Прашања за Исламот I

Статус
Затворена за нови мислења.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Zosto se sfrknati dervisi. Odlepeni, otisle jabana na mladi godini. :toe:

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Смеат муслиманите да китат елки?

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
imas videno negde ili procitano?
zasto bas mi interesira.

Ostaj gi budalive so vo slobodno vreme si secat glavi, nego mora li na mali deca i bebinja, koi seuste ni imeto ne si go znaat da im go pravat ova.
Dosta veke ziveete vo vremeto na Muhamed, toa pomina, toa bese pred 1400 godini, ste zaglavile vo vremeto i prostorot..... :smir:

O

Omer el Faruk

Гостин
Zosto dervishite se bodat so igli vo usta , koga tancuvaat hipnoticki tanci?
Тоа се некои езотерички правци кои далеку забегале од Исламската основа.За нивното бодење со игли,искрено не располагам со некои податоци,но,верувам дека до колку навистина те интересира за тоа би можел и самиот да најдеш нешто по интернетов. :)

Смеат муслиманите да китат елки?
Не смеат. Затоа што прославувањето Нова година,китењето елки, Дедо Мраз (Св.Никола) итн.,немаат ништо заедничко со Исламот.Во основа тоа е христијански празник.

Ostaj gi budalive so vo slobodno vreme si secat glavi, nego mora li na mali deca i bebinja, koi seuste ni imeto ne si go znaat da im go pravat ova.
Dosta veke ziveete vo vremeto na Muhamed, toa pomina, toa bese pred 1400 godini, ste zaglavile vo vremeto i prostorot..... :smir:
Јас одамна ги имам оставено будаливе,но, не и Исламот.:toe:
И ова што шиитите го прават нема баш ама никаква врска со Мухаммед а.с.,ниту пак вакво нешто постои во исламската доктрина.

Инаку пријателе,иднината ќе покаже кој заглавил во просторот и времето. :)

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Т
Не смеат. Затоа што прославувањето Нова година,китењето елки, Дедо Мраз (Св.Никола) итн.,немаат ништо заедничко со Исламот.Во основа тоа е христијански празник.
Не е Христијански празник..китењето елка нема врска со Христијанството..можеби смо некој сакал така да го претстави..(малку оф топик)

O

Omer el Faruk

Гостин

Така е. И јас најдов податок дека китењето на елката е пагански обичај кој е преземен од старите пагански религии.
Имено, луѓето во зимскиот период,кога се е замрено, носеле вечно зелено, живо дрво во куќата за на тој начин не би ли го довеле и добриот дух,кој (според нивното верување) бил очигледно појак и од зимата и од смртта.На гранките од дрвото (елка, бор итн.) закачувале подароци.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Mene otsekogas edno me interesiralo, i bajagi sum se dvoumel okolu toa.

Celata rabota okolu Kjabe-to ( crniot kamen vo Meka ) dali moze da se smeta i tretira kako eden vid na idolopoklonstvo?
Mene iskreno ponekogas na toa mi zalicuva.
Ok, nasocuvanje kon Kjabe za vreme na klanjanje gore dole mi e prifatlivo, ama postavuvanjeto na istoto na ramniste na nesto sveto, ne bas. Vrsenje na "rituali" okolu nego i tako dalje.....

Ili pak gresam?!!!

Bi sakal racionalno i osnovano objasnenie od nekogo.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
За ова веќе имам пишувано на друга тема.Еве ти линк,прочитај ги постовите бр.6 и бр.14

http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=34899
Fala na odgovorot. Ubavo kazano. :smir:

Sepak, edna recenica me kopka.

Omer el Faruk напиша:
А што се однесува до нас, ние со драга воља кружиме околу Бејтулах (Ќаба), првата зграда која човек ја зел за да во неа Го обожува Бога.
Mene ne mi treba nisto sto ke mi "asistira" vo obozuvanjeto na Gospod. :toe:

I, isto taka zagrizeno se zaprasuvam dali e vozmozno da so tek na vreme Kjaba od eden obicen kamen, koj na nekakov nacin "asistira" vo obozuvanjeto na Gospod, premine samiot vo objekt na obozuvanje?!

Inaku, ne sum voopsto protiv adzilakot, bas naprotiv, tuku edino nekoi raboti mi izgledaat zagrizuvacki.

O

Omer el Faruk

Гостин
Fala na odgovorot. Ubavo kazano. :smir:

Sepak, edna recenica me kopka.

Mene ne mi treba nisto sto ke mi "asistira" vo obozuvanjeto na Gospod. :toe:

I, isto taka zagrizeno se zaprasuvam dali e vozmozno da so tek na vreme Kjaba od eden obicen kamen, koj na nekakov nacin "asistira" vo obozuvanjeto na Gospod, premine samiot vo objekt na obozuvanje?!

Inaku, ne sum voopsto protiv adzilakot, bas naprotiv, tuku edino nekoi raboti mi izgledaat zagrizuvacki.
Не постои посилна,појасна,подефинирана и попрактична порака која говори дека релацијата човек - Бог е секогаш отворена и секогаш достапна за секого,сегде и во секое време од онаа во исламот.

"Повикајте ме,ќе ви се одзвијам!" (Кур,ан)

Не постои посилна,појасна,подефинирана и попрактична порака која говори за Монотеизмот и отфрлањето на посредништвото,идолопоклонството од онаа во Исламот:

"Речи: "Тој,Аллах (Бог), Еден е!
Аллах е засолниште на се.
Не родил никого,а ниту самиот е роден,
И никој не Му е рамен и сличен!" (Ихлас: 1-4)

И токму една од темелните одредници на Исламот која го потврдува погорното е Аџилакот кој воедно представува и кулминација на богобојазливоста.

[FONT=verdana,geneva]„Навистина првиот храм кој е изграден за луѓето е оној во Мекка, благословен е тој и патоказ на световите.“ (Куран, 3: 96)[/FONT]

„Луѓето се должни, во името на Аллах, ако се во состојба, да ја посетуваат Ќаба.“ (Али Имран, 97)

„Луѓе, строго ви е нареден хаџот, па посетете ја Ќаба!“ – Мухаммед, а.с.

Аџилакот има многу правила и прописи,посети и обврски.
[FONT=verdana,geneva]Сите овие обреди имаат своја симболика која што е сврзана за Ибрахим, а.с., и неговото семејство, како и за Мухаммед, а.с. Така на пример, ихрамите ја симболизираат еднаквоста на луѓето пред нивниот Господар Аллах, џ.ш., и ги потсетуваат верниците на проживувањето од гробовите и стоењето на Судниот Ден; фрлањето камчиња го симболизира отфрлувањето на шејтанот од себе и го потсетува хаџијата на Ибрахимовото одбивање на шејтанските наговори да не Го послуша Возвишениот Аллах; Сајот потсетува на Исмаиловата мајка Хаџера и ги подучува верниците никогаш да не ја губат надежта во Аллаховата помош, дека среќните резултати се постигнуваат со напор и доверба во Аллах, џ.ш., дека Неговата помош доаѓа кога е најпотребна и кога најмалку ја очекуваме, итн.; откривањето на десното рамо за време Сај потсетува на првото извршување на хаџџот на прогонетите Мекански муслимани, за кои мушриците (политеистите) тврделе дека се заболени од лепра, дека ја изгубиле надежта и моќта во победата на исламот и сл., додека тие со својот Сај им порачале дека се полни со надеж и оптимизам, дека исламот има непресушна сила и дека ќе ги победи сите светоназори. За симболиката на тавафот доволно е да го спомнеме кружењето кое асоцира на сè што е појавно и создадено, а кое се врти околу својата оска, Аллах, џ.ш.[/FONT]

[FONT=verdana,geneva]Довите (молбите) кои што се учат (кажуваат) за време на неговото извршување ќе припомогнат да се сфати неговата величественост:[/FONT]

[FONT=verdana,geneva]„Бисмиллахи, Аллаху Екбер! Верувајќи во Тебе, потврдувајќи ја Твојата Книга, извршувајќи ги Твоите наредби и следјќи го суннетот на Твојот Пратеник и миленик Мухаммед, а.с., барам заштита од Тебе од џехеннемскиот оган, па заштити го нашето тело и кожа од огнот. Господару, ова е Твојата Ќаба, па омили ни го иманот (верувањето) и со него накити ги нашите срца, а омрази ни го неверувањето, распуштеноста и непослушноста, и упати не на Вистинскиот Пат.“[/FONT]
[FONT=verdana,geneva]
„Бисмиллахи, Аллаху Екбер! Те молиме за прошка, снабдување, богобојазно срце, здравје, покајание пред смртта и уживање во гледањето во Тебе на Судниот Ден. О, Најмилостив! Господару наш! Зацврсти ги нашите срца во Твојата вера и здружи не со добрите луѓе!"[/FONT]

[FONT=verdana,geneva]Со овие свои симболи, аџилакот е најголемата поворка на мирот на планетава, собиралиште на луѓе од сите раси и народи, кои ги соединува едната вера и кои на тоа место и во тие моменти говорат еден јазик. Ќабата е срцето на целиот исламски свет, кое што ги прима и испраќа импулсите и сигналите на исламот во сите краишта на светот. Нема поголем собир, поголемо вистинско обединување на народите во светот од аџилакот. Не постои поголема манифестација на еднаквост и рамноправност на луѓето на светот од онаа во Мека. Нема посилна побожност, поголема чистотија и скромност, поугодно расположение и поубави мисли од оној момент кога човекот исправен пред Аллаховата Куќа, пред Ќаба од дното на својата душа ќе изговори: ЛЕББЕЈКЕ АЛЛАХУММЕ ЛЕББЕЈК!-ТИ СЕ ОДЗВИВАМ ГОСПОДАРУ,ТИ СЕ ОДЗВИВАМ НА ТВОИТЕ НАРЕДБИ![/FONT]

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Go znam be brat seto toa, i ne sum protiv.

Nego me zagrizuva samo ponekogasnata tendencija da Kjaba nesvesno premine vo objekt na obozuvanje. :toe::toe: celata prikaska, i moja zagrizenost. Ne e toa dupka vo religijata, nego vo covekovoto odnesuvanje.:toe::toe:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom