Ако под труп мислиш ја знае вистинита тогаш да труп сум.igor108367 Oди во хумор и сеир пиши не тупи се овде труп си од областа на религија или бар само читај ги постови и прашај нешто корисно.
не сум ти јас као ти ако веке ке давам тоа ке биде вистинска -малце шала не се лутишВиртуелна баклава, или вистинска?:wink:
Инаку, ме интересира што се прави со онаа водичка од Зам-Зам? Се пие за исцелување или се чува како сувенир? Постои ли некој обред кој се изведува со неа?:smir:
I Vo bibla se pisuva za ova voda, ama neznam dobro Makedonski da ve kazam vo koa strana e, i da vi objasnam podobroне сум ти јас као ти ако веке ке давам тоа ке биде вистинска -малце шала не се лутиш
Водата наречена земзем илјадници години во сред сахара без да фати алги и без да се осуши и ден денеска наставува да тече.Секоја година милиони хаџии ја пијат ова вода ,и на вракање си понесуваат од ова вода во своите земји.Спрема исламското верување ова вода е света,и спрема многуте хадиси ова вода воедно е и лек. Мухаммед с.а.в вели:‘‘Во светот најкорисна вода е земзем,от ,таа го препбродува гладта и е лек за болестите‘‘(Ибн Маџе,Муснед и Табери) Спрема сите преданија водата ,ако пиет гладниот гладта му поминува и кој пије со намера да му поминува некоја тегоба таа му помага. Во САД пример ,не можеш да внесеш никакво јадење нит овошје освен каде е дозволено да внесеш од ова вода.
Земзем зборот потекнува о арапскиот реч. Што значи ‘‘зборување со тивок глас‘‘ уствари од коњите што иде тој тивок глас се вика земзем.Земзем водата излегува само 173цм од земјата и тоа жешка пустина ,и тоа со илјадници години ,почев од Ибрахим а.с (Абрахам) .Обично во бунарите се појавуваат алги и паразити ,што значи дека со тек на времето вкусот на водата се расипува и почнува да мириса што не е случај со земзем ,која никогаш вакви биолошки појави не се забележани, чак што знаеме дека за да пиеме вода се фрла клор ,но земземот од вакви хемички работи не се употребува.
Со години се направени истражувања и во исток и во запад за ова вода ,констатирано е дека, Земземот, спрема другите води многу многу помалце содржи сулфур,спрема другите води земземот е многу појке хранлив од другите води и многу појке содржи минерали.
Изворот уште не е најден,од каде иде и во денешните текнологии не е уште пронајден,во близина нема никаков бунар а морето е далеку 80 км.Спрема овие околности невозможно е да го зема водата од друг бунар или морето.И како може да не се осуши и тоа никој ништо не знае.Како што реков само од метар ипол излегува од едно мало бунарче а милиони луге го пијат никогаш нит се осушил нит нестанал и секогаш е доволен.
Спрема WHO –извештајот ,денеска е најчиста вода за пиење и најздрава.исто спрема истраж.во САД во светот единствена вода е земземот која нема бактерии ,значи земземот внатре содржи флуорид кој е нај ефикасен за болести од микроби
Друга спечифисност на водата што има голема количина на магнезиум и калциум ,кои освежува. Германците пак откриле дека земземот има специфичност на маја (квасец) дека ако се меша со друга вода ја потиснува другата и целата измешана вода го добива специфичностите на земзем.
[FONT="]Ми се чини доста е ,но можеби требаше и историјатот како е откриен водата но друга прилика ама корени има од Ибраим а.с . и да додавам дека лугето не даваат толку значај колку треба ,така но може би е жално откога се знае колку е корисна водата [/FONT]
луге доста со карање денес е голем празник и вчера беше : ВОСКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО радувајтесе и славете не се карајте...и самиот господ вика блажени се оние кои ке бидат понижувани и критикувани заради мене !
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ
Miki1,Omer el Faruk,ti dade prekrasni vistini,a ti(kako sto kaza Omer)navistina ne znaes za Islamot,trgnigi predrasudite,i zemi uchi,otvorigo srceto toa ke te odnese do vistinata,a taa vistina e Islamot!Даклем...
.На судските процедури, никогаш не му се верува само на еден сведок, туку се повикуваат ПОВЕЌЕ сведоци, кои на наксрното испрашување, ќе се покаже дали лажат, дали кажваат полувистнина или вистина. Таман работа ако на судењата им се верува само на ЕДЕН сведок-така, сите судени би требало да бидат погубени. А евангелистите не се случајно четворица,( а не еден), оти со нивното идентично сведочење, може да се дојде до ЕДНА и ИСТА вистина.
И плус дозволува да се грабаат и жени од поразените....ц..цц...цa Muuamed dali bil? ili ne bil ? so mech shirel religija aaaa i vikal ubijte gi nevernicite kaj shto ce gi najdete... ili toa vo uslovi na vojna se odnesuva:violent1:
Ne lupetaj be. Barem ne za ona sto navistina nemas vrska.a Muuamed dali bil? ili ne bil ? so mech shirel religija aaaa i vikal ubijte gi nevernicite kaj shto ce gi najdete... ili toa vo uslovi na vojna se odnesuva:violent1:
Главната ралика мегу сунитите и шиите е од што се вагаат правните и религиските норми. Сите нормално ,го признаваат Чесниот Куран и сите го признаваат Мухаммед с.а.в како Божиот Посланик,сите клањат 5 пати ,сите одат во хаџ. Итн.Во суштина сите веруваат во она што се вика столбови на Исламот.Но,постојат големи разлики во самата интерпелации на овие столбови. Некои разлики се минорни и се сметаат за благодети (пр.на некои разлики за право и прописи) ама некои се многу големи –зависи о која група се работи затоа што и шиитите имаат многу разни групи, но имаат и сунитиите но помалце. Најбитна разлика мегу шиитите и суните е што сунитите не сметаат дека Имамите имаат род. Од Мухаммед с.а.в како извор на исламот,сама по себе.Сунитите признаваат иџма (конзенсус на учените.правниците) пр.на кој начин може да се донесува правни и религиски норми.а не и тоа дека Имамот –поединецот е не погрешив ,односно да е тој сам по себе –и било што да кажува нека врста објава,толкување за поново време.Непогрешив може да бидат само тие што им е дадено Објава/Книга.Ја исчитав цела тема за да не се повторам со прашањата.
И иако дел е одговорено сакам пак да прашам околу разликите помеѓу Сунитите и Шиитите, односно и колку се поделби има Исламот?
Дали разликите се суштински или само различна интерпретација на едно исто?
И уште едно прашање ако може, само не сум баш сигурен дали добро ќе го формулирам а при тоа да не бидам погрешно разбран.
Зошто скоро сите муслимани ако нешто се каже против (макар и погрешно) Мухамед тоа го сваќаат како лична навреда?
Кој се може да осудува друг во име на Алах дека е ваков или таков? Мухамед го напишал Ку,ранот и во него поставил правила на однесување (смееш ова, несмееш ова) и сега: Новинар во данска не е запознаен со ку,ранот, па и да е запознаен, ама не се придржува до правилата пишани во него и поставува слика од Мухамед. Тоа е нели грев, ама од каде дозволата да се прогласи тој за виновен и да заслужува да биде и убиен поради тоа????
Повеќето овде што ги прочитав се дрзнаа да осудат и анатемисаат други поради различни погледи и сваќања.
Кои сме ние луѓето да о/судиме други????
Поздрав и се надевам нема погрешно да бидам разбран.
Прiчините за војните се во неговите иницијали што ти ги имаш згрешено.Ne lupetaj be. Barem ne za ona sto navistina nemas vrska.
Dali gi znaes vistinskite pricini za tie vojni sto gi vodel Muhammed s.a.v.s?
trgnigi predrasudite,i zemi uchi,otvorigo srceto toa ke te odnese do vistinata,a taa vistina e Islamot!
Zatoasto,drugo sto me Interesira-zosto vo evangelijata se veli-Evangelije spored Luka,Evangelije spored Marko,Evangelije spored Matej,Evangelije spored Ivan,ova zborce SPORED,mene mi dava do znaenje deka govori treta licnost>????
.zosto evangelijata ne se EVANGELIJE ODDDD Marko???
Ako recam,Kazuvanja spored Miki1,toa znaci deka jas zboruvam za tebe,i jas kazuvam za tebe i tvoite kazuvanja
se nadevam deka me razbiras|!?
Pozdrav
S o tebe mislam deka se rcnavme malce na slicna tema kartko bese ama so tebe ne moze da bide i poinaku zatoasto citajki gi tvoite postovi ostavas vpecatok deka zatvaras oci pred vistinata i imas konflikten pristap, bez hrabrost da ja poglednes vistinata vo oci.И плус дозволува да се грабаат и жени од поразените....ц..цц...ц
Ako ti taka velis, ondak taka ke da e, o seznajniku.Прчините за војните се во неговите иницијали што ти ги имаш згрешено.
Треба да биде Мухамед O.G(Original Gangster)