Одговори
1. Моето мислење зошто немам друштво по мое мислење е дека сум слаб во комуникацијата
2. Нема ништо со што се разликувам од моите врсници освен излегувањата по кафичи што ретко излегувам зошто немам со кого а и слабо се стои со пари
3. мојот живот е претежно пасивен со седење дома 60 проценти од вемето и возење со велосипед и сл сам
4. Контакти воспоставувам на секаде. а моите контакти на факс се само на здраво, и дај ми материјали за учење
5. Со обзир на тоа дека сум студент сам си ги донесувам одлуките и никој нема доминантна улога во мојот живот
6. проблеми со семејството немам а срекен сум само на моменти кога ке ми се случи нешто убаво (кога ке успеам да успеам во нешто што го сакам
И има ли спас за мене?????
Не ти ги поставив јас прашањата, ама се надевам нема да пречи што ќе ти кажам мој став.
Ете и сам можеш да забележиш и знаеш сам дека имаш проблем со комуникација.
Почни да работиш врз тој проблем.
Има многу книги(а верувам дека ќе најдеш и на нетов нешто) како да си ја подобриш комуникацијата, да го надминеш срамот и сл.
Излегувај почесто,не мора да биде тоа во кафич, парк е супер место за дружење со колеги, не мора да седиш 60% од времето дома.
Со колегите почнувај разговор на други теми освен факултет.
Прашувај ги кај биле викендот, како си поминале, понуди да одите на кафе цела група(или поголем дел од групата)....
(Барем вака почнувавме ние да се здружуваме на почеток на година кога некој со никој не се знаеше.)
Не мора да се доверуваш или да ти се доверуваат одма, ама со тек на време ќе станеш близок со некои личности...
Велиш дека си среќен САМО кога ќе ти се случат некои убави работи..Па научи да се радуваш на ситни работи, уживај во сите моменти, биди позитивен..
Разговарај со луѓето, не чекај некој прв да ти почне муабет зашто така може никој па и да не ти пријде..
Треси глупости, кажувај смешки..таквите луѓе сите ги сакаат и брзо стекнуваат пријатели...
Не очекувај некој веднаш да ти стане пријател.
Пријателството се гради со години, довербата исто..
И немој да се откажуваш од себе и целта која си ја поставил пред себе..Биди упорен, труди се ако нешто сакаш да добиеш..