Законот на Телема

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Изгледа тоа што не можам да ги разберам се должи на тоа што не можам да ги почувствувам.Никогаш не сум чувствувал гордост поради тоа што сум македонец или што знам.
Исто и со верата,не можам да се декларирам,едноставно на фејбук ми стои None :pos:
Не можам да верувам бидејки сакам да знам.
A healthy mind is an inquisitive mind after all
:)
Тоа е добро, само се надевам дека во иднина ќе го најдеш тоа што го тражиш и ќе се осетиш “комотен“ . Тоа не значи дека треба да се прекине со истражувања :smir:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Изгледа тоа што не можам да ги разберам се должи на тоа што не можам да ги почувствувам.Никогаш не сум чувствувал гордост поради тоа што сум македонец или што знам.
Исто и со верата,не можам да се декларирам,едноставно на фејбук ми стои None :pos:
Не можам да верувам бидејки сакам да знам.
A healthy mind is an inquisitive mind after all :)
Речено е дека "вистината ќе го ослободи човекот". Вистината сама по себе никогаш не ослободила никого. Единствено СОМНЕЖОТ може да донесе ментална еманципација. Без прекрасниот елемент на сомневање, портата низ која секоја вистина поминува би била затворена, непробивна ниту за илјада Луцифери.
Книга на Луцифер, Сатанска Библија - Anton Lavey

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.186
Поени од реакции
12.168
@Ipsi:
Хм, малку порано се кажани зборовите за сомнежот и Вистината, и немаат врска со Сатанската Библија, а уште помалку со размислите на Ла Веј. Но сепак Ла Веј е плагијатор. Штета за него...

Ајде да дадам правец на темава. Што мислите за Иницијација, за самоиницијација(дали постои или е само измислица), за хиерархија, за давање заклетви, за чување тајни... Ајде малку конструктивност.

П.С. Додека се вратам сакам тука постови да има, цели фермани со добри размисли. :) Се зезам... се зезам немој веднаш да избувните... :)

Г

Господ

Гостин
Самоиницијација ко во wicca?
Шо знам не сум запознаен со Wicca ниту пак имам некое посебно мислење во врска со неа.

А може и маааало дообјаснување на другите ствари што ги наброи?
За какви тајни станува збор,тинејџерски,државни итн?
Давање заклетва пред невидлив пријател...Бог де :pos: (шега :) ) пред судија пред родител,пријател?
Хиерархија во куќата,во државата?

Наброив многу повеќе па ваљда ќе ме насочиш на она што навистина мислиш,ќе треба да пишувам многу ако прашуваш за сево ова на пример се согласувам дека секој треба во себе да чува свои тајни кои ќе му даваат чувство на приватност и сигурност али што знам,државата треба да ги положи сите сметки пред своите граѓани.
Според мене,се е до ситуацијата,во различен момент различно би реагирал на овие прашања :)

За давањето заклетва пред некој Бог мислам дека нема смисла оти не верувам дека некој може да ме слушне,додека пред пријател или роднина се обидувам да го одржам зборот.

Хиерархијата создава дискриминација од страна на оние кои се повисоко према оние на пониска позиција а сепак хиерархијата има добра страна а тоа е одржување ред во системот дали тоа е држава или семејство е небитно.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
@Ipsi:
Хм, малку порано се кажани зборовите за сомнежот и Вистината, и немаат врска со Сатанската Библија, а уште помалку со размислите на Ла Веј. Но сепак Ла Веј е плагијатор. Штета за него...

Ајде да дадам правец на темава. Што мислите за Иницијација, за самоиницијација(дали постои или е само измислица), за хиерархија, за давање заклетви, за чување тајни... Ајде малку конструктивност.

П.С. Додека се вратам сакам тука постови да има, цели фермани со добри размисли. :) Се зезам... се зезам немој веднаш да избувните... :)
Јас нереков дали се порано или покасно кажани, само ги посочив како дел од Сатанската Библија! Дали негираш дека ова го пишува таму? Затоа што во тој случај многу лесно ќе те побијам со аргументи! И порано ти забележав а и други членови ти посочија дека ароганцијата ти е на алармантно високо ниво! Спушти се малку, многу леташ! Инспирацијата не е плагијаторство!
Страна 21 - http://www.spiritualsatanist.com/books/satanicbible.pdf - "It has been said "the
truth will make men free". The truth alone has never set anyone free. It is only DOUBT which
will bring mental emancipation. Without the wonderful element of doubt, the doorway
through which truth passes would be tightly shut, impervious to the most strenuous poundings
of a thousand Lucifers."

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Иницијацијата не прави ништо друго освен што ја усмерува потсвеста. Ако треба се преку иницијација да оди - кој ја иницирал првата вештерка во Вештерството, тогаш? Е, тоа истото може и мене да ме иницира. Не ми треба посредник.

Тајни.....нешто е подобро неизречено. Тоа што е само за твои очи. Али ако мораш да споделиш - сподели со некој што ќе те разбере. Исмевањето и потценувањето само ќе влејат несигурност во умот кога една особа е на почеток од својот пат/пракса.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.049
Поени од реакции
83.491
Што мислите за Иницијација, за самоиницијација(дали постои или е само измислица), за хиерархија, за давање заклетви, за чување тајни...
Одсекогаш ме фасцинирала информацијата која сум ја слушнал (и проверил), а тоа е дека добар дел од луѓето кои се претставуваат/важат за видовити, можат да ви кажат дали сте крстени, венчани....(и интересно за нашиот муабет) иницирани некаде.

Иницијацијата не прави ништо друго освен што ја усмерува потсвеста. Ако треба се преку иницијација да оди - кој ја иницирал првата вештерка во Вештерството, тогаш? Е, тоа истото може и мене да ме иницира. Не ми треба посредник.

Тајни.....нешто е подобро неизречено. Тоа што е само за твои очи. Али ако мораш да споделиш - сподели со некој што ќе те разбере. Исмевањето и потценувањето само ќе влејат несигурност во умот кога една особа е на почеток од својот пат/пракса.
Интересен пост, во кој има нешта со кои би се сложил, а и нешта со кои не би се сложил. Но, нема да навлегувам.
Доста од авторите, кои сум ги читал, одприлика тврдат дека иницијацијата и ритуалите се особено битни за тој што тргнал патот*, а припаѓа на ова модерно, динамично, западно општество. Поради баш таквиот, брз начин на живот тука, кој се разликува од истиот во некое индиско село, да речеме, каде според мене, некаква самоиницијација би била пореална.

Навистина е темава за обемна дискусија, со која не знам дали нешто би се постигнало.

Така да, на кратко, според мене: иницијацијата е битна и пожелна и битно е да е во рамките на (ќе употребам несоодветен збор) организацијата.

*како сакате сфатете го ова

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Одсекогаш ме фасцинирала информацијата која сум ја слушнал (и проверил), а тоа е дека добар дел од луѓето кои се претставуваат/важат за видовити, можат да ви кажат дали сте крстени, венчани....(и интересно за нашиот муабет) иницирани некаде.

Интересен пост, во кој има нешта со кои би се сложил, а и нешта со кои не би се сложил. Но, нема да навлегувам.
Доста од авторите, кои сум ги читал, одприлика тврдат дека иницијацијата и ритуалите се особено битни за тој што тргнал патот*, а припаѓа на ова модерно, динамично, западно општество. Поради баш таквиот, брз начин на живот тука, кој се разликува од истиот во некое индиско село, да речеме, каде според мене, некаква самоиницијација би била пореална.

Навистина е темава за обемна дискусија, со која не знам дали нешто би се постигнало.

Така да, на кратко, според мене: иницијацијата е битна и пожелна и битно е да е во рамките на (ќе употребам несоодветен збор) организацијата.

*како сакате сфатете го ова
Се слагам....јас не велам дека не е битна. Напротив - битна е баш ради тоа што те става in a certain frame of mind.

Пример со Реики. Јас сум иницирана таму. Дали кажуваат дека не можеш сам да се иницираш? Не. Ама велат дека треба многу години за да го достигнеш тоа ниво кое што можеш да го добиеш од Мастер/Учител преку иницијација. Сите имаат пристап до таа енергија - само треба да се отворат.

И таму имаат тајни симболи што ти се откриваат само со одредено ниво на иницијација. Моментално симболите се испечатени во различни книги и секој има пристап до нив. Ама велат дека ако не си инициран - тие симболи нема да знаеш/можеш да ги активираш.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.186
Поени од реакции
12.168
Давање заклетва пред невидлив пријател...

Мислам дека завет се дава пред самиот себе. Каков човек ќе сум или пријател, ако лесно ги газам моите дадени зборови? Ако можам моите да ги газам и не се почитувам самиот себе си, тогаш мислам дека без проблем ќе ги изгазам зборовите дадени пред некој друг.
Што се однесува до заветите. Биди упорен, и не биди упорен. Разбери дека попуштањето на Јони е едно со издолжувањето на Лингамот. Ти си и двете; а твојот завет е само шумолење на ветрот на Маунт Меру. - Liber CCCLXX
Во Liber AL се вели на едно место дека ако некој е крал, не можеш да го повредиш. Од тука следи дека ако некој е крал, неговите дадени зборови како завет, не можат назад. А и според одредени учења мислата е нешто битно, а зборот како еден вид материјализација на мислата, значи исто така битно нешто.
Така да оние филмски завети не важат.

За тајните:
Не е битно што содржи тајната. Не смее и не треба да се каже на друг. Може да е најбанална или пак најтешка работа што не смее друг да ја знае. Тоа е тајна, заштитена со даден збор, кој кажавме што значи погоре.

Тебе, кој сеуште скиташ во Дворот на Профаните сеуште не можеме да ти откриеме се; - Liber X
Зошто? Прочитајте подолу за иницијацијата.

За иницијацијата:

Секој човек мора да ги надмине сопствените пречки, да ги разобличи сопствените илузии. Сепак, други можат да му помогнат да ги оствари тие две и можат целосно да го оспособат да избегне многу лажни патеки, кои не водат никаде, а само ги искушуваат уморните стапала на неиницираниот аџија. Понатаму, тие можат да осигураат дека правилно е испробан и испитан, зашто има многумина кои за себе мислат дека се Мајстори а не ни стапнале по Патот на Служење кој води дотаму. - Liber LXI
и
Значи Големото Дело е едно, Иницијацијата е една, Наградата е една, макар колку различни и да биле симболите во кои е завиткано Неизговорливото. - Liber LXI
Историски гледано иницијацијата е стара колку и човекот. Нема да навлегувам сега кога како што. Битно е тоа што иницијацијата прави многу повеќе отколку насочување на човекот во животот. Според некои, а јас се сложувам со тие некои, иницијацијата е процес. Динамичко развивање на иницијантот кој од аспирант, успева да стане адепт. Секоја иницијација води кон објаснување и разработка на одредени тајни, кои заради онаа или оваа причина не е погодно да се достапни за јавноста.
Не би му дал на дете кибрит и динамит ако не научил да гледа на часовник со стрелки, нели. :)

Според мене, не постои само-иницијација.

Short1 спомена дека можно е само-иницијација но потребно е време.
Еве една приказна, која мислам дека ќе објасни што сакам да кажам за иницијацијата и времето.
Вака:
Многу одамна, живеел еден старец. Тој старец живеел мирно, без да се грижи за нешто во животот, од ден за ден. Еден ден, веќе многу стар, решил да научи сам латински за да ги преведе познатите приказни на неговото племе и за да бидат достапни за сите(латинскиот бил познат во тоа време, како денес англискиот). Седнал учел учел... и после години напорна работа научил.

Сега за хиерархијата:

"Хиерархијата создава дискриминација од страна на оние кои се повисоко према оние на пониска позиција"...

Тука ќе морам да кажам дека грешиш. Можеби заради твоите искуства што си ги имал, на училиште, можеби додека си бил на факултет, или пак еве во системот на државата, па така да велиш.
Пирамидата зависи од основата. Тие што се искачиле нагоре, биле долу. А долу е како и горе.

А и како стигнал некој нагоре по пирамидата ако не го научил ова во пракса:

Сепак, о аспиранту, нека победите не ти носат Гордост, зашто со зголемувањето на Знаењето би требало да се зголеми и Мудроста. Оној што малку знае, мисли дека знае многу; но оној што знае многу свесен е за своето незнаење. Го гледаш ли оној кој мисли дека е мудар? Повеќе надеж има за будалата отколку за него. - Liber XXX
и

Не брзај другите да ги осудуваш; како можеш да знаеш дека ти на нивното место би одолеал на искушението. И дури да е така, зошто би презирал некого кој е послаб од тебе? - Liber XXX
П.С.
И @Ipsi јас не сум арогантен. Изгледа ти не познаваш арогантни луѓе. Ништо арогантно немаше во постот погоре наменет за тебе ниту пак во било кој друг пост. Не ми е целта да сум арогантен на овој форум. А ако така ме доживуваш, не знам што да ти кажам. 93 93/93

Бујрум, дополнувајте, прашувајте, исправајте...

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Ја вака гледам:

Ако си дал збор да чуваш тајна, тоа е друго. Тајната на друштвото или на ковенот. Јас повеќе мислев пример при медитации и транс работа што се видело....и ако нешто не ти е јасно - ќе го прашаш некој со повише искуство во твојот ковен/друштво/група/црква итн. На тој начин сепак споделуваш со некого.

Г

Господ

Гостин
Мене секогаш ми било поважно да го одржам ветувањето пред друг отколку пред себеси,не знам зошто.
А за хиерархијата...што е со тие што од раѓање се на врвот на пирамидата?
Кралски семејства,деца на богаташи,моќници...тие никогаш не биле на мое ниво,нема ни да бидат.
Ах,дали е ист животот на еден крал и на еден питач?
Што знам...материјалист сум :(

пс:Што се десило со старецот? :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.186
Поени од реакции
12.168
На врвот на пирамидата, таму нема луѓе што се кралеви или принцови во монархиска смила. Може да има, но тоа нема да биде заради неговите земски моментални обврски. И нема врска со парите, како што нема врска дали ќе се родиш македонец, арап, швеѓанец... Како што денес за се ти требаат пари за да опстаниш, парите се небитно нешто за кое треба да се замараш. Парите стануваат проблем откако почнеш да ги броиш.
Вистинските кралеви можат да бидат и питачи. Но питач никогаш не може да стане крал. Како сакаш ова сфати го, но убаво го размисли.

Ех, некој праша за старецот... и тоа од некој што не ни очекував. Изгледа други не ме ни читаат. Затоа од сега само на прашања ќе одговарам.

Што се случило со старецот, потсети ме утре, ќе ти вратам приватна порака. Па ако сакаш сподели ја со другите :)

Г

Господ

Гостин
Сакам да знам што подразбираш под вистински крал оти очигледно не мислиш на земската титула,водач на кралство?
Јас зборував за парите,моќта.Материјалистички се поставив.Сепак го одредуваат текот на животот во материјална смисла и да и двајцата можат да преживеат и со и без нив али зборам за стандардот на живот кој ќе го имаат.

--- надополнето ---

Јас себеси не се сметам за некој што знае многу ниту пак сметам дека сум мудар,а ваљда тоа е потребно за да бидеш крал,нели?
Во сите стари приказни кралот е мудар :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.186
Поени од реакции
12.168
Прочитај го горниот пост ако не те мрзи. За кралеви, робови, слобода, смрт, итн итн прочитај ја исто така и "Законот е за сите", коментари на Liber AL од To Mega Therion... Јас не можам да ти ја презентирам на тебе Liber AL, посебно ако не си видел ни 3 букви од неа.
За да водиш нешто, не само држава или кралство не значи тоа да е наследно.
Во приказните ако се сеќаваш на Илјада и Една ноќ, секогаш некој питач го трга стариот крал, и ја освојува принцезата заземајќи го престолот. Тоа се битни информации за прастари формули. Што не е ни место ни време тука да се разглобуваат. Понекогаш е подобро лошо да разберат профаните, отколку да ја откријат тајната. Помала штета се прави.
Затоа имаме алегории и приказни. За едните едно, за другите друго.

Г

Господ

Гостин
Па ја прочитав Liber AL.И пред некое време ја дискутиравме,изгледа торко сум >.>
Нормално дека треба многу повеќе за да бидеш водач.
И спомнав дека има повеќе хиерархии ама оваа за која ти зборуваш ми е нејасна.
Според кои критериуми некој е погоре а некој подоле.
Мудрост,знаење?
Сепак станува збор за приоритети.

Kajgana Shop

На врв Bottom