Графички дизајн кај нас?

• Креатор на темата Креатор на темата Zeng
  • Време на започнување Време на започнување
Батали дизајн земи флеш работи под 1000 евра месечно не си.
Во флешот ја спојуваш креативноста и математичката логика и правиш мастерпис.

Нема врска дека со дизајнот не се вадат пари, напротив у дизајнот се вртат најголемите пари. Марктинг на хартија да правиш неможеш со флеш, а денес тоа флаерите и рекламите по весниците што ги гледаш се едни од најплатените работи. Имам работено во печатница, кога слушав како идат цените за една сликичка да стават у весник (у боја)... глава има да те заболи од цената само што ќе ја слушнеш.

Нема врска дека со дизајнот не се вадат пари, напротив у дизајнот се вртат најголемите пари. Марктинг на хартија да правиш неможеш со флеш, а денес тоа флаерите и рекламите по весниците што ги гледаш се едни од најплатените работи. Имам работено во печатница, кога слушав како идат цените за една сликичка да стават у весник (у боја)... глава има да те заболи од цената само што ќе ја слушнеш.

Тоа ми беше муабетот, дизајнирање на списанија, весници, билборди итн. е многу ценета и добро платена работа во цел свет.
Мене ме интересира какви се искуствата кај нас.

Зенг со флешот работам релативно кратко време два месеци.
И при крај сум со изработката на флеш сајт(сајтот е за другар).
Во моментов работам нешто друго (за клиент) така да привршувањето на сајтов ќе го одложам.
Флешот не е нешто многу тежок за работа ако имаш искуство со објектно програмирање.
Ако сакаш да се бавиш со флеш книга која би ти ја препорачал е Flash 8 ActionScript Bible после треба да имаш некои теоретски познавања од тригонометрија талесова формула фокално растојание и сл , да се зачлениш на неколку форуми kirupa,actionscript,flashmove, на кирупа има исто така доста добри туторијали.

Тоа ми беше муабетот, дизајнирање на списанија, весници, билборди итн. е многу ценета и добро платена работа во цел свет.
Мене ме интересира какви се искуствата кај нас.

Лично јас неам којзнае колкаво искуство, али дека одреден париод поминав со луѓе кои се бават со бизнис околу печатење и дизајн така би кажал дека доколку стигнеш до одредено ниво 'популарност' на пазарот е доста платено се што е поврзано околу печатење и дизајн.
Еве еден пример со Шпиц весникот кои направија одлична политика. Содржината негова е трачарење, политика, спорт, новости, итн итн (што ги зафаќа сите области кои ги интересира јавноста) и плус е бесплатен што значи дека една реклама да ти направат во Шпиц е дупло поскапа одколку кај другите весници.
Е сега кога сме кај списанијата каде што таму е друга хартијата и све е во боја... тука една реклама знае да достигне ненормално луда цена. Е сеа лошото е што доколку си работник во некоја фирма, доколку работиш за друг... ондак платата ти е ограничена од претпоставениот, а сето ова доколку успееш да го постигнеш индивидуално со твоја фирма тогаш се во прашање огромни пари. Сепак лошо е во македонија да се прави било каков бизнис, ти зависат милион ситни фактори кои можат на велико да те преебат или да ти ги кренат 'акциите'.
П.С. Ова го пишувам од тоа што го видов во периодот додека работев во печатница (можеби некој друг има друго искуство).

Зенг со флешот работам релативно кратко време два месеци.
И при крај сум со изработката на флеш сајт(сајтот е за другар).
Во моментов работам нешто друго (за клиент) така да привршувањето на сајтов ќе го одложам.
Флешот не е нешто многу тежок за работа ако имаш искуство со објектно програмирање.
Ако сакаш да се бавиш со флеш книга која би ти ја препорачал е Flash 8 ActionScript Bible после треба да имаш некои теоретски познавања од тригонометрија талесова формула фокално растојание и сл , да се зачлениш на неколку форуми kirupa,actionscript,flashmove, на кирупа има исто така доста добри туторијали.
со два месеца нема ништо да научиш...па и да научиш, СЕ` во врска со командите на адобе флеш, пак нишо не праиш....ако не ти мрдне тоа виугата во мозокот, да ти текне нешто креативно тапа си...а ако виугата ти се “одврти“ ондак моеш идејата да ја шиткаш...поише пари се зима за дизајнот (читај: идејата) него за реализацијата...ме сваќаш?? плус...ако учиш од туториали е океј, ама по некое време треба да се “тестираш“...барем лично јас така правам со фотошопов што “сеуште“ го учам...најди туториал, не ги глеј постапките, види ја завршната идеја...и пробај сам да го реализираш...после види кои од постапките ти фалат/можат да се подобрат...

@statusQuO имаш ти искуство со програмирање или онака на памет збориш?
Не викам дека флешот е за лесен за учење напротив сметам дека флешот е најмалце 5 пати потежок отколку стандарното програмирање мислам дека и асемблерот го јаде во комплексност.

Чисто ме интересира ако има професионални графичари да кажат проблемите со кои се соочуваат, и решенијата за тие проблеми. Бидејќи читајќи по странски форуми неможе да се дознае за работните услови кај нас.

• If you have two versions of a photo, you will send the wrong one to the printer.
  • Promises made by the salesperson never make it to the pressroom.
  • The salesperson will promise anything.
  • If the text consists of two words, one will be misspelled.
  • Speed. Quality. Affordability. Pick two.
  • If the run is wrong, it's never the press operator's fault.
  • The index entry you leave out will be the first one the client looks under.
  • Optical Character Recognition is good comedy.
  • If three designs are shown to a client, your least favorite will be chosen.
  • If two designs are shown, a third will be requested. If provided, then one of the first two will be chosen.
  • Blueline proofs reveal previously invisible errors.
  • The best designs never survive contact with the client.
  • You will misspell the name of the client's spouse.
  • Your best idea is already copyrighted.
  • Creative inspiration flows in inverse proportion to the distance from the studio.
  • Doctors, astronauts, and plumbers need training to do their jobs, but anyone with a copy of Publisher is a graphic designer
  • No matter how detailed the tech support FAQ is, nobody has ever heard of your problem
  • The number of colors in a client's design will equal the number of colors in the original bid specs, plus two
  • The client's disk won't run on your equipment
  • If you purchase new equipment to read your client's disk, it will be the last disk of that type you will ever receive

Murphy's graphic design laws

Седум години ми стојат испечатени над главата :)

• If you have two versions of a photo, you will send the wrong one to the printer.
  • Promises made by the salesperson never make it to the pressroom.
  • The salesperson will promise anything.
  • If the text consists of two words, one will be misspelled.
  • Speed. Quality. Affordability. Pick two.
  • If the run is wrong, it's never the press operator's fault.
  • The index entry you leave out will be the first one the client looks under.
  • Optical Character Recognition is good comedy.
  • If three designs are shown to a client, your least favorite will be chosen.
  • If two designs are shown, a third will be requested. If provided, then one of the first two will be chosen.
  • Blueline proofs reveal previously invisible errors.
  • The best designs never survive contact with the client.
  • You will misspell the name of the client's spouse.
  • Your best idea is already copyrighted.
  • Creative inspiration flows in inverse proportion to the distance from the studio.
  • Doctors, astronauts, and plumbers need training to do their jobs, but anyone with a copy of Publisher is a graphic designer
  • No matter how detailed the tech support FAQ is, nobody has ever heard of your problem
  • The number of colors in a client's design will equal the number of colors in the original bid specs, plus two
  • The client's disk won't run on your equipment
  • If you purchase new equipment to read your client's disk, it will be the last disk of that type you will ever receive

Murphy's graphic design laws

Седум години ми стојат испечатени над главата :)

:pos: Многу добро.

Хај дечки , ми треба малку помош! Не се разбирам многу многу во фотошоп, а пошто еве на форумов имаме (за среќа) многу кајганџии што се експерти, па решив да ве прашам , дали со фотошоп може да направам некои ефекти и џиџани детали на фотките, како на сликиве доле? Или можеби има некое друго програмче?

Тенкс енивеј :pipi:
Love Ya :back:

vJbdpR517304-02.jpg

57llcK503897-02.jpg

ricDmX353092-02.jpg

wuysuN233436-02.jpg

tdNR3c510304-02.jpg

BTW сликиве ги најдов случајно, не знам чии се, али мн ми се свигаат џиџиве!

Miss.Stelliossa не ми е јасно зашто или отвараш нови топици безврка (беќе постоечки) или постираш исто така веќе постоечки пост (и тоа од тебе постиран). :tapp:

П.С. Можеш тоа да го направиш тоа во фотошоп, али мислам полесно би било тоа да го направиш со некоја друга програма која има вметнати ефекти како рамки или џиџи миџи некои (срца, бакнежи, поклони...) и да промениш некои нијанси (осветлиш, затемниш, нашминкаш...).

П.С. Можеш тоа да го направиш тоа во фотошоп, али мислам полесно би било тоа да го направиш со некоја друга програма која има вметнати ефекти како рамки или џиџи миџи некои (срца, бакнежи, поклони...) и да промениш некои нијанси (осветлиш, затемниш, нашминкаш...).

Добар совет. Во фотошоп треба малку повеќе искуство со алатките, блендинг модовите, леерите, image adjustments итн.

Хај дечки , ми треба малку помош! Не се разбирам многу многу во фотошоп, а пошто еве на форумов имаме (за среќа) многу кајганџии што се експерти, па решив да ве прашам , дали со фотошоп може да направам некои ефекти и џиџани детали на фотките, како на сликиве доле? Или можеби има некое друго програмче?

Тенкс енивеј :pipi:
Love Ya :back:

Прво си има тема за тоа се вика фотошоп :) таму ќе ти го решат проблемот, инаку за фотошоп е ова дури смешно, неколку секунди работа :)

Да продолжиме на темата графички дизајн.
Еве јас сум во Софија моментално тука има еден тон работа , за графички дизајнери , значи најчесто се бара познавање на фотошоп, илустратор, корел, ретко флеш , и такви работи.
Платата е мин 400 евра колку што знам, до кај 1000 евра максимум, ама тоа е повеќе за веб дизајн и такви работи.
Значи се прави солидна заработувачка за наши услови.

Ќе бидам малце офтопик.
Ме интересира каква слика треба да користам за изработка на меморандум(векторска или растерска)?
Имам лого изработено во cdr векторски формат верзија corel draw 2002.
Треба сликава да ја конвертирам за да направам меморандум или?

Ќе бидам малце офтопик.
Ме интересира каква слика треба да користам за изработка на меморандум(векторска или растерска)?
Имам лого изработено во cdr векторски формат верзија corel draw 2002.
Треба сликава да ја конвертирам за да направам меморандум или?

Па подобро е векторска ако мислиш да и мењаш димензии.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom