Прашања за Исламот I

• Креатор на темата Креатор на темата Omer el Faruk
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
ibn sina ili el kanunu fit tibii e prv osnovac na medicinata a toa go dokazuva prvoto delo na ova pole knigata na ibin sina (zakonite na medicinata) delo koe mu podarilo na medicinskiot svet poveke od 700 vidovi na lekovi i delo koe se ucelo 600 godini kako predmet vo evropskite uneverziteti ,i den denes vo golemata sala na medicinskiot fakultet vo paris stoi porteret na ibn sina i ebu bekr razi, koj isto taka e i poznat lekar koj se smeta za eden od osnovacite na medicinata.

Хаха, основач на медицината, тоа мора да е јако:vozbud:

А бе дете, сите револуционерни откритија (ај не сите, туку 99%) се направени во Европа и Северна Америка. Таму јас колку што знам нема муслимани...

Се гледа дека и ти патиш од амнезија како оној Хишам ибн Урве.:tv:
Само одговори. Ништо друго. Па ќе видиме кој пати од шизофренија.
Кои се тие времиња?

Омер,се бламираш.
Одговори на прашањата кои прва ти ги поставив и ќе добиеш одговор!
Нема да ја завлечеш дискусијата во друга насока додека не одговориш на нив.
Со иронични смајлиња не си покажал ништо,"историските факти" кои ги нудиш се претвараат во прав пред Бухари.Конфузен си.
Провери си уште еднаш со некој поучен од тебе па дојди,пиши тоа што те прашав и ќе добиеш одговор за Есма.
Многу едноставно..или не,бидејќи и самиот си свесен дека многу пробале да го побијат Бухари а до сега никој не успоеал.
Со среќа,може ти ќе бидеш првиот;)
Aха, и одлучи се од што пател Хишам од амнезија или од склероза?!

Кога муслиманите беа носители на култура и цивилизација, а тоа не беше кратко време туку многу столетија, твоите предци и останатите од сојот твој живеевте во пештери и ја грофтавте онаа народната: " Од извора, два путича, гронк...гронк...." :tv:
Кога муслиманите го правеа сето тоа, и ТВОИТЕ предци седеле по пештери и грофтале ко свињи. Ете гледаш смртен грев уште од старт.
Колумбо крадел муслимански идеи. :wink:
Кажи некој пример.
Не заборавај дека до пред неколку столетија муслиманите ги држеа дизгините на светската сцена во сите области, и тоа во моментите кога најдоследно се држеа до верата и верските регулативи.
Уште некој пример ?

Колумбо крадел муслимански идеи. :wink: И не заборавај ја теоријата на релативитетот. Многу лесно може да се промени сликата на светската сцена. Не заборавај дека до пред неколку столетија муслиманите ги држеа дизгините на светската сцена во сите области, и тоа во моментите кога најдоследно се држеа до верата и верските регулативи.

Овој феномен на нивната декаденција има поинаква димензија од онаа која ти ја замислуваш. Не биди пристрасен.

И како испадна според вас, од еден толку убав почеток, денес да нема ништо?
Не мислите ли дека можеби иницијално Исламот носел некакви придобивки, имал некои позитивни резултати, а денес кога ќе се каже Ислам се мисли, реално, на заостанатост и неукост?
Теорија на релативност и Ислам?
Теоријата на релативност не е реченицата -се е релативно-:)
Најверојатно ве иритира што Ајнштајн, кој е евреин, е еден од најважните физичари и луѓе во историјата на човештвото.
Како и други евреи се разбира.
Всушност толку се краде од изумите на евреите, не на муслиманите, бидејќи од нив нема што да се краде, да и Куранот е напишан со помош на крадење од Стариот завет и други еврејски списи.

Не мислите ли дека можеби иницијално Исламот носел некакви придобивки, имал некои позитивни резултати, а денес кога ќе се каже Ислам се мисли, реално, на заостанатост и неукост?
Најверојатно ве иритира што Ајнштајн, кој е евреин, е еден од најважните физичари и луѓе во историјата на човештвото.
Всушност толку се краде од изумите на евреите, не на муслиманите, бидејќи од нив нема што да се краде, да и Куранот е напишан со помош на крадење од Стариот завет и други еврејски списи.

Toa treba i tebe da te plasi i iritira posto Evreite ne go priznavaat Islamot ama isto taka Evreite ne go priznavaat ni Hristijanstvoto i uste poloso Isus bil Evrein a tie negiraat se sto e povrzano so nego a samiot nego go smetaat za eden golem izmamnik :helou::helou::helou:

Za razlika od Evreite Muslimanite ne go negiraat Isus i go prifakaat i veruvaat vo negovoto delo, samo rabotite ti se izmesani vo glava ta neznaes koj ti e pogolem Neprijatel.

Od Evreite ne custvuvas strav posto se edvaj 15tina Milioni a od Muslimanite te plasi nivnata brojka od 1.8 milijardi vernici i sekojdnevno Hristijanstvoto ja gubi bitkata vo brojki, od toa Hristijanstvoto e na smrt islpaseno ama ne treba da se plasi posto samo se isoplnuva prorostvoto koe glasi.Nema da dojde sudniot den Kijametot dodeka vo sekoja kukja ne vleze Islamot, i jas se plasam ama se plasam od Bliskosta na toj den ne od tebe:salut:

Имаше една епизода на Саут парк за муслиманите мислам дека треба да ја погледнете Kinda true :D

Имаше една епизода на Саут парк за муслиманите мислам дека треба да ја погледнете Kinda true :D

Saut Park e dobra crtana serija kriticki nastroena kon site pojavi i religii ne samo kon muslimanite , seto toa go pravi na satiricen nacin i dosta e gledana jas mnogu ja sakam.

A ako vo Saut Park baras nesto za ismejuvanje ke go najdes ne samo za Muslimanite nego i za Hristijanite , Amerikancite najveke se ismeani od dnevno politicki do Religiski temi stvarno e super ama ne treba da se svakja zdravo za gotovo.

I? Omer?
Amnezija, skleroza ili dementia?
Se odluci od sto stradal kutriot islamski deec koj ti ne go sakas nesto posebno bidejki ne ti odgovara od denesnata perspektiva na poimanje na nestata ili?

aj kazi stoee ukaredno od stariot zavet

aj kazi stoee ukaredno od stariot zavet

Се. Што украдено што измислено, секоја света книга си имала група на креативни кои ја создале.
Или ти веруваш дека Мухамед се нашмркал и во халуциноген занес изнапишал толку редови?
Хашот е за респект и арапите го конзумираат, но немој да му даваме толкаво значење на некој клошар, кој се нашол во право време на право место.

Се. Што украдено што измислено, секоја света книга си имала група на креативни кои ја создале.
Или ти веруваш дека Мухамед се нашмркал и во халуциноген занес изнапишал толку редови?
Хашот е за респект и арапите го конзумираат, но немој да му даваме толкаво значење на некој клошар, кој се нашол во право време на право место.

kako prvoo ne bi trebalo tolku navredlivo da replicirass bidi dostoooen za diskusijaa te prasav sto e toa sto e prepisano od stariot zavett imas nekoi argumentii ili kako ke ti tekniii vo glavaata kako sto tebe ti pasiraa ,

kako prvoo ne bi trebalo tolku navredlivo da replicirass bidi dostoooen za diskusijaa te prasav sto e toa sto e prepisano od stariot zavett imas nekoi argumentii ili kako ke ti tekniii vo glavaata kako sto tebe ti pasiraa ,

Нема што да да бидам воздржан, кога се работи за до толку чкарт идеологија ко Исламот.
Мора да бидат посечени факти,за да ги напуштите затуцаните стереотипи дека од религијата би имале некоја полза.
Занимавајте се со учење, со наука, не со глупости од пред 1500-2000 години.

gledam priatelce deka nemas osnovni poznavanja za islamot i si mngu nepritaleski raspolozen protiv muslimanite,islamot se sofpaga so naukata t.e kuranot i prethodi na naukaata kuranot kako Allahov govor mue objaven na muhamed .a.s da go dostavi do celoto covestvo i prestavuva upatstvo za lugeto vo najvaznite zivotni prasanja ,a koj ti rece deka islamot ja ignorira naukata m bas sprotivno , baranjeto nauka e dolznozt na sekoj musliman ,,,

; on dava mudrost komu saka, a na onoj komu sto mue e dadena mudrost, dadeno mue sekako dobro neizmerno, na nego se sekavaat samo nadarenite so razbir'(ez- zumer.)

gledam priatelce deka nemas osnovni poznavanja za islamot i si mngu nepritaleski raspolozen protiv muslimanite,islamot se sofpaga so naukata t.e kuranot i prethodi na naukaata kuranot kako Allahov govor mue objaven na muhamed .a.s da go dostavi do celoto covestvo i prestavuva upatstvo za lugeto vo najvaznite zivotni prasanja ,a koj ti rece deka islamot ja ignorira naukata m bas sprotivno , baranjeto nauka e dolznozt na sekoj musliman ,,,

; on dava mudrost komu saka, a na onoj komu sto mue e dadena mudrost, dadeno mue sekako dobro neizmerno, na nego se sekavaat samo nadarenite so razbir'(ez- zumer.)
Ниту Библијата ниту Куранот не и претходат на науката... на никоја, никогаш.

kuranot i prethodi na naukata iako toj prvobitno nee objaven da se ja izucuva hemijata biloogijata geografijata i t. n no dava naucni vistini za i okolu naukata koja koja se sofpaga so kuranot , na primer; otcepuvanjeto na zemjata ,
naucnicite potvrdile deka semjata e ocepena od nebesata, odnosno deka nastanala posle silna eksplozija vo vselenata definitiven zaklucok do koj denes dosla modernata astrofizika upatuva na faktot deka celiot univerzium, zaedno so matrijalnata i vremenskata dimezija nastanal vo nulta momentot na edna golema eksplozija so teroijata na golemata eksplozija (big beng) dokazano e deka celiot nastanal od nisto so ekplozija samo na edna tocka pred recisi 15 miljardi godini, ovaa teroija voedno e i naucno objasnuvanje za nastapuvanjetoi pocetokot na univreziumot koja e prifatena od strana na site naucni krugovi,,,

ova e spored naucnite no sto veli kuran za i okolu ovoj fenomen ,,vozviseniot Allah ovaa naucna vistina im ja prenel na lugeto uste pre 14 veka preku covekot koj ne znael ni da pisuva ni da cita ,Muhamed.a.s.
vozviseniot allah vo kuran veli;

;; ne gledaat li onie koi ne veruvaat deka i nebesata i zemjata bea navistina edna celina, pa nie ja razdvoivme, ,,,(el enbija,30)

pa sleduva prasanje kakoe mozno ovaa da go znae muhamed , kuran e Allahova objava i govor koj go spasuva covekot od sekakvi optovaruvanja koi go zateknuvaat opfaka znaenje za poranesnite narodi informira za nivnata sostojba koj ke ja zateknat vo idnina ja odvojuva vistinata od zabludata ,opvaka znaenje za coveckata reprodukcija , rastitelniot i zivotinskiot svet, za zmejata za astrnomijata .i.t.n

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom