Кучка сум, браво за мене!

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување
.
Па, еве неколку почетни прашања:
Што значи за вас поимот "кучка"? Дали може зависно од ситуацијата да биде крајно негативен, крајно позитивен или претставува само едно нешто?

Првиот синоним за кучка за мене е нешто негативно. Девојка која ги повредува и гази другите без обзир на нивните емоции. Барем така го сфаќам од прво значењето на тој збор.

Дали значењето на тој збор е исто кога некој сам така се нарекува или го добива тоа второ име од останатите?

Па да, исто е, само што кога ти го добиваш тоа од другите, мислам дека е со повеќе горчина искажано, така другите те доживуваат, а кога другите те доживуваат како кучка, значи дека и не те гледаат баш многу позитивно.А кога сам си го ставаш тој епитет, тогаш значи дека сакаш да бидеш гледан така од луѓето. Негативно. Дури и кога општиот впечаток меѓу луѓето не е таков, ти сакаш сам да бидеш гледан како таков, со употребувањето на терминот кучка.

Зошто воопшто некој човек има потреба да се нарече така? Премногу е критикуван од околината, па одлучува сам да се именува така со што си ја олеснува болката, се труди да привлече некакво поголемо внимание или нешто трето?

Може да се работи и за првите две особини, но мислам дека некогаш може човек сам да се нарече така за да се заштити. За да не го мислат за наивен и добар, па да не го повредат, терминот кучка го користи како алтер его за да се одбрани од општеството и околината.

Што мислите за таквите личности?

Не мислам ништо посебно. Секој има право на свој начин на живот, свој начин на определба и ако некоја сака да се нарекува како кучка нема проблем, се додека односите ни се во ред. Значи не ми е проблем да се нарекува кучка, проблем би било доколку би се однесувала со мене како таква.

Што може да постигне една самонаречена "кучка" во животот? Според вашите мислења во врска со сите погоре поставени прашања, што мислите дека очекува да добие од животот една "кучка", што гласно се нарекува така?

Па не знам искрено што би сакала, што би очекувала некоја девојка што се нарекува кучка. Навистина немам поим.

Точно, пред се за да се биде кучка треба да се биде жена, а не девојче. До средина на 20тите негде би рекла дека кучка не може да се биде. Треба искуство кое ние, помладите го немаме.
Со тоа што, на крај е личен избор и добар дел автосугестија. Ќе си се убедам дека сум кучка, таква слика ќе им направам на другите и ќе го фурам филмот...

Како и да е, мислам дека на темава нема јасна слика за кучка. Едни, ја даваат дефиницијата на Леандра, на жена која гази се пред себе, а други ставаат текстови од песни во кои како кучка е претставена жена која на нашки би ја нарекле курвичка или спонзоруша, секој со својот вкус:)

За мене кучка е сепак жена која што има страшно голем потенцијал и страшно мала самодоверба која што за да ја прикрие ќе изгради ѕид околу себе и ќе изгледа ладно и фригидно. Ноу, ноу, ноу. Не го сакам ова за себе! Не мислам дека за да успеам треба да газам преку лешови и не мислам дека треба да останам сама и мизерна поради ретардирани амбиции. Точно е дека потенцијалот за кучка си го носиме сите во себе... Колку ќе го искористиме си зависи од нас:))
А да, го сфаќам муабетов... И јас имам некоја претстава дека дел од моите врснички (плус минус некоја година) на форумов, баш тоа е она кое го посакуваат за себе - да бидат силни, независни, бескрајно авторитативни... И сето тоа сметаат дека ќе се постигне преку кучкаството:)

За втората дефиниција на кучка - спонзоруша девојката. Тоа е најверојатно жена со недоволно квалитети да биде кучка во рпетходната смисла (недоволно образование, интелигенција, можности или прилики) ама затоа добар изглед... И наоѓа нзс:))

Незнам шо толку анализирате бе, ранливост, повреденост, чуства, ова, она... кажав и погоре, дечиња шо појма немет од животот и шо виделе дека најјаката фраерка у клас напишала така пошо претходно гледала некој мафијашки филм, и после и другарката на ова цурава напишала така, па некоја случајно влегла во профилот на 6тава и видела дека е тренд, па и кажала на брачеда и и после та на сестра му од бившиот и така пола македонски девојчиња се сеа ThE BiTcH (and proud of it)

Расчистивме или треба да правиме психоанализи на личноста?

кучка....мислам дека ни една девојка која е вистинска кучка не би се нарекла така туку обратно тие се прат светици како да се најсовршените девојки на светот...а тие шо така се нарекуваат мислам дека се добри души кои згрешиле нешто ненамерно па се окривуваат самите себе и велат дека се кучки дека се лоши девојки и т.н. и очекуваат помош од другите да му се дај некој совет....не познавам многу кучки веројатно затоа што не ми се допаѓаат и не сакам да се дружам во нивниот круг...а едниствената кучка шо ја знаев...му изнарекоф се влице пред неколку дена и сега ми е многу поубо...јас мислам дека таквите не се луѓе со кои можиш да споделиш нешто освен парите и други материјални работи...тие си гледаат се во нивна корист...не ценат ништо и секогаш сакаат да бидат во центар пажња едноставно се луѓе без чувства...не сум сум бил и не би сакал да бидам во врска со таква...па секој ден да се плашам дали ке има заминато со друг или пак ми вади муабети зад грб ме прај будала...

Кучка или во превод доаѓа нешто као безчувствителна девојка. Мисли дека светот се врти околу неа и верува дека ако се однесува безобразно ги повредува другите. А инаку кога ќе се затворат во својата соба плачат за клошарот заради кој таа се сменила.
Зборов ми е најупотребуван од исфилмани тинејџерки така што :nesum:

Незнам шо толку анализирате бе, ранливост, повреденост, чуства, ова, она... кажав и погоре, дечиња шо појма немет од животот и шо виделе дека најјаката фраерка у клас напишала така пошо претходно гледала некој мафијашки филм, и после и другарката на ова цурава напишала така, па некоја случајно влегла во профилот на 6тава и видела дека е тренд, па и кажала на брачеда и и после та на сестра му од бившиот и така пола македонски девојчиња се сеа ThE BiTcH (and proud of it)

Расчистивме или треба да правиме психоанализи на личноста?

Малку оф ... Прашањето е поставено во подфорум за анализирање и филозофирање. А тука токму тоа е поентата ... да кажеме и размениме некој збор повеќе од твоето претходно објаснување.
Значи не расчистивме, а тебе ако не ти текнува ништо повеќе не го крши филмот и не ја заклучувај пред време темава, туку ете оди во Драга Кајгана на пример.:pipi:

Jeru The Damaja кога беше во Скопје кажа една добра дефиниција за тој збор...Кучка е таа што ќе ти се пика секогаш кога можи,а ќе легни со сите околу тебе,но со тебе не...значи во глобала тој збор за мене има многу негативно значење и незнам зошто самите си ја стават таа етикета на кучка?...мислат дека се фаца нешто или што???:raz:

Секој има потреба да биде прифатен и сакан. А, за такво нешто му е потребно да се афирмира кај околината. Па некој ќе одбере да го направи тоа преку прокламирање морал, верност, потиснување на себичните потреби итн. И тоа е позитивна афирмација. А, другите ќе ги пренагласуваат нештата како егоцентризам, амбициозност, немање скруполи и тако даље. Тоа е негативната афирмација. И обично таквите се нарекуваат кучки.

Важно е да се запамти дека и позди "кучкестото" однесување стои само желба за прифаќање. Па, се додека околината ги прифаќа како кучки, и дури и им се восхитува, тие ќе продлжат да го нагласуваат својот вештачки себичлук и немање морални ограничувања (велам вештачки, затоа што сепак само глумат и ги пренагласуваат своите негативни особини, додека реално се несигурни, упашени и бедни дечиња, кои одбрале многу глуп начин за да се заштитат).

Па, не е толку проблемот во кучката, колку што е проблемот во оние околу неа. Кога тие ја прифаќаат и покрај нејзиното однесување и не и укажуваат јасно каде греши, само и даваат сила да продолжи по својот извитоперен пат.
Место да ја игнорираат (што дефинитивно е пожелно и делотворно) тие, макар и преку оговарање, и го даваат вниманието кое и е толку потребно и на некој начин го оправдуваат нејзиното однесување.
А, кога би сфатила дека таква каква што е, може да остане само сама, сигурно не би продолжила да си го храни егото со девијантно однесување, туку итекако би се променила и би прекинала да си бара оправдувања за злобата.

Затоа што, за неморал, егоцентризам и бесчуствителност, оправдување нема. И тоа, вака или онака, е нешто за кое треба да се трпат последици.

Значи сум немал мн прилики да заживеам со некоја таква кучка од проста причина што не можам да ги поднесам. Дефиниција за зборот кучка хммм: Гнасно и неподносливо суштество кое сака да биде во центар на внимание и во секој момент треба да очекуваш да ти забие нож во грб. :)
Нормално дека значењето не е исто. Не знам само што мислат со тоа што ке се наречат кучки? Дали тагот кучка станал тренд а јас да не знам? Ај кога ке речат за некое девојче дека е бич ке си речеш од љубомора и го праат тоа се додека не ја запознаеш и осознаеш каква е, ама па коа ке видам слика со пет жени и наслов Ми анд мај бичес!!!:toe: Боже сачувај се вика тоа.
Вниманието е најважно знаеме сите. Секој публицитет е добар публицитет. Пошто интелектуелно се назад, мислат дека се некој си њуејџ девојки. Кур се тресе. :)
Такви девојки можам да ги сметам само за сексуален објект, ништо повеќе.
Не можам да се замислам со таква безмозочна појава која задоволство и е да се вреѓа и самата да се спушта на најслабото ниво.
Може да добие 30 годишен неиживеан реднек кој бил на печалба во Далечна Германија, спечалува троа паричиња и ке ја вреѓа и во најлош случај да ја тепа. Или па секогаш постои таа шанса да заврши со некој тежок шеф на некое фирмиште и да живее "среќно" до крајот на животот со лејблот БИЧ. Во секој случај одлична тема. :pipi:
daaa daa potpolno se soglasuvam so mislenjeto na b-real no sepak ako vidime od na devojcinjata stranata mozeme da zaklucime deka sepak dobro moze da se prosperira kako bitch zatoa ako ste ubava a smotana devojka komotno zivejte go zivotot na i am the biggest bitch

Малку оф ... Прашањето е поставено во подфорум за анализирање и филозофирање. А тука токму тоа е поентата ... да кажеме и размениме некој збор повеќе од твоето претходно објаснување.
Значи не расчистивме, а тебе ако не ти текнува ништо повеќе не го крши филмот и не ја заклучувај пред време темава, туку ете оди во Драга Кајгана на пример.:pipi:
Муабетот ми беше дека премногу навлегувате во анализирање на основки и средношколки што е дури и смешно...

Немаат основни познавања од општа култура а не пак тоа што ќе го напишат како наслов на профилот на Здраво5 да го изанализирале и размислиле претходно...

Јас ви гарантирам дека ако ја прашате та шо ви ја дадов на линкот или која и да е друга слична на неа нема да знае да ви објасни зошто го ставила тоа...

А вие слободно анализирајте си... :back:

Муабетот ми беше дека премногу навлегувате во анализирање на основки и средношколки што е дури и смешно...

Немаат основни познавања од општа култура а не пак тоа што ќе го напишат како наслов на профилот на Здраво5 да го изанализирале и размислиле претходно...

Јас ви гарантирам дека ако ја прашате та шо ви ја дадов на линкот или која и да е друга слична на неа нема да знае да ви објасни зошто го ставила тоа...

А вие слободно анализирајте си... :back:
Тоа само ти така ги сфаќаш кучките.
А, од самиот првичен пост на темава се гледа дека под кучки не се подразбираат единствено средношколки кои наоѓаат аватарчиња на кои пишува I'm bitch and I'm proud of it, него се мисли на други типови на девојки, кои се повозрасни, и интелегентни, но и бесчуствителни и без морални скруполи. Истите свесно го донесуваат изборот да се однесуваат така, па реално можат да нанесат штета на околината. И за такви вреди да се продискутира.
Нормално, ако не си заинтересиран секогаш е отворена опцијата да не пишуваш на темата која не ти буди интерес, и да ги оставиш оние кои би сакале да поразговараат да го направат тоа како што треба.

Јас тотално од темава ги изоставам тинејџерките со нивните филмови кој се мењаваат како чорапите.Зборувам за жени,реализирани,со големо искуство во себе.Мислам дека кај нив поминало времето кога некој може да им сугерира дека се движат во погрешна насока,а од друга страна кој вика дека е погрешна?Има се што посакала,кариера,пари,широк круг на пријатели,кој од страв,кој од почит,не верувам дека навечер плачат во себе и зошто би плачеле кога го исполниле зацртаното.Тој тип на жени на се е подготвена за да успее,во вистинска смисла на зборот кучка.Гледајќи од страна можам само да им ги набројам оружјата кој ги користат:висок степен на интелегенција,план програма на движење,туѓ кревет,биро,контакт со личности кој можат да ти го отворат вратите во сите свери во нашето општество,смешкање секој пат во комуникација со било кого,без разлика на статус,издржан изглед,св од десет страни на партнери и препораки од најразлични организации,сплетки,трачарење,премолчување,копање дупка зад грб кога е најпотребно.Ни ова не е лесно,единствено што сакам е да не им стојам на патот,а секој има свое право на живот.

Јас тотално од темава ги изоставам тинејџерките со нивните филмови кој се мењаваат како чорапите.Зборувам за жени,реализирани,со големо искуство во себе.Мислам дека кај нив поминало времето кога некој може да им сугерира дека се движат во погрешна насока,а од друга страна кој вика дека е погрешна?Има се што посакала,кариера,пари,широк круг на пријатели,кој од страв,кој од почит,не верувам дека навечер плачат во себе и зошто би плачеле кога го исполниле зацртаното.Тој тип на жени на се е подготвена за да успее,во вистинска смисла на зборот кучка.Гледајќи од страна можам само да им ги набројам оружјата кој ги користат:висок степен на интелегенција,план програма на движење,туѓ кревет,биро,контакт со личности кој можат да ти го отворат вратите во сите свери во нашето општество,смешкање секој пат во комуникација со било кого,без разлика на статус,издржан изглед,св од десет страни на партнери и препораки од најразлични организации,сплетки,трачарење,премолчување,копање дупка зад грб кога е најпотребно.Ни ова не е лесно,единствено што сакам е да не им стојам на патот,а секој има свое право на живот.
Се согласувам со тебе, но сепак треба да се има во предвид дека моќтта им ја даваат другите. Без туѓата дозвола и награди тие немаат ништо освен ненаситно его кое ќе ги проголта самите нив.

Секој тиранин кој досега постоел, бил тиранин затоа што останатите му дозволиле. Што поради страв, што поради восхит, му отварале врата да им манипулира со животите.

Има е една фина реченица во контекстов:
Evil triumphs when good people do nothing.

Се согласувам со тебе, но сепак треба да се има во предвид дека моќтта им ја даваат другите. Без туѓата дозвола и награди тие немаат ништо освен ненаситно его кое ќе ги проголта самите нив.

Секој тиранин кој досега постоел, бил тиранин затоа што останатите му дозволиле. Што поради страв, што поради восхит, му отварале врата да им манипулира со животите.

Има е една фина реченица во контекстов:
Evil triumphs when good people do nothing.

Убава мисла.Но што можат да направат останатите?Земајќи во предвид,дека не е единствена,дека на неа слични ги има многу и не само жени,има и мажи кој ги користат истите техники.Во таа битка,еден го добива бизнисот другите се лузери,не треба да чека моќ и аплауз од публиката,едноставно резултатот кажува се.

Убава мисла.Но што можат да направат останатите?Земајќи во предвид,дека не е единствена,дека на неа слични ги има многу и не само жени,има и мажи кој ги користат истите техники.Во таа битка,еден го добива бизнисот другите се лузери,не треба да чека моќ и аплауз од публиката,едноставно резултатот кажува се.
Не ни мислев само на аплаузи. Фактичките награди кои ги добиваат се уште пострашни.

Моето искуство (а, и карактерните примеси на "феноменов" кој за жал ги поседувам лично) ми покажале дека игнорирањето и отфрлањето брзо ги враќаат у нормала ваквите особи.
Денес ти ќе го игнорираш и одбиеш, утре друг ќе се охрабри да го направи тоа, и така, ко ланчана реакција, за извесен период ќе остане без ничија подршка и внимание.

Пак, ќе речам злоставувачот злоставува поради дозволата на жртвата.
Треба само да се покажат заби. Онаа лажна приказна за нивната особена надмоќ, која кружи за нив, ги држи останатите во подреденост. Па, доволно е еден да се одважи и спротистави. Тогаш и другите ќе видат дека кучките и не се толку моќни. Па, на крај ќе им остане само сеќавањето на нивната непостоечка надмоќ.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom