Прашања за Исламот I

Статус
Затворена за нови мислења.
O

Omer el Faruk

Гостин
Како што!
Имал 56 години а земал од брат му керка за жена од 9 години!
Тоа као не е за жалење!
Пророк а имал жена од 9 години!
Ајде бегај!
:nenene: Ебу Бекир не му бил брат по крв на Мухаммед а.с., туку брат по вера, не мешај поими. Во исламот сите муслимани (верници) се сметаат за браќа. За годините на Ајша имаш цела статија некаде во почетните страници од оваа тема.

Патем прашај ги твоите христијански апологети колку години имал Јосиф кога ја зел Марија за жена, и едно потпрашање упати им, зошто баш Светиот Дух ја засенил на Марија кога таа имала 13-14 години?

Според твојот терк и ова е за жалење!

Свет Дух = дел од Тројството, Бог а засенил девојка од 13-14 години. :wink:

Вистинска небулоза и контрадикторност со Исламот е да се самоубиеш. Понебулозно и врвно-богохулно е да кажеш дека тоа го правиш во име на Алах.
Ултра-идиотски е да се самоубиеш и да кажеш дека тоа го правиш во име на Бога, а притоа да повлечеш со себе многу невини луѓе (мажи, жени, стари и деца).
И врвот на сето тоа е дека тоа, во најголем број на случаи, го правиш на свои соверници Муслимани и тоа кога идат во џамија или на пазар.

Е сега доаѓаат на ред малоумниците, кои тврдат дека ваквите одвратности се маченички дела. Можете на ИЦ форумот вакви со лопата да ги ринете.
:nenene: Со лопата се ринат сличните на тебе кои кога ќе добијат одговор поинаков од што очекувале им доаѓа да пукнат од мака.

Читај сега, што се пишува на ИЦ за самоубиствените напади:

http://www.islamski-centar.org/forum/showthread.php?t=4859

Почитуваниот доктор и алим, член на Високата комисија за Вискоко тело на Улемата - шејх Салих ибн Февзан, ги нарече тие што извршуваат самоубиствени напади под закрилата на „џихад на Аллаховиот пат“дека се ништо повеќе од обични самоубијци. Извршителите на овие напади спрема него се приклониле на толкување кое е непознато за исламот и е од некои странски идеологии и дека при тоа не ја консултирале улемата, ниту ја учеле исправната доктрина, туку се оддалечиле од муслиманите и се осамиле со лоши советници, по што ги индоктринирале, и потоа почнале да ги сметаат исправни тие постапки кои во исламот немаат никакво втемелување.

Спрема шејхот овие идеи биле причина да се прогласат муслиманите за неверници, да се убиваат деца, жени и старци и невини луѓе, немуслиманите кои се зимии (заштитени во исламска држава), како и на немуслимани со кои постои договор, и воедно со бомби и експлозив да се решават проблемите.

Кога Пратеникот, а.с., бил запрашан при една прилика за смутњите пред Судниот Ден и тој, а.с., ни кажал дека: „Ќе се појават мисионери/повикувачи на вратите на џехенемот, и кој ќе им се отповика ќе биде фрлен во него“. Значи, Пратеникот, а.с., дека се работи за група која ќе се разликува од исламското учење, и патот нивен ќе води во џехенем.

Денес е забележливо дека заради ваквите постапки и муслиманите и немуслиманите со негативно размислување и негодување гледаат во оваа појава која нема силна шеријатска поткрепа. Во денешно време муслиманите не смеат да имаат доверба во луѓето доколку не се сосема сигурни во исправноста на нивната вера, па дури и да се преставуваат како луѓе во кои има добро, доста ибадет и голема љубомора кон исламот. Шејхот ни сугерира за вакви сомнителни работи да се консултира улемата и да се моли возвишениот Аллах за милост.

На крај шејхот Февзан, кој често знаат да го коментираат и самите тие кои што повикуваат на вакви појави, вели дека таа група пред се се приклонила кон таквите идеи од незнаење, оддалеченост од улемата и не замање на знаење од исправната улема.

И како што рече Ремти, точка. Крај!

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
nema veze, da umres za Allah znaci da pokazes deka ne go sakas ovoj svet bidejki ljubovta kon ovoj svet e izvor na site grevovi (Hasan el Basri) nego pomil ti e Ahiret, a vtoro ne se ubivas nego ubivas ko sto ubivale opartizanite nacisti i fasisti vo 2 svetska vojna, nevernici, kafiri, losi luge, agresori, bogatasi koi ziveat na smetka na golem broj siromasi, se boris za Alahovata rec da bide Prva, Islamot sega ne e dominanten i ne napaga tuku samo se branat. A kako moze Amerika i golemite sili da se plasat od muslimanite koi voeno i tehnicki se kade kade nazad.

Musab

konekting pipl
Член од
26 јуни 2007
Мислења
244
Поени од реакции
20
Кога нешто се одговара се земаат си факти и докази ,то ест ос чесниот Куран за времето на Мухаммед с.а.в ,хадисите,асхабот р.а па гледиштето на великаните на умметот и историјата.

Треба да се знае дека:

1. Исламот е перфектна религија ,но некои од муслиманите денес не се , некои членови муслимани сакаат да бранат нешто што е неодбранливо ,и многу работи уште се смета за табу тема ,и намерно го потенцирам за да се знае ,и ситуацијата само ние можеме да ја поправиме никој друг..
2.Денеска немаме муслиманска земја,имаме земји каде што живеат муслиманите. Значи ,тука спага и Саудиска Арабија и Иран и сите други држави. Саудијска Арабија (сауд) е една деспотска кралска држава ,која се води од една фамилија по името сауд,и сите одлуки дал политички или верски одлучуваат заедно со нивната улема ,пак кои нивните фетви не се прифатени во повеке земји каде што живеат муслиманите.Христијаните ,имаат еден единствен проблем таму,а тоа е немаат црква , а другите понајвише муслиманите имаат 1000 проблеми .Значи муабетот ми е ,можеби не треба да се мешаме во нивните закони ,но никако не смееме да помислиме дека кса е исламска држава и секој закон е прикладен и да се бранат нивните закони по секоја цена.
Што се однесува до црквата еве ви една случка на времето на Мухаммед с.а.в па проценете сами.

Во тоа време имало Неџрански Христијани (кои биле еден ден далеку од Медина) Мухаммед с.а.в им пишува писмо на овие ,и Кој ги повикаува да го примаат исламот или ако не, да даваат данок.Овие не го примаат исламот и се согласуваат да плакат данок,и за тоа одлучуваат да дојдат во Медина и да потпишат договор. 60 луге од овој народ тргнува на кај Медина и стигнуваат касно,влегуваат во месџиди небеввије место каде Мухаммед с.а.в највише престојувал и место каде се молел. Неџранските христијани прво што барале било да им се дозволи да се молат ,иако се противеле некои од асхабите Мухаммед с.а.в и дозволил да се молат токму во месџидот небеввије.Да не оддолжам една точка од договорот вака гласи:Дека ,црквата (нивната) е нивна сопственост и никако нема да се дозволи да биде оштетен‘‘(ова може да го читате од книгата на М.Хамидуллах ‘‘Исламски пејганбер‘‘ и кај Беларузи во ‘‘Футухул булдан‘‘)

3.Зборот пророк е непознат за нас , сите тие биле Божји Пратеници

Член од
15 декември 2009
Мислења
770
Поени од реакции
479
:nenene: Ебу Бекир не му бил брат по крв на Мухаммед а.с., туку брат по вера, не мешај поими. Во исламот сите муслимани (верници) се сметаат за браќа. За годините на Ајша имаш цела статија некаде во почетните страници од оваа тема.

Патем прашај ги твоите христијански апологети колку години имал Јосиф кога ја зел Марија за жена, и едно потпрашање упати им, зошто баш Светиот Дух ја засенил на Марија кога таа имала 13-14 години?
Не имала е 2 години!
Тој што ти е криво што твоја вера е измислена и што некој Мухамед имал секс со девојче од 9 години твој проблем.
Не измислуј сега и не се правдај!

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.583
Поени од реакции
89
1. Исламот е перфектна религија
Мајке ти ? Не мислат сите така. Еве јас мислам дека исламот е уште една во редот на измислени религии, Мухамед бил пореметен а Алах не постои.
Саудијска Арабија (сауд) е една деспотска кралска држава ,која се води од една фамилија по името сауд,и сите одлуки дал политички или верски одлучуваат заедно со нивната улема ,пак кои нивните фетви не се прифатени во повеке земји каде што живеат муслиманите.
Како може нешто да не е прифатено од држава во која живеат муслимани. Ко сите муслимани на државно ниво да одлучуваат што е правилно а што не за исламот.

И тоа пак не го менува фактот што навивате да не се изгради црква во Арабија.
Христијаните ,имаат еден единствен проблем таму,а тоа е немаат црква , а другите понајвише муслиманите имаат 1000 проблеми
Од кај па ти знаеш кој какви проблеми има во Саудиска Арабија ? Многу е поверојатно дека христијаните имаат повеќе проблеми од домородното муслиманско население.

Непотребно беше лажењето дека има црква во КАС.

Musab

konekting pipl
Член од
26 јуни 2007
Мислења
244
Поени од реакции
20
Мајке ти ? Не мислат сите така. Еве јас мислам дека исламот е уште една во редот на измислени религии, Мухамед бил пореметен а Алах не постои.

Како може нешто да не е прифатено од држава во која живеат муслимани. Ко сите муслимани на државно ниво да одлучуваат што е правилно а што не за исламот.

И тоа пак не го менува фактот што навивате да не се изгради црква во Арабија.

Од кај па ти знаеш кој какви проблеми има во Саудиска Арабија ? Многу е поверојатно дека христијаните имаат повеќе проблеми од домородното муслиманско население.

Непотребно беше лажењето дека има црква во КАС.
Ребел, воопшто не заслужуваш одговор поради тоа што не си ја разбрал поентата,не знаеш да почитуваш другиот ,а и помалце си неписмен ,воопшто не си разбрал што сакав да кажувам.Значи поради другите а и воедно и тебе мојот одговор е: за мене исламот е перфектна ,за другите не знам ,но ако не е јас ке ја почитувам вашето мислење,но никако нема да те навредувам.Ако умееше да читаш и да го вклучиш фрижидерот ке сватеше дека покушавам да докажувам дека за времето на Мухаммед с.а.в имало некоја црква под власт на тогашните муслимани,а денеска зошто нема јас не знам зошто .И да ти укажувам дека сите закони,одредби правила муслиманите го земаат од Куран а.ш и хадисите од животот на Ресулуллах с.а.в а ако нема тогаш улемата донесува одлука ,значи за времето на Мухаммед с.а.в имало денеска нема ,зошто?
Никој не навива да има или нема црква ,ионако тие сами одлучуваат, но ако ме прашуваш мене јас велам дека треба да има црква во КСА (не во КАС) како што си напишал , мојот став и мислење е тоа ,а одговорот го зедов од горенаведената случка. Ако сега некој мисли дека не треба да има ,треба да докажува спротивното со аргументи ,свакаш?

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.583
Поени од реакции
89
Ребел, воопшто не заслужуваш одговор поради тоа што не си ја разбрал поентата,не знаеш да почитуваш другиот ,а и помалце си неписмен ,воопшто не си разбрал што сакав да кажувам.Значи поради другите а и воедно и тебе мојот одговор е: за мене исламот е перфектна ,за другите не знам ,но ако не е јас ке ја почитувам вашето мислење,но никако нема да те навредувам.Ако умееше да читаш и да го вклучиш фрижидерот ке сватеше дека покушавам да докажувам дека за времето на Мухаммед с.а.в имало некоја црква под власт на тогашните муслимани,а денеска зошто нема јас не знам зошто .И да ти укажувам дека сите закони,одредби правила муслиманите го земаат од Куран а.ш и хадисите од животот на Ресулуллах с.а.в а ако нема тогаш улемата донесува одлука ,значи за времето на Мухаммед с.а.в имало денеска нема ,зошто?
Никој не навива да има или нема црква ,ионако тие сами одлучуваат, но ако ме прашуваш мене јас велам дека треба да има црква во КСА (не во КАС) како што си напишал , мојот став и мислење е тоа ,а одговорот го зедов од горенаведената случка. Ако сега некој мисли дека не треба да има ,треба да докажува спротивното со аргументи ,свакаш?
Неписмен сум, ама доволно писмен да се регистрирам на форум.

За твојата поента и прикаска не ми е гајле. Тука зборуваме за конкретни примери за една држава која се води по исламски закони, која е почитувана од сите муслимани на планетава и која спонзорира се и сешто муслиманско на глобално ниво.

Е сега таа држава која се води по шеријатот не дозволува црква, ниту синагога. И дел од муслиманите во Македонија навиваат никогаш да не се изгради.

Musab

konekting pipl
Член од
26 јуни 2007
Мислења
244
Поени од реакции
20
Неписмен сум, ама доволно писмен да се регистрирам на форум.

За твојата поента и прикаска не ми е гајле. Тука зборуваме за конкретни примери за една држава која се води по исламски закони, која е почитувана од сите муслимани на планетава и која спонзорира се и сешто муслиманско на глобално ниво.

Е сега таа држава која се води по шеријатот не дозволува црква, ниту синагога. И дел од муслиманите во Македонија навиваат никогаш да не се изгради.
Не знам да ли воопшто треба да дискутираме за оваа тематика ама ајде,добро не си неписмен ама тврдоглав си вака Ребел, кога зборуваме за религии треба и во целост треба да се земаат сите фактори ,не можеш да негираш нешто што е битно како дешавањето за време на Посланикот с.а.в кога веке сакаш и се вклучуваш во дискусија ,значи крајно сериозно дискутираме и со факти ,мораш да сватиш дека овде не зборуваме за шпански серии па кој како ке му текне,ме свакаш? и кој ти рече дека власта во КСА е почитувана од сите муслимани на планетава?
Значи мој предлог е обиди се да разбереш што точно се кажува ,и никако тврдоглаво како што си зацртал ситуацијата кај себе и мислиш дека е така,тогаш да не губиме ни ти ни јас овде време со објаснувања истите работи 3 пати.

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.583
Поени од реакции
89
и кој ти рече дека власта во КСА е почитувана од сите муслимани на планетава?
Сакаш да кажеш дека Саудијците не знаат да го толкуваат Куранот ко што треба ?
Шеријатот не го спроведуваат ко што треба ?

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Прашањa за исламот до муслиманите (еквивалентни на прашањата на другана тема, онаа за рисјанството, додуше многу поинтелигентно поставени и не глупави како поставените на таа, другата тема):

1.
1001 Ways to Increase Your Eman

Assalamualaikum Wa Rahmatullah,
InshaAllah this thread is dedicated to mentioning ways to increase our Eman.
I'll Start;

1. Pray in the last third of the night.
2. Go to Fajr and Isha in congregation.
3. Say Adhkaar in the morning and evening.
4. Remember Death often.
5. Contemplate over the creation of Allah and how vast and beatiful his creation is.
Зошто би сакал некој 1001 начин за нешто кое се зголемува еднаш?

1.

Allah or Jesus?

Last month I attended my annual training session that's required for maintaining my state prison security clearance. During the training session there was a presentation by three speakers representing the Roman Catholic, Protestant and Muslim faiths who explained their belief systems. I was particularly interested in what the Islamic Imam had to say.
The Imam gave a great presentation of the basics of Islam complete with a video. After the presentations, time was provided for questions and answers. When it was my turn I directed my question to the Imam and asked: Please, correct me if I'm wrong, but I understand that most Imams and clerics of Islam have declared a holy jihad [Holy war] against the infidels of the world. And, that by killing an infidel, which is a command to all Muslims, they are assured of a place in heaven. If that's the case, can you give me the definition of an infidel?"
There was no disagreement with my statements and without hesitation he replied, "Non-believers!"
I responded, So, let me make sure I have this straight. All followers of Allah have been commanded to kill everyone who is not of your faith so they can go to heaven. Is that correct? The expression on his face changed from one of authority and command to that of a little boy who had just gotten caught with his hand in the cookie jar. He sheepishly replied, Yes.
I then stated, Well, sir, I have a real problem trying to imagine Pope John Paul commanding all Catholics to kill those of your faith or Pat Robertson or Dr. Stanley ordering Protestants to do the same in order to go to heaven! The Imam was speechless.
I continued, I also have problem with being your friend when you and your brother clerics are telling your followers to kill me. Let me ask you a question-would you rather have your Allah who tells you to kill me in order to go to heaven or my Jesus who tells me to love you because I am going to heaven and wants you to be with me? You could have heard a pin drop as the Imam hung his head in shame.
Одговор на болдираното, молам!!

3.

A man has a studio in which there were cameras. He has learned that making pictures is haraam, so what should he do with them so that he will be safe from financial loss? If he sells them to a Muslim, will that not be helping to spread sin? What is the ruling on what he earned from that? Is it permissible for him to spend it on himself and his family?.
Пак молам одговор на болдираното.

4.
Can a woman say “Ameen” out loud when she is praying with her husband at home?

Do women say "Ameen" quietly in salaah at home with their husbands and in the masjid? What about with other women?

И сега едно глупаво прашање, да бидам on par со поставувачите на глупави прашања на темата за рисјанството:

Зошто кога се молат, клечеејќи, муслиманите нагло изрипуваат како да ги зашпурнал некој??

A

amco2009

Гостин
Сакаш да кажеш дека Саудијците не знаат да го толкуваат Куранот ко што треба ?
Шеријатот не го спроведуваат ко што треба ?
Кса е суврена и независна земја која сама си ја води политиката.

Јас и 90% муслимани ако се прашуваат нејкат ни Кса да соработува со Сад и да има нивни воени бази во Кса ама не е до нас. Така да и црквите не се до нас , И Кса не е олицетворение на Исламот само земја кај што објавен. А усте помалку и нејзините владетели се олицетворение на Исламот :tapp::tapp::tapp:. Значи дали ке има или не одлучува само Кса. А градењето црква не се коси со исламот, се разбира услов е да не ја градат муслимани.:nesum:

Секој си има свое лично и дискреционо право во што и како ке верува:uvo:

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Прашањa за исламот до муслиманите (еквивалентни на прашањата на другана тема, онаа за рисјанството, додуше многу поинтелигентно поставени и не глупави како поставените на таа, другата тема):

1.

1.

3.

4.

Do women say "Ameen" quietly in salaah at home with their husbands and in the masjid? What about with other women?

И сега едно глупаво прашање, да бидам on par со поставувачите на глупави прашања на темата за рисјанството:

Амќо, не игнорирај легитимно поставени прашања!

?

..........

Гостин
Имам едно прашање,

Зошто кај муслиманските хардкор, фамилии, има обичај кај што ги продават своите ќерки за пари, или предвреме додека се мали, им наогаат маЖ.?

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062

1.

1.

3.

4.

Амќо, не игнорирај легитимно поставени прашања!
Имам едно прашање,

Зошто кај муслиманските хардкор, фамилии, има обичај кај што ги продават своите ќерки за пари, или предвреме додека се мали, им наогаат маЖ.?
Аман бе, чекај бе Пиповски, прво на моите нека одговорат.

?

..........

Гостин
Навистина, имам комшии муслимани, кој пред неколку недели си купија за 500 евра невеста.

Па во план сум да си купам и јас една да ми слугува по дома, само незнам дали е услов да си муслиманин, па ако може некој по упатен да одговори?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom