Во Грција - граѓанска војна или...?

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
prav si ...toa bese samo kapka sto ja preli casata.....
kako sto mi se cini se plasam deka naskoro moze da izleze i nadvor od granicite na grcija.....
Не се плаши за кај нас и да сака неможе да се прелее, бидејќи кај нас од целиот квази капитализмо-социјалистичко-комуњарски популизам, половината е всушност анархија бидејќи сеуште кај нас секој си прави што сака.

А властите на ГР делуваат како да се во ситуација: село гори, баба се чешла.

Член од
31 август 2008
Мислења
231
Поени од реакции
1
vojskata na gejcija vo celosna borbena gotovnost...
vo Solun centarot cel den bese blokiran...samo peski se odese tamu...
ne e nisto pomirno denes od vcera ...
a ako slucajno se zamesa i vojskata togas ke vidite sto ke se sluci ...ke izgori bukvalno cela gejcija...

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
vojskata na gejcija vo celosna borbena gotovnost...
vo Solun centarot cel den bese blokiran...samo peski se odese tamu...
ne e nisto pomirno denes od vcera ...
a ako slucajno se zamesa i vojskata togas ke vidite sto ke se sluci ...ke izgori bukvalno cela gejcija...
И така конечно ќе можеме да си го организираме малку подзаборавениот конгрес во Солун?:smir:

Член од
9 август 2008
Мислења
781
Поени од реакции
40
Оваа ноќ пак е било страшно во Атина.

Атина. През ноштта безредиците в Атина се в'зобновиха, с'обшти местната полиција. Бјаха изв'ршени палежи в три банки и нјаколко магазина. Участниците в безредиците изградиха барикади на нјаколко атински улици. К'м служителите на реда хв'рчат кам'ни и бутилки с'с запалителна смес. В безредиците участват до нјаколкостотин души, предаде РИА Новости.
---------------------------------------------------------------------------------
Атина. Полицијата изтласка демонстрантите от главнија плоштад в Атина, обаче в цент'ра на града сбл'с'ците прод'лжават, предаде РИА Новости.
Демонстрацијата на плоштад „Синтагма” пред гр'цкија парламент п'рвоначално имаше мирен характер. Ученици и студенти провеждаха м'лчалив протест, те запалиха свешти в памет на младежа, убит от полицијата преди осем дни. Сбл'с'ците започнаха след като к'м тјах се прис'едини група агресивно настроени анархисти. Голјам отрјад полицаи навлезе на територијата на плоштада и изтласка протестираштите. Веднага след това в'зникнаха спорадични сбл'с'ци в различни рајони на града. Бјаха подпалени нај-малко три банки и сградата на министерството на обштествените работи на Г'рција. Т'лпа анархисти нападна полицејски участ'к в рајона Екзархија. С'што така участници в безредиците се опитаха да нахлујат в штабквартирата на парламентарната опозиција.
В момента сбл'с'ците са с'средоточени около Политехническија университет в Атина, којто вече нјаколко дни е окупиран от анархисти. На полицијата е забранено да влиза в университета.

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Шо напраја бе овие очите си гизваја.
Море несалам. :pos2::pos2:

Член од
7 декември 2008
Мислења
81
Поени од реакции
3
Читав одамна една книга - “Генерал Маркос“ од Душан Кљајиќ, во која е опишан патот на Маркос Вафијадес, и каде можеби е опишана генезата на денешниве случувања.
Маркос Вафијадес е генерал во ДАГ за време на граѓанската војна до 1948 година. Во тој период, комунистите ја освојуваат речиси цела Грција, и неизбежно било да стане социјалистичка република.Патем, да напоменам дека за време на комунистите, Македонците имале свои школи на мајчин јазик.
Арно ама, нели Грција е чедо(подобро опишано - копиле) на Англија, се случува средба во 1948 на високо ниво во Москва, меѓу Англија и Русија и се црта картата на влијание, однос Запад - Русија, и тоа : Грција - Запад 90%- Русија 10%, Бугарија - Запад 10%- Русија 90%, Романија - Запад 10%- Русија 90%, Унгарија - Запад 20%- Русија 80%, Југославија - Запад 50%- Русија 50%.
Англичаните се истоваруваат во Грција, Никос Захаријадис-ген.сек. на КПГ по директива на Сталин се повлекува , ја извлекува ДАГ во Русија , и ете ја пропаста на Егејска Македонија. А во грција постои мала партија - комунистичка на Алека Папарига, ама никако не им даваат да пркнат над договорениот процент.
Но, каде лежи зајакот? Југославија не ли беше арна и со Запад и со Русија, па живеевме супер. Ама се створи долг од многу милијарди долари кои не само што не ги враќавме , туку и се задолжувавме повеќе. Има една теорија на заговор, дека не можејќи да си го вратат долгот, западните финансиери подбуцнале распаѓање-уништување на Југославија, казнувајќи го народот. Но не само тоа, се претпоставува дека преку продажба на оружје , “хуманитарна помош“ и слични активности-црн пазар, испрани се пари кои го покрија долгот, и плус потоа со кредити повторно ги здолжија новите држави.
Ова е груба варијанта. Е сега нешто слично од поново време...
Грција, заради проблемот што си го има со нашето име, не наоѓајки разбирање од запад, се сврте кон Русија. Од тогаш го доби надимакот -тројански коњ на ЕУ.
Задолженоста е огромна, уште повеќе се задолжуваат, и покрај тоа не се послушни кон тие што им даваат пари. И, на некого му дошло преку глава од ваквото однесување, па решил малку да ги приземји, да сватат дека се никој и ништо ако ги остават сами на себе, контролирана деструкција, за да се свртат кон себе , а не да ја поткопуваат западната политика- за Балканот, Кипар, Турција, и.т.н.
Се гледа дека точно им ја знаат Ахиловата пета, и дека им покажуваат дека дека ако не се вразуми, црно ќе ја најде. Затоа и во западните медиуми многу не се испотресоа за случувањата- во нивни двор (ЕУ) се случува...а како за Африка да известуваат...
Можеби и ова е само некоја терија на заговор, ама некои работи веќе се видени....

Ra

Член од
15 февруари 2008
Мислења
417
Поени од реакции
5
Море кој ги шиша?
Нека се поколат СИТЕ еден со еден, баш ќе ми се стори кефот!

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Ја едино што можам да помогнам на Грецка е гратис бензин.
Единствен предуслов бензинот да се користи од Олимп надоле.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Коментар во грвата германска телевизија од истамбулскиот кореспондент кој е во атина (најважните делови ќе ви ги преведам):

ARD напиша:
Kommentar Griechenland braucht eine neue Perspektive

Von Ulrich Pick, ARD-Hörfunkstudio Istanbul, z. Zt. Athen
Die griechische Politik liegt immer noch in Schockstarre. Seit den heftigen Krawallen, die am vergangenen Samstag angefangen und inzwischen bis auf einzelne kleine Brandherde aufgehört haben, hat sich noch keiner der etablierten Politiker dazu geäußert, wie man mit den Appellen, die hinter den Demonstrationen stecken, umzugehen gedenkt. (1)Das überparteiliche Schweigen wirft allerdings ein bezeichnendes Licht auf die Situation im Land und scheint letztlich der Mehrheit derjenigen jungen Menschen Recht zu geben, die – leider auch mit Gewalt - nach Veränderung rufen.
Parteien pflegen den Stillstand

(2)In Griechenland nämlich zeigt sich eine Tendenz, die – mal mehr, mal weniger – auch in anderen europäischen Ländern zu finden ist. Seit Jahren haben sich die beiden großen Parteien – die Konservativen und die Sozialdemokraten – in der Regierung des Landes, die mittlerweile nur noch einer Verwaltung gleicht, eingerichtet und zelebrieren den Status quo. Ja, sie machen den Eindruck, als glaubten sie, die Republik könne ohne sie nicht mehr funktionieren. Und in Athen betreibt man darüber hinaus sogar ungeniert Nepotismus wie unter den Päpsten der Renaissance: Dabei heißt die Dynastie der Nea Dimokratia Karamanlis, die der PASOK Papandreou.
Demonstrationen sind Antwort auf Ignoranz

(3)Die Machtpflege kommt mit großmundigen, aber kaum eingelösten Versprechen daher wie nach den verheerenden Waldbränden im letztjährigen Sommer sowie mit Aufrufen zum gemeinsamen Sparen, während man sich selber gut nährt. Da dies in Griechenland – aber auch anderswo - schon eine ganze Weile so läuft, ist über das Land eine dicke, starre Kruste gewachsen.(4) Gleichzeitig hat man die Anliegen der jungen Generation aus den Augen verloren. Die Jugend ist deshalb zu Recht frustriert. Denn trotz guter Ausbildung bekommen viele junge Griechinnen und Griechen nur Aushilfs- oder Übergangsjobs. Kein Wunder, dass viele von ihnen eine ordentliche Wut auf das Establishment ihres Staates haben. Zumal, wenn Ministerpräsident Karamanlis erst einmal ignorant alle Demonstranten pauschal als Chaoten bezeichnet und Oppositionsführer Papandreou in zynischer Weise die Gewalt dazu benutzt, einen Rücktritt der Regierung und Neuwahlen zu fordern.
Krawalle werden weitergehen

(5)Was Griechenland jetzt dringend braucht, ist eine neue Perspektive. Diese aber ist nicht in Sicht. Weder die beiden großen, noch die drei kleinen Parteien im Parlament können oder wollen zur Zeit diese wichtige Frage angehen. Denn der Strukturkonservatismus im Land, also die Pflege alter Pfründe, ist über die Maßen stark. Und so bleibt ein ideelles Vakuum, da die Perspektiven fehlen, wie man die Zukunft Griechenlands gestalten kann. Mit diesem ideellen Vakuum aber wächst auch ein Machtvakuum. Denn je mehr sich die etablierten Parteien den Appellen nach einem neuen Aufbruch verschließen, desto stärker dürfte ihr ohnehin bröckelnder Rückhalt in der Bevölkerung schwinden. Und damit die Bedrohung neuer und dann größerer Demonstrationen wachsen.
Und noch etwas: Dass es ausgerechnet in Griechenland so schwere Jugenddemonstrationen gibt, dürfte daran liegen, dass dort der Filz besonders groß ist. Es besteht aber durchaus auch die Gefahr, dass es in anderen Ländern zu ähnlichen Vorfällen kommt. Die Solidaritätsproteste in zahlreichen europäischen Städten dürften dafür ein Hinweis sein.
извор

Наслов: На гр и требаат нови перспективи

(1) Надпартискиот молк фрла во секој случај светло на ситуацијата во државата и им дава на право на мнозинството млади луѓе, нажалост и со насилства, да бараат промени.

(2) Во гр има тренд кој поваќе или помалку може да се сретне и до други европски држави. Имено години наназад двете најголеми партии, конзервативците и соациајлдемократите, се имаат сместено во власта на државата, која во меѓувреме повеќе личи на обично службено биро, и ја слават status quo ситуацијата во државата. Оставаат впечаток како да треба да верувате дека без нив државата неможе да функционира. А во Атина покрај тоа постои и непотизам како помеѓу папите во ренесансата, следствено постојат династиите Неа демократија карамнлис и ПАСОК Папандреу.

(3) Позиција на моќ се одржува преку големите но скоро и воопшто неостварени ветувања по големите пожари во последните неколку лета, како и преку повиците за штедење, додека политичарите се добро наранети.

(4) Меѓувремено младите генерации ги изгубија своите перспективи. Младината со право е исфрустрирана. Бидејќи и покрај добро образование младите грци и гркињи добиваат само помошни и краткорочни работни места. И не е чудо што многу од нив се бесно на државниот естаблишмент. Особено кога премиерот Караманлис сите демонстранти ги именуваше паушално како хаотични а водаќот на опозицијата папндреу цинично го искористува насилството како причина за да повика на повлекување на владата и нови избори.

(5) На гр итно и требаат нови перспективи. Но такви нови перспективи не се на повидок. Никоја од двете големи ниту од останатите три мали партии во парламентот во моментов не може или не сака да го отвори ова важно прашање. Бидејќи структурниот конзерватизам во државата и негувањето на старите вредности се премногу силни. Па останува еден идеален вакуум во кој фалат перспективите за тоа како треба гр во иднинада се тренсформира.

Член од
21 ноември 2008
Мислења
61
Поени од реакции
0
Читав одамна една книга - “Генерал Маркос“ од Душан Кљајиќ, во која е опишан патот на Маркос Вафијадес, и каде можеби е опишана генезата на денешниве случувања.
Маркос Вафијадес е генерал во ДАГ за време на граѓанската војна до 1948 година. Во тој период, комунистите ја освојуваат речиси цела Грција, и неизбежно било да стане социјалистичка република.Патем, да напоменам дека за време на комунистите, Македонците имале свои школи на мајчин јазик.
Арно ама, нели Грција е чедо(подобро опишано - копиле) на Англија, се случува средба во 1948 на високо ниво во Москва, меѓу Англија и Русија и се црта картата на влијание, однос Запад - Русија, и тоа : Грција - Запад 90%- Русија 10%, Бугарија - Запад 10%- Русија 90%, Романија - Запад 10%- Русија 90%, Унгарија - Запад 20%- Русија 80%, Југославија - Запад 50%- Русија 50%.
Англичаните се истоваруваат во Грција, Никос Захаријадис-ген.сек. на КПГ по директива на Сталин се повлекува , ја извлекува ДАГ во Русија , и ете ја пропаста на Егејска Македонија. А во грција постои мала партија - комунистичка на Алека Папарига, ама никако не им даваат да пркнат над договорениот процент.
Но, каде лежи зајакот? Југославија не ли беше арна и со Запад и со Русија, па живеевме супер. Ама се створи долг од многу милијарди долари кои не само што не ги враќавме , туку и се задолжувавме повеќе. Има една теорија на заговор, дека не можејќи да си го вратат долгот, западните финансиери подбуцнале распаѓање-уништување на Југославија, казнувајќи го народот. Но не само тоа, се претпоставува дека преку продажба на оружје , “хуманитарна помош“ и слични активности-црн пазар, испрани се пари кои го покрија долгот, и плус потоа со кредити повторно ги здолжија новите држави.
Ова е груба варијанта. Е сега нешто слично од поново време...
Грција, заради проблемот што си го има со нашето име, не наоѓајки разбирање од запад, се сврте кон Русија. Од тогаш го доби надимакот -тројански коњ на ЕУ.
Задолженоста е огромна, уште повеќе се задолжуваат, и покрај тоа не се послушни кон тие што им даваат пари. И, на некого му дошло преку глава од ваквото однесување, па решил малку да ги приземји, да сватат дека се никој и ништо ако ги остават сами на себе, контролирана деструкција, за да се свртат кон себе , а не да ја поткопуваат западната политика- за Балканот, Кипар, Турција, и.т.н.
Се гледа дека точно им ја знаат Ахиловата пета, и дека им покажуваат дека дека ако не се вразуми, црно ќе ја најде. Затоа и во западните медиуми многу не се испотресоа за случувањата- во нивни двор (ЕУ) се случува...а како за Африка да известуваат...
Можеби и ова е само некоја терија на заговор, ама некои работи веќе се видени....
Nesto si greska.Dolgot na Ju i ne bese golem.Imase dolg od 24 milijardi$.Segasnite republiki dolzat od 60-80 milijardi$.Toa togas mozese da se pokrie so nenaolatenite dolgovi kon YU (sssr,irak,kuvajt itn).Nacoinalizmot bese iskoristen, a osnoven motiv e da se dokaze neefikasnosta na socijalizmot.Prva morase da bide YU bidejki toj tip na socializam bese edinstven i nekako najprifatliv za zapadnite levicari.

Amnaesiac

Paranoid Android
Член од
9 декември 2008
Мислења
1.818
Поени од реакции
43
e aj sega kazete mi vie golemi pristalici na eu i nato, kaj treba da se zacleni atina za da si gi resi natrupanite problemi i da izleze od ovaa sostojba na haos

ete clenka e na "ovozemniot" raj t.e. i na eu i na nato

oti neli ako sme vlegle vo toj "raj" se ke bilo vo red so nasata drzava

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.581
Gospod gleda, ne poddrzuvam ni anarhisti ni geyovi ni nisto od toj eban narod, ne treba ni vie da gi poddrzuvate posto gledam komentari anarhisti bile vo pravo vaka taka. So sakaat neka praat ako sakaat nek se izebat site u stroj. Ne mu posakuvam na nikoj loso ama toa samite si go napravija, losoto so loso se vraka, i sega normalno ke ima zrtvi.
Pak ke kazam: -GOSPOD GLEDA
Tolku od mene.

Kajgana Shop

На врв Bottom