Достоинство за пушачите! Забраните стануваат дискриминација!

Дали се врши дискриминација кон пушачите?

• Вкупно гласачи
    288
  • Гласањето е завршено на .
Tuka zboruvame za sustinata na zakonot , koja e solidna, a ne za slabata implementacia(jas bi rekol selektirana) na Makedonsko tlo...
Megjutoa Makedonija ne boleduva od taa bolest samo vo pogled na Zakonot za zabrana na puseje, tuku i vo recisi sekoj vtor zakon od bilo koja bransa...
Na toa trerba da se raboti, vo sekoj slucaj...a samiot zakon e soliden.

Barem odviknuvanjeto od cigari ne ostava nekoi dlaboki psihofizicki posledici kaj individuata...i e polesno za sproveduvanja, ne samo za opsto dobro tuku i za dobroto na samiot pusac.
Lugjeto vo Makedonija se zalat em nemaat pari, em vladee siromastija, a od druga strana Makedonija e edna od vodeckite zemji po pusaci vo Evropa.
Ako nemaat pari od kade pari za cigari? Zar tie sredstva nemozat pokorisno da bidat upotrebeni od samite lugje, otkolku za potencijalno samo-unistuvanje (so pusenjeto i katranot koj sekojdnevno go vdisuvaat) ?

хехехе......барем во нешто да сме меѓу првите земји во Европа:vozbud:
А законот е супер.............ЗА ТИЕ ШТО НЕПУШАТ.

Tuka zboruvame za sustinata na zakonot , koja e solidna, a ne za slabata implementacia(jas bi rekol selektirana) na Makedonsko tlo...
Megjutoa Makedonija ne boleduva od taa bolest samo vo pogled na Zakonot za zabrana na puseje, tuku i vo recisi sekoj vtor zakon od bilo koja bransa...
Na toa trerba da se raboti, vo sekoj slucaj...a samiot zakon e soliden.

Barem odviknuvanjeto od cigari ne ostava nekoi dlaboki psihofizicki posledici kaj individuata...i e polesno za sproveduvanja, ne samo za opsto dobro tuku i za dobroto na samiot pusac.
Lugjeto vo Makedonija se zalat em nemaat pari, em vladee siromastija, a od druga strana Makedonija e edna od vodeckite zemji po pusaci vo Evropa.
Ako nemaat pari od kade pari za cigari? Zar tie sredstva nemozat pokorisno da bidat upotrebeni od samite lugje, otkolku za potencijalno samo-unistuvanje (so pusenjeto i katranot koj sekojdnevno go vdisuvaat) ?
А кој кур некој си зема за право мене да ме одвикнува од некоја навика, кобајаги за мое добро!
Се знае што е суштината на овој и нему слични закони......прибирање пари...изгледа другите извори пресушија, се што можеше да се продаде се распродаде, туто комплето, топ-тан, дај што даш ...а на некој очајно му требаат пари...
Фер е да се излезе пред луѓето и да се каже...луѓе ја заглавивме, пари ни требаат, оној трајче ја еба работата со буџетот...:kesa:

Sto nema da mozam da idam na svirka.
Po tragicno od toa za mene, amin.
Vo ova kalakurnica od zivot, barem tie nekolku casa mi bea satisfakcija, sega i toa go posraa.... :toe::toe:

Е многу голема трагедија. Ништо сине ти си колатерална штета. Жалам искрено.

Ако законот се спроведе бескомпромисно би можела да биде трагедијата доколку во некоја кафеана или интернет кафе газдата го фатат на лице место како пуши и мора да плати до 4-5 000 евра казна,а бизнисот му вреди 2 000,дали истиот ќе продолжи да работи или следниот ден ќе има веќе 2-3 нови неврабитени на списокот.Значи проблемот е во толеранцијата на ваквиот закон и големата казнена одредба.:toe:

Глуп пример. Значи се поочајни и поочајни ти се причините.

Ами ако го фатат газдата да продава оружје или да се дрогира? Анархија значи е спас. Немој бе сине.

Во твојот пример, ретардираноста на сопственикот е причината, а не радикалноста на законот.

А кој кур некој си зема за право мене да ме одвикнува од некоја навика, кобајаги за мое добро!

Шо сакаш ќе прајш во анархија, во демократија мнозинството одлучува дали во ова опшество ти имаш или немаш право да прајш нешто.

Ако не ти одговара имаш неколку опци, смени го опшеството или ќути и трпи.

Extremes, јас разбирам дека не е во ред да гушиш непушач и да му загрозуваш здравје со твој хир. Ама исто така сакам да бидам разбрана и јас како пушач. Значи сакам сабајлечки да седнам во просторија наменета за пушење и да испијам кафе со цигара, ама внатре, а не да се качувам на кров со гугутки во прљавштини како би пушела на отворен простор и доследно би го почитувала законот или да се симувам неколку ката за да излезам пред врата и да издувам (буквално) една "налет" цигара.

Фер е да се излезе пред луѓето и да се каже...луѓе ја заглавивме, пари ни требаат, оној трајче ја еба работата со буџетот...:kesa:
-Они (читај дпбне) не знаат што е фер.
-А Трајче ти е `мега-стар` од времето кога бил асистент на Економски.
Многу пословични анегдоти има за неговата интелигенција.

Се знае што е суштината на овој и нему слични закони......прибирање пари...изгледа другите извори пресушија, се што можеше да се продаде се распродаде, туто комплето, топ-тан, дај што даш ...а на некој очајно му требаат пари...
A koj kur nekoj si zema pravo da mi go zagaduva prostorot vozduhot, oblekata i ZDRAVJETO...bolejki go stapot za drugite okolu nego.

Imas hipoteticka situacija. 1.Pusac 2. Nepusac.

1.Pusacot mu steti na nepusacot
2.Nepusacot ne mu steti na Pusacot.

Zatoa e i potreben zakonot, da ja razgranici represijata na pusacot vrz nepusacot...
A za toa dali nekoj tebe te tera ili ne....mozam da kazam samo edno: Samo TI mozes da se nateras sebesi da ne pusis. Samo nemoj da ne ti bide premnogu docna za toa, i da zalis za sekoj zbor ispisan protiv ovie dobronamerni soveti.

"Dodeka ne go osetis ognot kako ja pece kozata od svojata raka, nikogas nema da bides svesen za bolkata koja moze da ja predizvika"

јас сум бивш пушач (не пушам 2ипол месеци, ама сеа озбилно:kesa:) и мислам дека пушењето е право на избор, и дека треба пушачите и непушачите да имаат еднакви права
тоа ќе ти дојде исто како и политика, има луѓе што (политички)различно размислуваат ама нивните права се исти

Extremes, јас разбирам дека не е во ред да гушиш непушач и да му загрозуваш здравје со твој хир. Ама исто така сакам да бидам разбрана и јас како пушач. Значи сакам сабајлечки да седнам во просторија наменета за пушење и да испијам кафе со цигара, ама внатре, а не да се качувам на кров со гугутки во прљавштини како би пушела на отворен простор и доследно би го почитувала законот или да се симувам неколку ката за да излезам пред врата и да издувам (буквално) една "налет" цигара.
Toa e vo red, takvi prostorii za pusenje, moze da bidat implementirani vo samite ustanovi.Megjuta mislam zakonot poveke e napraven po terk,da gi pokriva javnite prostorii i lokali kade sto lugjeto se mesaat, sakajki ili ne, moraat da bidat vo ista prostorija....

Ако не ти одговара имаш неколку опци, смени го опшеството или ќути и трпи.
Кој си бе ти шабаноти да ми кажуеш да сменам земја или да трпам?
Ако беше кажано и требаше да го разберам у другиот можен контекст (пошто македонскиот е прилично дволичен јазик)
ДА... од петни жили ќе се трудам да ги сменам ова офуцаниве.
Ми се докурчиле.

После 25 страни дебата, доаѓам до следниов заклучок:

1)Пушачите се за тоа да не ги загрозуваат непушачите и да пушат во специјално наменети простории за нив, за да не им го загрозуваат здравјето.

2)Непушачите (пошто се по дифолт намќоришта изгледа повеќето во карактер, затоа и не пушат) се за апсолутна забрана на пушењето, дури не се согласуваат ни да има посебни простории за пушачи, со што апсолутно никој нема да им го загрозува здравјето, затоа што тие нема да влегуваат таму (пошто што мајка бараат во пушална).

И , генералниот заклучокот е лесно да се изведе.

Шо сакаш ќе прајш во анархија, во демократија мнозинството одлучува дали во ова опшество ти имаш или немаш право да прајш нешто..
Оваа калакурница ја нарекуваш демократија, абе Ватикан не успеја да го спречи пушењето и со многу подрастични мерки а тоа ќе и успее на оваа група од градинка...жими таквото....

A koj kur nekoj si zema pravo da mi go zagaduva prostorot vozduhot, oblekata i ZDRAVJETO...bolejki go stapot za drugite okolu nego.
Пак овој...

Никој не ти го загадува бе. Една просторија во фирма за пушење, не влегувај таму и готово.

Toa e vo red, takvi prostorii za pusenje, moze da bidat implementirani vo samite ustanovi.Megjuta mislam zakonot poveke e napraven po terk,da gi pokriva javnite prostorii i lokali kade sto lugjeto se mesaat, sakajki ili ne, moraat da bidat vo ista prostorija....

Е па со новите законски измени нема, односно се забранува пушење во затворен простор. Затоа толку пењавење на темава.

јас сум бивш пушач (не пушам 2ипол месеци, ама сеа озбилно:kesa:) и мислам дека пушењето е право на избор, и дека треба пушачите и непушачите да имаат еднакви права
тоа ќе ти дојде исто како и политика, има луѓе што (политички)различно размислуваат ама нивните права се исти

и јас сум со тебе и јас пушев и не пушам веке 4-5 месеци некад ретко 2 пати умесец ми се десило да запалм цигара али онака!
и секој си има право на избор, сеа ќе ги мрзнат луѓево надвор да пушеле!хехе глупости!
Може треба да одвојат посебни простории за пушачи и не пушачи али се друго се глупости, па и реклами ќе забранувале како божем ако не рекламираат нема да се купуваат цигари ? Стварно не сфаќам!:toe:

После 25 страни дебата, доаѓам до следниов заклучок:

1)Пушачите се за тоа да не ги загрозуваат непушачите и да пушат во специјално наменети простории за нив, за да не им го загрозуваат здравјето.

2)Непушачите (пошто се по дифолт намќоришта изгледа повеќето во карактер, затоа и не пушат) се за апсолутна забрана на пушењето, дури не се согласуваат ни да има посебни простории за пушачи, со што апсолутно никој нема да им го загрозува здравјето, затоа што тие нема да влегуваат таму (пошто што мајка бараат во пушална).

И , генералниот заклучокот е лесно да се изведе.
I od toj tvoj zaklucok dojdovme do zaklucok deka vo Makedonija pri registracija na lokal treba da ima distinkcija...i taka ke si dobieme

McDonalds -Za pusaci
McDonalds -Za nepusaci
Dal Met Fu -Za pusaci
Dal Met Fu- Za nepusaci
Internet Kafe XXX Za pusaci
Internet Kafe XXX Za nepusaci...

....i sekoj subjekt koj saka da investira vo biznis ke si proceni sto e poisplatlivo i koj pazar ke bide pogolem(vo slucajov pusaci vs nepusaci), so cel da ima najgolem mozen profit.
...a za segregacijata na lugjeto po PUSACKA OSNOVA i da ne zborime :pos2::pos2::pos2:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom