Зошто?

• Креатор на темата Креатор на темата Divider
  • Време на започнување Време на започнување
ke ja bide i taa serija...ama ke se smeat nekoi drugi..."slicnozboreckite" NEMA DA GI IMA... ke bidat samo KOMICNI GUBITNICKI LIKOVI...:)

јеби га знаш шта, многи народи су нестајали, ништа није вечно...поготову они који нису гледали у будућност и нису се прилагођавали...закон опстанка...то није ништа ненормално и ако треба да буде, десиће се тако. Него да видимо шта можемо ми, док смо још живи и док нас има.

Onoj moment koga kulturen Albananec, Makedonec, Bugarin (i nekoi drugi balkanci) razberat deka treba da bidat slozni koga nastapuvaat sprema "zapadot" ili uste podobro da se zdruzat za ostvaruvanje na zaednicki celi za dobrobit na site ke ima pomestuvanje vo kvalitetot na ziveenjeto kaj balkanskite narodi. No dodeka toa ne se napravi ke bidat slugi na golemite sili i predmet na potsmev od istite.

Силен. Не сме спремни за тоа бе бачко. Кога зборувавме на темата за Имер Селмани каде тој би бил можеби првиот кој би можел да ја води неговата политичка партија составена и од македонци и од албанци, со цел на економско подобрување на животот во Македонија, ти одговорив уште тогаш. Истиот момент кога Селмани ќе направи нешто на пример вработување на 10 албанци во Клинички центар, во истиот тој момент ќе изгуби 20% а можеби и повеќе од евентуалното гласачко тело. Нормално, и вајс верса. Зашто?? Дека така се навиени луѓето. Им спомнеш ли Александар...сите УАААА, им спомнеш ли Албанија...уааааа. А пустите гладни и бедни. Ете затоа. Албанците сеуште се гневни на тоа како се однесуваше системот кон албанското население, а македонците сеуште мислат дека албанците се борат за Голема Албанија, пример ете ти доле, цитиран кон кој што ќе се навратам. Не сакаме да живееме заедно. Не можеме ни да смислиме да живееме заедно, дека тогаш пусти македончиња ќе слушаат Ој нусе нусе на телевизија, а албанците ќе слушаат Гоце Арнаудов (ор самтинг). Државата спонзорира милениумски крст, христијаните урааааа, муслиманите градат џамии со сопствени пари, сите се жалат колку џамии имало низ Скопјево. Биг Факинг ДИЛ!!! Никој не се не труди да коментира дека школите ни се тиња, нема ни сали за физичко ..а не се ни осмелувам да прашам дали имаат хемиски лаборатории.

Ќе повторам идејата за голема Албанија не завршува ниту со Косово како независна држава ниту со Македонија и рамковниот договор.
Таа е идеја која се инсталира како чип кај секој млад Албанец и таму во нивната повелба добро пишува, СЕКОЈА НОВА ГЕНЕРАЦИЈА АЛБАНЦИ ТРЕБА ДА БИДЕ ПОЕКСТРЕМНА ОД СВОИТЕ ПРЕДХОДНИЦИ ЗА ОСТВАРУВАЊЕТО НА ИДЕАЛИТЕ ЗА ГОЛЕМА АЛБАНИЈА.
Енд оф дискашн.
Има еден план кој вели 2012 голема Албанија со еден парламент и еден претседател.

Ниту ВМРО ниту СДСМ ќе бидат виновни за идната војна на Балканот.
Тие ќе бидат виновни како и колку го спремија Македонскиот народ на овој предизик.

Али се ми се чини дека ќе се оди на самоорганизирање.

Ко прво, жалам што живееш во таков страв. Најискрено, поради тебе. Сто пати те имам следено каде што се повикуваш на Призренска Лига и не знам ти што, демек голема Албанија, албанците се криви, дрн дрн јариња.
Да...криви се. Знаеш зашто?? Кога во 1991ва станавме независна држава, во уставот бевме малцинство...наместо да бидеме граѓани на Р. Македонија. Грешка број 1.
Во ниедна институција немаше вработено албанци. Исклучок некој мал број, на прсти се бројат. Факт е дека поради заедничкиот живот во Југославија, албанците го зборуваа српскиот јазик, нешто што е повеќе од видливо и ден денеска кога на телевизија ќе зборува некој постар албанец. Никој не се погрижи тие да бидат дел од заедницата, да им се каже дека тие СЕ дел од оваа држава. Наместо тоа, низ цела Македонија се скандираа пароли од типот гасна комора за Албанци, смрт за Албанци и слично. Кога на тоа население им посакуваш гасна комора, зашто очекуваш дека тоа население ќе ти посакува подобра иднина тебе?
Едукација. Албанските школи беа запоставени. Лирија како една од првите албански школи после втората светска војна, беше и остана истата. Услови никакви. Сите школи добиваа стипендии, натпревари, бонуси, триста чуда. Моето школо доби курац. Сами организиравме натпревари, со наши финансии. Кога албанците бараа универзитет, македонската полиција, институција која што треба да го брани граѓанинот, иде и го убива граѓанинот, само затоа што тој протестира. Значи никаков вооружен напад, никаков удар врз државата, единствено протестира против рушењето на денеска веќе постоечкиот универзитет.
Како сакаш албанците да се чувстуваат како дел од оваа држава??
Секогаш сум верувал во соживот. Сеуште верувам. Се борам за тоа. Колку што можам толку. Но кога некој како тебе, ќе пропагира такви глупости, јаде бурек за мене и за моето потекло, за мојот јазик и мојата култура...секогаш се будам од таа илузија во која што си живеам, и се повеќе се уверувам дека додека постои таквиот паразит во нас...соживот нема да има.

Гарфилде....ете затоа.

ke ja bide i taa serija...ama ke se smeat nekoi drugi..."slicnozboreckite" NEMA DA GI IMA... ke bidat samo KOMICNI GUBITNICKI LIKOVI...:)

Alo,Alo i ne e tolku aktuelna serija za kaj nas,jas sum da ni ja prikazuvaat pak Britanskata serija: ONLY FOOLS AND HORSES...

url

Steta nikoj ne se navrati ozbilno da go procita Rajmz.

Jebiga. Zatoa Rajmze, zatoa.
Ne se citame za da ne slucajno treba okolu procitanoto da pomislime, podumame, razmislime...polesno e bezumno da dekalmirame edno isto.

P.S. Odjebete so rakometot, digresija kako digresija zavrsi rabota, ne e toa temata, kako sto ne se ni sropsko-makedonskite odnosi tema, tuku si ima ubav naslov istata i ubavo si tece.

P.P.S. Sinisa, videoclipcinjata od youtube bea reakcija, ne akcija. Jas zatoa gi postirav. Za da smiram nekoi malku zabegani keleshi od makednija so mali kurinja.
Jebiga, ponekogas mora so gomnarski cevki protiv gomnari kako Delija, Zevs i kompanija koi nas leb jadat, nas leb kudat.

Steta nikoj ne se navrati ozbilno da go procita Rajmz.

Jebiga. Zatoa Rajmze, zatoa.
Ne se citame za da ne slucajno treba okolu procitanoto da pomislime, podumame, razmislime...polesno e bezumno da dekalmirame edno isto.

P.S. Odjebete so rakometot, digresija kako digresija zavrsi rabota, ne e toa temata, kako sto ne se ni sropsko-makedonskite odnosi tema, tuku si ima ubav naslov istata i ubavo si tece.

P.P.S. Sinisa, videoclipcinjata od youtube bea reakcija, ne akcija. Jas zatoa gi postirav. Za da smiram nekoi malku zabegani keleshi od makednija so mali kurinja.
Jebiga, ponekogas mora so gomnarski cevki protiv gomnari kako Delija, Zevs i kompanija koi nas leb jadat, nas leb kudat.

Не се читаме, дека не ни одговара. Некој треба да признае вина. Некој треба да се извини. Некој треба да наведне глава. Некој треба да седне на маса за да разговара. Такви не сме. Глупи сме. Затоа...терај така, глтни си голтка жестоко нешто, запали цигара, и дочекај крај на денов...дека утре е нов ден. Одново исти глупости.

Povelele, Blakanot e edno duvlo na idioti koi mesto da ja neguvaat tradicijata na multikulturalizam, multietnicizam, multulingiticizam, uporito gledame ocite da si gi iskopame, a so toa im pomagame na ostanatite da ne koristat kako oligon za vezbanje i isprobuvanje maloumni idei.

Mesto da sme lideri na svetot, bidejki ima(v)me kapacitet za toa, nie i natamu dozvoluvame da ni ja krojat sudbinata onie koi uste ziveeja vo pesteri koga nie jadevme so srebreni i zlatni lazicki.

Znaci...i koga nema problem, nie morame da si go navrtime samite i da si napravime sosile problem.

Ме заинтересира темава и се вратив на почеток.

Мислам дека, кога ќе бидеме спремни да се откажеме од тесната визија и ниските страсти за супериорност и реваншизам-еден против друг, што е како што викаше Тоше, the hardest thing to do, ќе бидеме зрели да делиме поширока и побогата визија за иднината и силни да ја оствариме/да се заземеме за тоа што го заслужуваме.

Rano mi e, uste nema kaj mene ni 4 popladne,. ama ke bide...sega , naskoro, ke si supravam edna salatica, ke si naleam edna luta neprokopsana, ke si zaalam cigare i ke mu ja mudruvam v mislite, oti ako treba da se setam deka utre se isto povtorno i trkalo ke izmisluvame odnovo ke treba da napolnam kuburot i da si trgnam kamata.

Slusaj, mozebi i ne mora mnogu da se misli za minatoto, moze treba clean slate.
Moze samo e potrebno da se izbrise istrijata i da se dogovorime deka od denes pocnuva svetot i vekot. Da pocneme da go smetame vremeto od ovba godina. kako nulta.
Mislam deka taka najubavo. No so um i ak'l za napred deka vaka pak ne bivalo pa da ne se povtorat istite greski.

P.S. Ne znam zosto, ama mene prv mi tekna da ti recam: mi duzis pivo koga ke se vidime. Ti prva tura, ja vtora i taka nataka.

Видете, можеби е и сосема добра идеја да се формаира една балканска унија, но единствено ако се влезе во неа со чиста совест и чисти и благородни побуди, па така ние некако и да му понудиме на светот се она од првиот пост на темата од Гарфилд.
Но, мислам дека сеуште не сме сите доволно созреани за тоа...
Можеби...пак ќе речам: Можеби!

Видете, можеби е и сосема добра идеја да се формаира една балканска унија, но единствено ако се влезе во неа со чиста совест и чисти и благородни побуди, па така ние некако и да му понудиме на светот се она од првиот пост на темата од Гарфилд.
Но, мислам дека сеуште не сме сите доволно созреани за тоа...
Можеби...пак ќе речам: Можеби!

Evropa pocna da se deli a nie ke se soedinuvame,teska rabota druze moj!
Site vojni pocnale na Balkanot i za Balkanot,mislis li deka svesta na lugeto e podobrena za razlika od pred 100 godini,nema nikakvo prosvetluvanje tuku samo mrak okolu nas...

a be vie ova okolu obidinuvanjevo ozbilno....a samo sto se osamostoivme
Не за обединување во смисла држава, туку унија во заеднички настап на повеќе балкански суверени самостојни држави во смисла промоција на балканското културно наследство, лобирање за заеднички интереси и сл.
Такви работи...

znam be drugar.:)..komentarot bese ironicen
treba vreme za da se zaboravat site zverstva napraveni na teritorijata narecena balkan,em baska na nekoi sili im odgovara vaka ko sto e taka da za kakvo i da e obidinuvanje da stanuva zbor mene mi izgleda na utopija

Полека се враќате на темата. Ако внимтелни ги читавте моите ставови ке дојдовте до одговор. Не треба формални сојузи на Балканот. Не треба потполн „ ресет„ на историјата што предлага Гарфилд. Тоа не е реално. Доволно е да историјата ја ставиме пострана. На историчарите. Политиката да не се меша во историјата , ниту ја експлоатира.Треба еден консензус, за почеток, да се повеќе почитуваме и да не се навредуваме. Сите на Балканот, независно од етничката и верска припадност.Ракометот, многу брзо, не врати на стариот колосек. Полн со навреди и погрдни зборови. Зошто? Се однесуваме како толпа деца на натпревар каде свириме на судиски грешки, кога се против нас а молчиме кога грешките се против другите. Треба да се направи критична маса на луѓе од сите балкански земји кои ке кажат НЕ на центрите задолжени за ширење омраза( потребен „ внатрешен непријател„) за опстанок на локалните политички „ елити„

a be vie ova okolu obidinuvanjevo ozbilno....a samo sto se osamostoivme

Истинска независност и слобода Македоније је најбољи показатељ стања на Балкану. Докле год Македонија трпи притисак на своју слободу и независност значи да се на Балкану ствари не мењају у добром смеру.

Једино македонска државотворна мисао на Балкану није уска, националистичка, експанзионистичка већ изворно либерална, отворена за све и одбрамбена. Па зашто сам ја македонофил. Због тога, сигурно не због неких попова или не знам чега.

Новокомпоновани уски македонски национализам је негација изворног македонизма. Има више врста македонског национализма. Ја сам веома опасан македонски националиста, али онај изворни, за државу Македонију, правду, слободу, част, једнакост и независност. Зато је веома важна Македонија за Балкан, увек је била и данас је, и зато сви либерали навијамо за Македонију. Тако навијам и за Црну Гору као државу грађана.

Овде се ради о томе да видимо да ли је могуће да се на Балкану сложимо око ствари које нас оптерећују. Смешно је да историја пречи људима да живе у слободи и миру, а економија стагнира. Укратко, без мирне, слободне и поносне Македоније нема мирног, слободног и поносног Балкана.

Back
На врв Bottom