Има ли католици на форумов и што мислите за католичката вера?

• Креатор на темата Креатор на темата physician
  • Време на започнување Време на започнување
P

physician

Гостин
м?

Според мене таа е единствената правилна вера. Св. апостол Петар дошол во Рим и ја воспоставил католичката црква (католичка значи општа сенародна црква),

се потоа што се има одцепено од општата (католичка) црква се смета за протестантство вклучително прво православната црква, после англиканска па лутеранска и се до ден денес....

м?

Според мене таа е единствената правилна вера. Св. апостол Петар дошол во Рим и ја воспоставил католичката црква (католичка значи општа сенародна црква),

се потоа што се има одцепено од општата (католичка) црква се смета за протестантство вклучително прво православната црква, после англиканска па лутеранска и се до ден денес....
има:helou:

според мене не е единствена правилна црква.
нема правилни и неправилни.
колку луѓе-толку различни верувања па и вери.

м?

Верувам во Едната Света Католичка и Апостолска Црква.
Католичка = Соборна.
Православните се исто така католици, затоа што се собрани во Црквата, чија глава е Христос.
Римокатолиците се собрани околу Рим, односно во папата.

Римокатолиците се отцепиле од православната Црква, со менување на догмите. Доказ за нивното отпадништво се крстоносните војни, инквизицијата, језуитите, па се до вториот ватикански концил, екуменизмот (имам одлично видео за тоа), и сега најновото - признавање на теоријата на еволуцијата за Божја промисла. :toe:

м?

А што е со оние цркви што другите апостоли ги утврдиле во Ерусалим, во Ефес, во Смирна, во Сард, во Солун, во Колос, во Филипи, во Тиатир, во Лаодикија, во Филаделфија, во Пергам, во Галатија итн?
Зошто сметаш дека Петар или пак црквата во Рим има некакво предимство над другите апостоли, другите цркви и другите градови?

хаха пак ти, психијатар, и тоа пак, католик :helou:
римо или византијка си?:toe:

а не знаев дека другите апостоли воспоставиле црква во другите градови?? и што станало после зашо не просперирале?

Погрешно е да се прават поделби, која вероисповед ( а не вера) е “најбољи“.

Нормално скоро секој ќе типува на сопствената. А мене лично свештенството и црквата како институција тотално ме имаат разочарано, така да не ми игра улога...

а не знаев дека другите апостоли воспоставиле црква во другите градови?? и што станало после зашо не просперирале?

Прочитај го Новиот Завет, во делата на апостолите, во посланијата и во Откровението на Јован ќе ги најдеш сите цркви што ти ги спомнав погоре. Тоа се само црквите што се спомнати, а којзнае колку имало кои не се изричито спомнати во Новозаветните книги.
Кој те излажа дека не просперирале? Зарем се сомневаш дека портите на пеколот ги совладале оние цркви кои биле втемелени на Христос и спомнати во Новиот Завет? Зарем не се сеќаваш на ветувањето на Христос дека пеколните порти нема да ја надвладеат Неговата Црква?
Тоа што овие цркви (христијански заедници) не се инфилтрирале и осквернале со власта и тоа што намале некои свои катедрали или велелепни храмови, тоа не значи дека отпаднале.
А немој исто така да мислиш дека официјалната Католичка црква на чело со папата е истата онаа Новозаветна црква во Рим. Таа Новозаветна црква не познавала ни папа, ни хиерархиска управа, ниту продавање индулгенции, ниту чистилиште, ниту водење крстоносни војни, ниту обожавање на Марија, ниту молење на светци итн.

Хм. Држи држи.

м?

не постои нешто такво како правилна вера... се е тоа лага и измама

da be i bog ne postoi neli,ne se praj mutav za sto zivees ti koja ti e cel vo zivotot bez Bog si nikoj i ne mozes nisto da storis

da be i bog ne postoi neli,ne se praj mutav za sto zivees ti koja ti e cel vo zivotot bez Bog si nikoj i ne mozes nisto da storis
Да.

Живеам без бог засега, еве гледаш дека сум жив и ти враќам на пост на форум, што значи сепак можам да сторам нешто :back:

А ако почнам да ти пишувам за моите цели, можности и очекувања од животов семинарска ќе напишам :)

Вистинската вера за секој човек е индивидуална работа. Самиот си дефинира која ќе ја избере и ќе се придржува кон нејзините правила.

Да.

Живеам без бог засега, еве гледаш дека сум жив и ти враќам на пост на форум, што значи сепак можам да сторам нешто :back:

МИСЛИШ дека живееш без Бог.
Без Него, ниту едно слово не би откуцал.

Матетес, од кога стана побожен бе? Еден пост тие ваков, другиот онаков, третиот...???

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom