Општо: Помош околу Linux

Член од
1 декември 2009
Мислења
22
Поени од реакции
7
Zdravo! Koristam Ubuntu 9.10 i imam prasanje okolu internetot. Imam internet od Telekabel, i pri povrzuvanjeto na kabelot so laptop-ot konekcijata bese vednas detektirana, i bez problem se ukluciv na internet.

No mislam deka ima nekoj problem so brzinata. Sekogas koga spustam nesto/ ili gledam YouTube video, se toa odi prilicno pobavno otkolku so bi trebalo da bide. Imam i XP instalirano i tuka nemam problem so download brzinata.
Dali nesto treba da konfiguriram dopolnitelno?

MHJ-GIRL

Програмер
Член од
1 февруари 2010
Мислења
84
Поени од реакции
13
Pa za se koristam. I zaboraviv da kazam-so Linux ste pozastiteni od virusi. A XP poveke fala virusi.

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Koга гледам филм на Windows, преводот е океј. Истиот превод на Убунту не чини, прескочува цели реченици. Инаку ја користам програмата VLC Media Player. Чаре некој?

I

Intex

Гостин
Koга гледам филм на Windows, преводот е океј. Истиот превод на Убунту не чини, прескочува цели реченици. Инаку ја користам програмата VLC Media Player. Чаре некој?
SM Player користам јас и не ми прави такви проблеми.
Совет: симни си SM Player. xD

Адиктус

Дрф.
Член од
26 јануари 2008
Мислења
725
Поени од реакции
33
Zdravo! Koristam Ubuntu 9.10 i imam prasanje okolu internetot. Imam internet od Telekabel, i pri povrzuvanjeto na kabelot so laptop-ot konekcijata bese vednas detektirana, i bez problem se ukluciv na internet.

No mislam deka ima nekoj problem so brzinata. Sekogas koga spustam nesto/ ili gledam YouTube video, se toa odi prilicno pobavno otkolku so bi trebalo da bide. Imam i XP instalirano i tuka nemam problem so download brzinata.
Dali nesto treba da konfiguriram dopolnitelno?
Следниот пат читни малку.. Претходна страна имам одговорено на исто прашање...

Не сум моментално на Ubuntu.. Ке пробам да помогнам.. Колку сум запомнил..
Отвори терминал, и напиши..
su gedit /etc/default/grub
Ке ти побара password.. Внеси..
Ке се отвори gedit (нешто како notepad у прозорот..)
Најди го ова
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=”quiet splash”
И замени го со
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=”ipv6.disable=1 quiet splash”
Save..

Доколку не убрза... Пиши..

Член од
1 декември 2009
Мислења
22
Поени од реакции
7
^Izvini, malce sum nov vo ova, ama koga ja napisav prvata komanda vo terminal ova go dobiv: "Unknown id: gedit"

shadow_rr

Resistance is Futile
Член од
8 јули 2006
Мислења
1.807
Поени од реакции
323
^Izvini, malce sum nov vo ova, ama koga ja napisav prvata komanda vo terminal ova go dobiv: "Unknown id: gedit"
gedit ти е default текст едитор во ubuntu. Претпоставувам не ти е инсталиран, така да пробај прво да го инсталираш со:

Код:
sudo apt-get install gedit
или пак, ако користиш некој друг едитор, пиши го неговото име наместо gedit во командите погоре.

Член од
1 декември 2009
Мислења
22
Поени од реакции
7
^ok, fala za pomosta decki, go napraiv toa, ama pak e bavno koga spustam nesto :S

Член од
1 декември 2009
Мислења
22
Поени од реакции
7
Internet brzinata e super, fala uste ednas!

Imam drug problem sega. Denes bese tret pat kaj so zakoci sistemot, i se pojavi sin ekran so linii, i morav da restartiram. Zabelezav deka RYTHMBOX bese uklucen vo pozadina, i prvo muzikata prestana, pa potoa i sistemot se blokira. Ima ova vrska so rythmbox ili?

I

Intex

Гостин

Imam drug problem sega. Denes bese tret pat kaj so zakoci sistemot, i se pojavi sin ekran so linii, i morav da restartiram. Zabelezav deka RYTHMBOX bese uklucen vo pozadina, i prvo muzikata prestana, pa potoa i sistemot se blokira. Ima ova vrska so rythmbox ili?
Копираше нешто? Работеше некој поголем програм? Колку рам имаш?

Razielbt

Fucktard
Член од
12 ноември 2009
Мислења
26
Поени од реакции
0

Probaj so memtest treba da go imas ako opcija pred da go krenis linuxot barem na Mintot e taka, mozi ke javi so e preblemot. Ne mi se verva da e do rythmbox. Dali imas i windows ili ne ako imas dali i na windows ti praj problemi.
A so procesor imas inace? I dali imase ukluceno firefox ili sl oti flashot na firefox go przi procesorot nenormalno.

Kajgana Shop

На врв Bottom