Прашања за Исламот I

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Исламските земји се бранат од империјалистите Америка и Британија кои секаде се мешаат а едина цел им е да го уништат исламскиот идентитет и неговите етички и правни вредности!

?

..........

Гостин
1 Има ли пекол и рај или слично во исламот?
2 Дали муслиманскиот бог, е бог на цел свет или само на муслиманите, односно оние кој веруват во него?
3 Какво мислење има, исламот за можноста за постоење живот на други планети?
4 Што пишува во куранот за црните дупки во вселената....?

N

Nephthys

Гостин
Исламските земји се бранат од империјалистите Америка и Британија кои секаде се мешаат а едина цел им е да го уништат исламскиот идентитет и неговите етички и правни вредности!
Ти младичу очигледно никогаш не си бил во некоја арапска земја ниту пак си живеел во неа.Вистина е дека Америка и Велика Британија имаат одредени цели кои не се секогаш добронамерни но и арапските земји се далеку од совршени(не планирам да го бранам империјализмот).Ти мислиш дека арапските и муслимански земји се идеални а во суштина се многу далеку од тоа.
Исламскиот закон налага дека робовите не смеат да се малтретираат,дека мора да се нахранат,да им се помогне ако им е тешка работата и да не се оптеретуваат преку нивните можности.Иако денес робовласништвото е докинато,сепак остануваат принципите кои нешто ни говорат за хуманоста.Затоа што ако толку треба да се почитува правото на робот,замисли колку треба да се почитуваат правата на слободните работници,а повеќето странци кои работат во заливски земји(индијци,пакистанци,филипинци и непалци)се третираат на нај лош можен начин и на нив се гледа како на нешто подоле од животни.
Им се дава минимална дневница,работат по најголемо сонце а не добиваат храна,пасошите им се одземаат на две и повеќе години од страна на работодавачот и со самото тоа се држат како заложници односно економски робови,немаат достоинствено место за да одморат,имаат само еден слободен работен ден во годината,на најголемите вруќини не им се дава пауза ама затоа газдите им фрлаат по кофа вода на глава за да ги понижат,пардон,разладат.Оние кои работата како шофери,домашни помошнички и слугинки многу често се тепани и силувани од страна на работодавачот.Јас живеам и студирам во една исклучиво богата земја од заливот,каде што шеријатските казни и генерално казните се извршуваат само на сиромашните,додека принцовите,богатите и угледните се недопирливи,го гледам тоа секојдневно и стојам зад се што кажав.
Мое мислење е дека одредени арапски,посебно земјите од заливот го имаат извртено шеријатот за да служи на нивните потреби,до тој степен да станува непрепознатлив.
Така да бесмислено е да ги идеализираш истите тие земји без притоа да знаеш нешто за нив.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.450
Поени од реакции
5.138
:ne:
Не би рекол. Целта на Америка и Британија му е главно нафтата, иако има и други причини поради кои се таму.

Ако сакаа Америка и Британија да го уништат исламскиот идентитет и неговите етички вредности тоа досега ќе го направеа. Имаат моќ за да го направат тоа, ама не го прават....што значи дека тоа не му е целта.

Silber

Peace/Salaam
Член од
31 март 2009
Мислења
500
Поени од реакции
15
:ne:
Не би рекол. Целта на Америка и Британија му е главно нафтата, иако има и други причини поради кои се таму.

Ако сакаа Америка и Британија да го уништат исламскиот идентитет и неговите етички вредности тоа досега ќе го направеа. Имаат моќ за да го направат тоа, ама не го прават....што значи дека тоа не му е целта.

Vidi dete.
Master Iks , porano ti rece kolku godini imas?? imashe pravo covekot.

Da znaes deka Islamskiot identitet ne samo Amerika, negi i britanija i Rusija, i Nato, i EU, Nikogash nemat shansi da ja unishtat.

Sega ja potvrdi deka ne si, za ova podforum za da postavish prashanja.
Aj idi vezhbaj malce kaj forumot zabava i igra.

2 Дали муслиманскиот бог, е бог на цел свет или само на муслиманите, односно оние кој веруват во него?
Da sigurno deka ima raj i pekol vo islamot. No poopshirno ne mozham da di odgovoram , mislam ima nekoi drugari podobro mozhat da ti odgovorat za ova.
Za astronomijata vo islam koj e mnogu bogat i mnogo od toa bil mozno da denesnite naucnici naucat od kuran ; gledaj vo linkot

http://www.mlivo.com/science/astronomy.htm

Pozddravi

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.450
Поени од реакции
5.138
Da znaes deka Islamskiot identitet ne samo Amerika, negi i britanija i Rusija, i Nato, i EU, Nikogash nemat shansi da ja unishtat.
Јас не реков дека сакаат да го уништат, тие си се таму за други интереси....а ако сакаат тогаш е лесно.....имаат огромна моќ само САД, да не зборувам за другите.

Ако сакате вашиот мозок да биде малку испран кликнете го линкот погоре.:vozbud::vozbud::vozbud:

Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
Оди друже живеј во КСА малце па ќе видиш како е. Гледај малку емисии за тоа како чесните муслиманки ги тераат куќните помошнички да се лезбејчат, ги снимаат и им се закануваат дека ќе ги кажат на властите. Или како со пегла ги горат по телото, ги тепаат и слично. Еве ти линк и не блебетај некакви си Ал Каида глупости по форумов.

Silber

Peace/Salaam
Член од
31 март 2009
Мислења
500
Поени од реакции
15
Оди друже живеј во КСА малце па ќе видиш како е. Гледај малку емисии за тоа како чесните муслиманки ги тераат куќните помошнички да се лезбејчат, ги снимаат и им се закануваат дека ќе ги кажат на властите. Или како со пегла ги горат по телото, ги тепаат и слично. Еве ти линк и не блебетај некакви си Ал Каида глупости по форумов.

Slusaj ti detence.
Nemoj da ti ja sega zacudim so hristijanski video sto i kako se siluvat decava i razni razni drugi pizdarija.
No nieden musliman ne kazuva vidi sto pravi hristijanskata religija.
Znaci ima razlika na kultura.
Muslimanite znat deka taka ne e hristijanstvoto.
A i ti znaes deka ne e taka islamot spored videoto.
No sakas da se pokazes nesto , da ti nekoj drugar od tvoja klasa da ti kazuva bravo.
No ovde se ne zbori sto pravi nekoj musliman , nego sto e Islam.
I ovde ne e tema da komentiras koj sto pravi nego prasanja za Islam.
A za takvi gluposti so lezbejki koj sto pravi otvori nova tema.
I ne imenuvaj so eden koment forumistot so Al kaida.
Da bese on eden od al kaida tebe ti idese glava sega, posle ovoj koment.
Bidi pameten i prasaj pametno , i da nie pametno i kulturno odgovarame pa potoa nauci da blagodaruvas za odgovorot sto ja dobi dobrovolno od nekoj drugar bez da im e dolznost.
A ne da igras uloga na nekoj smesen pametnjakovic.

Se izvinuvam za off topik. No nekoj mora da vlece usite na decava sto imat kamen na raka.

Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
Slusaj ti detence.
Nemoj da ti ja sega zacudim so hristijanski video sto i kako se siluvat decava i razni razni drugi pizdarija.
No nieden musliman ne kazuva vidi sto pravi hristijanskata religija.
Znaci ima razlika na kultura.
Muslimanite znat deka taka ne e hristijanstvoto.
A i ti znaes deka ne e taka islamot spored videoto.
No sakas da se pokazes nesto , da ti nekoj drugar od tvoja klasa da ti kazuva bravo.
No ovde se ne zbori sto pravi nekoj musliman , nego sto e Islam.
I ovde ne e tema da komentiras koj sto pravi nego prasanja za Islam.
A za takvi gluposti so lezbejki koj sto pravi otvori nova tema.
I ne imenuvaj so eden koment forumistot so Al kaida.
Da bese on eden od al kaida tebe ti idese glava sega, posle ovoj koment.
Bidi pameten i prasaj pametno , i da nie pametno i kulturno odgovarame pa potoa nauci da blagodaruvas za odgovorot sto ja dobi dobrovolno od nekoj drugar bez da im e dolznost.
A ne da igras uloga na nekoj smesen pametnjakovic.

Se izvinuvam za off topik. No nekoj mora da vlece usite na decava sto imat kamen na raka.
Прво, имам 27 години.
Второ ова е Саудиска Арабија, каде што се оди на аџилак, значи ова е срцето на исламот.
Трето ако на тебе не ти се свиѓа вистината не е мој проблем, а да зборуваш дека Британија и Америка се империјалистички сили против етичките и културните вредности на исламот е постојаното кредо на Ал Каеда.
Четврто, пази малку со тоа како се обраќаш кон мене во иднина, зошто не лажам и ја кажувам вистината. Ако лажам побиј ме со факти и не се заканувај (ова дупло иде, можам и да те тужам да те знам кој си) срамота е за тебе. Позз. :tapp:
п.с. како е постот - "Исламските земји се бранат од империјалистите Америка и Британија кои секаде се мешаат а едина цел им е да го уништат исламскиот идентитет и неговите етички и правни вредности!"- прашање? или ако е ваков со омраза полн говор, ок е иако не е прашање? Срамота уште еднаш ќе кажам, не пишувам веќе на овој топик со фанатици како тебе не се расправам.

Silber

Peace/Salaam
Член од
31 март 2009
Мислења
500
Поени од реакции
15
Прво, имам 27 години.
Второ ова е Саудиска Арабија, каде што се оди на аџилак, значи ова е срцето на исламот.
Трето ако на тебе не ти се свиѓа вистината не е мој проблем, а да зборуваш дека Британија и Америка се империјалистички сили против етичките и културните вредности на исламот е постојаното кредо на Ал Каеда.
Четврто, пази малку со тоа како се обраќаш кон мене во иднина, зошто не лажам и ја кажувам вистината. Ако лажам побиј ме со факти и не се заканувај (ова дупло иде, можам и да те тужам да те знам кој си) срамота е за тебе. Позз. :tapp:
п.с. како е постот - "Исламските земји се бранат од империјалистите Америка и Британија кои секаде се мешаат а едина цел им е да го уништат исламскиот идентитет и неговите етички и правни вредности!"- прашање? или ако е ваков со омраза полн говор, ок е иако не е прашање? Срамота уште еднаш ќе кажам, не пишувам веќе на овој топик со фанатици како тебе не се расправам.
Ti mozes da imas 77 god ama za mene si detence vo glava.
Ti ke kazes deka vistinata ja kazuvas koga nesto ke vidis so tvoite oci.
Takvi video jas mozam so hiljadi da ti napravim.
Ako su arapi ne znaci deka se dobri muslimani.
Ako sakash da me tuzhish nema problemi jas ke ti kazham koj sum vo pV, i provaj da me tuzhish.
A ti da narekuvash nekoj deka e od al kaida znaesh koja kazna mozes da imash.
Abe smotane.
Koj te zakana bre abdal.
Jas ti rekov da bese on od al kaida ke ti ideshe glava, ne rekov deka ke ti ja secem glavata , smotane eden.
I shto sega me isplashi so toa deka ke me tuzhish. Joj detence.
Sakash da ti stavim argumenti za srceto na hristijanstvoto vo Roma kolku deca se silovani od popovite, abe dete.
Koga ke se opametete bre. PA na 21 vek sme bre.

Kako poedinci site pravat sranje bez razlika na koja religija pripadjat.
No ne znaci deka Islamot ili Hristijanstvoto taka gi uci da pravat.

Ajde modetari ,koj i da e. ke ve zamolam site off topici vo kanta.

Сите што те тепаат со факти за тебе се детенца?
Isto i ti sto mislish deka se ovie fakti, detence si, i ti za mene.

Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
Islamot e monoteisticka vera.

1. Vo Islam ima i Raj i Pekol, kako kaj hristijanite i evreite
2. Me nasmea so ova prasanje, ali ke ti odgovoram. Nasiot Bog e istiot toj Bog sto ti go vikas "Tatko na Isus". Allah e arapsko ime za Bog. Toj e Bog za site, i za muslimani, i za hristijani, i za evrei, ateisti, sve zivo i mrtvo, sve sto postoi, sto ne postoi, sto ke postoi, sve sto gledame i ne gledame.

Nie gi imame istite proroci kako hristijanite, od Adam pa se do Isus i Muhamed.

Kako glasi prvata Bozja zapoved, od stariot zavet??!!!

Ima samo eden i edinstven Bog, nemoj da imas drugi bogovi osven mene (ova ti e Islam)

Islamot ne ja iskljucuva moznosta za zivot vo drugi planeti.Ne ja pamtam tocno recenicata ali vo Koranot Bog veli deka: Jas sum Bog na sve sto postoi, vo zemjata i neboto.

Pocnuvajki od toa deka sve sto postoi vo neboto (kosmos, svemir) ne se iskljucuva moznosta za drug vid na zivot vo drugi planeti.

4. Sto pisuva vo Biblija za crnite dupki????

?

..........

Гостин
Islamot e monoteisticka vera.

1. Vo Islam ima i Raj i Pekol, kako kaj hristijanite i evreite
2. Me nasmea so ova prasanje, ali ke ti odgovoram. Nasiot Bog e istiot toj Bog sto ti go vikas "Tatko na Isus". Allah e arapsko ime za Bog. Toj e Bog za site, i za muslimani, i za hristijani, i za evrei, ateisti, sve zivo i mrtvo, sve sto postoi, sto ne postoi, sto ke postoi, sve sto gledame i ne gledame.

Kako glasi prvata Bozja zapoved, od stariot zavet??!!!

Ima samo eden i edinstven Bog, nemoj da imas drugi bogovi osven mene (ova ti e Islam)

Islamot ne ja iskljucuva moznosta za zivot vo drugi planeti.Ne ja pamtam tocno recenicata ali vo Koranot Bog veli deka: Jas sum Bog na sve sto postoi, vo zemjata i neboto.

Pocnuvajki od toa deka sve sto postoi vo neboto (kosmos, svemir) ne se iskljucuva moznosta za drug vid na zivot vo drugi planeti.

4. Sto pisuva vo Biblija za crnite dupki????
2...Тогаш, по што се разликуваат овие две религии?

4...Во библијата не пишува ништо за црните дупки, изгледа затоа што, оној кој ја пишел пред некоклку векеови немал појма, дека постојат......
а предпоставувам, не пишува ни во куранот, но ајде ќе почекам одговор

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.583
Поени од реакции
89
Nasiot Bog e istiot toj Bog sto ti go vikas "Tatko na Isus". Allah e arapsko ime za Bog. Toj e Bog za site, i za muslimani, i za hristijani, i za evrei, ateisti,
Многу е лошо кога правиш монопол на боговите. Не е убаво да кажеш дека мене ме контролира твојот Бог, или пак Александар Македонски му судел баш твојот Бог.
Ако е комплетно исто што вика Куранот за создавање на земјата, т.е првите неколку стихови(ако почнува така).
Тоа во главата на толкувачите има смисла. на небото се гаврани, орли, корморани... Вонземјаните се на други планети, соларни системи, други димензии...

Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
2...Тогаш, по што се разликуваат овие две религии?

4...Во библијата не пишува ништо за црните дупки, изгледа затоа што, оној кој ја пишел пред некоклку векеови немал појма, дека постојат......
а предпоставувам, не пишува ни во куранот, но ајде ќе почекам одговор

Se razlikuvaat po toa deka hristijanstvoto osven sto veruva vo Boga, veruva i deka on ima sin, pa Bogorodica, pa sveti ovoj, sveti onoj, ikoni i sto znam jas. Znaci kaj nas Muslimanite najgolem grev e da kazes deka Bog ima pridruznik, kako na primer sin, majka, tatko...
Mnogu prosto, ima samo eden i edinstven Bog.

a za Crnite dupki, vo Koranot ima mnogu referencii za toa. Trebase da prolistam, posto ne go znam Koranot na pamet.

1.Se kolnam vo neboto i vo TARIK!
2.A sto znaes ti sto e TARIK?
3.Toa e Zvezda sto PROBIVA (pravi dupka)

Koran 86:1-3

The Koran uses the word Thaqib in Arabic, a word that literally signifies a puncture or a minute hole

Martin Rees, states in Our Cosmic Habitat (2001)

"Space is already being punctured by the formation of black holes..."
(Rees, page 120)

Michael Moyer of Popular Science writes :

A black hole is infinitely dense, which means that it pulls the fabric of space-time to the breaking point—creating a deep pockmark, complete with a tiny rip at the bottom.

Mislam deka sve e jasno!

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom