Повторно од почеток..

Член од
22 ноември 2008
Мислења
596
Поени од реакции
99
Раскинати врски, прекинати пријателства, изгубена доверба, неуспех на работното место.. Било што и да е, кога нешто што сте правеле односно ви се случувало порано, а прекинало поради некоја причина, и сега повторно сакате да го обновите, односно сакате повторно да почнете од почеток.
Колку се тешки овие почетоци?
Колку можат да бидат исто успешни како порано?
Кога нешто ќе се сруши, или ќе се скрши, можеби ќе можеме беспрекорно да го залепиме, но тоа само навидум ќе изгледа како составено.
Длабоко во себе ќе сме свесни дека тоа не е тоа што било на почетокот.
Колку е ваков случајот и со животните ситуации? На пример, сте прекинале врска со некоја личност, но поради некоја причина повторно се наоѓате во ситуација за нов почеток.
Колку во тој случај сте способни да простите ако има потреба, колку можете да заборавите ако нешто ве повредило претходниот пат?
Или пак, угледот на работното место, почитта, довербата од пријателите, а тоа е нешто што е лесно да се изгуби а многу тешко да се стекне.
Колку вие сте се нашле во ситуација да сакате повторно да почнете нешто од почеток?
Јасно е дека секој нов почеток е тежок, но поентата ми е= колку можат нештата да бидат исти како порано?
Можно ли е да ситуацијата биде идентична како во минатото, да другите ја вратат довербата во вас или вие во нив, без притоа да не постои ни најмало колебање?
Може ли да ја обновите врската без страв дека можеби повторно ќе бидете повредени?
Ќе има ли последици од направените грешки од минатото?
Колку старите работи можат безболно да се обноват без да причинат штети и без старите искуства да им бидат во сенката?
Кои се вашите искуства и мислења за ова?
Колку лично вам би ви влијаело и дали би ви влијаело минатото во вакви случаи?
Лесно ли ќе ја вратите повторно довербата која сте ја имале во некои луѓе, а ја изневериле, или да ги прифатите поранешните партнери или пријатели со раширени раце и покрај минатото лошо искуство?
Дали еднаш расипаните нешта можат да се поправат од корен или само навидум?
Споделете некое ваше искуство.. Повелете:helou:
 
Член од
4 мај 2008
Мислења
255
Поени од реакции
11
Другар мој, по долга врска 7-8години, дефинитивно раскинаа со девојката. Долго време му беше тешко ама го преброди и тоа. По долго време (тогаш со друга девојка) го прашав истото.
Вака ми одговори. Кога се скарале имал рана, која многу го болела. Со тек на време болката се намалувала и сега има само една голема лузна која ќе го потсетува на ......
Другар ми сега е среќно оженет 7-8 години, со детенце.
Добра поучна животна приказна а?
 

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
Колку и да сакаме работи од минатото да ги прекриеме и да не се сеќаваме на нив неможеме. Минатото си е дел од нашиот живот и така ќе остане.
Не постои лек со кој може да ги избришеме сеќавањата и да почнеме од вистински почеток.
Но и подобро е лошите и добрите работи во минатото да ни останат во сеќавање, од тие грешки или од тие прекрасни моменти се учи многу.

Имаме еден вистински почеток во животот, кога се раѓаме. Се понатаму е минато, сегашност и планови за иднина. Се се помни и се е надоврзување на минатото. Повторен вистински почеток не може да има. Може само да имаме нови фази во животот.
 
С

Сатори

Гостин
Ништо не сакам повеќе од новите почетоци, ми доаѓа како свеж воздух во мувлосана соба, ми се полни телото со нова позитивна енергија и знам дека сум направила некоја промена, а зависна сум од нив.
Никогаш не сум сакала работите да бидат како порано, зошто сум екстремен оптимист и секогаш сакам се да биде подобро, посовршено, иако во реалноста не може баш се да биде така розово, но битно е да се бориме, да создаваме, да го најдеме она што ни дава сила!

Иако, сепак, едно време бегав од минатото, мислев дека ме прогонува, после време сфатив дека битно е да се сеќавам на него со среќа или со поука, да ги најдам добрите сегменти и да ги задржам како ап-грејд, негативните да ме поттикнат да се менувам секој ден повеќе, да учам од нив.

Она што сепак премногу ме болело, ми ги искорнало душата и животот од мене, тоа сепак се обидувам да го пребродам и да си дадам време себеси за да преживеам, потоа, се е подобро од порано.:smir:
 

BiG_kIsS

You talk too much... Let me shut you up
Член од
4 септември 2007
Мислења
3.414
Поени од реакции
2.923
Никогаш нема да биде исто како порано... Може да биде или подобро (ако со завршувањето на пријателството/врската или било што и двајцаа увиделе дека зрешиле и решиле да се сменат) или полошо, што и најчесто се случува затоа што никој не го заборава тоа што се случило во минатото и секогаш при караници ќе биде ужасно тешко затоа што ќе се спомнува и тоа, колку и да не треба....
Треба некого да сакаме неизмерно многу и да бидеме спремни да му простиме и едноставно да заборавиме се' што било во минатото за да можеме повторно да почнеме од почеток...
Сепак, најмногу зависи од луѓето и од нивната способност да сакаат и да знаат да простат (без после тоа да се навраќаат тоа и да уценуваат или да се вадат...)
Јас неможам толку лесно да заборавам се... Можам да простам, ама тешко да заборавам... И да не го спомнам никогаш, јас ќе си го имам во глава и секогаш ќе ми биде страв дека може пак нешто такво или слично да се случи... Значи, еднаш изгубената доверба многу тешко ја враќам....
Инаку, цел живот бев против новите почетоци и мислев дека е само губење верме затоа што ако еднаш не успеало, веројатно нема ни по втор ни по трет пат... Ама дојдов во ситуација да посакам и јас нов почеток :) Така да никој неможе да каже дали би или не би посакал или почнал од почеток...
 

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Невозможно е да биде исто.
Сеќавањето на повредата, изневерената доверба, нарушениот углед и сл., остануваат и кај нас и кај околината, и секогаш работат како ограда.
Ограда која ги чува другите и тебе од повторно разочарување.
Прилично добро знам што значи да почнуваш од нула, од хаварија која си ја направил и која те остава без ништо освен со твојот срам и осудата на другите.
И затоа знам дека никогаш нема да може да биде исто.
Можеби само навидум ќе изгледа дека штатата е санирана и дека направената глупост е заборавена. Но, реално не е така.
Кога тогаш ќе се случи да се вратат "духовите од минатото" и да те постестат и тебе и другите што си направил. И така и ќе биде се додека остануваш со тие луѓе, односно со оние кои ја знаат твојата грешка.

Па, решение е или целосно да се дистанцираш и да почнеш да бараш сосема поинакво опкружување (за што, за жал или за среќа, немаш секогаш шанса и сила) или пак да се подготвиш на живот во кој постојано ќе те следат рефлексиите на она што си го направил. Друго нема.
 
N

n/a

Гостин
Гледајте... луѓе.
Живееме у свет у кој што има милијарди и милијарди луѓе.
:toe:
Дали може нешто да функционира барем исто толку добро како порано?
Зависи од карактерот на луѓето што се у таа дадена врска.
Познавам луѓе кај кои што профункционирало.
Кај мене лично...
(не дека немало ситуација у која што сум мислел дека не можам без некого и дека светот е апсолутно бесмислен без неа)
тоа не функционира.
Gone with the wind...
Dont get back in anger...

И не на крајот... а зашто би?
Зашто да признаеш?
И да се потчиниш?
Ај мрш упм.
Има други.

Тука се Psihomodo Pop

Sve je propalo
Kada ti se place
kad osetis bol
tad stisnes sake jace
kad znas da si svoj

Ti se sjeti svoga imena
ne odstupaj niti koraka

Svaku tvoju suzu
popice krv
svaki tvoj vrisak honey
progutace smijeh

Vise niko ti ne treba 2x

Sad si jak i znas da grizes
ti znas da sve je propalo
ti znas da moras jace
ti znas da sve je propalo

Svaku tvoju suzu
popice krv
svaki tvoj vrisak honey
progutace smijeh

Vise niko ti ne treba 2x

Sad si jak i znas da grizes
ti znas da sve je propalo
ti znas da moras jace
ti znas da sve je propalo

Frida
Frida je bila moja kraljica
Frida, Frida
Frida je bila moja kraljica
Frida, Frida
Frida je bila moja kraljica
Frida, Frida
Ali nitko nije bio njezin kralj

Ja sam radio a ona je čekala
Ona je čekala da padne mrak
Ona se čudila sto ne znam uzivati
Ja sam joj rekao: 'Hey honey nije to sam tak'

Pod nama su pucali kreveti
Mi smo se pucali dok ne pukne dan
Ja sam je gađao al nisam pogodio
Taj joj metak nije dovoljan

Frida ja ti nisam bida
Imas dobre usi slusaj kroz njih
Ti si bila moja jedina praćka
A ja sam bio samo sprih

Frida je bila moja kraljica
Frida, Frida
Frida jesi cula za luida
Frida, Frida
Frida je bila moja kraljica
Frida, Frida
ali nitko nije bio njezin kralj

За потешки случаи и... Сатан... Панонски. :wink:
 
Б

Бат Елохим

Гостин
Невозможно е да биде исто.

Па, решение е или целосно да се дистанцираш и да почнеш да бараш сосема поинакво опкружување (за што, за жал или за среќа, немаш секогаш шанса и сила) или пак да се подготвиш на живот во кој постојано ќе те следат рефлексиите на она што си го направил. Друго нема.
Glasam za vtoroto :) barem mene mi izgleda podobro taka... da se podgotvis na zivot, vo vistinsa smisla na zborot ,duhovite ke te sledat, ama ke bides podgotvena na soocuvanje i soodvetna reakcija. Bezrazlika sto se slucilo (ko sto razbrav za nasi greski se zbori) treba da se soocime so niv. Beganje... pogotovo od greski ne e nikakvo resenie. Mozebi na film.. ama vo realnost te stigaat kaj i da si. A i da se tugi greski, pak dobro. I uste podobro. Bez griza na sovest lesno se prodolzuva so zivot!

a i dodeka se ragja nov den... dodeka gree sonce.. dobro e!
 
  • Ми се допаѓа
Reactions: ada

Desire

Refuse,Resist
Член од
25 декември 2007
Мислења
1.823
Поени од реакции
284
Јас лично не давам втора шанса.Зошто да дојде уопште до втора шанса,кога може се да биде нормално,како што си било? Зошто личноста која довела до таа втора шанса малку не се припазува што прави и не се труди да го зачува тоа што го има,туку смета на тоа дека јас ќе прифатам поправање на расипаното? Не фала,расипаните работи си ги фрлам и си купувам нови,или ги чувам расипани чисто колку да ме потсеќаат што се сум имала низ животов,не сакам ништо “поткини-навржи“.
Ако нештото еднаш пукнало,тоа никогаш нема да биде како порано.Ако еднаш се изгуби довербата,никој не е будала повторно повторно целосно да верува,едноставно,тој што се изгорел на млекото,дува и на јогуртот.
 

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Сите НОВИ почетоци се тешки. Секогаш кога треба да градиш нешто одново е многу тешко, зашто знаеш дека тоа што било претходно се распаднало и знаеш дека пак ќе треба да направиш напор за да изградиш нешто ново. Но, зборам само во случај ако почетокот е нов и нема допирна дочка со претходниот крај. Барем кај мене секогаш до сега, новиот почеток си е нов, и не е на ниеден начин поврзан со претходниот крај. Затоа што во спротивно, тогаш не би било почеток, би било обид за поправка, а тоа кај мене го нема. Кога нешто ќе се скрши убаво, не ни се обидувам да го залепам ,затоа што знам дека нема фајде од тоа.

Колку вие сте се нашле во ситуација да сакате повторно да почнете нешто од почеток?
Јасно е дека секој нов почеток е тежок, но поентата ми е= колку можат нештата да бидат исти како порано?
Нормално дека не можат да бидат исти како порано. Тоа е многу нормално. Ако се работи за истата личност, работите нема да бидат ни пола убави, ни на подобро ќе оди.

Можно ли е да ситуацијата биде идентична како во минатото, да другите ја вратат довербата во вас или вие во нив, без притоа да не постои ни најмало колебање?
Не. Нема шанси. Додуша зависи и од тоа колку било сериозно тоа што се случило, ако било за глупост, можеби да, ама ништо не се крши за обична глупост, особено не доверба, така што не, нема шанси да биде исто како порано.

Може ли да ја обновите врската без страв дека можеби повторно ќе бидете повредени?
Не, затоа и немам обичај да обновувам врски. Тоа што е во минатото, треба да си остане во минатото.

Ќе има ли последици од направените грешки од минатото?
Колку старите работи можат безболно да се обноват без да причинат штети и без старите искуства да им бидат во сенката?
Нормално дека ќе има последици. Јас нема амнезија да имам па да заборавам на тоа што се случило во минатото. Се си има своја трага, своја последица.

Колку лично вам би ви влијаело и дали би ви влијаело минатото во вакви случаи?
Влијае. Јас кога прекинувам некоја врска, без разлика дали е љубовна или пријателска ја прекинувам сосема, не оставам простор за смирување. Кога една особа влегува во моето минато, таму и останува. Готово, веќе не се вртам назад, тоа не е продуктивно, ни паметно и на крај пак јас ќе бидам повредена, така што не, минатото никогаш не го пуштам во сегашноста.

Лесно ли ќе ја вратите повторно довербата која сте ја имале во некои луѓе, а ја изневериле, или да ги прифатите поранешните партнери или пријатели со раширени раце и покрај минатото лошо искуство?
Нормално дека не. Доверба во некој имам 100 посто, ако ја изневери, нема веќе простор за поправање и повраќање на довербата.


Дали еднаш расипаните нешта можат да се поправат од корен или само навидум?
Не можат да се поправат. Можат само да се замачкаат и ништо повеќе.
 
Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
За мене животот има само еден почеток и крај, се друго е само расплет, заплет, во животот. Значи има подобро и полоши делови од животот.

Погледнете пример едно дрво, го гледате има само еден почеток коренот, со кој го започнало животот на овој свет, потоа е стеблото , тоа се оние почетоци кога сме млади кога учиме најмногу , што е каков е светот, и какво што ни е стеблото таков ќе ни е животот, односно ако е слабо , труло ,кревко, значи нема да можи да изджи многу големо издигнување. Потоа почнува да се разгранува , да ни се случуваат , настани, се почнуваат , врски, што не се случува во животот, тоа што не треба и ќе отпадни, некои се мали, некои паѓаат од ветерот , некои со тек на времето. Имаа пример еве и некои места, ќе се скрши некоја гранка па ќе никни нова , значи има сила за нештото да се започне пак.
Но најлошо е кога ќе почнат црви да го јадат дрвото, тогаш нема спас, нема спас од оние кој сакаат да ти наштетат.

Тоа е животот јас така го разбирам, односно тоа е моето мислење на оваа тена за нови почетоци и слично.
 

Buterfly

*Just Fabulous*
Член од
4 јули 2006
Мислења
4.616
Поени од реакции
114
Зашто од сам старт тргнуваш од тоа дека треба да биде се исто добро како порано? Неможеш никогаш да бидеш сигурна дека ќе ти биде исто добро или исто лошо. За се треба време, барем за такви работи. Многу свесно гледам на овие работи, луѓе сме, ако не ми е добро со некој ок идам даље. Ако не се чувствувам убаво на работа, ок ќе се потрудам ќе најдам друга каде ќе се докажам како што треба. Сметам дека се понатаму е само поуспешно од претходното, зашто се учи од сопствените грешки и искуства. Никогаш не споредувам за тоа како било и како ќе ми е, одам право и нема што да се замарам. Можеби во некои посложени ситуации се мислам повеќе пати пред да го направам чекорот али пак продолжувам. Доверба во луѓе немам и тешко се стекнува и враќа. Врската би ја обновила само ако има љубов и разбирање. Никој нема изгубено доверба во мене, коректно се поставувам со сите, премногу давам за да некој изгуби доверба во мене.

Кога нешто ќе се сруши, или ќе се скрши, можеби ќе можеме беспрекорно да го залепиме, но тоа само навидум ќе изгледа како составено.
Зашто да се лепи, не ми е јасно? Кога нешто е скршено нека остане како такво, зашто да се мачам со нешто кое не ми нуди среќа и радост, туку измачување да не се повтори истото. Продолжуваш понатаму.

Колку вие сте се нашле во ситуација да сакате повторно да почнете нешто од почеток?
Цел живот, секоја година јас почнувам нешто. Секоја година губам нешто и се трудам да се издигнам и да кажам -да, добро сум. Често почнувам нешто, храбра сум во тоа, ги сакам почетоците зашто ветуваат убави работи и заборав на минатото. Оваа година прекинав дологогодишно другарство, ми беше тешко ама пребродив, прекинав долгогодишна врска и бев среќна поради тоа. Значи немора секој крај да резултира со тага и разочарување со мислата што понатаму. Никогаш неможеме да го вратиме минатото колку и тоа да го посакуваме и да се преправаме дека ќе биде се исто како порано. Ако некој си замине од вашиот живот, пуштете го, и не ја кроите иднината по контурите на минатото. Само во се што е ново дали е врска, работа, другарство, влегувај сигурно и никогаш, ама никогаш не оди со помислата дека ќе замениш некого. Никој никого неможе да замени. тоа е самоизмачување. Последиците се трајни ако во минатото имало премногу љубов, доверба и поврзаност. Но, истите последици не треба да се преточат во немир и размислувања. Еден е животот, ако можев да се издигнам на две нозе по мојата најголема животна тртагедија, можам се!
 

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Vo zivotot moze samo ednas da se ljubi, vo zivotot mozes da imas samo eden vistinski drugar.....
Ako taa ili toj te izneveri, ne znaci deka si se zaebal, deka si ostanal sam, nego deka seuste ne si gi nasol vistinskite, si se izlazuval... a vistinskite, e tie se negde tamu nadvor, prasanje e dali voopsto ke dojdes do niv nekogas :)
Ima nekoi do kraj ne zivotot ne uspevaat da gi najdat.
Drugarstvoto, ljubovta, ne se voobicaeni stvari, nego isklucoci, ne sekoj e privilegiran vo zivotot da gi iskusi....:toe:

Ama, zivotot e premnogu kratok a od druga strana nudi i mnogu drugi ubavi momenti, za da go pomines vo kukanje i zalenje deka ne si privilegiran....

Taa ne me saka.... jebiga, ne e vredna, ima drugi....
Toj me zaebal.... turi mu pepel, koj go ebe, ne mi treba...
Liverpool me zaeba.... utre Roma mi e sigurna :)
Nemam pari..... pa so ako, imam kislorod, dovolno mi e da poziveam uste nekolku dena...

....ke ja gledam i uzivam vo prirodata uste nekolku dena.... a posle, e posle ke si zaminam, i onaka toa e edinstvenata zadolzitelna rabota koja ke mi se sluci vo zivotot... a dali sega ili podocna, pa i ne igra nekoja golema uloga, i onaka nema na nisto da se sekavam....
 
Член од
27 ноември 2007
Мислења
619
Поени од реакции
45
За мене почетоците се инспиративни. Едноставно ниедна работа не може да се предвиди па да може да си речеме ех па од почеток сеа. Во се има поука и искуство.
 

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Да почнеш нешто од почеток е многу досадна работа.
Ако едно нешто си го направил еднаш, кога повторно го правиш тоа нешто, чувствуваш неверојатна досадност.. неможеш ниту една секунда напред.. ти изгледа како рутина.. мразам такви нешта.
Така да, ако нешто треба да направам пак, не го ни правам.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom