Законот на Телема

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.300
Еве нешто што вреди да медитирате врз него и да најдете практична примена на истото во животот: за вас но и за другите! Бидејќи кажано е : Секој маж и секоја жена е Ѕвезда!

Г

Господ

Гостин
Еве еден интересен цитат,кој како сака нека го сфати,во контекст на помагањето.

"Ако се обидеш да му помогнеш на секого во вселената,само се ослабуваш себеси...но и него.Бидејќи внатрешните борби,кога се водени и извојувани насамо се оние кои даруваат најмногу.Ако ти им помогнеш,ти само ја обезвреднуваш таа награда.Ако навистина се грижиш за другите,тогаш ослободи се од бедни зборови како милостиња и пожртвуваност и препознај ја вредноста на нивната битка.
И кога тие ќе триумфираат,ќе бидат многу посилни."

Еден,така попрост пример е обична видео игра.
Имено,кога се бориш со некој непријател со помош на твој сојузник,experience-от кој го добиваш за да фатиш lvl се дели меѓу вас двајца.

Член од
9 март 2009
Мислења
212
Поени од реакции
24
Најголемата философија на ова верување
1.Човекот има право да живее по својот сопствен закон-
да живее на начин како му е по волја:
да работи по својата волја;
да се забавува по својата волја;
да се одмара како му е волја;
да умре кога и како му е волја.

Се убаво....но да ти кажам право и христијаните кои се нарекуваат само христијани живеат вака... мнооогу ги има! па што да ти кажам освен честито! Ништо ново само ги деклариравте неправедните христијани хехехе :) и јас ко атеист го имам истото размислување до некаде.

Г

Господ

Гостин
Најголемата философија на ова верување
1.Човекот има право да живее по својот сопствен закон-
да живее на начин како му е по волја:
да работи по својата волја;
да се забавува по својата волја;
да се одмара како му е волја;
да умре кога и како му е волја.

Се убаво....но да ти кажам право и христијаните кои се нарекуваат само христијани живеат вака... мнооогу ги има! па што да ти кажам освен честито! Ништо ново само ги деклариравте неправедните христијани хехехе :) и јас ко атеист го имам истото размислување до некаде.

Неправедни христијани?
Може малку да појасниш?
Иако веќе мислам дека знам на што целиш.

Член од
9 март 2009
Мислења
212
Поени од реакции
24
Неправедни христијани?
Може малку да појасниш?
Иако веќе мислам дека знам на што целиш.
Ееве пример ова човекот има право да живее по сопствен закон, каде по христијанството човекот треба да живее по законот божји... итн итн...
Btw.. навистина мислам дека ако човековата свест беше 20 пати на повисоко ниво ова верување ќе беше добро за сите- но се до тогаш философијата на Исус е несоборлива (зборам за цитатите на исус од библијата - учењето на исус како луѓето треба да живеат, немој да ме сватиш погрешно, значи само филисофијата)

Г

Господ

Гостин
Ееве пример ова човекот има право да живее по сопствен закон, каде по христијанството човекот треба да живее по законот божји... итн итн...
Btw.. навистина мислам дека ако човековата свест беше 20 пати на повисоко ниво ова верување ќе беше добро за сите- но се до тогаш философијата на Исус е несоборлива (зборам за цитатите на исус од библијата - учењето на исус како луѓето треба да живеат, немој да ме сватиш погрешно, значи само филисофијата)
Па работата е дека законот е за сите.Законот е универзален.Е сега,муабетот е дека со тоа што кога секој би го следел својот пат,нема да постои интереференција на Волји затоа што не постојат две идентични волји.
Мислам дека не се работи за свест,туку повеќе прифаќање на работите како што стојат,во однос на законот,всушност се знае дека кога некој ја врши својата вистинска Волја,цитирам

Тогаш и само тогаш, ти си во хармонија со движењето на Работите, а твојата волја е дел од Божјата, и спрема тоа еднаква на неа. И бидејќи волјата е само динамички аспект на нашето битие, и бидејќи две различни битија не можат да имаат идентични волји тогаш ако твојата волја е Божја волја, значи Ти си тоа.
Значи нема колизија :)

додека во спротива,удирањето со глава во ѕид претставува само болка нели ? :)

Јас ова го кажувам во контекст како јас сум го разбрал при читање и студирање на четива,веројатно многу телемити ќе ми посочат дека грешам,ама ете :)

Член од
9 март 2009
Мислења
212
Поени од реакции
24
Да го објаснам цитатот..

Тогаш и само тогаш, (незнам за кога станува збор)...
ти си во хармонија со движењето на Работите, а твојата волја е дел од Божјата, и спрема тоа еднаква на неа.
Ове се кажува дека нашата волјата која ја имаме е дел од божјата волја и заради тоа тоа нашата волја е иста (еднаква) на божјата волја - или се оправдува Човекот има право да живее по својот сопствен закон.
Или во кратки црти ова укажува дека постои бог но исто така дека и ние сме богови (барем дека волјата е божествена ...) па самите ние си ги носиме законите.

И бидејќи волјата е само динамички аспект на нашето битие,
Се знае што е волја- (немоје со вакви вртење муабети ве молам- не се сите глупи луге) волјата е тоа што ти сакаш/посакуваш да го имаш за тебе или некој друг - точка - запирка (секогаш станува збор за идно време) Или со друг збор - Желба. А ипак доаѓа во контрадикторост, вели дека е само дниамички аспект а погоре се тврде нешто друго.

бидејќи две различни битија не можат да имаат идентични волји тогаш
Леле какви игри со зборови, жити се вака им праев на професори ЛОЛ- ... тука се тврди дека две битија (претпоставувам се зборува за битије човек) неможат да ја имаат истата волја или желба.... (хахахах како бе тоа???? зборуваме за совршен свет?)

Е сега иде најглупавото... горе наведовме дека твојата волја е божја волја а сега вели "ако твојата волја е Бојжја волја, значи Ти си тоа."
Овдека текстот те враќа назад и сам се спротива со себе бидејки погоре се тврди дека нашата волја е еднаква и е дел од божјата волја а тука пак се вели АКО ... како може да стои АКО кога веќе погоре е констатирано дека волјата е еднаква на божјата волја а сега прашува ако твојата волја е божја волја- контрадикторно!
И на крај се вели значи Ти си тоа- тука се кажува истото од првата реченица само обрнато наопачки.. или со други (пак по старо) ти си бог ... мислам ние сме богови.

Ова морав да го напишам текстов разглобен овака бидејки ќе беше џабе само да прокоментирам кога немаше да ме разбереш..
Е сега, како прво чиста глупост е да веруваш дека никој нема да посака да ти ја Ебе женската, а ако е така никој ад не сака да и скокне.. тогаш си ја земал најгрдата а и дури тогаш накрај некој од инает можеби ќе сака да ја плесне ...
Не сум запознаен доволно на оваа тема но пак ќе речам дека целава ова работа ми стои само како заматкана вода- но не се сите без подводни очила и нуркачки одела :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.300
Да го објаснам цитатот..

И бидејќи волјата е само динамички аспект на нашето битие,
Се знае што е волја- (немоје со вакви вртење муабети ве молам- не се сите глупи луге) волјата е тоа што ти сакаш/посакуваш да го имаш за тебе или некој друг - точка - запирка (секогаш станува збор за идно време) Или со друг збор - Желба. А ипак доаѓа во контрадикторост, вели дека е само дниамички аспект а погоре се тврде нешто друго.

бидејќи две различни битија не можат да имаат идентични волји тогаш
Леле какви игри со зборови, жити се вака им праев на професори ЛОЛ- ... тука се тврди дека две битија (претпоставувам се зборува за битије човек) неможат да ја имаат истата волја или желба.... (хахахах како бе тоа???? зборуваме за совршен свет?)

Е сега иде најглупавото... горе наведовме дека твојата волја е божја волја а сега вели "ако твојата волја е Бојжја волја, значи Ти си тоа."
Овдека текстот те враќа назад и сам се спротива со себе бидејки погоре се тврди дека нашата волја е еднаква и е дел од божјата волја а тука пак се вели АКО ... како може да стои АКО кога веќе погоре е констатирано дека волјата е еднаква на божјата волја а сега прашува ако твојата волја е божја волја- контрадикторно!
И на крај се вели значи Ти си тоа- тука се кажува истото од првата реченица само обрнато наопачки.. или со други (пак по старо) ти си бог ... мислам ние сме богови.

Ова морав да го напишам текстов разглобен овака бидејки ќе беше џабе само да прокоментирам кога немаше да ме разбереш..
Е сега, како прво чиста глупост е да веруваш дека никој нема да посака да ти ја Ебе женската, а ако е така никој ад не сака да и скокне.. тогаш си ја земал најгрдата а и дури тогаш накрај некој од инает можеби ќе сака да ја плесне ...
Не сум запознаен доволно на оваа тема но пак ќе речам дека целава ова работа ми стои само како заматкана вода- но не се сите без подводни очила и нуркачки одела :)
Чиста Волја неослабена од страста за резултат никако не е еднакво на Желба. Немој со такви заклучоци!

Некаде наназад на темава мислам дека е пишувано за Волјата и Желбата и која е разликата.

Бидејќи Волјата НЕ Е исто со Желбите, и те како нема две битија кои имаат иста Волја! Ѕвезди може да се групираат со цел извршување на сопствените Волји. Но, тоа е различно. Нема никаква контрадикторност во изјавите.

Е сега за тоа ТВОЈА девојка и Волјата на Други Мажи или жени да имаат секс со неа. (се плашиш дека некој ќе ти ја легни девојката извршувајќи ја неговата/нејзината Волја?)

Ако мојата Волја е да имам еден куп жени, а тоа не и смета на девојка која е со мене, и исто така тие многу девојки со кои сакам да имам секс немаат проблем со тоа, мојата волја не оди против никој. Ако пак нивните партнери имаат проблем со тоа, тогаш и јас сум избрал лошо но исто и девојките кои одат со такви партнери погрешиле што избрале такви луѓе до нив бидејќи ги ограничуваат во извршување на нивната Волја!

Ако твојата девојка сака секс со повеќе партнери, а тебе не ти се допаѓа тоа, значи не си со вистинската девојка и имате конфликт. Не сум крив јас што мојата волја е да имам секс со повеќе партнери и што твојата девојка исто така нема против тоа. Ние се надополнуваме следејќи го Патот и неговите методи!

Зошто нечија Волја би било да има еден куп сексуални партнери? Кои сме ние да го прашуваме поединецот такви најитнимни работи? Нас не ни е грижа за ничија Волја каква е, како ја извршува итн итн...

Да биде јасно: Чистата Волја не те ослободува од последиците!

Нашата Волја е иста со божествената(што и да подразбирате под тоа божествена) ако и само ако е чиста, неослабена од страста за резултат, тогаш и само тогаш Патот е совршен и никој нема да ти каже не!

П.С. Nuke запознај се со темата слободно. Нема да ти биде толку како матна вода. И размисли зошто вели АКО ТВОЈАТА ВОЛЈА Е БОЖЈА :smir:
И да, Законот е за Сите, подединецот е тој што прифаќа и отфрла Закон!

Член од
9 март 2009
Мислења
212
Поени од реакции
24
Еве за што зборам јас..
Да го земеме примерот со партнерите... дечко и девојка, ни тој ни таа не сака да има однос со повеќе партнери- тогаш се појавува ТРЕТО лице (О.Т.О.) кое бескрајно сака да има секс со таа девојка (едноставно неможе да ја добие се додека е таа со нејзиниот дечко).. што тогаш, претходно не наведов дека во цитатот стоеше оној кој сака да ти ја одземе слободната волја имаш право и да го убиеш(така нешто беше не се отвара линкот моментално), дали според ОТО тоа би било во ред? Еве јас да се ставам на место на третото лице.. дали би било во ред јас да го убијам дечкото на девојката бидејки мојата волја е јас да бидам со неговата девојка?
Или Вие мислите дека тоа нема да се случи? Мислам третото лице никогаш не би се затрескал по истата девојка ако оди по учењето на ОТО (бидејки искрено незнам повеќе за вас и неможам да носам предрасуди, те молам просветли ме ако има нешто што испуштам- се спремаме за Мај ќе се патува па немам време да копам на страната моментално

Поздрав

p.s. за толкувањето погоре нема да продолжам со дискусии бидејки нема да можам да престанам и така тоа сега што го напишав ме интересира повеќе.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Еве за што зборам јас..
Да го земеме примерот со партнерите... дечко и девојка, ни тој ни таа не сака да има однос со повеќе партнери- тогаш се појавува ТРЕТО лице (О.Т.О.) кое бескрајно сака да има секс со таа девојка (едноставно неможе да ја добие се додека е таа со нејзиниот дечко).. што тогаш, претходно не наведов дека во цитатот стоеше оној кој сака да ти ја одземе слободната волја имаш право и да го убиеш(така нешто беше не се отвара линкот моментално), дали според ОТО тоа би било во ред? Еве јас да се ставам на место на третото лице.. дали би било во ред јас да го убијам дечкото на девојката бидејки мојата волја е јас да бидам со неговата девојка?
Или Вие мислите дека тоа нема да се случи? Мислам третото лице никогаш не би се затрескал по истата девојка ако оди по учењето на ОТО (бидејки искрено незнам повеќе за вас и неможам да носам предрасуди, те молам просветли ме ако има нешто што испуштам- се спремаме за Мај ќе се патува па немам време да копам на страната моментално

Поздрав

p.s. за толкувањето погоре нема да продолжам со дискусии бидејки нема да можам да престанам и така тоа сега што го напишав ме интересира повеќе.
Вољата за која се зборува тука не е желба, страст или нагон....туку нешто подлабоко, како на пример карма или судбина. Зацртана патека или "орбита".
Во секој случај, нека одговорат од О.Т.О, тие се поупатени.
Поздрав.

Член од
9 март 2009
Мислења
212
Поени од реакции
24
Вољата за која се зборува тука не е желба, страст или нагон....туку нешто подлабоко, како на пример карма или судбина. Зацртана патека или "орбита".
Во секој случај, нека одговорат од О.Т.О, тие се поупатени.
Поздрав.
Ах ако е тоа... тогаш е друга приказка затоа и прашав

Г

Господ

Гостин
LIBER III vel JUGORUM.

0.

0. Behold the Yoke upon the neck of the Oxen! Is it not thereby that the
Field shall be ploughed? The Yoke is heavy, but joineth together them that
are separate --- Glory to Nuit and to Hadit, and to Him that hath given us
the Symbol of the Rosy Cross!

Glory unto the Lord of the Word Abrahadabra, and Glory unto Him that hath
given us the Symbol of the Ankh, and of the Cross within the Circle!

1. Three are the Beasts wherewith thou must plough the Field; the Unicorn,
the Horse, and the Ox. And these shalt thou yoke in a triple yoke that is
governed by One Whip.

2. Now these Beasts run wildly upon the earths and are not easily obedient
to the Man.

3. Nothing shall be said here of Cerberus, the great Beast of Hell that is
every one of these and all of these, even as Athanasius hath foreshadowed.
For this matter{Note 1} is not of Tiphereth without, but Tiphereth within.

I.

0. The Unicorn is speech. Man, rule thy Speech! How else shalt thou master
the Son, and answer the Magician at the right hand gateway of the Crown?

1. Here are practices. Each may last for a week or more.

2. (a) Avoid using some common word, such as "and" or "the" or "but"; use
a paraphrase.

(b) Avoid using some letter of the alphabet, such as "t", or "s". or "m";
use a paraphrase.

(c) Avoid using the pronouns and adjectives of the first person; use a
paraphrase.

Of thine own ingenium devise others.

----------------
1. (i.e. the matter of Cereberus).

2. On each occasion that thou art betrayed into saying that thou art sworn
to avoid, cut thyself sharply upon the writs or forearm with a razor; even
as thou shouldst beat a disobedient dog. Feareth not the Unicorn the claws
and teeth of the Lion?

3. Thine arm then serveth thee both for a warning and for a record. Thou
shalt write down thy daily progress in these practices, until thou art
perfectly vigilant at all times over the least word that slippeth from thy
tongue.

Thus bind thyself, and thou shalt be for ever free.

II.

0. The Horse is Action. Man, rule thine Action. How else shalt thou master
the Father, and answer the Fool at the Left Hand Gateway of the Crown?

1. Here are practices. Each may last for a week, or more.
(a) Avoiding lifting the left arm above the waist.
(b) Avoid crossing the legs.
Of thine own ingenium devise others.

2. On each occasion that thou art betrayed into doing that thou art sworn
to avoid, cut thyself sharply upon the wrist or forearm with a razor; even
as thou shouldst beat a disobedient dog. Feareth not the Horse the teeth
of the Camel?

perfectly vigilant at all times over the least action that slippeth from the
least of thy fingers.

III.

0. The Ox is Thought. Man, rule thy Thought! How else shalt thou master
the Holy Spirit, and answer the High Priestess in the Middle Gateway of the
Crown?

1. Here are practices. Each may last for a week or more.
(a) Avoid thinking of a definite subject and all things connected with
it, and let that subject be one which commonly occupies much of thy thought,
being frequently stimulated by sense-perceptions or the conversation of
others.

(b) By some device, such as the changing of thy ring from one finger to
another, create in thyself two personalities, the thoughts of one being
within entirely different limits from that of the other, the common ground
being the necessities of life.{Note 1}

Of thine own Ingenium devise others.

2. On each occasion that thou art betrayed into thinking that thou art sworn
to avoid, cut thyself sharply upon the wrist or forearm with a razor; even
as thou shouldst beat a disobedient dog. Feareth not the Ox the Goad of the
Ploughman?

perfectly vigilant at all times over the least thought that ariseth in thy
brain.

---------------- 1. For instance, let A be a man of strong passions,
skilled in the Holy Qabalah, a vegetarian, and a keen "reactionary"
politician. Let B be a bloodless and ascetic thinker, occupied with
business and family cares, an eater of meat, and a keen progressive
politician. Let no thought proper to "A" arise when the ring is on the "B"
finger, and vice versa.

Lemme see you control the Ox :)
За разлика од Хептаграм,јас немам ќеф да преведувам,прочитајте,полека,дел по дел,поучно е.Се е убаво разјаснето и вежбите и зошто е битно да се прават.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.300
Еве за што зборам јас..

Поздрав

Мајот многу не не интересира :)

Уште еднаш: Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот закон!
НО тоа НЕ ТЕ ОСЛОБОДУВА ОД ПОСЛЕДИЦИТЕ! :)
Во врска со твојот пример: Како може да се случи нешто ако едниот не сака да се случи истото? Зарем за танго не требаат двајцата да сакаат да играат? :) Ако го убиеш дечкото или девојката, ако другиот несака со тебе ништо, зошто целата мака? :) Не е малку глупо?

Сето друго е силување и наметнување :) Тоа не е чиста волја :)

П.С. Разграничи од ЕДНИНА ВОЛЈА и МНОЖИНА ЖЕЛБИ! :) Аман веќе, наместо битни прашања и проблеми да се разглобуваат се тегавиме барајќи грешки кај другите :)

П.П.С. Господ, преведувал или не од нашите книги, малку битно, кој колку му сечит толку е :) Текстот е едно, праксите во реалност се други! Кој денес сака да работи и да добие резултат? Никој... Кој сака да критикува и да извикува изманик? Сите... :) Најди им крајот :)
Но сепак, законот постои: Кучињата си лаат карванот си врвит :)

Г

Господ

Гостин
И крај нема :)
Секој своето од дома си го продава.
Како за џабе да е convert not.
Како и да е
Темава не ми е активна некако.
Би ве прашал,дали се согласувате со "If we learn to open our hearts, anyone, including the people who drive us crazy, can be our teacher."
Дали навистина секој може да ја заземе фигурата на учител?
Не смееме да мешаме учител и некој од кого сме научиле нешто,по волја или не.
Зборувам за учител кој знае што прави и е оспособен за таа улога а не за нешто во стилот "Од последната женска научив да не пијам вода после дванаес".
Мислам дека ми ја сфаќате поентава? :)
Не прашувам дали од секого можеме да научиме по нешто,туку дали поради фактот дека од него сме научиле нешто,тоа го прави учител?

Kajgana Shop

На врв Bottom