Достоинство за пушачите! Забраните стануваат дискриминација!

Дали се врши дискриминација кон пушачите?

• Вкупно гласачи
    288
  • Гласањето е завршено на .
Неодамна кај нас во МК почнаа да казнуваат и за непрописно минување улица, овде веќе 10 години функционира, казната е на лице место 150 евра.
Кога веќе правиме такви паралели...А плата таму е 1.500 евра.

Кај нас сообраќајни казни се 300 евра, а пола држава работи за плати по 150-200 евра.

А ако немаш забрана од шефот, зошто да не можеш да пушиш во просторија наменета за пушење? Има стресни професии, подобро на цигара во пушална, отколку тастатури да крши некој.
Во однос на последици по здравје, да не почнуваме чичковски муабети колку е се индивидуално. Рак на бели дробови закачуваат и непушачи и спортисти, а пушачи и пијандури верглаат до стотка.
Бомбардирањето на НАТО направи долгорочни последици по здравјето во регионов кои не можат да ти ги направат сите штеки цигари во државава. Да не спомнувам индустрија со филтри кои ко деца по отепе да ги правеле.

Само РЕК-Битола исфрла повеќе пепел и чад во еден ден одколку сите пушачи во Македонија заедно за цел месец.:toe:

Еве на автобуска овде во Варшава е забрането да се пуши, коа дојдов прв пат и мене ми беше до негде нелогично.

“зона слободна од дим“ -така се наречени. “strefa wolna od dymu"

Ама постојат прописи и казни соодветно, значи секој си е свесен за ризикот да му пријде полицаец или како што ги викаат овде “месна стража“ локални полицајци и да ти пишат казна.

Неодамна кај нас во МК почнаа да казнуваат и за непрописно минување улица, овде веќе 10 години функционира, казната е на лице место 150 евра.

Истото важи доколку се возиш без карта во јавен превоз, постојано има контролори, не ти се исплати ризикот едноставно.

Ама тоа се вика правна држава и систем на казни.

На пауза за ручек пола администрација излегува пред објектот и пуши цигари. Внатре не е дозволено во ниту една институција.

Зошто секогаш се земаат искуства од туѓи земји како најпрактични решенија? И зошто мора да е оправдано ако негде во странство се применува? :)

Зошто секогаш се земаат искуства од туѓи земји како најпрактични решенија? И зошто мора да е оправдано ако негде во странство се применува? :)
и јас тоа се прашувам:toe:

Затоа што некој сака да е поголем Германец од Германците :toe:

Кога веќе правиме такви паралели...А плата таму е 1.500 евра.

Кај нас сообраќајни казни се 300 евра, а пола држава работи за плати по 150-200 евра.

Под 1000 евра е просечна плата. И само во поголемите градови е таа, иначе во другите места е многу малце над нашата.

Поентата е дека постојат казни и ограничувања, наречи ја дискриминација.

Под 1000 евра е просечна плата. И само во поголемите градови е таа, иначе во другите места е многу малце над нашата.
Океј де, сеедно, ко за нас казна да им е 20 евра.

Zatoa sto 90% od Makedoncite sakaat da bidat del od EU??? E pa vo EU, na ova oro se igra, i vo Polska i vo Francija i vo Ceska, i vo Swedska, itn itn...
Take it or leave it!

Ili vo Turcija i Sreden Istok ili vo EU..

Не велам дека е најпрактично, но зашто секогаш се споредуваме со платите во странство?

Ајде и начинот на функционирање на тие земји да го споредиме.

Проблемот е само наш, сакаме нивни плати,а наш стил на живеење.

Неможеш Бети да тежнееш да одиш во некоја заедница како ЕУ а притоа да се противиш на имплементација на нивните закони.

Затоа размислете дали сакаме во ЕУ :toe:

Zatoa sto 9-% od Makedoncite sakaat da bidat del od EU??? E pa vo EU, na ova oro se igra, i vo Polska i vo Francija i vo Ceska, i vo Swedska, itn itn...
Кај нас е модифицирано орото, се вика Тешкото.

Не велам дека е најпрактично, но зашто секогаш се споредуваме со платите во странство?
Па како да не се споредуваме ебате беља ебате, кога сообраќајна казна во странство е дваестина од просечна плата таму, а кај нас е колку две плати?

Каква споредба да правиме друга?

и јас сум со тебе и јас пушев и не пушам веке 4-5 месеци некад ретко 2 пати умесец ми се десило да запалм цигара али онака!
и секој си има право на избор, сеа ќе ги мрзнат луѓево надвор да пушеле!хехе глупости!
Може треба да одвојат посебни простории за пушачи и не пушачи али се друго се глупости, па и реклами ќе забранувале како божем ако не рекламираат нема да се купуваат цигари ? Стварно не сфаќам!:toe:
абе тоа со рекламите као демек мали деца да не гледале, само шо истите мали деца зимаат пример од родителите пушачи:tapp:
а јас како бивш пушач дека освен добра и силна воља ништо друго нема да го натера страствениот пушач да ги откаже цигарите, џабе се закони и поскапувања, секоаш ке има шверцувани цигари шо ке бидат поевтини и ке има некој да запали во места непредвидени за тоа

споед мене проблемот е и во слабата вентилација во затворените простории, во било кој (барем велешки) кафич да запалиш цигар сите ке ги угушиш, доволно е 5 души да запалат и да почне ловот на лисици

Под капа на ватикан има голем број на педофили да им дадеме права на педофилите .

И 30 страни дискусии сватив дека пушачите се инатлива и слабаци кој преку терање инат сакат да покажат колку се “цврсти„ па ако треба и секој ден ќе плаќат 50 еу казна .

И дека диманта завеса низ кафичи ,ресторни... што ја прават е вистинско уметничко дело и дека се лидери во демократијата:smir:
Tи си првиот што не свати. Имаш по кутија цигари од сите членови пушачи на форумов.

Рекламирање цигари, забрането-ОК.
Продавање на малолетници,забрането-ОК.
Фрлање отпушоци на земја,забрането-Ок.
Ама да ми забрани да пушам само што ќе излезам од дома???Жити се?!!?

Од 02.01.09, се отвара место за пушење.Не е некој си трговски , стопански или било каков јавен објект.Приватен стан,кај мене дома. 100 денара се плаѓа влез али у тие 100 имаш кутија цигари(вест,родео и босс) и еден упаљач.Пепељарите се најразличити,у сите бои и големини.Ќе има и пиење по набавни али јадење ќе нема а ќе се организираат и турнирчиња у праење крукчиња и други форми со чадот:). Тој шо ќе победи нема да добие награда туку тие шо ќе губат ќе мораат да запалат цигара ,да шетаат низ Рамстор и да ја угасат пред киното.На плочки наравно.:helou:

Ајде и начинот на функционирање на тие земји да го споредиме.

Проблемот е само наш, сакаме нивни плати,а наш стил на живеење.

Неможеш Бети да тежнееш да одиш во некоја заедница како ЕУ а притоа да се противиш на имплементација на нивните закони.

Затоа размислете дали сакаме во ЕУ :toe:

Во ред е, јас сум за да се прифатат добри пракси од земји во поле на економијата, социјалата, здравство... Ако не не бива сами да напишеме, тогаш ок, ќе препишеме. Ама за пушење бе? Е тоа бар може сами да го уредиме пошто ја не знам да постои европска мерка за пушење која мора да оди во ваква форма.

Zatoa sto 90% od Makedoncite sakaat da bidat del od EU??? E pa vo EU, na ova oro se igra, i vo Polska i vo Francija i vo Ceska, i vo Swedska, itn itn...
Take it or leave it!

Ili vo Turcija i Sreden Istok ili vo EU..

Убава тактика на владата,најпрвин да ја замразиме ЕУ,барем дел од нас затоа што не се способни да напредуваат ни чекор кон Евроинтеграциите а истовремено имам сознанија дека Гејците пушат “како Турци“ во сите ресторани и кафеани,за да си остваруваат добивки од туризмот.Странците не сакаат забрани бе,можеби во Германија која има индустрија и вработува милиони луѓе во истата таа индустрија,забраната за пушење нема толку да го погоди угостителско-услужниот бизнис,ама кај нас кој сме практично без некоја индустрија како и Грците иако туризмот беше слаб со тенденција во подем,сега нема ни да мрдне,ќе оди во негатива.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom