Скопје е во Дарданија, WTF!

• Креатор на темата Креатор на темата Силен
  • Време на започнување Време на започнување
Која историја бе орле...? Историска Дарданија едвај Косово да го опфаќа а не пак некој дел од Македонија...

Под итно сугерирам на Бујар да им врти на тоа докторите од Швицарска, да кажат шо иљачи му давале на Аљи додека го лечеле во лудницата...симптомите му се повратиле...:pop:

Има една карта на Велика Србија во која Скопје е во Дарданија... можеби по таа се водат.:pos:

Инаку браво бре... Скопје е главен град на Дарданија. :D Како се викал Скопје тогаш? Абре и Вавилон бил главен град на Македонија некогаш... ЛоЛ

Фрлете вода, со дискусија ова нема да се реши.

E pa aj da mu zabranime na Gvujo da go spomenuva Aleksandar. I toj e licnost od pred 2000 godini....

Druze, aman be daj olabavete, ne mora vo sekoj eden zbor na Ali da ima provokacija, veruj mi.... covekot ponesen od emocija, se izrazil figurativno i tolku, so mora da ja dramatizirate do tolku? So sea, Ali spomna Dardania, i ke ja delime?

Abe goni se ziti mene, ti si mi dal dal nesto. Preku kurov veke so muabetitite, prst, raka, kurci, palci.
Pazi recenica: "em nikoj ne vi go poprecuva muzejot da go otvorite...."....
Pa koj si be ti kraj kraeva da zabranis nesto be aloooooooooo.....
Па што не барате права во Грција туку таму ќутите како пи*ки,а овде сте нашле и вие тоа го злоупотребувате

Не бе бате, ал не мора ко дрвен адвокат да се поставуваш секој пат :)
И аналогијата твоја беше за историјата, не конкретно за Дарданија :smir:
Ne se postavuvam be druze ne se postavuvam.... onaka si diskutirame samo... :)

Analogijata bese i te kako pogodena, za da mu ja dolovam na Silen poentata za spomnuvanjeto na Dardanija.

Па што не барате права во Грција туку таму ќутите како пи*ки,а овде сте нашле и вие тоа го злоупотребувате
Onaka be, od kur keijf. :toe:

Историски гледано, изјавата е 100% грешна.

Политички гледано, од денешен аспект да се тврди и форсира извртени истории дека Скопје бил главен град на некоја Дарданија во главата на Али, асоцира на стремење кон истата денес, а преку спомнувањето на Скопје во тој контекст и давењето на значењето “главен“ град, секого ќе наведе кон територијални претензии изродени од историски изговори.

Кваркот нека се заебава овде, му се може нели. Само ќе видиме до каде ќе не одведе лицемерието.

Историски гледано, изјавата е 100% грешна.

Политички гледано, од денешен аспект да се тврди и форсира извртени истории дека Скопје бил главен град на некоја Дарданија во главата на Али, асоцира на стремење кон истата денес, а преку спомнувањето на Скопје во тој контекст и давењето на значењето “главен“ град, секого ќе наведе кон територијални претензии изродени од историски изговори.

Кваркот нека се заебава овде, му се може нели. Само ќе видиме до каде ќе не одведе лицемерието.
Vidi go be ovoj padobranecot....!!!!
Ti mu vikas, abe ne sakam da ja delam, ovoj ti veli, ne be ne ke ja delis ....
E pa peki be togas, daj da ja delime....

Нема лицемерие тука. Јас не сфаќам што не ви е јасно? По разбирлива порака за претензии према територијата на Македонија не ни може да има. Ова не е првпат!

Не се измори бе досега?

Нема лицемерие тука. Јас не сфаќам што не ви е јасно? По разбирлива порака за претензии према територијата на Македонија не ни може да има. Ова не е првпат!

Немав на мисла, лицемерието на Али. Туку на овој погоре.

Абе добро бе ти од кисело млеко ли си праен.... па 5000 души ти викаат докажи која е таа Дарданија со Скопје,а ти викаш неам ја ништо со тоа ама го поддржувам...прање мозок

Абе Тито го скротил на времето ова племе балканско и имало мир живееле како браќа сите....а сега не сјеба капитализмот и очи ќе си вадиме оти коа на некој не му оди бизнисот ,одма си вика па ако не иде бизнисот дај бар да јадам лајна за национализмот..
...а у ствари никој нема везе туку си бара идоли за да му се смири душата осиромашена и тресе зелени:pos2:

Скопље му бил главен град на Дарданија и точка... ако не че го пукам море на сите че го пукам.

Јас пак ќе повторам, која и да е дискусија на оваа тема албанците ќе ја добијат, бидејки играат исто како соседите наши. Навидум се оправдано а тајните претензии како само ние Македонците да ги согледуваме.

Изјавата сепак била во историјска конотација зафилувана со национал романтизам и како таква официјално не може ништо да му се забележи!

Сосема друга е работата што меѓу редови се испраќа некоја сосема друга порака која воопшто не е наивна.

Историска Дарданија како дел од провинцијата Мизија:
Image:Illyricum.jpg
Image:Illyricum.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Illyricum.jpg

Ова е наводно едната верзија:

Срцето ми вели дека историјата се раѓа токму во Скопје, древниот град во срцето на Дарданија.

А ова од Утрински:

вчера на Денот на албанското знаме, лидерот на партијата, Али Ахмети, за отворен го прогласи Музејот на слободата, како што рече, „во славното Скопје, во главниот град на Дарданија“.

Која изјава е точна?

Право да ви кажам...ич кур не ме боли што рекол шизото. Аман веќе, ко да сте од Марс паднати...
Не дај боже да дојде да се пука, че се пукаме сите и никој нема да има мир! Тоа, на никој не му одговара...нема да ја "исправиме" овдека да тропаме во ова никое време.
Му продава популизам на "неговите", како што ни продаваат нас "нашите"...а ние овчички...ќе си скокаме...

Ама ти си ја дал на мапа од Римско време :) Со главен град Ниш.

А според албанската историографија, и Скопје бил дел од античка Дарданија пред Римјаните.
Ама и според тие податоци, Скопје никогаш не бил главен град.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom