AtoM-AnT
Dexter
I togas i sega e isto,neadekvatni lica se vrabotuvale na odgovorni mesta,nema nekoi promeni a za kozite koj go interesira neka go prasa Lazar Kolisevski :smir:
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
denes ima tehnoloski visak,.zatoa sto kako prvo site fabriki i firmi se zatvorija.a tie sto ne se zatvorija,i kriminalno se privatiziraa.gi prezemaa sopstvenici,koi gi zabole za narodot,gledaat samo sto poveke pari oni da zarabotat,e sega koga tie pari ne bi gi zemal kapitalistot,bi imalo za plati za site,ama sega e kapitalizam,pravo na kapitalistite,a ne na narodot i na rabotnocite.А демек тогаш не се крадело? Можеби привидно само. Дај не ме смеј.
технолошките вишоци се последица од тој систем поради тоа што е нереално 10 луѓе да бидат на место кое што треба да го работи ЕДЕН човек. Се вработувало повеќе од што има потреба, само за да луѓето ПРИВИДНО бидат задоволни.
denes ima tehnoloski visak,.zatoa sto kako prvo site fabriki i firmi se zatvorija.a tie sto ne se zatvorija,i kriminalno se privatiziraa.gi prezemaa sopstvenici,koi gi zabole za narodot,gledaat samo sto poveke pari oni da zarabotat,e sega koga tie pari ne bi gi zemal kapitalistot,bi imalo za plati za site,ama sega e kapitalizam,pravo na kapitalistite,a ne na narodot i na rabotnocite.
i da togas se kradelo,sajki ,a denes celi firmi i fabriki,koi patem gi izgrdil toj rabotnicki narod,a sega se kriminalno privatizirani.
pa ako ne znaes sto da gledas,ke bide iskrivena.i vo realnost bilo taka(ne bilo idealni iako se odelo natamu).i koi prikazni be? sum ziveel vo toa vreme,i jas ,i moite,tatko,majka,dedo,baba.ili i oni mene prikazni mi kazuvale,i jas samiot prikazni sum gledal,znam tocno kako bilo togas.samo sto sega kapitalisticka propaganda vladee,i pere mozoci.Знам дека сега не цветаат ружи, ама дај молим те не ми ги продавај приказните за право на народот и работниците. Тоа го има на хартија, а во реалноста целата слика била сосема искривена.
Zatoa se vika temava perenje mozok, iako ne i bese toa originalnata ideja, ama ete, i tebe ti e ispran mozokot.
Во втората половина на осумдесеттите години од минатиот век, кога се кршеше петдецениското социјалистичко управување во повеќето земји во Југоисточна Европа вклучувајќи ја и Македонија, левицата што си го испланира своето заминување во јавноста ја постави дилемата: Кој го уби Рацин? Прашањето намерно упатено преку тогаш, божем, неконтролираниот младински печат („Млад борец“ ја отвори темата, „Студентски збор“ се надоврза), требаше да симболизира „ново време“, расчистување со црните петна, да биде вовед во демократија преку социјализмот со човечки лик, да биде симбол на македонската „Гласност“ и „Перестројка“ итн. Но, стануваше збор само за фингиран потез за да не и' се направи штета на власта олицетворена во ликот и делото на Лазар Колишевски. Преку отворање на ова прашање требаше да се прикријат вистинските злосторства на таа власт, да се направи подготовка за „новото време“ и за „новите луѓе“, а дополнително го имаше и елементот „судир на левицата“, односно се наѕираше клановско расчистување меѓу семејствата од Водно кои драма со Македонија во тие децении. Тоа што во тој процес неочекувано се отворија и други прашања, како за Ченто, на пример, се смета за т.н. колатерална штета, која нема да ја загрози основната операција.
Значи, направена е грешка во чекори и тоа смислено, со однапред зададени повеќе цели, кои креаторите, горе - долу, успешно ги остварија. Македонија поради тоа и денес ги трпи последиците, кои се повеќе од очигледни.А се' ќе беше инаку ако наместо прашањето кој го уби Рацин, беше поставено прашањето: „Кој го уби Гоце?“. Зашто во турбулентниот и вреден за историско паметење 20 век, врз Македонија и нејзиниот народ се извршени три големи предавства.
Второто предавство е поврзано со испуштената шанса Македонија да направи нешто повеќе за себе во вителот на Втората светска војна. Иако, левицата тврди дека тогаш Македонија ги удрила темелите на современата македонска држава, сосема е јасно дека поради интересите на српските и југословенските комунисти, но и повторно поради интересите на тие во Москва, веднаш по АСНОМ е извршен преврат. Со превратот, период за кој Глигоров одлично знае, се напуштија оригиналните македонски национални и државни интереси. Со помош на неколку масовни стрелања и уште помасовни апсења и тортури секаде во земјата, независната македонска држава целосно се подјарми кон интересите на тогашната српска и југословенска левица, а откако пропаднаа тенките надежи за федерација со Бугарија, кои ги туркаше Белград и откако на Тито му беше соопштено за „салфетките“ од Јалта, второто предавство кулминира во 1949 година со егејската сага и егзодусот на повеќе десетици илјади Македонци од Егејска Македонија. Прашањето целосно се затвори со децении нанапред, а нечистата совест од предавството, кое вклучуваше и убиства на стотици борци на ДАГ (тука, во близина на Скопје), се переше со изградба на живеалишта и вработувања на неколкуте десетици илјади бегалци, кои директно или заобиколно останаа да живеат во Република Македонија.
Tenekija, a be tvrdam jas od pamtivek deka od samite sebe, od gla'ta si stradame.Шо убај муабети си напрајвме, нешто што со години уназад го слушам, си ја ослободивме Македонија, ја напрајвме цела, сите ку*о ќе ни јадеа.
Исто и со Александров и неговото ослободување на Македонија, исто што ќе беше ако не го убиеа Гоце Делчев.
И неможам од сите муабето да заклучам дека некој РЕЖИМ и е крив на МАКЕДОНИЈА.
Туку можам да заклучам дека ИЗРОДИТЕ И КРВНИЦИТЕ се тие кои ја уништуваат МАКЕДОНИЈА. Во најголем дел од нашата тажна историја, Бугарите се тие кои најмногу не дупат со нивните заткулисни игри, но во немал број ги има и други.
Инаку џабе се перат нови мозци со сето ова, кога не ни иди умот, џабе е се...
koi kozi bile zemani i ubivani bez pricina,koj te izlazal?rabota imalo za sekogo,za sekoj podocna se obezbeduval i stan,a fabrikite se zatvorija koga nastapi na scena KAPITALIZMOT(kriminalizmot) i toa okoga se rasturi SFRJ,vo komunizmot rabotea i toa so polna parea.i za kakvi zadolzuvanja zboris,na kogo mu dolzime pari?pa Rusija,Ukraina i mnogu drugi zemji na nas ni dolzea i seuste ni dolzat.a na kogo dolzime nie ziti se?pa neli delevme i pari ostanati od SFRJ.misli malku,ne samo ja slusaj kapitalistickata propaganda.
deneska ima tolku tehnoloski visok poradi OVOJ SEGASEN kvazi sistem,a ne poradi toj,toigas se gradelo,a denes se krade,upropastuva, se rusi se samo za da nekoj se zbogati.
i togas ne bilo kako sega,mozelo da rabotat i deset dusi na edno mesto,i site da zemaat plata,ne e toa kapitalizam(kriminalizam),nema potreba od golema zarabotka za da se zbogatuva nekoj sopstvenik,dovolno e za da ima narodot rabota,i plata,makar i fabrikata da nema nikakva zarabotka.
Toj tatko ti, toj obicniot rabotnik i vo toj sistem i vo ovoj sistem dobil i otpojke otkolku sto zasluzil. Obicen rabotnik, znaci kolku pari tolku sirenje ili kolku si ucel tolku plata i mok. N eplaci po minatoto koga noknite cuvari mozea da se kurcat naokolu kako sefovi, od toa rikna sistemot. A taa rabotnicka partija bese samo za da moze nepismeniot da ja krade drzavata so nerabotenje.da dete na golemec,na obicen rabotnik vo OHIS,ama so mnogu dobra plata vo toa vreme.obicen rabotnik ,ama golemec zatoa sto bil mnogu cenet vo komunisticko vreme,znaes deka KOMUNISTICKA PARTIJA e vsusnost RABOTNICKA PARTIJA,partija na rabotnicite,sto potvrduvaat i srpot i cekanot na znameto.fakt e deka toga obicniot rabotnik bil golemec i pocituvan,a ne kako sega gazen i omalovazuvan.
vikas,a 1963 znaes sto se slucilo so Skopje,i znaes li za kolku vreme e vraten na kolosek.i ne vikam jas deka togas bilo idealni(iako se stremelo natamu),ama bilo milijarda pati podobro od sega.e sega ako sakas da baras vlakno vo jajceto,ke najdes,iako sega vo denesnovo vreme,ima i jajce vo vlaknoto.
Sistemot na Cento i na onie koi bile okolu i so Cento, bil da bide cela, golema i nezavisna Makedonija, vo sklop vo federalna Jugoslavija, no ako so sopstvena kontrola na finansiite, budzetot, vlasta na republikco nivo, itn. Slicno na labava federacija skoro kvazi konfederacija. Ti rkeov zosto se posrale i ne mu dozvolile. Poradi domasni predavnici kako Kolisevski kozarot i poradi toa sto Makedonija otsekogas bila trn vo oko na site okolu.ke pobedea,i sto ke napravea,uste edna "krusevska republika" od 10 dena?
ne se soglasuvam so tvoeto mislenje,ama sepak go pocituvam.
samo ti kazuvam deka ne e sala da se napadne Grcija vo toj moment,zatoa sto sekogas bila i najverojatno i ke bide milenice na golemite sili,narocito 1944g.
i ne bil problem TITO i TITOVA SFRJ za Makedonija da se obedini,tuku Anglija ,Rusija,USA i dr./t.e. golemite sili ja podelija i oni ne dozvolija i se uste ne dozvoluvaat da se obedini.
А демек тогаш не се крадело? Можеби привидно само. Дај не ме смеј.
технолошките вишоци се последица од тој систем поради тоа што е нереално 10 луѓе да бидат на место кое што треба да го работи ЕДЕН човек. Се вработувало повеќе од што има потреба, само за да луѓето ПРИВИДНО бидат задоволни.
aleksa priatele uste te lazat komunistite,makedonija vo ramkite na sfrj bese naj zapostavena ,jas bi ti rekol sporedigo rastot na slovenija so rastot na makedonija ...ista situacija i so hrvatska,srbija pa i bosna,sekogas sme bile posledni
Колку ти појма немаш во тоа што го пишуваш.
Али ај. Терај си.
Нејќу да ти квару филм![]()