Општо: Помош околу Linux

Член од
30 септември 2009
Мислења
79
Поени од реакции
6
Не успеа ни така... Некако друго неможе??

su

Член од
31 октомври 2005
Мислења
189
Поени од реакции
4
zdravo,
instalirav Linux Ubuntu 9.10
pc-to e Pentium 4 3Ghz, 1GB ram, i graficka Radeon 9250.
se funkcionira kako sto treba, samo koga prebaruvam na internet mi otvora mnogu bavno ( pr. kajgana.com i on.net.mk mu trba 4-5 minuti za da otvori )
internet imam Max ADSL
vo sto moze da e problemot ?

blagodaram

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
zdravo,
instalirav Linux Ubuntu 9.10
pc-to e Pentium 4 3Ghz, 1GB ram, i graficka Radeon 9250.
se funkcionira kako sto treba, samo koga prebaruvam na internet mi otvora mnogu bavno ( pr. kajgana.com i on.net.mk mu trba 4-5 minuti za da otvori )
internet imam Max ADSL
vo sto moze da e problemot ?

blagodaram
Ги немаш активирано најновите драјвери за графичката и исто така не си ги активирал екстра ефектите.

Тука има објаснето како оди процедурата за активирање на драјверите и екстра ефектите.

Напомена: Пред да чепкаш вакви ствари, разгелдај ја темава и имај во предвид дека Коалата има доста проблеми, особено во кернелот и графиката (бидејки јас уште пичам на старата верзија 9.04 неможам да ти гарантирам ништо). :\

su

Член од
31 октомври 2005
Мислења
189
Поени од реакции
4
eksta efektite mi se ukluceni (probav i so ukluceni i so iskluceni i pak e isto ), a vo "Hardware drivers" nema nisto, prazno e :(

Адиктус

Дрф.
Член од
26 јануари 2008
Мислења
725
Поени од реакции
33
eksta efektite mi se ukluceni (probav i so ukluceni i so iskluceni i pak e isto ), a vo "Hardware drivers" nema nisto, prazno e :(
IPv6 треба да се исклучи..
https://answers.launchpad.net/ubuntu/+source/gnome-nettool/+question/90883
Доколку разбираш англиски, прочитај последниот мој одговор..
Ме чекаат, треба да излегувам..
Кога ке се вратам ке објаснам поубаво..
Прочитај и првиот одговор.. Но тоа само ке ја среди мозила...

su

Член од
31 октомври 2005
Мислења
189
Поени од реакции
4
IPv6 треба да се исклучи..
https://answers.launchpad.net/ubuntu/+source/gnome-nettool/+question/90883
Доколку разбираш англиски, прочитај последниот мој одговор..
Ме чекаат, треба да излегувам..
Кога ке се вратам ке објаснам поубаво..
Прочитај и првиот одговор.. Но тоа само ке ја среди мозила...
blagodaram
se se sredi kako sto napisa
blagodaram uste ednas

Член од
4 мај 2008
Мислења
45
Поени од реакции
2
Здраво,
Дечки незнам шо се дешава со ubuntu 9.1 и мојот лаптоп (hp 4510s).Некогаш сака да се подигне убунтуто некогаш не сака ни да слушне.
Мислам дека проблемот е во grub-loaderot. Пробав да го апдејтувам, го апдејтував ама пак ништо. некогаш сака некогаш неќе.
Верзијата на убунту беше 9.1 рц па мислев дека е до неа, симнав нов го инсталирам и пак истиот проблем. И што е најинтересно тајмерот на grubot не функционира секогаш. некогаш брои 10 9 ,, некогаш не.
Поточно кога ке одберам убунту генерик .... на грубот се појавува темен екран и само трепка курсорот и ништо не се дешава, како да не може да ја најде sda 5.

Ај ве молам за помош, знае ли некој до шо би можело да биде оти јас стварно не сум многу линуксаш ама воа 9.1 ми е интересно па може и ќе почнам да го користам почесто :helou:

поздрав и фала

Razielbt

Fucktard
Член од
12 ноември 2009
Мислења
26
Поени од реакции
0
Здраво,
Дечки незнам шо се дешава со ubuntu 9.1 и мојот лаптоп (hp 4510s).Некогаш сака да се подигне убунтуто некогаш не сака ни да слушне.
Мислам дека проблемот е во grub-loaderot. Пробав да го апдејтувам, го апдејтував ама пак ништо. некогаш сака некогаш неќе.
Верзијата на убунту беше 9.1 рц па мислев дека е до неа, симнав нов го инсталирам и пак истиот проблем. И што е најинтересно тајмерот на grubot не функционира секогаш. некогаш брои 10 9 ,, некогаш не.
Поточно кога ке одберам убунту генерик .... на грубот се појавува темен екран и само трепка курсорот и ништо не се дешава, како да не може да ја најде sda 5.

Ај ве молам за помош, знае ли некој до шо би можело да биде оти јас стварно не сум многу линуксаш ама воа 9.1 ми е интересно па може и ќе почнам да го користам почесто :helou:

поздрав и фала
Ме интересира дали имаш инсталирано драјвери за графичка пред ова? И пробај ко ке стигни овај црниот екран да прицниш ctrl+alt+f1 ако излези несто напиши start gdm и прицни ctrl+alt+f7. а можеби е добро да ја пробаш новата верзија 9.10
Поздрав

Член од
4 мај 2008
Мислења
45
Поени од реакции
2
Ме интересира дали имаш инсталирано драјвери за графичка пред ова? И пробај ко ке стигни овај црниот екран да прицниш ctrl+alt+f1 ако излези несто напиши start gdm и прицни ctrl+alt+f7. а можеби е добро да ја пробаш новата верзија 9.10
Поздрав
Црниот екран се појавува веднаш кога ке бутирам убунту. не се појавува ни логото ни ништо. како што кажав како да неможе да ја пронајде партицијата.

,,а можеби е добро да ја пробаш новата верзија 9.10"
новата верзија е. Вчера ја симнав од официјалниот сајт и пак ништо, кога сака бутира. А и не ми е јасно зошто грубот не функционира како што треба. Верзијата е 1,97 (бета 4) така мислам беше - најновата ваљда пошо го апдејтував предходно и таа верзија ми ја дава како најнова.

А инаку за ctrl+alt+f7 нема шанси. Не функционира ништо. пробував се. Замрзнат .. мртов. Треба да држам на power за да го исклучам

малку чудно ама тоа е.

Да не има некој конфликт со лоадерот на виндовс 7 ???

позз и фала

Razielbt

Fucktard
Член од
12 ноември 2009
Мислења
26
Поени од реакции
0
Црниот екран се појавува веднаш кога ке бутирам убунту. не се појавува ни логото ни ништо. како што кажав како да неможе да ја пронајде партицијата.

,,а можеби е добро да ја пробаш новата верзија 9.10"
новата верзија е. Вчера ја симнав од официјалниот сајт и пак ништо, кога сака бутира. А и не ми е јасно зошто грубот не функционира како што треба. Верзијата е 1,97 (бета 4) така мислам беше - најновата ваљда пошо го апдејтував предходно и таа верзија ми ја дава како најнова.

А инаку за ctrl+alt+f7 нема шанси. Не функционира ништо. пробував се. Замрзнат .. мртов. Треба да држам на power за да го исклучам

малку чудно ама тоа е.

Да не има некој конфликт со лоадерот на виндовс 7 ???

позз и фала
Епа тогаш пробај го ова :
https://help.ubuntu.com/community/GrubHowto

Ако ни ова неќи епа стварно незнам шо сака :toe:

Ај пиши шо напрај ако можиш. Најважно е да не се откажиш :wink:

Член од
4 мај 2008
Мислења
45
Поени од реакции
2
Епа тогаш пробај го ова :
https://help.ubuntu.com/community/GrubHowto

Ако ни ова неќи епа стварно незнам шо сака :toe:

Ај пиши шо напрај ако можиш. Најважно е да не се откажиш :wink:
нешто како да се управи. ама да видиме до кога
sudo apt-get install grub-pc заврши работа (барем сега за сега)

фала Razielbt, позз

I

Intex

Гостин
Видео конвертер за Убунту? Моментално ми треба за мп4 во ави, ама добро би било да има некој како ени видео конвертерот шо е во Џамчето. Фала. : )

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Видео конвертер за Убунту? Моментално ми треба за мп4 во ави, ама добро би било да има некој како ени видео конвертерот шо е во Џамчето. Фала. : )
http://www.avidemux.org/

Не е баш како Any Video Converter, овај повеќе влегува во тие јас што би ги нарекол „професионални“ конвертери. Како што е Virtual Dub + некој кодек, на Windows. Можи сите работи рачно да се наместат, ама можи и со неколку клика да се заврши работа.
Види скриншотс, па симни го и пробај го.

MHJ-GIRL

Програмер
Член од
1 февруари 2010
Мислења
84
Поени од реакции
13
Jas koristam Linux i super e! Do minatata godina bev na XP ama Linux e stopati podobar.

Kajgana Shop

На врв Bottom