да ме разбереш..
Е сега, како прво чиста глупост е да веруваш дека никој нема да посака да ти ја Ебе женската, а ако е така никој ад не сака да и скокне.. тогаш си ја земал најгрдата а и дури тогаш накрај некој од инает можеби ќе сака да ја плесне ...
Не сум запознаен доволно на оваа тема но пак ќе речам дека целава ова работа ми стои само како заматкана вода- но не се сите без подводни очила и нуркачки одела :)
не постои индивидуалност постои само бог,ние сме дел од него,бог е процес не личност,секогаш бил и секогаш ке биде,пред него сите сме исти бидејки сме дел од него,добар е колку што сме ние добро суров колку што сме ние сурови со себе ,неговата волја и нашата волја се исто,се дур не ја откриеме нашата волја ние ке страдаме,волјата се открива преку лјубов,креаторската воља вкоренета во нашата бесмрта душа е апсолутно добра,да не беше добар бог немаше да постоиме и ние,немаше да ја имаме вечноста на нашето постоење,кое е материјализирано од чиста космичка свест ,енергија или светиот дух,материјализирано од проста причина што свеста сама по себе мора да се материјализира за да се запознае со искуството како постоење ,од највисока чиста космичка свест во пониска за на крајот повторно да се врати во сиот свој сјај ,човекот е ултимативно поврзан со својата суштина преку 7те чакри суштината или неговата душа останува иста,совршена само човекот треба да ја осознае и да се поврзе со нејзе со тоа процесот завршува и човекот станува свесен за својата вечност за своето вечно постоење во апсолутна божествена лјубов.Лјубовта е патот не ми верувај на мене ,не му верувај на кроули ако сакаш не му верувај ни на исус, но пробај да чуствуваш повеке лјубов со тоа ке ја надминеш секоја болка,секое страдање само обиди се ке поверуваш јас бев најголемиот атеист,но убаво е кажано кој ме изгубил еднаш вториот пат кога ке ме најде нема да ме изгуби.искрено и од срце се надевам дека успеав да ти појаснам барем малце и да ти изнесам дел од мојата лична филозофија која верувам дека на било кој дел од светот да си на било кое место во било каква ситуација и да си може да ти помогне

Kajgana Shop

На врв Bottom