Фан клуб: РК Пелистер

Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.016
Поени од реакции
135
То е то следна утакмица со Преспа дома (дали ке отпатуват тие?)
 

Goran Bt

локал патриот
Член од
28 јуни 2009
Мислења
9.154
Поени од реакции
7.850
Pelister umoren, bodovite ostanuvaat vo Kavadarci




Tikves Vinarska vizba - Pelister 36:31 (17:14)
Kako i vo esenskiot del od sampionatot, rakometarite na Tikves V.V. ja iskoristija prednosta na domasniot teren i polesno do predvidenoto go sovladaa Pelister ocigledno umoren po “bitkata” so Vardar Pro samo pet dena pred ovoj mec. Prviot del bese kompletno izednacen. Najnapred prvi otidoa na +3 domakinite, no Vezenkovski i Mitrevski vo 24 miniuta donesoa 12:13 vo 24 minuta. No togas nastana pozitivna serija na kavadarcani, po koja Pavlovski i Saklevski donesoa 17:14 na poluvreme. Bitolcani imaa seriozni zamerki na arbitrazata na Nacevski i Nikolov posebno vo fini{ot na prvoto i pocetokot na vtoroto poluvreme.
Od startot na vtoriot del izvesno bese deka domasnata ekipa ke gi kontrolira rabotite. Se razbrani Paunov, pokraj Pavlovski pogoduvase i Milosavljevic i prednosta na Tikves V.V. stigna do 22:16. Do krajot ni smenata na odbranata, ni agresivnata igra ne im donese presvrt na pelisterci. Taka Vezenkovski i Toskovski ostanaa svetli tocki kaj gostite, no nedovolno da se napravi kompleten presvrt. I vo cetvrtiot meguseben mec na ovie dve ekipi sezonava, domakinot se raduva. Eventualna moznost za nivni mec i vo Kupot se uste postoi, no dvata tima se autsajderi protiv skopskite rivali Vardar Pro i Metalurg. So ovaa pobeda kavadarcani go pritisnaa Pelister vo borbata za 3 mesto i izlez vo EHF Kupot namesto vo Celing Kupot. Denovive Pelister ke doznae vo koj grad i vo cija sala ke go igra polufinaleto na Kupot so Vardar Pro na zakazanata licitacija na RFM. Nema izrazit favorit za domakinstvo na zavrsniot turnir.
 
Z

ziko bt

Гостин
РАКОМЕТ - ВАРДАР ЌЕ ГО ОРГАНИЗИРА ЗАВРШНИОТ ТУРНИР НА КУПОТ
Михајловски броеше до 13.200 евра
Вардар ја доби организацијата на претстојниот завршен турнир на ракометниот Куп на Македонија, стигнувајќи до сумата од 13.200 евра на вчерашното возбудливо наддавање во просториите на РФМ. Домаќинот на мечевите мораше да се избере на ваков начин бидејќи салата "Борис Трајковски", околу која претходно постоеше согласност на сите екипи, само со одлука на Владата можеше да дозволи промени во својот ценовник. Екипите рамномерно требаше да ги поделат трошоците, но тие на крајот можеа да се искачат и до 15.000 евра (по 3.000 за натпревар и уште 3.000 дневно за евентуално вклучување на климатизацијата).
Затоа се пристапи кон наддавање, во кое Металург рано се откажа, а Вардар доби неочекуван противник - Пелистер. Битолчани ги шокираа сите кога почнаа да се расфрлаат со пари, иако е познато дека нивните играчи не примиле плата веќе осум месеци и се откажаа дури на сумата од 12.700 евра.
- Бевме подготвени да одиме до 15.000 - рече претседателот на Пелистер Ефто Божиновски.
Вака, Купот ќе се игра претстојниот викенд во СРЦ "Кале". Во полуфиналето се среќаваат Металург-ВВ Тиквеш и Вардар-Пелистер.
 

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.341
Поени од реакции
16.502
Ова намерно на Вардар сте му направиле, не дека сте сакале да биде завршниот турнир во Битола туку да се опичи што е можно повеќе Михајловски :icon_lol:
 
Z

ziko bt

Гостин
Ова намерно на Вардар сте му направиле, не дека сте сакале да биде завршниот турнир во Битола туку да се опичи што е можно повеќе Михајловски :icon_lol:
хахах можи така личи ама не е до то најверојатно Минчо ке ги даеше парите Пелистер ако беше домакин на финалниот турнир пошто него воопшто не му одговара Скопје да се игра
 
Z

ziko bt

Гостин
izgleda deka za polufinaleto ke ima prenos na sobraniski kanal pocetok 19:15
 
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.016
Поени од реакции
135
Не бе овие матуфи се од мтв уште 2 минути тие ништо не дават
 

Tomasino

За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
Член од
19 март 2009
Мислења
9.248
Поени од реакции
19.478
Штета,добра игра во 2/3 од мечот,очекуван пораз-пораз пред се благодарение на тенката клупа,наивните грешки пред се во додавањето,и преголемиот број на голови кои беа примени од контра.
Се на се очекувано,иако имаше некоја мала можност за нешто повеќе.
Доколку се играше во Битола мечот Пелистер со голема веројатност го добиваше Вардар!!!
Фали во Пелистер свежина,играчи кои ќе дадат придонес од клупата,ќе ги одморат ветераните на кои падна целиот товар на играта во целата сезона.
Доколку Пелистер денес имаше некој добар бек + во ростерот,се можеше да се случи,одбраната и голманот си ја завршија работата.
Но за ова во некои подобри времиња,и покрај целата ФРКА во клубот,и покрај сите проблеми Пелистер е во првите 4 екипи на табелата,обезбеди повторно излез во Европа-заслужуваат чиста 10 ка играчите,и покрај сите тешкотии,и покрај безпарицата,и покрај празните џепови,смогнаа сили и дадоа неколку доста добри партии сезонава,на неколку пати во салата во Битола имаше над 3000 навивачи,барем малку се врати таа голема еуфорија за ракомет,еуфорија која е карактеристична и која ја има само во Битола.
За доброто на Македонскиот ракомет,мора Пелистер да се стабилизира,со силен Пелистер,со добар Тиквеш,Златен Даб,ќе има доста добри дуели во иднина,и ќе се врати ракометот во Македонија на првото место од колективните спортови.
 

Goran Bt

локал патриот
Член од
28 јуни 2009
Мислења
9.154
Поени од реакции
7.850
Bravo za borbata, no porazot bese neminoven




Vardar Pro - Pelister 28:22 (14:11)

Samo cetiri dena po nesresniot Kup poraz od Rabotnicki na fudbalerite na Pelister, i rakometarite se eliminirani od nacionalniot Kup. Vo ovoj slucaj malkumina ocekuvaa podvig protiv nekolku pati poskapata i pospremna ekipa na Vardar Pro. SRC Kale vide izramneto prvo poluvreme i evidentno podobro izdanie na crveno-crnite za razlika od porazot pred dve nedeli vo “pekolot” na sportskata sala Mladost. Vardarci prvi se odlepija i Makalovski od 7 metri vo 7 minuta donese 5:2. No so isklucuvanjeto na Karaivanov, zelenite se vratija i vo 17 minuta prv pat povedoa (6:7). Sepak vardarci vo svoite redovi go imaa veteranot Stevce Alusevski, koj kako i sekogas protiv maticniot klub igra izvoredno motivirano. Vardar Pro se vrati vo mecot i Pecakovski vo 28 minuta im nosi 4 razlika na domakinite. So golot na Ilievski prvoto poluvreme zavrsi so 14:11 za izbranicite na Ljubomir Savevski.
Predvidlivo bese deka pomladata i fizicko popodgotvena ekipa na skopjani brzo ke nagazi i ke se odlepi. Izbranicite na Stefanovski blagodarenie na sedmercite na Nikolovski i golovite na Vezenkovski pariraa do 18:16 vo 28 minuta. Od toj moment se razbranija Angelov i Mitrevski, lesno pogodija Pecakovski i Vukcevic i vardarci stignaa do 28:20 vo 57 minuta. Do krajot Nikolovski so dva uspesno izvedeni kazneni udari go napravi porazot poblag. Za razlika od minatata godina koga ovie dve ekipi vo sportskata sala Boris Trajkovski se sretnaa isto vo polufinaleto, (bitolcani zagubija dvocifreno) ovaa sezona bea poramnopravni. Steta sto izbranicite na Savevski bea favorizirani so faktot sto igraa na domasen teren, a bitolskite navivaci ne prisustvuvaa na zavrsniot turnir. RK Pelister licitirase za organizacija na turnirot vo Bitola, no finansiskata mok na Vardar Pro presudi vo izborot na RFM.

Штета што не бев во можност да ја гледам утакмицата и само финишот го фатив :kesa:

стално губиме од нашите бифши играчи или од битолчани :tapp:
 
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.016
Поени од реакции
135
Не одат работите на арно ништо нема- денар немат земено по се изгледа повторно ке се мачиме како лани 6 место ке сме- ДАЈ БОЖЕ ДА ГРЕШАМ ама по се изгледа така ке е!:tapp::devil2:
 
Член од
8 декември 2008
Мислења
643
Поени од реакции
41
ако сум од спротивната страна сепак сум за јак Пелистер во Македонскиот ракомет, до кога со малски клубови, а да не зборам за навивачки групи
 
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.016
Поени од реакции
135
Тепавме со преспа 10 -11 разлика:drk::salut:
 

Tomasino

За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
Член од
19 март 2009
Мислења
9.248
Поени од реакции
19.478
ако сум од спротивната страна сепак сум за јак Пелистер во Македонскиот ракомет, до кога со малски клубови, а да не зборам за навивачки групи
Без разлика кој од која страна е,едно е јасно.
Без јак,силен Пелистер не можи да има квалитетен ракомет во Македонија.
Лигата ќе биди далеку поквалитетна доколку има барем 3,4 силни тимови,тогаш и квалитетот на играчите ќе биди на повисоко ниво-зошто и странските играчи сакаат да играат во посилни лиги,а не во лиги каде има само 4,5 квалитетни неизвесни мечеви и то е се.
Џабе пари фрлање.
А за маалски клубови како Металург,Тинекс Пролет,на времето Младост Богданци....такви клубови имало и ќе има.
Порано беше на сцена силната Јафа Промет,но брзо пропадна тој тим,сепак Металург мислам дека нема да ја доживее таа судбина,зошто зад нив стои голем капитал и сериозни луѓе.
Се додека во лигата не си го заземат своето место покрај Пелистер, еден Борец Велес кој најверојатно од есен се враќа во Супер Лига,Златен Даб ситуацијата во лигата ќе биди ваква-НИКАКВА-ова се традиционалните ракометни центри од каде излегувале и сеуште излегуваат ГРОТО НАЈКВАЛИТЕТНИ играчи,да не ја заборавам и Струга како еден од најголемите извори на таленти во последно време.
Мора за доброто на ракометот да заживеат овие центри-зошто кај и да е ќе пропадни целиот ракомет кај нас,со само два добри спонзори во Лигата,со двајца луѓе кои инвестираат не тераме далеку и прашање на време е кога и тие ќе кренат раце од ракометот,тогаш лигата ќе ни биди од рангот на Албанија,Естонија,Азербејџан...........:kesa:
 

110%ЗеленоБел

Слобода за навивачите!
Член од
26 декември 2009
Мислења
638
Поени од реакции
33
Ракометниот клуб Пелистер, некогашната гордост на Битола и на македонскиот спорт денес е во зоната на просечност. Ентузијазам за враќање на старите патеки има, но финансиите остануваат главна болка.

Во 18 годишната традиција на Купот на Македонија Пелистер од Битола со 5 пет трофеи и десет учества во финалните мечеви е едно од доминантните имиња.Успеси остварени главно во 90-те години.Пелистер е највпечатливото македонско ракометно име. Но,од поодамна веќе не е во прв план.
Стевче Стефановски, беше долгогодишен голман на Пелистер. Тој е едно од најистакнатите имиња во клупската историја.Денес е тренер на Пелистер. Тешко му паѓа состојбата во која се наоѓа клубот.
„ Сево ова тешко ми паѓа. Јас сум еден од оние членови од стар ков,задоен сум со идеата дека Пелистер секогаш мора да биде во врвот.Но,реалноста е сурова,а состојбата е таква каква што е“.
Квалитет има , пари не Стефановски отворено зборува за причините на урнисувањето на клубот.
Пелистер беше првата значајна станица во кариерата на најдобриот македонски ракометар, Кире Лазаров.
„ Има многу елементи зошто е тоа така.Нема да ја откријам Америка ако кажам дека главната причина се финансиите. Сега, како клуб со постоечката управа се бориме со сите сили некако да го одиграме ова првенство. Во целокупната состојба на клубот за Стефановски најдоброто се ракометарите.
„ Квалитет има.Во клубот играат поранешни и сегашни репрезентативци како што се Зарков, Димитровски, Атанасовски, Тосковски и да не набројувам...Сите тие во минатото беа носители на играта на репрезентацијата. Но,да не заборавиме дека кај сите што ги наведов и годините се присутни, што не е плус за Пелистер.Затоа мора да се инсистира на работа со помлади категории“, вели Стефановски.
Голема болка за верните навивачи
Пелистер во 80-те, 90-тите години беше далеку најдобар македонски клуб, беше во врвот на екс-југословенскиот ракомет, беше финалист во Купот на ЕХФ, полуфиналист во КПК...
Стефановски смета дека нема споредба со условите во кои некогаш Пелистер опстојуваше. Заедничката нишка со времето минато е само една.
„ Во моментов условите за работа се неспоредливи со оние порано. Нашата рак рана се финансиите. Но,мене ме радува ентузијазмот кој не е загубен кај играчите.Исто така и кај управата и сите оние на кои барем малку им е Пелистер при срце, ентузијазмот не спласнува“.
Пелистер беше препознатлив и по своите навивачи. Темпераментни, лојални на клубот. Обично салата Младост беше претесна сите да ги прими. Како тие го доживуваат клупскиот застој.
Битолчани посакуваат враќање на старите времиња одбележани од успесите на Пелистер
„ Многу болно. Јас како тренер сум во постојан контакт со нив и ова го знам. Ме радува само едно,дека публиката се враќа во салата Младост, ракометниот македонски храм. Неколку години наназад не сме имале полна сала. Во есенскиот дел повеќе пати ја наполнивме. Тоа беше во мечевите против Вардар и Металург, кога постоеше огромен интерес“.

Спасот во талентите
Стевче Стефановски враќањето на Пелистер го гледа во малку добра волја на градот и во правење на добра селекција на млади играчи.
„ Македонија е поднебје со многу таленти. Треба само добра волјаа во градот, да не поттурне, да ни даде елан и мотив да собереме млада екипа. Со добра работа, сигурен сум дека резултатите ќе дојдат“.
Пелистер,некогашната гордост на Битола и на македонскиот спорт денеска е во зоната на просечност. Заслужува, што е можно поскоро да излезе од неа!
 

Goran Bt

локал патриот
Член од
28 јуни 2009
Мислења
9.154
Поени од реакции
7.850
Pobeda so “mladite sili”




Pelister - Prespa 41:31 (19:14)

Sportska sala “Mladost” - Bitola. Gledaci: 300
Sudii: Sedloski I Angeleski (Prilep)
Delegat: Mihajlo Petrovski (Bitola)

Pelister:

N.Gorgievski, Toskovski, Petkovski, Z.Dimitrovski 1, Nikolovski 2, Jankulovski 7, Grujovski 4, Atanasovski, Ivanovski 4 , Vezenkovski 4, Boseovski 3, Ilievski 5, Trajkovski 7, Mitrevski 4, Sundovski.

Sedmerci: 4/3
Isklucuvanja: 2 minuti

Prespa:

Kotevski 1, Sabedinovski 4, Tasevski 4, Dogu 1, G.Dimitrovski 1, Kamcev 2, Tuntevski 7, Basevski 2, Kalovski 2, Merovski 3, Krstevski 3, Sekovski 1, Trajcevski.

Sedmerci: 7/5
Isklucuvanja: 4 minuti

Vo pretposledniot domasen mec vo sezonata, rakometarite na Pelister rutinski go sovladaa timot na Prespa so 10 razlika i se doblizija do celta, koja e 3 mesto i ucestvo vo Kupot na EHF. Od samiot pocetok nemase dilemi okolu pobednikot i vo vtoriot del zelenite si dozvolija i moznost da igraat so kompletno podmladena ekipa. Site rakometari na koi im ukaza sansa trenerot Stefanovski ja iskoristija i skoro site se zapisaa vo listata na strelcite. Prviot golman Igor Toskovski ovoj pat im go otstapi mestoto megu stativite na Petkovski i N.Gorgievski. So solidna minutaza i ucinok Boseovski, Sundovski, Grujovski ja pocuvstvuvaa moznosta da go oblecat dresot na Pelister i da pridonesat vo triumf na bitolcani.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom