Зошто Бог го створи светот?

• Креатор на темата Креатор на темата Picasso`
  • Време на започнување Време на започнување
А што се дешавало пред бог да го стври светот? Кој го створил бог?!

Или битно е да се верува дека бог го створил светот, а се друго е или небитно, или невистина.

Ова некој се зафркава со тезата за јајцето и кокошката?
Та нели научници ја потврдија теоријата на Дарвин, или светот е глуп - само ние сме паметни?.
Зошто немаме нобеловец - освен М:smir:ајка Тереза?.
Светот нема време за заебанции - оди напред.Макар и во погрешна насока.

Ова некој се зафркава со тезата за јајцето и кокошката?
Та нели научници ја потврдија теоријата на Дарвин, или светот е глуп - само ние сме паметни?.
Зошто немаме нобеловец - освен М:smir:ајка Тереза?.
Светот нема време за заебанции - оди напред.Макар и во погрешна насока.
Теорија ке си биде увек теорија , братко.
Напред у погрешна насока е назад , да те исправам.
И друго теоријата има многу дупки.
Еве ти пример - окото.
Што вика теоријата за окото.

Argumentirano, neargumentirano, laicki, profesionalno, retardirano, i koj kako saka neka potkaze neshto na ovaa tema...

Moeto mislenje e identicno so ona na Messenger... Nekoi clenovi znaat, mojot panteizam e ocigleden, samo slepec ne gleda nikogash...

Da podiskutirame na ovaa tema.

Zoshto Bog go stvoril svetot... So citati, mitati, i red drugi gluposti... Da poddrzime nasha teorija...

2 Ездра 7

Само малкумина ќе бидат спасени

45 Тогаш никој не ќе може да го избави загинатиот, ниту ќе може да го погуби оној што победил."

47 Каква е ползата за човек, кој во сегашниот век живее со скрб, а кога ќе умре - да го чекаат казни?

49 Каква е ползата за нас од тоа што ни е ветено време бесмртно, кога извршуваме смртни дела?

50 Иако нам ни е претскажана вечна надеж, ние никаквите - сме создадени
суетни.

51 Иако нам ни беа приготвени добри и мирни живеалишта, ние живеевме лошо;

52 Иако за нас беше однапред подготвена славата на Севишниот, за да ги покрие оние што живееле кротко, ние одевме по лоши патишта.

53 Ќе се покаже рајот, каде што пребива негнилежен плод, и каде има спокој и исцелување;

54 но ние нема да влеземе во него, зашто ќе живееме по неблагодарни места.

55 Лицата на оние, кои имаа воздржливост, ќе болснат посветло од ѕвездите, а нашите лица се поцрни од темнината.

56 Ние во нашиот живот, кога вршевме беззаконија, не помислувавме, дека по смртта ќе страдаме."

57 Тој ми одговори и рече: „Тоа е помислата за БОРБАТА што треба да ја води човекот, кој е роден на земјата,

58 та ако биде победен, да го претрпи она што го кажа ти, ако пак, победи - да го добие она за што говорам Јас.

59 Тоа е оној живот, за кој Мојсеј, кога беше жив, му рече на народот, велејќи: избери си живот, за да живееш.

60 Но не му поверуваа ни нему, ниту на пророците по него, ниту Ми веруваат Мене, Кој им зборував,

61 дека НЕМА ДА ИМА ЖАЛЕЊЕ ЗА НИВНОТО ЗАГИНУВАЊЕ, како што ќе има радост за оние, за кои е приготвено спасението."
.
..

.
Аела апостолски 7

22 И Мојсеј ја изучи целата египетска мудрост, и беше силен во своите зборови и дела.

23 А кога наврши четириесет години, му дојде на ум да ги посети своите браќа - синовите Израелеви.

24 И кога виде како ЕДЕН СТРАДА НЕПРАВЕДНО, го одбрани и ГО ОДМАЗДИ УГНЕТУВАНИОТ , УБИВАЈЌИ ГО Египтјаниот;

25 мислејќи дека неговите браќа ќе разберат дека Бог, преку неговата рака, им дава избавување, но тие не разбраа.
.
.
.
.
Матеј: 17:3 И ете, им се јавија Мојсеј и Илија и разговараа со Него.

Марко: 9:5 А Петар проговори и Му рече на Исуса: „Рави! Учителе, добро е да сме тука; да направиме три шатори: еден за Тебе, еден за Мојсеј и еден за Илија.”

Лука: 9:30 И ете, два човека разговараа со Него; тоа беа Мојсеј и Илија,
9:33 И кога тие се разделуваа од Него - Петар Му рече на Исуса: „Учителе, добро е да сме тука; ќе направиме три шатори: еден за Тебе, еден за Мојсеј, еден за Илија” - не знаејќи што зборува.
..
.
.

26 А на идниот ден дојде меѓу нив додека се тепаа и се обиде да ги смири, велејќи: „Луѓе, вие сте браќа! Зошто правите неправда еден на друг?”

27 Но оној, кој му правеше неправда на својот ближен го турна и рече: „Кој те постави тебе за началник и за судија над нас?

28 Сакаш ли и мене да ме убиеш, како што го уби Египтјанинот; вчера?”

.
.
.
награта вечен живот им припаѓа на ХРАБРИТЕ А НЕ НА КУКАВИЦИТЕ - СТРАШЛИВЦИТЕ

2 Тимотеј: 1:7 Зашто Бог не ни даде дух на страшливост

Исаија: 14:12 Како падна од небото Деницо (Бивш Светлоносецу Ѓаволу Сатано ), сине Зорин? Како ли си симнат на земјата ти, УГНЕТУВАЧУ на народите?

Матеј: 20:25 А Исус ги повика и рече: „Знаете дека владетелите на народите господарат над нив и дека големците ги угнетуваат.

Јаков: 2:6 А вие го презревте сиромавиот! Не се ли Богатите -Капиталистите тие, кои ве Угнетуваат и ве влечат по судилиштата?.
.
.
..
ОЧИГЛЕДНО

вечен живот им припаѓа на :

1) --- Комунистите и анархистите (Мојсеевите ) -- судии на пожртвуваноста
2) Совесните (Илиевите Јованови Судии на совесноста ) во самуправното Општество или во определени случаи надвор од него а тоа се атеистите и филантропите
3) Самоуправниот Човек = Судија на Помилувањето = Исус Христ= Син Божји

.
.
селекција

ситна боранија
Б ) НЕИДЕАЛИСТИТЕ --- АПСОЛУТНО НЕ ГО ИНТЕРЕСИРААТ БОГ

шума слама , кој ниту нешто вложуваат во себе ниту се надградуваат , ниту се борци туку рамнодушни , опортунисти , ситна безвредна боранија

трета книга ездра 9

ред 22 - Нека загине множеството што е родило ПОПУСТО -- ВЕЛИ БОГ

ЕТЕ ТОЛКУ МУ ЗНАЧАТ !

оти овие животот си го свеле како животинки

Исаија: 22:13 А ете: радост и веселба, ги убиваат говедата и ги колат овците; јадат месо и пијат вино: „Да јадеме и пиеме, зашто утре ќе умреме.”

1 Коринтјани: 15:32 Ако се борев, по човечки, со ѕверови во Ефес, каква ми е ползата? Ако мртвите не воскреснуваат, „да јадеме и да пиеме, зашто утре ќе умреме!”

ако нешто им изборат атеистите и идеалистите добро ако не пак добро ...

ЗНАЧИ НАПИСМЕНО Е ЗАПИШАНО ДЕКА ОВАА ГРУПАЦИЈА ЛУЃЕ ( која е околу 90 % од светското население ) АПСОЛУТНО НЕ ГО ИНТЕРЕСИРА БИТИЕТО БОГ

ТИЕ НАПРАЗНО СЕ РОДИЛЕ НИТУ СЕ ПРАВЕДНИЦИ НИТУ СЕ НЕПРАВЕДНИЦИ
имаат ропски менталитет , кукавна сорта , и велат "сведната глава сабја несече"

во оваа групација спаѓаат и огромен дел од припадници на разни религии и вери , атеисти без мислење , снаоѓачи итн .

за овие после биолошката смрт е предвидено брзопотезна ликвидација на личноста
без судења без малтретирања итн .Како никогаш и да не постоеле , џабе зафаќале место на земјата .

јасно е дека оваа категорија на луѓе е тотално неценета и неинтерсна па воопшто нее предмет на= за РЕГРУТАЦИЈА ЗА ВЕЧЕН ЖИВОТ

В ) АНТИИДЕАЛИСТИ = АНТИХРИСТИ - САТАНИСТИ , УГНЕТУВАЧИ

е овие не се предмет на регрутација за вечен живот во рајот но му се интересни на бог оти му се непријатели ( оти се непријатели и на неговите Праведници -Комунисти Анархисти )

овие креираат и практикуват НЕМИР - конфликтни меѓучовечки односи

тоа се капиталистите ,и нивните сателити властољупците и религиите

Исаија: 10:1 „Тешко им на оние што издаваат-КРЕИРААТ ПИШУВААТ неправедни - Угнетувачки закони,

Матеј: 20:25 А Исус ги повика и рече: „Знаете дека владетелите на народите господарат над нив и дека големците ги угнетуваат.

Јаков: 2:6 А вие го презревте сиромавиот! Не се ли богатите тие, кои ве угнетуваат и ве влечат по судилиштата?

Матеј: 23:24 Слепи водачи! Вие го цедите комарецот, а ја проголтувате камилата

и на овие им е ветен живот со тоа што смртта луксуз ќе им стане , никогаш повеќе нема да добијат биолошки физички тела .

2 Петрово: 2:4 Зашто ако Бог не ги поштеди ангелите, кои згрешија, туку ги фрли во мрачните бездни и ги предаде да бидат чувани за судот;

Михеј: 6:12 Вашите богаташи полни се со насилство, вашите жители зборуваат лага, измамлив е јазикот во нивната уста!

Езекиел: 13:8 Затоа Господ, Господ, зборува вака: „Затоа што зборувате суетно и гледате лага, еве Ме против вас - зборува Господ Бог!
13:9 Еве Ме, Мојата рака ќе биде против пророците што гледаат суетно и што пророкуваат лага: не ќе бидат веќе во собирот на Мојот народ, не ќе бидат запишани во книгата на Израелевиот дом, никогаш веќе не ќе стапат на Израелева почва! И ќе знаат дека Јас Сум, Господ Бог.
13:23 Затоа веќе не ќе гледате суетно, ниту ќе пророкувате лага: Јас ќе го ослободам Својот народ од вашите раце. И ќе знаете дека Јас Сум Господ!’”

Значи станува збор за силеџии - насилници , измамници , криминалци приватезери кој создаваат угнетувачки СИСТЕМИ Држави .... НЕПРАВЕДНИ Општества.
.
.
..

хехе А кој е тој? Кој бог?
Па оној кој го створил целиот Универзум и се живо и неживо во него.Сакаш викај го Бог,Алах,Севишниот,Творецот,Големиот Неимар,Енергија,Големиот Дух...како сакаш :)

Па оној кој го створил целиот Универзум и се живо и неживо во него.Сакаш викај го Бог,Алах,Севишниот,Творецот,Големиот Неимар,Енергија,Големиот Дух...како сакаш :)

А Бог кој го створил?

Едит: Кој го створил не е муабетот ...
ако веќе постои „Бог“ во било каков облик и на начин на секој како го интерпретира, тогаш зошто тој го створил Светот е темата ...
а кој го створил Бог и дали постои на друга тема ..

И Тор, Завс, Марс, Јупитер, Амон Ра, Хера? :) Каква енергија?

А Бог кој го створил?
’’Бог’’ е само термин,име за апстрактниот ентитет кој е насекаде околу нас и во нас самите.А тој ентитет има многу имиња кои му се дадени од рајата.А често и под поимот ’’бог’’ луѓето подразбираат натприродно суштество налик на човек кој секади некаде горе и не надгледува како некој крал или волшебник и не наградува и казнува за нашите постапки.И баш поради таа причина најчесто кај луѓето се ствара сомнеж за неговото постоење.

--- надополнето ---

И Тор, Завс, Марс, Јупитер, Амон Ра, Хера? :) Каква енергија?
Па Енергија,Покретувачка Сила,Дух...и неможе да се види затоа што нема облик,и неможе да се слушне или разговара со него затоа што е апстрактен.Исто како што неможе да се види и да се разговара со воздухот,а го чувствуваме и ни дава живот.А во Светите Книги пишува дека луѓето во минатото имале средби со ’’бог’’,разговарале со него па дури и биле кај него на небото.Чудна работа,баш ме интересира каков е тој бог со кој може да си попраам муабет. :)
А Тор,Зевс,Ра,Енки и остали незнам што биле,но сигурен сум дека не биле богови.Како прво затоа што нема богови на водата,ветрот,војната,шумата итн.Бог(ќе го употребам најкомерцијалното име)е еден и неможе во никој случај да има лик или пак да биде претставен како некој војник со копје во рака или со круна и ореол.

Зашто се бришат постови што е ова само што поставив прашање рефреш и го снема ?!?!?

Затоа шо се офтопици ...
на Крусадер ќе го оставам затоа шо се помачил да напише ПОСТ а не два збора офтопик ..

Значи пак ќе ви кажам ..
Темава е хипотетички поставена ... Ако веќе постои „Бог“ зошто го створил светот .. а не дали постои Бог или не .. за тоа имате други теми ..

--- надополнето ---

Па Енергија,Покретувачка Сила,Дух...и неможе да се види затоа што нема облик,и неможе да се слушне или разговара со него затоа што е апстрактен.Исто како што неможе да се види и да се разговара со воздухот,а го чувствуваме и ни дава живот.А во Светите Книги пишува дека луѓето во минатото имале средби со ’’бог’’,разговарале со него па дури и биле кај него на небото.Чудна работа,баш ме интересира каков е тој бог со кој може да си попраам муабет. :)
А Тор,Зевс,Ра,Енки и остали незнам што биле,но сигурен сум дека не биле богови.Како прво затоа што нема богови на водата,ветрот,војната,шумата итн.Бог(ќе го употребам најкомерцијалното име)е еден и неможе во никој случај да има лик или пак да биде претставен како некој војник со копје во рака или со круна и ореол.

Од каде тоа си сигурен дека не биле богови? Зашто не може да има лик, како тоа во никој случај? Јас викам дека Зевс го создал светот, може го создал, од кај да знаеш..

--- надополнето ---

Како тоа офф топик све се надоврзува....глеам темава е најнадгедувана на целиов форум ништо не може да измакне од будното ОКО.хехех позз

--- надополнето ---

башка верник да аргументира мора да се изнамачи не може да не се изнамачи хехе иначе не би имало смисла :)

Од каде тоа си сигурен дека не биле богови? Зашто не може да има лик, како тоа во никој случај? Јас викам дека Зевс го создал светот, може го создал, од кај да знаеш..
Сигурен сум...Зошто?Па како може Бог да има лик?Како може со него да се разговара?Ако бог има лик и ако може со него да се разговара,тогаш тоа не е Бог,затоа што е материјален и неможе да биде ништо друго освен некое интелигентно суштество од оваа или вон оваа Планета.Може Зевс го создал светот,но само ако под тој Зевс подразбираш бестелесен,апстрактен ентитет.Ако под поимот Зевс подразбираш суштество налик на човек со мускули,со круна и кое имало жена и стотици други швалерки со кои се парел и имал деца,ондак тоа во никој случај не е бог и во никој случај неможе да створи планета и цел космос.Тоа или ќе биде измислен лик од нечива фантазија,или интелигентно вонземно суштество или пак некој човек кој изигравал кобајаги дека има некои си натприродни сили.

Сигурен сум...Зошто?Па како може Бог да има лик?Како може со него да се разговара?Ако бог има лик и ако може со него да се разговара,тогаш тоа не е Бог,затоа што е материјален и неможе да биде ништо друго освен некое интелигентно суштество од оваа или вон оваа Планета.Може Зевс го создал светот,но само ако под тој Зевс подразбираш бестелесен,апстрактен ентитет.Ако под поимот Зевс подразбираш суштество налик на човек со мускули,со круна и кое имало жена и стотици други швалерки со кои се парел и имал деца,ондак тоа во никој случај не е бог и во никој случај неможе да створи планета и цел космос.Тоа или ќе биде измислен лик од нечива фантазија,или интелигентно вонземно суштество или пак некој човек кој изигравал кобајаги дека има некои си натприродни сили.

- Зашто да нема лик, од каде знаеш можда некој го видел..
- Можда некој разговарал од каде знаеш...
- Зашто не би бил материјален од каде знаеш, можда е материјален ама ти не го чувствуваш/гледаш...
- Од каде тоа „бестелесен,апстрактен ентитет„ од каде ова можда не е...
- Зашто ако имал швалерки, деца и круни не би можел да го створи светот од каде знаеш, од каде?
- А зашто овој „твој„ бестелесен,апстрактен ентитет не би можел да биде измислен од „нечива фантазија,или интелигентно вонземно суштество или пак некој човек кој изигравал кобајаги дека има некои си натприродни сили„?

- Зашто да нема лик, од каде знаеш можда некој го видел..
- Можда некој разговарал од каде знаеш...
- Зашто не би бил материјален од каде знаеш, можда е материјален ама ти не го чувствуваш/гледаш...
- Од каде тоа „бестелесен,апстрактен ентитет„ од каде ова можда не е...
- Зашто ако имал швалерки, деца и круни не би можел да го створи светот од каде знаеш, од каде?
- А зашто овој „твој„ бестелесен,апстрактен ентитет не би можел да биде измислен од „нечива фантазија,или интелигентно вонземно суштество или пак некој човек кој изигравал кобајаги дека има некои си натприродни сили„?
Така нека ти биде...

Зошто Бог го створил светот во кој постојат повеќе временски димензии...минатост, сегашност и иднина, во кој испреплетени постојат сонот и јаваето, радоста и несреќата, милост и насилство :(
Правата смисла и комплетен живот тежат кон едноставноста, а таа е отпорна, нескршлива, во неа се крие вистината, љубовта, силата :)

Зошто тогаш ваков свет во кој се е нестабилно, подложно на брзи промени кои животот го прават несигурен, злото да биде истрајно, а несреќата трајна???

:(

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom