Француска кинематографија

Fallen`Angel

Im Gotham's Reckoning
Член од
26 мај 2007
Мислења
5.658
Поени од реакции
75
Французите у последниве неколку години ги гураат границите на хорор филмовите до екстремност, чудо никој не ги спомнал ..

Martyrs
Филмов е ремек дело, за сите што се палат на филмови ко Хостел, само ова е многу многу боље .. филмов е тотално брутален и не е за луге со слабо срце :)
Еве ви трејлер

Исто и овој ..

À L'Intérieur (Inside)
Must-see за секој хорор фан, вакво нешто само болен човек може да креира .. холивуд немаат направено ништо приближно на овие два филма! Повеке крв и злоба од овде не сте виделе ..
Еве ви трејлер

Кога ке откријам други ке ги ставам овде, сеа за сеа овие два ..

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.744
Поени од реакции
18.494
Французите у последниве неколку години ги гураат границите на хорор филмовите до екстремност, чудо никој не ги спомнал ..

Martyrs
Филмов е ремек дело, за сите што се палат на филмови ко Хостел, само ова е многу многу боље .. филмов е тотално брутален и не е за луге со слабо срце :)
Еве ви трејлер

Исто и овој ..

À L'Intérieur (Inside)
Must-see за секој хорор фан, вакво нешто само болен човек може да креира .. холивуд немаат направено ништо приближно на овие два филма! Повеке крв и злоба од овде не сте виделе ..
Еве ви трејлер

Кога ке откријам други ке ги ставам овде, сеа за сеа овие два ..
Многу добри филмови, не сум фан на хорори во кои избоилува насилството (препочитам атмосфера и језив сетап) но овие 2 се нешто посебно, имаат страшно добра приказна и поука! Ги давам како препорака у скоро секоја моја топ 10 листа за понови хорори, браво за изборот :)

Ако сакаш да гледаш и друг одлилен француски хорор, кој го ставам дури пред овие два у поглед на квалитет погледни го најдобриот фанцуски хорор од понова историја Haute Tension (2003)

Fallen`Angel

Im Gotham's Reckoning
Член од
26 мај 2007
Мислења
5.658
Поени од реакции
75
Ако сакаш да гледаш и друг одлилен француски хорор, кој го ставам дури пред овие два у поглед на квалитет погледни го најдобриот фанцуски хорор од понова историја Haute Tension (2003)
Го знам тој али уште не стигнав на ред да го гледам, може и уште денес ке го симнам!

Rik

Член од
28 април 2011
Мислења
36
Поени од реакции
15
36 Quai des Orfèvres
Банда ограбувачи во рок од неколку месеци ограбува 7 оклопни транспортери на пари за париските банки, при што гинат деветорица. По последниот напад администрацијата го зголемува притисокот врз Вринкс и Клајн, началници во 36-тата полициска станица задолжени за случајот. Згора на тоа шефот на полициската станица е унапреден, а на неговото старо место ќе седне оној кој ќе ја разбие бандата. Двајцата џандари се стари ривали, а шефовската фотеља е дополнителен мотив за бескомпромисна пресметка во која не се штедат човечки животи.

Како јаготка на шлагот, филмот е делумно базиран врз вистински настан, а режисерот поранешен припадник на 36 Quai des Orfèvres.

Член од
12 декември 2010
Мислења
4.346
Поени од реакции
3.754
Ајде да се симиња, мора да се положи француски :D
--- надополнето: Oct 14, 2011 12:09 AM ---
И не ми е јасно како никој не ја спомна НАЈДОБРАТА КОМЕДИЈА НА СИТЕ ВРЕМИЊА !! :D

Vlatko_Gjorce

Ѓубре
Член од
17 април 2009
Мислења
2.561
Поени од реакции
2.524
2 филма што мислам не се спомнати тука...

Breathless
Овој го имам спoмнато повеќе пати...го обожавам и од мене има 10-ка иако не сум некој што се расфрла со оцени...
Иновативната режија на Годар (негово деби btw), приказната е од уште еден мајстор Трифо, маестралната глума на Белмондо и хемијата помеѓу него и партнерката у филмот која воопшто не заостанува позади него во поглед на глума. Дефиниција за style over substance.

Diabolique
Овој е за мене у топ 10 трилери. Одлична глума, атмосфера, тензија...го спомнуваат и како хорор.

Нормално, им направија лоши (и непотребни) римејци и на двата филма.

Член од
8 април 2010
Мислења
68
Поени од реакции
46
Svetot na filmot e unazaden od 1973-ta i smrtta na Jean Pierre Melville. Za mene negov "magnum opus" e Le Samourai (1967). Virtuozna rola na Delon, vo uloga na platen ubiec-perfekcionist. Filmot e inspiracija za podocnezniot Leon(1994).

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Има превод во CC на хрватски.

Kajgana Shop

На врв Bottom