Знамето на т.н. грчка Македонија...

• Креатор на темата Креатор на темата Solid
  • Време на започнување Време на започнување

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.177
Поени од реакции
4.133
Локација
Охрид
Веб-сајт
kladilnica.forumup.com
Ме интересираше од кога тоа атињаните започнале да го користат знамето на т.н.грчка Македонија па малку прочепкав по интернетов.
Овде имате листа на знамиња кои се употребуваат во грција.На листата го гледате и сонцето од Кутлеш(Вергина)како знаме на т.н.грчка Македонија кое е во употреба од 90-те год. на минатиот век.Опа батоо си викам 90-те,а...
Уште малку прочепкав и открив дека ова знаме е усвоено како официјално знаме на т.н.грчка Македонија од страна на хеленскиот парламент во фебруари 1993 г.
Македонското знаме(црвено жолтата комбинација) е офицојална во МК од крајот на 1991 па се до 1995 г.
Кој од кого крадел???:toe:
Сум бил 3 пати кај атињаниве и оваа нивна варијанта на сонцето од Кутлеш може да се види секаде.Исто така и зборот Македонија го има насекаде.А сето то започна после 8 септември 1991 г. со независноста на МК.:toe:

На почетокот на 20 век името Македонија беше забрането.
Беа забранети и ископувањата во тој дел на Македонија.
Но, се направи поинаков концепт од страна на Грција, нешто што неможеш да го уништиш направи го составен дел од тебе.
Имав прилика, додека бев во Солун да погледам малку ТВ и македонскиот дел од цивилизацијата на Грција беше со наши народни носии, наши ора и музика и наш народ.
Најголемите Грци.
Исто и со знамето, тоа ти е како Евреите да ја стават свастиката за симбол на европските евреи.

И јас сеуште чекам одговор на други форуми од некој Атињанин во врска со ова знаме на т.н. грчка Македонија.Зошто е во употреба од почетокот на 1993 г???:toe:
Досега одговор немам добиено.
А и јас сум имал прилика во 2005 г. да присуствувам на "грчка вечер" во Пефкохори.Искрено ништо грчко немаше во таа вечер.Сите ора и музика беа од егејска Македонија и исти ама баш исти како нашиве ора овдека во вардарскиов дел.

A бе и нивното гејско знаме му е украдено. Скрос исто како денешното имаше ли некоа држава компанија ли незнам што исто гејско знаме само со плава боја. Така и на нашето ни направија. На нашето знаме имаше Ѕвездата од Кутлеш со црвена позадина а после една година демек нивни знак било ова она и не присилија да го смениме знамето. Ние го сменивме, они го земаа скрос истото но само со плавата позадина. Мразат црвено според мене...

Мразат црвено...ги потсеќа на крвта која ја имаат пролеано во античко време борејки се со Македонците.

A бе и нивното гејско знаме му е украдено. Скрос исто како денешното имаше ли некоа држава компанија ли незнам што исто гејско знаме само со плава боја. Така и на нашето ни направија. На нашето знаме имаше Ѕвездата од Кутлеш со црвена позадина а после една година демек нивни знак било ова она и не присилија да го смениме знамето. Ние го сменивме, они го земаа скрос истото но само со плавата позадина. Мразат црвено според мене...

Таа компанија е East India Trading Company.Нивното знаме е црвено со бело, додека гејците го смениле со сино со бело.Видете го ова

И видеово:

Ме интересираше од кога тоа атињаните започнале да го користат знамето на т.н.грчка Македонија па малку прочепкав по интернетов.
Овде имате листа на знамиња кои се употребуваат во грција.На листата го гледате и сонцето од Кутлеш(Вергина)како знаме на т.н.грчка Македонија кое е во употреба од 90-те год. на минатиот век.Опа батоо си викам 90-те,а...
Уште малку прочепкав и открив дека ова знаме е усвоено како официјално знаме на т.н.грчка Македонија од страна на хеленскиот парламент во фебруари 1993 г.
Македонското знаме(црвено жолтата комбинација) е офицојална во МК од крајот на 1991 па се до 1995 г.
Кој од кого крадел???:toe:
Сум бил 3 пати кај атињаниве и оваа нивна варијанта на сонцето од Кутлеш може да се види секаде.Исто така и зборот Македонија го има насекаде.А сето то започна после 8 септември 1991 г. со независноста на МК.:toe:

Најинтересното е тоа што, за знамето на Античките Македонци не се знаело порано како изгледа, тоа било така се додека не го пронашле златното ковчеже во гробот на Филип каде што е нели врежано самото сонце на ковчежето..тоа било некаде 80-тите мислам........а Македонците или колонијата во Санкт Петерсбург веќе имала свое знаме и погодете тоа знаме какво било???
Инаку ова знаме е од 1915 година.
9n1qwazdtjvpgpou1nay.jpg

735mm5qt29bbmp1znjw5.jpg

Факт е дека ѕвездата од Кутлеш е македонски симбол,грциве само го присвоија бидејќи наоѓалиштето е во Егејска Македонија.Со употреба на тоа знаме само го докажуваат македонскиот идентитет и го потврдуваат постојањето на македонците во Егејска Македонија,џабе им е што ѕвездата ја претставуваат како грчки симбол,ама кој да ги разбере :toe:

Факт е дека ѕвездата од Кутлеш е македонски симбол,грциве само го присвоија бидејќи наоѓалиштето е во Егејска Македонија.Со употреба на тоа знаме само го докажуваат македонскиот идентитет и го потврдуваат постојањето на македонците во Егејска Македонија,џабе им е што ѕвездата ја претставуваат како грчки симбол,ама кој да ги разбере :toe:
Тие не ни знаеја дека Ѕвездата е всушност Сонце, додека ние не им кажавме, значи не се работи за ѕвезда туку за сонце

Па тоа е многу убава работа...непрекинато ја помакедончуваат Македонија....дури во егејот е најбрендирана Македонија од било кој останат дел...

Тие не ни знаеја дека Ѕвездата е всушност Сонце, додека ние не им кажавме, значи не се работи за ѕвезда туку за сонце

И сонцето е ѕвезда :smir:.Ама да,во секој случај ова е сонцето со 16 краци - симболот на македонците.

Најстарото најдено е со осум,а во времето на Антигонидите е најдено со 12 краци

значи нашево знаме :oeoeoe: е старо-ново... користено и порано во историјата од македонците...

Немојте да галамите, кој ќе менува пак знаме....:nesum:

Него, ако не е Античка Македонија, што историја имаат грците за продавање бе? Па дури и Олимп е во Античка Македонија :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom