Ќе се гради ли G-Mall во Скопје?

• Креатор на темата Креатор на темата kalorifera
  • Време на започнување Време на започнување
Отвори Google Earth, и види ја разликата во површина помеѓу ГТЦ и било кој друг трговски центар низ Скопје. Ќе сфатиш зошто е применето такво решение. Мислиш потешко им било да затворат третина од денешниот габарит на објектов, да го направат во стил на стоковна куќа, и да бидат мирни?

Во архитектурата се прават студии. Пред идејата, а камоли пред проектот. Урбан контекст, силуета на објектот, психолошко дејствување врз човекот... Во тие работи, убеден сум дека ГТЦ подлегнал под далеку подлабока студија, одколку на пример, еден Рамстор, како прв затворен трговски центар од тој тип во Скопјево.

Архитектурата е една од најголемите траги врз една нација, Братот. Нејзина улога е да биде во контекст со просторот во кој егзистира. А ГТЦ егзистира така. За проектот, идејата и симболиката на истиот, во некоја наредна прилика. Рамстор мол, и другите мол-ови кои би се граделе во Скопје, се влијание од архиектура од друго подрачје, сосема не-related со нашево. Али да, ние сме космополити, нели? :)

Пред 2 месеци, беше изложен проект од Институтот за историја на архитектура и уметност од Архитектонскиот факултет за надградба и реновирање на ГТЦ. Проектот е прифатен и купен од инвеститорот. По некоја случајност, би требало да почне речиси во исто време со овој mall-ов на темава, така доаѓа? Епа ајде, баш би сакал да видам еден таков натпревар помеѓу два, сосема спротивни проекти.

Едноставен експеримент:
Изброј посетители по квадрат во двата трговски во еден ден, и ќе видиш кој простор луѓето го доживуваат како поубав (мислам на ГТЦ и Рамстор, ние друг трговски немаме). Она што Кире Мали, јас или некој друг студент на архитектонски може да го објасни со стручни термини, логики и студии - луѓето сами го докажуваат, како потврда за квалитетот, и нема потреба многу да се навлегува во тајните на струката: доволно е да се отворат очи и да се види конечниот ефект на добриот архитект.

А по однос на обвивката, Рамстор т.н. лименка, може да стои на било кој паркинг во било која пустина во Америка. Нема лик, нема приказна, нема јачина. Празнотија од надвор. Палми внатре. Жими чистотата и сериозниот пристап на продавниците кои работаат по испробани стандарди, па живее како што живее. Архитектонски гледано, Рамстор е најобично ѓубре.

А Џи Мол, живи били па видели...еве, и Ера Сити кај саем почнаа да градат. Ако не се лажам, и таму трговски центар ќе никне - иако не сум сигурен колку е паметно баш таму да се гради таков објект.

Јас не го земав Рамстор за репер овде. :)

Секојдневно гледам гигантски модерни трговски и ја знам разликата и функционалноста, да не ја споделувам и импресијата од едно модерно здание.

ГТЦ има перфектна локација, тоа е разликата меѓу него и секој друг трговски во Скопје.
Доколку фрекфенцијата на луѓе ја ставаме како мерило, затоа мислам дека не е тоа критериумот според кој би заклучиле дека луѓето го одбрале ГТЦ.

Јас не го земав Рамстор за репер овде. :)

Секојдневно гледам гигантски модерни трговски и ја знам разликата и функционалноста, да не ја споделувам и импресијата од едно модерно здание.

ГТЦ има перфектна локација, тоа е разликата меѓу него и секој друг трговски во Скопје.
Доколку фрекфенцијата на луѓе ја ставаме како мерило, затоа мислам дека не е тоа критериумот според кој би заклучиле дека луѓето го одбрале ГТЦ.

И Соравија и Сити галери ја имаат истата локација :)
ГТЦ има нешто кое те привлекува да бидеш дел од него, да се шеташ низ него, да тракаш време (не)наменски. Тоа спаѓа во делот на научно истражување и практицирање на некои сфаќања, правила и естетика.

G-Mall...ко шо вика Пико, живи били па видели.

Али за ГТЦ; Луѓе, како не гледате какво генијално, безвременско здание е тоа?
Тој трговски центар е нешто со кое треба да се гордееме.

Начинот на кој јапонскиот архитект (Кензо Танга, чинам? :nesum:) го осмислил е нешто уникатно, особено во поглед на флексибилноста на самата конструкција.

Градба како ГТЦ, толку добро инкорпорирана во просторот, еднставно не старее.

G-Mall...ко шо вика Пико, живи били па видели.

Али за ГТЦ; Луѓе, како не гледате какво генијално, безвременско здание е тоа?
Тој трговски центар е нешто со кое треба да се гордееме.

Начинот на кој јапонскиот архитект (Кензо Танга, чинам? :nesum:) го осмислил е нешто уникатно, особено во поглед на флексибилноста на самата конструкција.

Градба како ГТЦ, толку добро инкорпорирана во просторот, еднставно не старее.
Кензо е Танге и е урбанист. ГТЦ е проектиран од покојниот Живко Поповски, великан на нашата модерна архитектура. Значи, македонскиот архитект Живко Поповски.

Кензо е Танге и е урбанист. ГТЦ е проектиран од покојниот Живко Поповски, великан на нашата модерна архитектура. Значи, македонскиот архитект Живко Поповски.
:kesa:
A, ТангЕ нема никаков удел конкретно у ГТЦ? (веројатно погрешно сум запамтила:nesum:)

Како и да е, уште една причина повеќе за гордеење.
Такво големо остварување, a дело на Македонец. :)

Добро де имаме ГТЦ, Рамстор, Соравија и Сити галери. Сега се гради ЕРА сити тука кај саем топ ке биде десет ката ама нема цел трговски да биде 2 или 3 ката со базен теретани незнам ова она подземен паркинг бла бла бла и то :)

Од лична перспектива после детално читање на дискусијава, јас сепак би Рамстор него ГТЦ, чисто од практични причини на поголемата функционалност на затворениот простор и благодетите што доаѓаат заедно со него.
Никој не ја негира добрата градба на ГТЦ, локацијата и сите други предности што доаѓаат со тоа, ама Рамстор е барем топол. (зимурливите луѓе сакаат затворени простории :icon_lol:)

Флексибилноста и адаптибилноста на ГТЦ е достигната благодарение на Живко Поповски,големиот Македонски Архитект кој го проектираше.Неговите ученици тргнаа во друга насока би рекол партијска,па затоа сите нови градби се всушност бледи копии на едни промашени комуњарски времиња.Скопје покрај Железничката на Кензо Танге поседува само уште еден монумент на архитектурата а тоа е Поштата односно зградата на Македонски телекомуникации дело на исто така светски познатиот архитект Јанко Костантинов(проектант во НАСА на месечевиот Аполо).:toe:

ГТЦ вирее од нечистота! Последниот пат кога влегов таму пред 2 недели мислам дека ме одврати да одам таму наредните пати кога ќе поминувам околу!
Можеби архитектурата на ГТЦ е перфектна и тој проект исто така, но факт е дека тој објект не може да помине без неодржување, што е и жална вистина во овој момент. А уште размислуваат и за трет кат (дали да се смеам или да плачам)

На Рамстор може надворешниот изглед му е како на магацин, но дефинитивно се одржува. Внатре се уште личи како да е отворен сега, а не пред 4 години.

Така да, се дури ГТЦ не почне да се одржува како што треба не планирам да влегувам во него

За човек што не се разбира од архитектура (повеќето во Скопје, вклучувајќи ме и мене) G-Mall изгледа модерно, убаво, уникатно, а особено ми се свиѓа стаклената кула, му дава некако идентитет на објектот за разлика од Рамстор кој личи на безлична конзерва за сардини.

Ќе се гради нов модерен трговски центар во Скопје

G mall Skopje

G mall Skopje is a groundbreaking undertaking. In the city`s first modern building project of such large scale, it will introduce into Skopje a modern shopping mall and commercial center. This flagship project and the first of its kind in Macedonia`s capital, will cover an area of 42,000 sqm and will consist of 100,000 sqm of built space that will give an amount of 55,000 GLA, the project will also include two office towers consisting of 15,000 sqm each. At an estimated investment of € 120 million, the showcase shopping mall will house leading fashion brands from around the world. It will include leading hypermarket chains as well as DIY vendors. Serving as an all-in-one shopping and entertainment center, visitors to the mall will enjoy a choice of cinemas, relaxation in a spa, or getting fit in the health club, all integral features of the site.

The project will include 2,500 parking places.

G mall Skopje is designed to offer a total shopping and entertainment experience, the complex will feature impressively designed spacious walkways to ensure easy movement throughout the mall and from floor to floor. The space will be flooded with natural light and will offer numerous escalators and elevators, some of them transparent offering the extra passenger experience of a bird`s-eye view of the beautiful design of the mall. The shops will be well-lit and spacious with large entrances for easy access and flow of shoppers. Transfer from parking areas to commercial areas will be clearly marked and designed for convenience.

The design of G mall Skopje is under the supervision of operating architect: Moshe Tzur.

6442909122008135101_fileUploaded.jpg

8077009122008135349_fileUploaded.jpg

http://www.g-centers.com/projects/?id=3
ztw7bq.jpg

20rs582.jpg

Ова кај Алумина во Тафталиџе се планира. Одамна е планов али незнам дали уште така се мисли. Убава градба и се' али уште еден трговски во Скопјево? -.-
Само трговски нека градат и после никој нема да купува во нив од толку многу опции. Градов не е доволно голем за толку многу вакви центри.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom