Законот на Телема

moof KOOZ tee

Mystis
Член од
26 ноември 2008
Мислења
361
Поени од реакции
63
Па ја прочитав Liber AL.И пред некое време ја дискутиравме,изгледа торко сум >.>
Нормално дека треба многу повеќе за да бидеш водач.
И спомнав дека има повеќе хиерархии ама оваа за која ти зборуваш ми е нејасна.
Според кои критериуми некој е погоре а некој подоле.
Мудрост,знаење?
Сепак станува збор за приоритети.
Секси, ти изгледа го заборави примерот со точките и рамнината и пак си почна по старо.:nesvest:

Г

Господ

Гостин
Секси, ти изгледа го заборави примерот со точките и рамнината и пак си почна по старо.:nesvest:
Не го заборавив,но и тогаш ми кажа нешто што веќе го знаев,тоест дека сум ограничен.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.186
Поени од реакции
12.168
Па ја прочитав Liber AL.И пред некое време ја дискутиравме,изгледа торко сум >.>
Нормално дека треба многу повеќе за да бидеш водач.
И спомнав дека има повеќе хиерархии ама оваа за која ти зборуваш ми е нејасна.
Според кои критериуми некој е погоре а некој подоле.
Мудрост,знаење?

Сепак станува збор за приоритети.
Веќе по форумов, на темава е доволно кажано за тие критериуми. Треба внимателно читање. Избегнувај само информативно полнење на главата со информации.

Нема што повеќе да се каже за хиерархијата, освен дека ја има, и подлежи на природни закони.

Г

Господ

Гостин
Нема што повеќе да се каже за хиерархијата, освен дека ја има, и подлежи на природни закони.
Пред извесно време читав нешто во врска со кабала и имаше спомнато дека природните закони често се кршеле.
Иако не сфатив добро.
Инаку,се што заклучив е дека знаењето и мудроста се критериум.
Рече дека оној што малку знае мисли дека знае многу а оној што знае многу е свесен за своето незнаење.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Ако веќе имаш знаење, треба да го аплицираш во секојдневен живот. Инаку знаење само за да знаеш е безполезно. Луѓе треба да разберат дека овие ствари не се само информации и во што некој верува и сл - него се претвараат во начин на живот.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.186
Поени од реакции
12.168
Си читал нешто за кабала? Кои автори? Кои книги? Каква кабала? Зошто си читал? Кој кажал дека се кршат и со кои методи? Знаеш?

Јас ништо не сум рекол во врска со мудроста и знаењето. Тоа се цитати од книги поврзани со телемата. Ти како сакаш, така сфати, нема да кажам јас да така е, или пак не е така.
Немам ништо со тебе, тука сум уште малку, колку само малку да откријам што е и како е, и тоа ако има добри прашања.

Инаку, кога ќе ми вратиш порака за заклучокот од приказната? Ја смисли, или...? Не е обврска, нормално.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Според мене има разлика помеѓу "знаење" и "осознавање". Знаењето е акумулирање на информации и искуства, додека осознавањето е кога тие информации и искуства добиваат смисол! Мудроста би можела да се дефинира како процес на осознавање!

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.186
Поени од реакции
12.168
Иако не ми се влегува во дебата во врска со ова, бидејќи темата е телемити, Liber AL, телема, ми дојде интересно нешто:

Осознавање е кога тие информации и искуства добиваат смисол. Така?
Мудроста би можела да се дефинира како процес на осознавање. Така?
По чиста логика на разумот следи дека : Процесот кога информации и искуства добиваат смисол е Мудрост?
Така? Или пак нешто не е како што треба...?

Убаво изгледа формулирано така, но повеќе прашања постави со ова отколку што даде нешто јасно и прецизно.
Само онака колку да се филозофира: Каде е разбирањето тука? Зависи од што? Знаењето зависи од што? Од информациите? Мудроста, за неа нема ни да прашам.
Нормално не сакам метафизички размисли. Ова е наука. Методот на Науката, Цел на Религијата. Тоа е нашиот метод. Ако не го разбирате, ве молам да прашувате ако ја студирате темата надвор од овој форум.
Вакви изјави како Ipsissimus што ги даде, можеби изгледаат логично, но не се точни и водат до многу повеќе прашања отколку одговори.
А природата е секогаш точна, неправедна , но точна. :)

Г

Господ

Гостин
Си читал нешто за кабала? Кои автори? Кои книги? Каква кабала? Зошто си читал? Кој кажал дека се кршат и со кои методи? Знаеш?

Јас ништо не сум рекол во врска со мудроста и знаењето. Тоа се цитати од книги поврзани со телемата. Ти како сакаш, така сфати, нема да кажам јас да така е, или пак не е така.
Немам ништо со тебе, тука сум уште малку, колку само малку да откријам што е и како е, и тоа ако има добри прашања.

Инаку, кога ќе ми вратиш порака за заклучокот од приказната? Ја смисли, или...? Не е обврска, нормално.
Не би знаел ништо за авторите,беше рандом сајт и не знаев дали да верувам или не.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Иако не ми се влегува во дебата во врска со ова, бидејќи темата е телемити, Liber AL, телема, ми дојде интересно нешто:

Осознавање е кога тие информации и искуства добиваат смисол. Така?
Мудроста би можела да се дефинира како процес на осознавање. Така?
По чиста логика на разумот следи дека : Процесот кога информации и искуства добиваат смисол е Мудрост?
Така? Или пак нешто не е како што треба...?

Убаво изгледа формулирано така, но повеќе прашања постави со ова отколку што даде нешто јасно и прецизно.
Само онака колку да се филозофира: Каде е разбирањето тука? Зависи од што? Знаењето зависи од што? Од информациите? Мудроста, за неа нема ни да прашам.
Нормално не сакам метафизички размисли. Ова е наука. Методот на Науката, Цел на Религијата. Тоа е нашиот метод. Ако не го разбирате, ве молам да прашувате ако ја студирате темата надвор од овој форум.
Вакви изјави како Ipsissimus што ги даде, можеби изгледаат логично, но не се точни и водат до многу повеќе прашања отколку одговори.
А природата е секогаш точна, неправедна , но точна. :)
Јас не тврдев дека е точна! изнесов мое мислење, мудроста има потреба од искуството, без искуство непостои мудрост! Ако имаш поинакво толкување кажи го! Затоа што секој може да каже "ова е погрешно", но ќе биде валиден ако даде контрааргумент! Што стана со правилото дека оној што мисли дека знае се, незнае ништо?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.186
Поени од реакции
12.168
Ако не знаеш, не се прикривај со тоа "мое мислење". Што ако е твое, мое или било чие ако не е точно? Аргументите ги имаш пред очи.
Премногу се ежиш од тоа да не си во право. Ако некој ти укаже дека не е така, и те праша што ако вака се формулира, треба да кажиш пак одговор. А не да се вадиш ок не е точно, но е мое мислење. За мене ти не си ништо посебно од некој друг.

Јас не знам се, но знам многу. :) Има разлика нели... :) Чекав некој тоа да го забележи во тие цитати, да искоментира нешто, но вие сте научени дефиниции да учите и по две реченици од секоја тема да знаете. А поезијата ги крие сите тајни.
Мали ситници не можете да научите да ги забележувате, не пак нешто побитно да ви се даде.
Не сум овде да давам аргументи КОНКРЕТНО. Толку ми е дозволено. А се е одговорено од моја страна. Само како што кажав, не читате ситници, ниту сте запознаени со симболите на Редот. Овде сте само за информации. Освен малкумина кои прашаа и ги добија своите одговори, кои вредеа да им се каже нешто.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ако не знаеш, не се прикривај со тоа "мое мислење". Што ако е твое, мое или било чие ако не е точно? Аргументите ги имаш пред очи.
Премногу се ежиш од тоа да не си во право. Ако некој ти укаже дека не е така, и те праша што ако вака се формулира, треба да кажиш пак одговор. А не да се вадиш ок не е точно, но е мое мислење. За мене ти не си ништо посебно од некој друг.

Јас не знам се, но знам многу. :) Има разлика нели... :) Чекав некој тоа да го забележи, но вие сте научени дефиниции да учите. А поезијата ги крие сите тајни.
Мали ситници не можете да научите да ги забележувате, не пак нешто побитно да ви се даде.
Не сум овде да давам аргументи КОНКРЕТНО. Толку ми е дозволено. А се е одговорено од моја страна. Само како што кажав, не читате ситници, ниту сте запознаени со симболите на Редот. Овде сте само за информации. Освен малкумина кои прашаа и ги добија своите одговори, кои вредеа да им се каже нешто.
Толку ти дозволено? Пријателе не си ласкај дека си нешто над другите и дека знаеш којзнае колку! Затоа што не си! Мене ми префрлаш дека сум се прикривал ако кажам мое мислење, а на прашањата се расфрлаш со фолозофии од типот "кажав јас ама вие толку сте кадарни" ХА! Другому продавај тоа! Твоето потценување само е показател колкава суета си набилдал со твојата "мудрост".

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.186
Поени од реакции
12.168
Знам доволно за телемата пријателе. Затоа и сум тука.
Не велам јас дека нема кадарни, туку нема вистински заинтересирани за телемата и филозофијата на Редот, и се се сведува на информации од кај што се стигне, без да се води сметка што е и како е. И нормално да се зборува се и сешто без да се размисли. Тука мислам дека како телемит, може да интервенирам и да кажам барем онолку колку што е дозволено да се кажи и да поправам. Ете ќе бидам и суетен како што велиш ти, но не можам да демантирам со аргументи од горе наведените причини.
А ако се чуствуваш потценет, тоа си е твое. Исто ти ме доживуваш и како арогантен, но и тоа си е твое.
Но, темата е телема... Ти, слободно прати ми приватна порака и ќе разговараме.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Моето е поголемо! Не, моето е поголемо!

А бе затнете се!

Ипси убаво си кажа дека тоа е негово мислење. Работите што ги кажа он не можат да се дефинираат до толку убаво со наука. Тоа за него е точно. Ако за друг не е - oh, well. To each his/her own.

И да ви кажам право - никој не знае каков начин е правилен, а каков е погрешен. Џабе се натегате и се мерите колку знаете! Уместо да споделите знаење!

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.186
Поени од реакции
12.168
Знаењето е споделено.
Ипси не тврди дека неговата мисла е точна, туку дека е негова. :)
Ако навлегуваме во детали мислам.
Не се натегаме кој колку знае или не знае.
Тука и јас учам од вас.
И ете сега се уништи темата по кој знае кој пат од почетокот до сега.
Затоа што вие како аутсајдери, не ни правите муабет за телема и Liber AL, туку ете за теми што може да се зборува бесконечно многу а да не се добие ништо.
И се се сведува на мерење и премерување. Ако некој поправи и дополни нешто тоа за вас е мерење на знаење? Е тоа не знаев дека е така.
Ок, штом не сакате расправа, нека биде така.
Како ви е Волја :)

93 93/93

Kajgana Shop

На врв Bottom