Бруто плата

• Креатор на темата Креатор на темата cYb3rc0re
  • Време на започнување Време на започнување
Ima dva nachina na naplakjanje na pridonesite. Ili si gi plakjash sam ili ti gi plakja rabotodavecot kako i do sega.Ako i do sega ti gi uplakjale pridonesite i od sega kje ti gi uplakjaat.Vtoriot moment e bidejkji sega se zgolemuva osnovata za presmetuvanje pri shto:
Ako imash neto plata od 25000
dodaj 5500 da recheme za hrana i prevoz
toa se 30 500*0.9
i kje dobiesh bruto plata 1
od bruto plata1 pomnozhi so 0.6 i kje ja dobiesh bruto platata
doagja deka u javen sektor da kazheme odnosot e 50-50. 50% ti se neto plata 50% ti se davachki kon drzhavata.

И мене ми испадна поголема одколку што сега земам. Добра, добра, одлична

иако сум член на владеачкава партија,ова со бруто-цела плата ми е матно незнам оти ама иам такво претчувство,инаку во мојата фирма бруто плата земаме подолго време и плата не ни пуштат се додека фирмата не ги уплати придонесите,ама добро тоа е така во тааа компанија
Но еве еден еклатантен пример,вчера ми беше еден роднина дома поправаше нешто,и вика а бе вчера со сила ни ги зедоа парите од дома,како бе му викам така,
од работата на жена му (работе во конфекција, не е битно што е грчка) да ги изваде парите од сметка и да ги донесе на директорката оти немало да му дадат плата, и човекот си вика што е сега работата,одее у банка ги ваде парите и се интересира за што се овие пари,од таму му викат овие 3500 се храна и превоз.
и тој ги враќа парите кај директорката за да и дадат плата на жена му:nenene:
и сеа кој е попаметен овие нашиве од влада или бизнисмените,воглавно сум за бруто плата,ама мора под итно да се најде начин за да се спроведе на терен мерката, а вака...........:kesa::tapp:

луѓе цел ден веќе чекам коментари,на ова горе:toe:

иако сум член на владеачкава партија,ова со бруто-цела плата ми е матно незнам оти ама иам такво претчувство,инаку во мојата фирма бруто плата земаме подолго време и плата не ни пуштат се додека фирмата не ги уплати придонесите,ама добро тоа е така во тааа компанија
Но еве еден еклатантен пример,вчера ми беше еден роднина дома поправаше нешто,и вика а бе вчера со сила ни ги зедоа парите од дома,како бе му викам така,
од работата на жена му (работе во конфекција, не е битно што е грчка) да ги изваде парите од сметка и да ги донесе на директорката оти немало да му дадат плата, и човекот си вика што е сега работата,одее у банка ги ваде парите и се интересира за што се овие пари,од таму му викат овие 3500 се храна и превоз.
и сеа кој е попаметен овие нашиве од влада или бизнисмените,воглавно сум за бруто плата,ама мора под итно да се најде начин за да се спроведе на терен мерката, а вака...........:kesa::tapp:

Пааа чекај, догодина поарно...ЗДРАВЈЕ...:) така кажуваат министрине...

pa neka gi prijavi be drugar

Tocno taka...reper ke bide LAZNIOT VLADIN PROSEK...koj ke bide nekade VISOOOKO :)
Toa znaci i nekoj koj realno zema 100 evra ...davackite ke gi plakja na 300...
Baska i manipulacijata so poimot OBJAVENITE NETO PLATI PO GRANKI :)

Vo princip parite so koi manipulirame se tolku kolku se ......VLADATA nastojuva na site mozni nacini sto pogolem del od niv da vsisa vo BUDZETOT.. za da ja finansira ( fakt e deka nevideno OGROMEN procent od Budzetot e predviden za plati i "socijalni" davacki) ...t.e da ja komanduva, manipulira svojata glasacka masina.. :).Ova mnogu ke im ja otezni rabotata na onie koi REALNO PROIZVEDUVAAT pari .......pari i za Budzetot :).., ama toa za eden Prilepski diplomec e nedofatliva, nerazbirliva "visocina"...da ne zboruvame za nekoj pak "minister finansiski"..nazalost... :)
znaci ke ima i privatno osiguruvanje
fond privaten
ako zemam cela plata jas moze ne sakam da platam nisto sakam se na privatno
ke ima li nekakvo prinuduvanje za plakanje na pridones
ili pak ke bide isto
ili pak rabotodavecot ke go pleska po usi(reket)rabotnikot a ovoj ke kuti i pusi oti ke go izbrka od rabota
eeeeee sto ke bide bas me interesira jas sekako ne jadev leb od tie pijavici vo MK sakam ama nema:nesum:

tocno vika momakot...jas denes izvadiv 5000 denari od transakciona za da mu gi vratam na gazdata kolku da se vidi deka isplatil plati...a se tera po staro...samo so sega mora i da mi plakja pridonesi za penzisko i socijalno a ne do sea samo zdravstveno..no pak najde caka...rizikuva i me plakja kao part time job.
dzabe reforma koga ne e e osmislena kako sto treba...no vlasta koa prai zakoni sekogas ostava dupki vo niv za da moze da gi manipulira podocna vo svoja korist.

А бе ај кога ке се среди тоа????

16 сме веке, плата немам земено у пм.
Не можат еден софтвер да направат. цццц:toe::toe:

Главната финта во калкулациите е просечната бруто плата и 50% од неа за пресметка на минималните придонеси.

Со оглед дека платите растат, еве и на матичните доктори, еве сега и во МАНУ, најверојатно ќе има и други, ние ќе имаме просечна бруот плата од преку 30.000 денари во Македонија.

Пола од тоа е 15.000 денари, со оглед дека огромниот број на луѓе се осигурени на минималец и бруто плата не поминува 12.000 денари, сега сите тие ќе плаќаат придонеси како за 15.000 денари.

Второ, хранарината и патните трошоци ќе одат во бруто, сметај и од тоа придонеси.

Затоа ќе има повеќе прилив на средства.

Има одредена категорија на луѓе кои ќе земаат помала плата. Тоа се тие кои земаат над 18.000 бруто плата и не земаат хранарина и пат. Незнам колкав е нивниот број.

Epten si vo pravo druze. Napisano na hatija i gledano od strana ovoj koncept za bruto plati izgleda perfektno, no... koga ke mu se doblizite poblisku do nego ke zabelezite deka toj strasno smrdi. Vladata so ovoj proekt pak se obide da pravi kukja od krovot pa nadalu i toa nesiguna pocva, a ne od temili na nagore so fizibiliti studii. Za da funkcionira ova kaj nas treba prvo da se stegnat kaisite na rabotodavcite, a ne da im davaat volku visoko nivo na flexibilnost.
Sto vsusnost se desava na teren? Imeno koga se prozbore za ovoj proket za bruto plata, rabotodavcite si napravija presmetki pa mnogu luge gi prijavija kako da rabotat na pola rabotnio vreme, a mnogu e golem i brojot na tie koj sto gi odjavija i sega rabotat na crno... Zarem ova e prerodbata, zarem ova se najavite na vladata za nulta stapka na tolerancija na tie sto se obiduvaat od evaziraat od plakjanje na danok... NE ODI VAKA :nenene:

Epten si vo pravo druze. Napisano na hatija i gledano od strana ovoj koncept za bruto plati izgleda perfektno, no... koga ke mu se doblizite poblisku do nego ke zabelezite deka toj strasno smrdi. Vladata so ovoj proekt pak se obide da pravi kukja od krovot pa nadalu i toa nesiguna pocva, a ne od temili na nagore so fizibiliti studii. Za da funkcionira ova kaj nas treba prvo da se stegnat kaisite na rabotodavcite, a ne da im davaat volku visoko nivo na flexibilnost.
Sto vsusnost se desava na teren? Imeno koga se prozbore za ovoj proket za bruto plata, rabotodavcite si napravija presmetki pa mnogu luge gi prijavija kako da rabotat na pola rabotnio vreme, a mnogu e golem i brojot na tie koj sto gi odjavija i sega rabotat na crno... Zarem ova e prerodbata, zarem ova se najavite na vladata za nulta stapka na tolerancija na tie sto se obiduvaat od evaziraat od plakjanje na danok... NE ODI VAKA :nenene:

Проблемот е што има фирми кои немаат пари на сметка и сега ќе мора да се снајдуваат.

Имаат неколку избори:

1. Да земат кредит (ако можат, криза е и ако имале блокирана сметка тешко)
2. Да прават позајмици на фирмата од свои пари
3. Да ги пријават на пола работно време вработените
4. Да ги отпуштат вработените
5. Да ја затворат фирмата

Причини за малце пари на сметка има многу, од каснење на фактури, па до сезонски работи т.е. сезонско примање на пари.

Се разбира има газди кои имаат пари и ја злоупотребуваат ситуацијата.

Но, и така нема врска, ПРЕДВИДУВАМ дека од Април ќе има целосна промена на економската политика на Владата, така да и овај закон сигурно ќе биде ревидиран.

Ај да ми одговори некој што е поупатен (ако мојт :)). Значи вака, по овој нов закон за бруто плата се слушаа муабети дека до 10-ти во месецот работодавачот мора да уплати придонеси за вработените, а до 15-ти да подели плата. Дали е ова точно (дали е ваков законот)? Пошто 21-ви помина, а ја плата немам земено :(.

Ај да ми одговори некој што е поупатен (ако мојт :)). Значи вака, по овој нов закон за бруто плата се слушаа муабети дека до 10-ти во месецот работодавачот мора да уплати придонеси за вработените, а до 15-ти да подели плата. Дали е ова точно (дали е ваков законот)? Пошто 21-ви помина, а ја плата немам земено :(.
Да,таков е законот.
Со тоа што после 15-ти плаќа и `пенали` ако не подели плата на сите вработени.

На кого плаќа пенали? На државата (УЈП) или? Ќе имам ли јас нешто корист од тоа?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom