Општо: Помош околу Linux

• Креатор на темата Креатор на темата ElektriX
  • Време на започнување Време на започнување
Wine i linux

Kazete mi kako mozam da instaliram Wine na linux edubuntu?

Gledam na internet kako e, no sekogas neso ne e vo red, nekogas interneto, nekogas profesorite ne ostavaa
Linkovi, odgovori, vamu tamu SE KAZUVAJTE

Drugi prasanja
1. Jas si obezbedif adminsko pravo na mojo kom arno ama ne sum na centralata (glavnio kompijuter) dali MORA da se bidi na centralata ili glavnata centrala kaj sto e profesorot

2. Ponekogas moeto usb go cita samo na odreden kom, a ne na site, a isto taka drugar mi ne mozi da gi prefrla fajlovite kaj mene sto se, sto treba da se napravi za toa

3. Skype za linux? Jas skype koristam mnoooogu poveke od msn i moram od GAIM da vleguvam

4. Nekoi interesni komandi za terminal: gi znam samo : write [imeto na userot]
i chat na ista centrala imame, clear za brisenje se, dali nekako mozam da vlezam kaj profesorot da vidam so ima

pozz

Kazete mi kako mozam da instaliram Wine na linux edubuntu?

Gledam na internet kako e, no sekogas neso ne e vo red, nekogas interneto, nekogas profesorite ne ostavaa
Linkovi, odgovori, vamu tamu SE KAZUVAJTE

Ако мислиш за во школо да инсталираш Wine ондак мислам дека неможеш... т.е. треба да се логираш како root и тогаш би можел да инсталираш нешто.

Drugi prasanja
1. Jas si obezbedif adminsko pravo na mojo kom arno ama ne sum na centralata (glavnio kompijuter) dali MORA da se bidi na centralata ili glavnata centrala kaj sto e profesorot

2. Ponekogas moeto usb go cita samo na odreden kom, a ne na site, a isto taka drugar mi ne mozi da gi prefrla fajlovite kaj mene sto se, sto treba da se napravi za toa

3. Skype za linux? Jas skype koristam mnoooogu poveke od msn i moram od GAIM da vleguvam

4. Nekoi interesni komandi za terminal: gi znam samo : write [imeto na userot]
i chat na ista centrala imame, clear za brisenje se, dali nekako mozam da vlezam kaj profesorot da vidam so ima

pozz

За сите прашања... мораш да бидеш логиран како root со полни администраторски права.

Иначе за тоа со терминал, за да копаш низ фолдерот на професорот... пиши во терминал users и види ја листата која ќе ти ја извади, ќе препознаеш кој е јузерот на професорот и ќе пишеш:
Код:
[B]cd /home/i_tuka_juzerot_na_profesorot/[/B] (не сум сигурен дали би можел)
П.С. За да инсталираш Wine командата е:

Код:
sudo apt-get install Wine

За сите прашања... мораш да бидеш логиран како root со полни администраторски права.

Иначе за тоа со терминал, за да копаш низ фолдерот на професорот... пиши во терминал users и види ја листата која ќе ти ја извади, ќе препознаеш кој е јузерот на професорот и ќе пишеш:
Код:
[B]cd.. /home/i_tuka_juzerot_na_profesorot/[/B] (не сум сигурен дали би можел)

Код:

profesor profesor е јузер/пасс кај сите ( мислам ). Туку Даме, за ова јас што пишав any ideas ?

profesor profesor е јузер/пасс кај сите ( мислам ). Туку Даме, за ова јас што пишав any ideas ?

Абе мислев, ама никако не ми текнува на кој начин би можел да биде забранет тој пристап. Ако си логиран како root со полни администраторски права и ако ни така неможеш да отвараш страни тогаш треба да да се дознае на кој начин е направено тоа. Кога ќе се дознае начинот на кој е тоа направено ондак ќе го решиме :)

Код:
[B]cd /home/i_tuka_juzerot_na_profesorot/[/B] (не сум сигурен дали би можел)

Код:

znaci:
1. Nemozam kolku i da sakam na glavnata centrala da se logiram bidejci profesor sedi tamu
-Dali root mislis kaj so sedi kujcisteto ili profesoro

2. sudo apt-get install wine
Od internet ja downloadira i instalira ili treba prethodno da sibnis nesto ??
bidejci e interneto mnoogu slab na ckolija, dali mozam na pr doma na XP da ja sibnam i preku usb da prefrlam

3. Nesto drugo interesno da pram na drugite da ne znajs...?

inace DA, i user i pass se profesor/profesor

Абе мислев, ама никако не ми текнува на кој начин би можел да биде забранет тој пристап. Ако си логиран како root со полни администраторски права и ако ни така неможеш да отвараш страни тогаш треба да да се дознае на кој начин е направено тоа. Кога ќе се дознае начинот на кој е тоа направено ондак ќе го решиме :)

Ама ти велам кај половина клас отвара, кај половина не :)
Утре, кога ќе бидам во школо пиши ми на емесенот да видиме што ќе направиме :wink:

znaci:
1. Nemozam kolku i da sakam na glavnata centrala da se logiram bidejci profesor sedi tamu

2. sudo apt-get install wine
Od internet ja downloadira i instalira ili treba prethodno da sibnis nesto
bidejci e interneto mnoogu slab na ckolija, dali mozam na pr doma na XP da ja sibnam i preku usb da prefrlam

3. Nesto drugo interesno da pram na drugite da ne znajs...?

Со таа команда го симнува Wine и после тоа те прашува (Y/n) дали сакаш/несакаш да го инсталираш. Можеш да го ставиш на USB и после да пробаш да го инсталираш само тука имаш 2 проблеми.

1. Ќе треба да направиш инсталација.
2. Мислем дека нема да ти дозволи да го инсталираш (заради root администраторските права).

А нешто интересно да би правел... појма неам :toe: (70% од опциите ти се скратени со админски права... такада поише ќе се мачиш одколку што би правел нешто интересно).

Ама ти велам кај половина клас отвара, кај половина не :)
Утре, кога ќе бидам во школо пиши ми на емесенот да видиме што ќе направиме :wink:

Хмм... незнам стварно што би можело да биде, а и плус ретко се дешавало да работам со линукс на тој начин како што се во школо поврзани, такада многу многу немам некои посебни идеи што би можело да се направи. Ќе видиме утре ќе експериментираме :icon_lol:

Oti jas imam user so administratorski prava ama na mala kutija sum

Oti jas imam user so administratorski prava ama na mala kutija sum

Ако го занеш root password-от пали терминал и пиши:

Код:
su

ќе ти го побара root password-от ќе го пишеш password-от и треба да те логира како root. После пиши вака:

Код:

Би требало да е океј вака.

thecilagorila имаш една опција да ги штопираш компјутерите што се под твојот сервер: Се логираш под profesor/profesor одиш applications/accessiories и после третото од горе мислам беше, пак ти бара password (profesor) и можеш да ги штопираш и пушташ компјутерите што подпаѓаат под твојот сервер

add-remove-applications.jpg

thecilagorila имаш една опција да ги штопираш компјутерите што се под твојот сервер: Се логираш под profesor/profesor одиш applications/accessiories и после третото од горе мислам беше, пак ти бара password (profesor) и можеш да ги штопираш и пушташ компјутерите што подпаѓаат под твојот сервер

add-remove-applications.jpg

Vredi da se proba :D,

Ако го занеш root password-от пали терминал и пиши:

Код:
su

ќе ти го побара root password-от ќе го пишеш password-от и треба да те логира како root. После пиши вака:

Код:

Би требало да е океј вака.

Ok, fala, utre ce probam
----------------------------
Toj so mi go kaza ova

Код:
eject i eject-t

Alal mu vera, f kraj se iznasmeefme deneska

Inace, SkyDriver...nemozam wine da sibnam nikako od net bidejci interneto e mnooogu slab, nejci ni da trgni, inace fala za

Код:
sudo apt-get wine

Ama za kompleteno naucuvanje na linux, ce mi treba sam da bidam na 6 kompijuteri + pecatac

fala use ednas:helou:

значи тоа би биле оние
"р бла бла како и да му беа"

а нели имаше визард менаџер со кој се поедноставуваше инсталацијата ко на убунту и кубунту што беа?

значи тоа би биле оние
"р бла бла како и да му беа"

а нели имаше визард менаџер со кој се поедноставуваше инсталацијата ко на убунту и кубунту што беа?

Aj bidi pojasen

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom