Македонија покрена тужба пред Меѓународниот суд на правдата во Хаг против Грција

• Креатор на темата Креатор на темата Dr_ViRuS
  • Време на започнување Време на започнување
А Бране-Вокер се успаничи:

ЛЕЛЕ НИКОЈ МЕНЕ НЕ МЕ Е*Е 2%:pos2:

Па нема што да побијам. :toe: Како да го “побијам“ она кое е базирано само на скептични претпоставки.

Јас ти ги наведов претходно моите аргументи.

Него, другиот аспект од муабетов.

СО ТУЖБАТА И МОЕТО НЕИНФОРМИРАЊЕ, ГРУЕВСКИ ЦЕЛОСНО ЈА ПРЕЗЕДЕ ОДГОВОРНОСТА ЗА ПРЕГОВОРИТЕ

Дознаваме дека веста до Цревенковски за тужбата, била зачинета со информацијата дека е дефинитивна и оти за помалку од еден час од почетокот на средбата, апликацијата се предава во Хаг. Ваквиот акт, претседателот го протолкува како целосно преземање на одговорноста од страна на Владата.

:tapp:

А што друго може да се заклучи, кога за еден ваков стратешки потег не се информира дури ни Претседателот на државата.
Не знам дали освен Груевски и Милошов, друг некој и бил консултиран.
Доколку не, болдираното е сосема точно.
Одговорноста за иднината на Македонија е 100 проценти во рацете на ДПМНЕ и Груевски.
Друг заклучок и не може да има.:toe:

Според мене, правилен потег иако задоцнет...

За сите кои се прашуваат зошто сега, а не порано... ова не е само правда... тука има и политика... така да МОРА и политичките карти да се гледаат...

Се надевам на успех, а доколку се оде на фактот на нератификација и непостоење на договор, се надевам дека ќе знаат што требе да прават овие на кои им даваме многу пари за да седат во футељите

А што друго може да се заклучи, кога за еден ваков стратешки потег не се информира дури ни Претседателот на државата.
Одговорноста за иднината на Македонија е 100 проценти во рацете на ДПМНЕ и Груевски.

Секако г-дине гласноговорниче :)

Единствено РЕАЛНО што досега може да се заклучи, дека Бранко наполно свесно ги минираше сите “стратешки потези“.

Сега не му дадоа време.

А башка, шу му се секира кога и така мандатот му трае до пролет. Многу правилна одлука да не се информира Бранко, кој во ниеден момент не бил Претседател на Македонија, единствено на СДС.

Dogovorot e veke nevaliden za Grcija a za niv nikogas i ne bil validen tuku samo za nas.

Sto i da odliuci sudot koj e toj koj ke ja sprovede odlukata?

Vo samata privremena spogodba nikade ne se spomnuvaat kazneni merki ako nekoj ja prekrsi a osven toa ima edna recenica koja Grcija ke ja koristi vo svoja odbrana.

Ke se vlece so godini bez rezultat.

Moe nepravnicko mislenje.

Најдоцна за 4 години Меѓународниот суд на правдата во Хаг треба да донесе одлука дали јужниот сосед ја прекршил времената спогодба потпишана од Грција и Македонија во 1995. Во апликацијата која денеска е доставена во Хаг, Македонија бара судот формално да потврди дека Грција го прекрши ставот 1 од членот 11 од времената спогодба, според кој јужниот сосед се согласи да не ја блокира Македонија во меѓународните институции доколку ја користи референцата ФИРОМ.

Со Апликацијата се бара Меѓународниот суд на правдата „да утврди и декларира дека Грција, преку своите државни органи и овластени лица, ја прекршила својата обврска од член 11, став 1 од Времената спогодба; да и наложи веднаш да ги преземе сите потребни чекори во правец на почитување на своите обврски од член 11, став 1 и да престане и да се воздржи од секакво спротивставување, директно или индиректно, на членството на Македонија во НАТО и/или во било кои други меѓународни, мултилатерални и регионални организации и институции во кои Грција е членка, доколку во таквите организации или институции Македонија се нарекува согласно предвиденото во став 2 од Резолуцијата 817 (1993) на Советот за безбедност на Обединетите нации“.

Досега сите земји кои добиле пресуди од овој суд ги спровеле во дело препораките за чие извршување е надлежен Советот за безбедност на Обединетите нации. Во практика, со позитивна пресуда за Македонија, Грција ке мора да се согласи да дозволи прием на Македонија во НАТО под привременото име од Обединетите нации.

Меѓународниот суд на правдата е главниот судски орган на Обединетите нации. Судот е надлежен да решава, во согласност со меѓународното право, правни спорови поднесени од страна на државите и да дава советодавни мислења за правни прашања само по барање на овластените органи и специјализирани агенции на Обединетите нации.

Dogovorot e veke nevaliden za Grcija a za niv nikogas i ne bil validen tuku samo za nas.

Sto i da odliuci sudot koj e toj koj ke ja sprovede odlukata?

Vo samata privremena spogodba nikade ne se spomnuvaat kazneni merki ako nekoj ja prekrsi a osven toa ima edna recenica koja Grcija ke ja koristi vo svoja odbrana.

Ke se vlece so godini bez rezultat.

Moe nepravnicko mislenje.

Советот за безбедност на ООН е тој кој е задолжен за спроведување на одлуките на судот од Хаг. Појасно тро?

Секако г-дине гласноговорниче :)

Единствено РЕАЛНО што досега може да се заклучи, дека Бранко наполно свесно ги минираше сите “стратешки потези“.

Сега не му дадоа време.

А башка, шу му се секира кога и така мандатот му трае до пролет. Многу правилна одлука да не се информира Бранко, кој во ниеден момент не бил Претседател на Македонија, единствено на СДС.

Значи се сложуваш дека одговорноста за напредокот или не напредокот на државава во наредниве 4 години, нема да биде ниту на Бранко, ниту на Петко ниту на Трајко.

Туку 100% во рацете на мудриот вожд, и не толку мудриот негов гласник. (мислам за Милошов, не за тебе :))

Абе, а се спомна грдото лице БЦ еве си да се јавиш. Објасни ми зошто би го информирале докажаниот предавник кога тој и Фрчко се единствените на кој не им се бендиса постапката? :uvo:

Значи се сложуваш дека одговорноста за напредокот или не напредокот на државава во наредниве 4 години, нема да биде ниту на Бранко, ниту на Петко ниту на Трајко.

Туку 100% во рацете на мудриот вожд, и не толку мудриот негов гласник. (мислам за Милошов, не за тебе :))

Како и секогаш досега, неможам а да не се сложам со тебе. Едноставно ме фасцинираш со реалниот непристрасен и крајно објективен пристап.

До вчера обвинуваше дека Груевски бегал од одговорност, еве сега те демантира. Ја презема одговорноста,а Бранко се обидува што побрзо да избега. Заборавајќи дека секој негативен поен досега му останува запишан, без разлика што радосно си ја отфрли одговорноста. Сепак е обврзан да извршува определена функција до крајот на мандадот. А до тогаш има секаква одговорност.

Dino, не мислев да ти реплицирам на првиот погрешен пост ама кога ти го видов и вториот морам сега по ред да ги поминам двата
Советот за безбедност на ООН е тој кој е задолжен за спроведување на одлуките на судот од Хаг. Појасно тро?
Не. Доколку Грција не ја почитува одлуката на судот во Хаг, Македонија може да се жали во ООН. Под автоматизам ООН ништо нема да превземе доколку ние не се пожалиме. Евентуално кога ќе добиеме одговор на тужбата ние евентуално ќе се пожалиме што грција евентуално не ја спроведува одлуката, а тоа ќе одземе уште мноооогу време. Мирисам ново поглавје во нашите животи во времетраење од 18 години.

Абе, а се спомна грдото лице БЦ еве си да се јавиш. Објасни ми зошто би го информирале докажаниот предавник кога тој и Фрчко се единствените на кој не им се бендиса постапката? :uvo:
Кур ме боли зошто не ги информирале предавникот и фрчко, да ми простите на изразот. ЈАС требаше да сум информиран што се случува. Еве, било кој нека ми даде било каква шпекулација дека воопшто се припрема ваква работа. Реков еднаш и ќе повторам, ова ми изгледа на непланиран чекор кој скапо ќе го платиме. Ако не ние, на Груевски лично ќе му се врачи сметката.

Не сакам да бидам скептичен, не верувам дека некое од другарчињата на нашиве комшии ке пресуди дека сме ние во право. Јасно се виде дека они не гледаат кој е во право туку кој е „од нивна“.
И да се донесе некоја пресуда во наша полза, тоа нормално нема да биде обврзувачко за комшииве, туку само препорака, исто како за другиве наши комшии. Пошто они така си играат. У стил: дај бе ке те карам малку пред нив, кеф да им напраиме, ама после пак ке ги е****е.
Има само една страна од таа хипотетична презуда во наша полза. Ке можене фино лепо да ги фатиме малку и да ни го :pusk:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom