Прашања за Исламот I

• Креатор на темата Креатор на темата Omer el Faruk
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Бато оџата шо учи мене уопште не ме интересира.Он може да ги учи тие што сакаат да научат и не мора тоа да го прави со пискање преку пола град да го чујат.Друго ја колку шо знам црквите не се во центарот на градот туку на крајот од градот и не користат појачала за да ги чуе пола свет.За прозорци дека мора да си зеам за да не го слушам оџата е да не речам глупаво и навредливо ,пошто тој не мора да пее ,тоа го знам како факт.Е сеа јас знам дека камбаните нелукаат секаде поради фактот што луѓето така одлучиле во тие места,ама кога пробаа да го лимитираат пеењето на оџата на еднаш до два пати во денот одма дојде до кавги од типот немале доволно права.Ај ти се молам размисли подобро и кажи ми уште кои права ги нема муслиманската религија во македонија?
Кога ке најдеш нешто што им е скратено на муслиманите како верници пиши па ке дискутираме понатаму.:helou:
Ti se molam pa topicot na ova tema e prasanje za islamot, a ne konkuriranje koj sto po glupo prasanje ke postavuva.
Kako prvo i posledno definitivno nemas nikakvo znaenje vo vrska so islamot .
Ako toa tebe ti prestavuva problem sto pee 5 dnevno, odi zali se kaj dusta da ti posakuva (siguren sum deka vo nisto nema da uspees)
Ako toa tebe druze ti prestavuva kompleks, nemora pred javnosta da gi lecis, bidejki ne e ubavo , od tvojata strana :)
Islamot e sovrsen, i nema potreba za izemeni, vo slucajov limitiranje na odzata sto pee 5 pati dnevno,nesto sto ne e mozno! Sto znaci deka ne e kako drugite religiji sto se pravi update sekoj den :smir:

Dokolku hodzata pee, i vika vo nesto radikalno, jas bi se slozel so tebe ne da se limitira , tuku strogo da ne se dozvolva ... :)
I pak da te potsetam deka temata e prasanje za islamot, za Islamskite prava vo RM mozes da otvoris nova tema, pa tek tamu mozeme da debatirame, dokolku gledam deka ima fajde od muabetov, a ne samo inaetenje i tvrdoglavost :smir:
Da ne zaboravam dokolku ste zainteresirano mnozinstvoto za promena na prozorci, bujrom mozeme da pravime dobar biznis :baeh::pos2:
P.S. Se izvunuvam za latinicata :smir:

Od Italia niz gradot Verona, vo minatiot cetvrtok pominav . Barav slanina od kokoska. rekov namerno deka sum musliman ,da vidam kako ke se odnesuvat, so seto zadovolstvo mi pomogna i mi pomogne eden rabotnik. A kaserkata bese muslimanka od Maroko.

Ме имаш разбрано погрешно: Ги бркаат тие што прават проблеми, што се криминалци, што преставуваат најлошото во општеството. Тоа сето полека почнува да влијае и на имигрантите кои вредно работат и заработуваат. Малку по малку ќе почнат и нив да ги испраќаат надвор од земјата.
Е сега како се однесуваат со туристи јас не знам...сигурно не ги бркаат...

Фала Богу навистина напредувал текнологијата, звучници појачања, но едно време јас се бавев со производство на прозорци, мнг јаки, што и да се дешава надвор ништо не се слуша внатре! (значи ако толку ти смета оџата, може бизнис да направиме, да ги смените сите прозорците :pos2:)
Не е во тоа поентата, но очигледно не ти е ни гајле дали на некој му смета или не па џабе е да правиме муабет за тоа.
п.с. прашањето мое, поставено порано беше дали мора џамијата да има минаре за да биде џамија, и очигледно не ти одговара да го одговориш па зборуваш бесмислености од типо на купи си прозори и слично.

Не е во тоа поентата, но очигледно не ти е ни гајле дали на некој му смета или не па џабе е да правиме муабет за тоа.
п.с. прашањето мое, поставено порано беше дали мора џамијата да има минаре за да биде џамија, и очигледно не ти одговара да го одговориш па зборуваш бесмислености од типо на купи си прозори и слично.

Делата зборуват поубаво од мене, гледаш дека сите џамии имат минариња, чим имат пак е глупаво да се поставуват вакви прашања ! :smir:
Епа ви нудив решење, сега одберете , или ке терпите, или ќе се навикнете со фактот :) или едниственото решење ви останува да смените прозорци, врати, изолација :baeh: :pos2::pos2:

a dali crkvata mora da ima krst za da bide crkva!!!

Aj dosta so vakvi glupi prasanja!!!

Мислам дека прашањето не е глупаво ,нели темата гласи ‘‘прашања за исламот?‘‘ ,човекот сака да дознае

Хавк мислам дека ти одговорив претходно

a dali crkvata mora da ima krst za da bide crkva!!!

Aj dosta so vakvi glupi prasanja!!!

The first mosques had no minarets, and even nowadays the most conservative Islamic movements, like Wahhabis, avoid building minarets, seeing them as ostentatious and hazardous in case of collapse.

Мислев дека јас требаше да прашувам за исламот, а не а одговарам. Но сепак јас поставувам глупави прашања нели?
п.с. не мора да има крст црква за да биде црква.

Pa da be coveku moze da ima takva dzamija....niz Evropa ima mnogu takvi dzamii...i jas sum bil vo takva dzamija vo Danska i toa ne znaci deka objektot ne e dzamija bidejki nema minare!

A sto tebe Hawk ti precat minarite??

Јас имам едно прашање.
Зошто е морално оџава да пее по 5-6 пати во денот со 1000 W озвучење и да ги вознемирува луѓето од 6 саат на сабајле па се до 8 навечер ?
Знам дека и христијанските цркви чукаат со кајмбани али по два три пати и тоа во 9 и 12 не во 6 САБАЈЛЕ.
Јас не сум ни христијанин ни муслиман па сакам ако може некој од муслиманите на форумов да ми објасни зошто ова мора така да биде и да се разгоруваат агресиите кај луѓето кога нема таква потреба или пак мора да има некоја света војна за да бидат муслиманите задоволни?
Ова не е напад на верниците од муслиманска вероисповед туку само појаснување на некои работи кои што мене не ми се јасни.

The one, jas ne ti odgovoriv zatoa sto cekav nekoj so kuranski citati da ti odgovori. Ili zatoa sto ma ovde drugari sto podobro od mene znat za Islam.

No jas ke ti odovaram vaka.
Zatoa sto Islam taka zapoveduva. Jas ponapred sum zaprasal so nekoi hristijani koi mi rekle deka nikogas ne gi smetal Ezan(peenje na odza, ili povik da se klanjat).
Takva potreba ti kazuvas deka ne treba da bide. Ezan mora da ima vo islam.
Za da ima dobar sozivot izmedju hristijantvoto i muslimanstvoto treba da ima tolerancija za Ezan i cukanje kambani.
Ezan pee 5 pati na den, no ti ako mozhesh te molam idi izmeri vremeto na cukanje kambani i ezan ke se uveis deka ezan pokratok e od cukanjena kambani.
Zamisli koga pocinuva nekoj hristijanin kolku vreme cukat kambanite, osven toa vo 9 i 12 preko dena.
Ezan i kambanite isto se cujat. I kambante nemat pomal (db) od ezan.

Sega najkratok odgovor ke imash vaka.
Koga ke prekinat ezanite da peat??
Odovor: Koga ke bide kraj na svetot.
Znaci dodkolku ke ma i samo eden musliman na svetot , ezan ke pee.

Бато оџата шо учи мене уопште не ме интересира.Он може да ги учи тие што сакаат да научат и не мора тоа да го прави со пискање преку пола град да го чујат.Друго ја колку шо знам црквите не се во центарот на градот туку на крајот од градот и не користат појачала за да ги чуе пола свет.За прозорци дека мора да си зеам за да не го слушам оџата е да не речам глупаво и навредливо ,пошто тој не мора да пее ,тоа го знам како факт.Е сеа јас знам дека камбаните нелукаат секаде поради фактот што луѓето така одлучиле во тие места,ама кога пробаа да го лимитираат пеењето на оџата на еднаш до два пати во денот одма дојде до кавги од типот немале доволно права.Ај ти се молам размисли подобро и кажи ми уште кои права ги нема муслиманската религија во македонија?
Кога ке најдеш нешто што им е скратено на муслиманите како верници пиши па ке дискутираме понатаму.:helou:

Tvoite fakti ne se ispravni.
Fakt e deka mora vo Islam 5 pti da se pee ezan.

A dokolku zboris za pravite na islam da ne idemo daleko. Ete na primer ti kako prvo sakas da mu skratis pravoto na peenje ezan 5 pati dnevno.
A za drugite pravi sto im e skrateno ima ponekolku. No najglavnoto ne e skrateno. Dokolku pola od zitelite (odprilika)vo MK se muslimani toa pravo ne sme nikoj da cepka, a niti da se diskutira nema potreba. Mislam sramno e.

The first mosques had no minarets, and even nowadays the most conservative Islamic movements, like Wahhabis, avoid building minarets, seeing them as ostentatious and hazardous in case of collapse.

Мислев дека јас требаше да прашувам за исламот, а не а одговарам. Но сепак јас поставувам глупави прашања нели?
п.с. не мора да има крст црква за да биде црква.

Koga ke baras tocen odgovor vo vrska na edna religija ke te zamolam na poveke stranici da ja pobaras.

Ezan , treba da se pee od nekoe visoko mesto. Od kade podobro moze da se cue ezan.
Sega po tvoe mislenje treba da se gradat dzamiite vo nekoe povisoko mesto bez minari.
Dokolku toa ne e mozno , mora da ima minari.

Prvata dzamija nemal minari no bil najvisok od drugite kuci vo okolinata na toa vreme.

Muezinot se kacil vo krovot na dzamijata i peel ezan.

Ezan mora da se pee od najvisoko mesto za da se dobro cue. I zatoa se gradi minare.

Edna crkva ne lici na crkva ako nema kambani.
Isto i dzamijata ne e dzamija ako nema minari.

Мене не ми пречат минарињата, но ако може една од најголемите џамии во Европа (сигурно најголема во Франција) во Марсеј да се гради без минаре (или барем не со цел да се пее од него, мо`еби само како архитектонски изглед да има) , само со сноп светлина кон небото, тогаш минарето не е неопходна работа. Инаку јас имам многу пријатели муслимани од кои двајца беа во КСА на исламски студии па знам дека само кај нас може да се политизира постоење или не на минаре. Инаку воопшто не ми пречат минарињата, сум бил во џамија итн., но не можеш да кажеш дека ако на некого му смета минарето тоа не можело да не пее зошто тоа ако не пее, готово тоа не е џамија, ко што збореа муслиманита во Швајцарија.

Sega najkratok odgovor ke imash vaka.
Koga ke prekinat ezanite da peat??
Odovor: Koga ke bide kraj na svetot.
Znaci dodkolku ke ma i samo eden musliman na svetot , ezan ke pee.

Види сега, а што ако дојди крајот на религиите? Ако се забранат сите религии?

1 Има ли пекол и рај или слично во исламот?
2 Дали муслиманскиот бог, е бог на цел свет или само на муслиманите, односно оние кој веруват во него?
3 Какво мислење има, исламот за можноста за постоење живот на други планети?
4 Што пишува во куранот за црните дупки во вселената....?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom