Македонија покрена тужба пред Меѓународниот суд на правдата во Хаг против Грција

• Креатор на темата Креатор на темата Dr_ViRuS
  • Време на започнување Време на започнување
А овој Б.Ц гадов не ги подржал него барал време да анализира (да праша у штабот шо да одигра)

Гад.

Ја подржувам тужбата и се надевам дека нешто ке произлезе од ова.

Ја имаат потпишано да, ама за да стане правосилна треба да ја ратификува парламентот. Е сеа, они фино лепо тоа си го држат во некоја фиока. Ова додуша поубаво ке го објасни некој правник. На кратко, ако не е ратификувана од парламентот, не е правосилна, а ако не е правосилна, исто како да не постои за нив. Прашањето ми е дали можат да се вадат со ова кај другарчињата нивни во Хаг?

Тешко дека со ова нешто ќе добиеме,мислам дека е само губење време,и обид у празно..

Ја имаат потпишано да, ама за да стане правосилна треба да ја ратификува парламентот. Е сеа, они фино лепо тоа си го држат во некоја фиока. Ова додуша поубаво ке го објасни некој правник. На кратко, ако не е ратификувана од парламентот, не е правосилна, а ако не е правосилна, исто како да не постои за нив. Прашањето ми е дали можат да се вадат со ова кај другарчињата нивни во Хаг?

Епа ако не е правосилна за нив , значи дека е неважечка и за Македонија. Тогаш може слободно да си го вратиме старото знаме и да ја замениме референцата со што сакаме.

А овој Б.Ц гадов не ги подржал него барал време да анализира (да праша у штабот шо да одигра)

Гад.

Ја подржувам тужбата и се надевам дека нешто ке произлезе од ова.
Ехее дете... гадот БЦ и против Македонија ќе работи само да ја компромитира сегашнава влада и тој да се врати на власт! Голем изрод е тоа...

Епа ако не е правосилна за нив , значи дека е неважечка и за Македонија. Тогаш може слободно да си го вратиме старото знаме и да ја замениме референцата со што сакаме.

А бе и мене така ми се врзуваат жичките во глава, ама како што се педери, на крај ке испадне дека они уствари не сакале да преговараат, туку ние сме им рекле нив: слушајте ние ке мењаме име заради вас

ubavo sto se otvori i se nadevam na pozitiven rasplet, megjutoa ova jas go sfakjam i kako del od pregovorite kade dodaten pritisok na protivnikot bi trebalo da mu ja oslabi pozicijata

V red, ubavo, neka, neka bide....no znaete li deka razgleduvanjeto moze da se tegne so dolgi godini vo MSP?
A toa moze da znaci i nacin da se odlozi baranjeto resenie za izlez od ovaa antiinvesticiona klima vo koja se naogjame, t.e da bide izgovor.

Se nadevam deka ne e odlozuvanje tuku iskrena namera!

Чисто информативно, тоа што комшииве наши ја немаат ратификувано таа спогодба, игра некоја улога во целово ова или нашиве само пукаат ќорци?
Ваљда не е оф топик ова:smir:

Tоа и е проблемот,што практично значи дека сиве овие години всушност разговорите,кој се претворија во “преговори“,не биле валидни со оглед дека Грците не ја ратификувале спогодбата во парламентот.Тужена страна или во најмала рака обжалена,може да биде и ООН како организација која не обезбедила услови една нејзина членка да исполни обврска односно ратификува службена одлука на истоимената организација каде е членка споменатата тужена држава.Исто така представка или жалба може да се поднесе пред Генералната Ансамблеа за неправичност односно нееднаков третман поради измислување нови услови за членство на Македонија,за која единствено се прави преседан и се бара нешто што на никој нормален не му ни доаѓа на ум да може да се побара од една земја,а тоа е да се промени името за меѓународна употреба.

V red, ubavo, neka, neka bide....no znaete li deka razgleduvanjeto moze da se tegne so dolgi godini vo MSP?
A toa moze da znaci i nacin da se odlozi baranjeto resenie za izlez od ovaa antiinvesticiona klima vo koja se naogjame, t.e da bide izgovor.

Se nadevam deka ne e odlozuvanje tuku iskrena namera!

Ништо нема преку ноќ. Ако влечкањето без никакви резултати досега, траеше 15-17 години, ова сигурно ќе влијае за натамошниот тек.

Храбар потег, мислам дека ете како што спомна Омо, паметно ќе ги поставиме аргументите и ќе одиграме за да го добиеме спорот.

Наместо да кукаме постојано, сега конечно нешто презедовме, а да не е во насока на “виткање кичми“.

Mora da se napadnuvaat so site mozhni politichki sredstva, chim vistinata e na nasha strana onda red po red so dokazi.
Odlichen poteg.

Тоа дека се случува нешто необичајно е и фактот дека баш во овој момент се поднесени и барањата за имотите на Егејците. Исто и кога ќе видиш изјавите дека преговорите за името се во безизлезна ситуација треба да ти стане јасно дека се менува досегашната политика. Мислам дека Македонија избра позиција за напад и го нанесе првиот удар ( А како што знаете од каратето првиот удар е равен на два ) и го пренесе спорот на повисоко ниво. Сега ќе се чека реакција од педаливе да видим како ќе реагираат на ова.

Само што ја гледав прес конференцијата на МТВ... Полека без еуфорија и брзи закључоци, политиката е чудна игра, сигурен сум дека ова е добар и одличен потег и се надевам дека води кон единственото решение за нас: Да го зачуваме вековното име едно и единствено што го имаме. После завршувањето на овај процес пред меѓународниот суд, со заклучок дека Грција безправно се повлекла од спогодбата, преговорите за името да се прогласат за безпредметни и да се прекинат. Па да се побара да се заведиме во ООН под нашето единствено име Македонија со силно нагласување дека тоа не е чин на непријателство против Грција туку само израз на самоопределување, право на секој жив човек на планетава.

п.с. форумов сам го менува Г,рција со Поранешна... :) забавно ама како дел од решението мислам дека силно треба да се нагласи нашата пријателска намера кон јужниот сосед и желба за силни добрососедски односи. Не дека навистина тоа многу ќе го сакаме или ќе ни треба, туку како мудар политички чекор за алиби пред меѓународната заедница.

НЕ МИ Е ГАЈЛЕ ЗА ИСХОДОТ ВАЖНО ПРАВИМЕ НЕШТО
БРАВО ПОДДРШКА ОД МЕНЕ

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom