Македонија покрена тужба пред Меѓународниот суд на правдата во Хаг против Грција

• Креатор на темата Креатор на темата Dr_ViRuS
  • Време на започнување Време на започнување
Јас веќе претерано оглупев, така да...ништо не разбирам...
Иако не стави вето, Гејлада не попрече да влеземе во НАТО и со тоа секако го прекрши оној фамозен Interim Agreement.

Друже, другите само ќе кажам, дека знам имаш малце во глаана, и ќе размислиш.
Грција не ни даде вето, со тоа ништо нема прекрено од "привремената" спогодба. Они се чисти ко солза.

Се ова, е за дечурлана кои слепо веруваат на ветувања и мавања груда.

Толку.

Kako prvo, ne postoi mehanizam veto, vo NATO. Tuku taka e vospriemano, sepak neli odlukite vo NATO se na baza na konsenzus.

Sekoe poprecuvanje na vlezot na Makedonija vo NATO,direktno i indirektno, pod privremenata referenca e krsenje na spogodbata.

Oficijalno preckata za Makedonija bese sporot so imeto, kako sot bese i navedeno.
Site utvrdija deka gi ispolnuvame site kriteriumi, a Grcija uste pola godina prethodno forsirase ucenuvanje so blokiranje.

Заради консензус бе Дино.

Не ја коментирам одлуката, туку го критикувам начинот на кој е донесена.

Одлука со која се менува стратегијата на државата во спорот за наредниве пет до десет години, не смее да биде донесена на ваков дилетански начин.

Најмалку што можеше да направи владата, е да ги свика релевантните политички фактори во државава и да им ја соопшти ова владина одлука. Така се прави драг мој Дино тоа во културните и демократски држави. Наместо тоа, никола по кој знае кој пат сака да докаже "Државата, тоа сум јас"
Епа не е само он бе. Постои и ИНСТИТУЦИЈА Претседател. Постои опозиција. Постојат и други партии во државата освен ДПМНЕ.

Утре може да му текне да и објави војна на грција.
И откако во договор со неговите партиски другарчиња ќе ја донесе одлуката, ќе го пушти гласникот Милошов да и соопшти на јавноста дека веќе сме во војна.

Која иронија.
Кога се потпишувасе овој договор никој нити беше консултиран нити пак се бараше “концензус“. Договор кој ја трасираше нашата “стратегија“ цели 15 годнини.
Ма дајте барем еднаш застанете од иста страна. И биди сигурен дека биле консултирани сите што претставуваат релевантен фактор.

Грција не ни даде вето, со тоа ништо нема прекрено од "привремената" спогодба. Они се чисти ко солза.

Толку.

Море, „дете“ :smir:. Никаде во спогодбата не стои дека Грција треба да стави вето, па да биде прекршена мочаната спогодба. Таму стои дека нема да не’ попречува да влеземе во меѓународни организации во кои таа членува. Она не стави вето, ама не’ попречи да влеземе во НАТО и под привременото име :helou:. Појасно малце?

Струмикс, другар, ти си правник, дај објасни (н)и’ малце подетално.

А инаку според А1, консултирани се меѓународни експерти уште откога е прекршена спогодбата.

Јас веќе претерано оглупев, така да...ништо не разбирам...
Иако не стави вето, Гејлада не попрече да влеземе во НАТО и со тоа секако го прекрши оној фамозен Interim Agreement.

Клучен момент. Грекос сами ништо не направија...НАТО членките не не изгласаа да им се придружиме, ни рекоа не ве сакаме, знаете зашто...не смееме да кажеме, ама еве, заедничка одлука е за да не испаднат само грците криви...не ве сакаме.

Kako prvo, ne postoi mehanizam veto, vo NATO. Tuku taka e vospriemano, sepak neli odlukite vo NATO se na baza na konsenzus.

бухуахаухаухуахаухауахауха

ај уште еднаш...

бухаухауахуахаухауах

Ај сеа...кажи пак??

Море, „дете“ :smir:. Никаде во спогодбата не стои дека Грција треба да стави вето, па да биде прекршена мочаната спогодба. Таму стои дека нема да не’ попречува да влеземе во меѓународни организации во кои таа членува. Она не стави вето, ама не’ попречи да влеземе во НАТО и под привременото име :helou:. Појасно малце?

А инаку според А1, консултирани се меѓународни експерти уште откога е прекршена спогодбата.

Ајде.."дедо"...

Jас ќе ти изигравам судија. Докажи ми дека грекос те попречиле да станеш членка на НАТО. Како тие ..значи Грекос, те попречиле. НАТО се тие кои ни рекоа не...Грекос само индиректно им шепнаа немојте овие, на пик ни се, ќе ги дрибламе малце.

Немаш доказ. Грците ништо не иницираа. Само мудро изиграа.

Докажи, за да пресудам во твоја полза. Ајде "дедо"??

Ете Струмикс е правник, ете го Гарфилд се разбира исто...нека ме поправат ако грешам.

Толку.

Jasno mi e toa, zatoa i rekov ne mi e jasna strategijata na vladata posto ne veruvam deka takov spor moze da se dobie.

Ako nema NATO dokument kade crno na belo pisuva deka ne sme primeni zaradi protivenje na Grcija prakticno nemame slucaj.

Spored tebe takov dokument nema.

PS. A pregovorite traat li traat..

бухуахаухаухуахаухауахауха

ај уште еднаш...

бухаухауахуахаухауах

Ај сеа...кажи пак??

Spored tebe takov dokument nema.

PS. A pregovorite traat li traat..

Не според мене, туку дефакто нема таков документ. Изјавата беше дека не беше донесен концензус. Како зашто..никој ништо не знае, барем официјално. Не се грците глупи колку што ние посакуваме да бидат, за жал.

@ RYMZ i @ Silen

Па добро бе луѓе, тогаш за кој полов орган ние не сме во НАТО?????????

Не според мене, туку дефакто нема таков документ. Изјавата беше дека не беше донесен концензус. Како зашто..никој ништо не знае, барем официјално. Не се грците глупи колку што ние посакуваме да бидат, за жал.

Ajde sega kazi pak?

A zasto nemalo koncenzus?

"We have said that no solution (to the name dispute) means no invitation (for Macedonia)," Greek Foreign Minister Dora Bakoyanni told reporters after meeting Prime Minister Costas Karamanlis shortly before leaving for Bucharest.
http://www.reuters.com/article/politicsNews/idUSL0238277320080402
Macedonia's bid was blocked by Greece because of a 17-year row over the country's name. Athens says it implies a territorial claim on its northern province - also called Macedonia - and wants the former Yugoslav republic to change its name to New or Upper Macedonia
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7329963.stm
In April 2008, Allies agree that the former Yugoslav Republic of Macedonia1 will be invited to start accession talks as soon as a mutually acceptable solution to the issue over the country’s name has been reached with Greece.

http://www.nato.int/issues/nato_fyrom/evolution.html

Ova znaci deka Grcija ne se pridrzuva do dogovorot za priem na MK po referencata.

NATO's invitation to the former Yugoslav Republic of Macedonia was blocked by Greece at the 2008 Bucharest summit. NATO nations agreed that the country would receive an invitation upon resolution of the Macedonia naming dispute.[9] Greece feels that its neighbour's constitutional name implies territorial aspirations against its own region of Macedonia

Wikipedia.

i da ne go dlabam ponatamu so linkovi od Grcki izjavi:

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=Greece+veto+Macedonia+in+NATO&lr=

@ RYMZ i @ Silen

Na vrv jazik mi bese da ti odgovoram "zini da ti kazam" :wink:.

Ajde poozbilno.

Kratok odgovor, ne ne sakaat.

Podolg odgovor Grcija im e mnogu pobitna.

Tret odgovor zasto e toa taka bara podolga elaboracija koja bi zavlegla vo poslednite 100 godini za koe sega ne e ni vreme a ni mesto za muabet.

Mozda Rimz poveke ke ti objasni.

Ps. Ne se borime protiv Grcija tuku protiv Vizantija a toa e borba na gluvce so lav i sekoja greska se plakja skapo i nie si gi plakjame greskite.

@ RYMZ i @ Silen

Jас и ти знаеме, ама проблемот е, на суд не можеме да докажеме. Сфаќаш или треба да ти нацртам? Не можеш да докажеш, немаш основан случај. Ќе се влечат работите, и на крај покрај срамот што си го нанесуваме со самите преговори, ќе си нанесеме уште еден срам како губитници на тој судски смешен спор.

Ajde sega kazi pak?

A zasto nemalo koncenzus?

Јас не знам, ајде докажи ми зашто? Каде точно пишува дека БАШ Грчка е таа што попречила да се добие концензус. Фино лепо ни кажаа, дечки, си донесовме (множина= повеќе членки) одлука дека сеуште не е време за вас.

Докажи го бе чоек спротивното, каде постои документ каде што стои точно дека грчка попречила. НАТО си кажа, имате проблем со грчка, решете го, тогаш ќе ве примиме. НО..најважно...Но, тоа не е одлука на грчка...тоа е наша одлука.

КРАЈ!

Jас и ти знаеме, ама проблемот е, на суд не можеме да докажеме. Сфаќаш или треба да ти нацртам? Не можеш да докажеш, немаш основан случај. Ќе се влечат работите, и на крај покрај срамот што си го нанесуваме со самите преговори, ќе си нанесеме уште еден срам како губитници на тој судски смешен спор.

Јас не знам, ајде докажи ми зашто? Каде точно пишува дека БАШ Грчка е таа што попречила да се добие концензус. Фино лепо ни кажаа, дечки, си донесовме (множина= повеќе членки) одлука дека сеуште не е време за вас.

Докажи го бе чоек спротивното, каде постои документ каде што стои точно дека грчка попречила. НАТО си кажа, имате проблем со грчка, решете го, тогаш ќе ве примиме. НО..најважно...Но, тоа не е одлука на грчка...тоа е наша одлука.

КРАЈ!

Ај прочитај два поста над твојот. Од Братот линковите.

Еве ти, да не се мачиш само еден од нив:

NATO’s relations with the former Yugoslav Republic of Macedonia1

How did relations with the former Yugoslav Republic
of Macedonia1 evolve?

Relations between NATO and the former Yugoslav Republic of Macedonia1 date back to 1995, when the country joined the Partnership for Peace (PfP), which was followed by membership of the Euro-Atlantic Partnership Council (EAPC) in 1997.

Relations were strengthened during the Kosovo crisis in 1999, when the former Yugoslav Republic of Macedonia1 was a key partner in supporting NATO operations, and Allied forces were deployed to the country to halt the spread of the conflict and to provide humanitarian assistance for refugees from Kosovo. The same year, the former Yugoslav Republic of Macedonia1 joined the Membership Action Plan.
In 2001, relations further intensified, with NATO along with the EU coming to the assistance of the former Yugoslav Republic of Macedonia1, when violence between ethnic Albanian insurgents and security forces broke out in the west of the country in February 2001. Having facilitated the negotiation of a cease-fire which led to a peace agreement, NATO – at the government’s request -- deployed a task force to collect weapons from the insurgents and support the implementation of the agreement. This mission was handed over to the European Union in March 2003, but NATO maintained a headquarters in the capital Skopje to assist the country with its defence reforms.
Key milestones

1995 The former Yugoslav Republic of Macedonia1 joins the Partnership for Peace. 1996 The country hosts its first PfP training exercise, ”Rescuer”. 1999 The country plays a key role in supporting NATO operations in Kosovo, and the Allies provide assistance to ease the humanitarian crisis as refugees from Kosovo flood into the country. The former Yugoslav Republic of Macedonia1 joins NATO's Membership Action Plan (MAP) and the PfP Planning and Review Process (PARP). The country hosts the PfP exercise, “Cooperative Dragon”, in June. 2001 Violence flares up in the west of the country. NATO plays a key role in facilitating negotiations on a cease-fire reached in June. NATO Allies deploy a task force to collect arms from former combatants and support the implementation of the Ohrid Framework Agreement. 2002 The country deploys personnel in support of the International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan. The country hosts a seminar on the internet and defence security and defence policy practitioners in Skopje, in June. 2003 The NATO-led peace-monitoring mission in the former Yugoslav Republic of Macedonia1 is handed over to the European Union. 2005 A combined medical team of the three MAP countries joins NATO-led forces in Afghanistan in August. The country hosts the PfP exercises “Cooperative Associate 05” and ”Cooperative Longbow 05”. 2007 The country hosts the EAPC Security Forum. 2008 In April 2008, Allies agree that the former Yugoslav Republic of Macedonia1 will be invited to start accession talks as soon as a mutually acceptable solution to the issue over the country’s name has been reached with Greece.

1. Turkey recognizes the Republic of Macedonia with its constitutional name.

Подобар доказ од ова, здравје

Линк: http://www.nato.int/issues/nato_fyrom/evolution.html

Инаку, луѓе пишав на друго место, ќе пишам пак. Генералот пред битка ако не верува во победа, половина ја има изгубено битката (ова татко ми ми го кажуваше пред испит, па фала Богу, еве уште 2 испити имам до дипломирање :baeh:)

Дајте малце оптимизам :smir:.

КРАЈ!

OK decko, ajde oladi..ma daj daj mi daajj :tv:

Ti rekov kako funkcionira NATO, koncenzus.

Pricina za nepostignuvanje na istiot - Grckiot problem so imeto.

Baska ima sepak eksperti koi ja podgotvuvale tuzbata, koi daleku poveke se poupateni od nas.

Taka izlisen e muabetov. So sakate ubeduvajte se ponatamu.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom