Прохибиција: логика и ефекти

• Креатор на темата Креатор на темата Serpico
  • Време на започнување Време на започнување
Логика-Помалку задоволство на лугето,повеќе работа.
Ефекти-Веројатноо посакуваните(освен ако никој не направи нешто против прохобицијата,а најнормално е дека сите ќе ги свиткаат главите и ќе пробаат да се убедат себеси дека веројатно врвот е во право и мисли за општото добро).
Мразам алкохол.
Алкохолизмот е страшна работа.
Ама скратувањето на личната слобода на избор-уште пострашна.

ajde be muabeti bez vrska
da dobiela vladata glasovi
pa kolku lica se zaginati pri sobrakajki pod dejstvo na alkohol posle izlazak
vladata ima potpolno pravo za ovaj zakon
хмз... до негдедобра констатација за ова со сообракајките, ама сето тоа е до луѓето кој биле алкохолизиран, сами си се криви кој ги терал да пијат (се извинувам за терминов) ако не им држи гзот:nenene:
ако е така треба во општо да забраниме да се вози на лошо време бидејки се случуваат многу несреки поради тоа.
сепак заради нериви глупости и фикс идеи им се укинува задоволство на другите. Ова навистина не е на арно:nenene:

nadzor na civili

ne se zamarajte se uste dodeka ne ne stavat pod nadzor uste malku kako vo pariz sekoja bandera camera -- togas sto ke se pravi ..aaaaaaaaaa...eeee koljo --koljo koga ti zborevme

Алкохолизмот е страшна работа.
Ама скратувањето на личната слобода на избор-уште пострашна.

Ti drzi ova voda spored mene epten..... Ama verojatno ke se namali ova ,,pienje i vozenje", a so toa i soobrakajnite nesreki:kesa::kesa:

Ti drzi ova voda spored mene epten..... Ama verojatno ke se namali ova ,,pienje i vozenje", a so toa i soobrakajnite nesreki:kesa::kesa:

Да, да. Сигурно. NOOOOOOOOOT!!!

Ако сакам да пијам ќе купам пред 7 алкохол и после накај 10 ќе излезам со кола и ќе пијам на некој паркинг и ќе возам.
Или ќе отидам во кафана/кафич/дискотека со кола и таму ќе пијам и пак ќе возам.
Сакам да кажам дека ако од дома ни немаат створено чувство за самоконтрола, џабе се сите закони.

Да, да. Сигурно. NOOOOOOOOOT!!!

Ако сакам да пијам ќе купам пред 7 алкохол и после накај 10 ќе излезам со кола и ќе пијам на некој паркинг и ќе возам.
Или ќе отидам во кафана/кафич/дискотека со кола и таму ќе пијам и пак ќе возам.
Сакам да кажам дека ако од дома ни немаат створено чувство за самоконтрола, џабе се сите закони.
Во право си еве пример јас не мора ни да купувам имам дома 100 литри ракија 1000 литри вино.

Од цела дискусија произлегува дека законот е фијаско и е усвоен заради европскиот стандард спрема кој се стреми Македонија а практично нема да има никаков ефект. Мое мислење е дека и покрај тоа што ќе се продава алкохол на црно, ќе се продава и после 19ч на некои места, бројот на пијани малолетници ќе се намали за голем процент. Зошто??? Од проста причина што дете од 7мо одделение многу потешко ќе најди алкохол и ќе се испијани во некој парк по стапување на сила на забраната. Некои ќе купат порано од 19ч, некои ќе купат на црно, некои ќе купат од некој кафич нормално по астрономска цена ама еден добар процент малолетници ќе остани трезен. А дека до сега се пиело пиво па сега свртиле на жестоко,па дори на дрога е чиста глупост.

Vo Anglija posle 22:00 delot kaj sto e alkoholot se zatvora so resetki i nikoj ne moze da kupi,vo Germanija posle 24:00 nema prodazba na alkohol i da ne nabrojuvam drugi drzavi.Vo sto e poentata? Za tie sto pocnale da pijat i nema kaj da odat da nema kaj da kupat alkohol i da vozat pijani a nekoj maloletnik dokolku saka da si kupi ke go napravi toa vo rabotnoto vreme a ke pie navecer so drugarite,e od koga ke snema alkohol zakonot stapuva na sila :smir:

Баш пред неколку кога другарите ми се јавија ми рекоа за ова... Молам? Прохибиција? Како прво никогаш не би ни помислила дека ке се воведе во Македонија, не знам зошто и бев многу изненадена...
Моментално учам за прохибиција во Америка, и за скриените барови во кои се продавал нелегален алкохол...сега тука ако немаш 21 година нема теоретски шанси да купиш ни 1 лименка пиво, што значи дека ако тука луѓето се снаоѓаат(обично прашуваат некој постар другар, брат-сестра да им купи), во Македонија сигурно дека секој ке се снајде...ма каква прохибиција само се играат со народот...закон не е закон ако секој што ке стигне го крши, барем според мене...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom