За покајанието

• Креатор на темата Креатор на темата makarios
  • Време на започнување Време на започнување
Кога збориме за покајание ако се повикуваме на библија треба да се кажат и неколку други работи

Покајанието не го проповедал прв Христ значи нее негова измишљотина туку огнениот-сотирач Судијата на Совесноста Илија- Јован познат и како Крстител ...Нели самиот Христ вели дека всушност Јован е Илија а со што директно ја потврдил неговата бесмртност како и бесмртноста на совесните . Точно е дека Христ му ја признал и бесмртноста и функцијата на судија со тоа што се јавил кај него на крштевање иако за тоа немало потреба но и преку споредбите....нели “подобро е е еден што се кае отколку неколкумина верници што немаат потреба од каење “..мислат дека достигнале совршенство . И со пројавата на гората каде освен Христ апостоли ги виделе и Мојсеј –судијата на пожртвуваноста ( нели оставил царски престоли за да му помогне на својот народ ) бил и Илија-Јован судијата на совесноста .

Христ неоставил сомнеж во врска со Илија –Јован па кажал ...”нема никој на земјата што е роден од жена а што е поголем од Јован “ …..Без совесност нема ниту духовност .....Значи Совесниот Илија –Јован е границата ..е после него почнува духовноста..идеализмот ...Нема никој на земјата што е роден од жена а е поголем од Јован ...но секој што ( како Личност одново ќе роди од возвишен дух-идеал ) ќе влезе во божјото царство ќе биде поголем од него “…затоа Павле во 1 Коринќени 13 им кажува на пожртвуваните и совесните дека нее мала работа ниту совесноста ниту пожртвуваноста ...но сепак духовноста – љубовноста е неспоредливо поголема во секој поглед .

Иако така како што некој си толкуват од 1 Коринќани 13 дека пожртвуваноста и совесноста немаат никакво значение ...што нее точно оти без нив нема ниту духовност , тие се првите скалила - човечки квалитети што се бараат па кој неможе нив да ги помине нема никакви шанси за духовност ....може само да се лаже себеси и другите околу себе . И Павле кажува дека Илија – Јован бил човек како и апостолите пред да бидат повикани ...биле совесни .

Е сега тоа што некој се смета за позначаен од другите е друга работа . Та демек ...специјално за нив и за никој друг била објавена ..”Божјата тајна покајание”………сешто на овој свет . Па зарем пред да дојдат Јован и Христ пред 2000 год немало совесни луѓе .??? Не им била позната совеста ?? Глупости ...Совеста си ја има секој оној кој сака да ја има . За оние што несакаат ..немораат ..оти овие дури ја злоупотребуваат совесноста кај луѓето и и м ја сметаат за слабост ....

Павле детално објаснува дека ...подобро да се судиме себеси по совест и со тоа да се корегираме ( покаеме ) , отколку да не суди нечија туѓа совест ..оти совесноста како Суд и те како е признаена во нов завет ....секој секому ќе може да се јави како судија по совест . Павле кажува дека кога Мојсеј ги водел 40 год им бил пуштен и сотирачот – судијата на совесноста па огромен дел меѓусебно се истребиле... не физички ама си оневозможиле било какви шанси за вечен живот .
Тие измислици дека директ драјв ...луѓето ќе ги судел некаков Бог ....се чиста лага .Прво мора да се поминат судовите на пожтвуваните и поготову на Совесните . БЕЗ СОВЕСНОСТ НЕМА ВИСТИНСКО ПОКАЈАНИЕ...........ТУКУ ЛИЦЕМЕРИЕ .Ако некој е казнет според државен или религиозен закон пример со висока парична казна.....тој се покајува АМА НЕ ЗАРАДИ ДЕЛОТО ШТО ГО СТОРИЛ ТУКУ СОПСТВЕНАТА ПРЕТРПЕНА ШТЕТА ОДНОСНО ОТШТЕТА ШТО МОРАЛ ДА ЈА ИСПЛАТИ А ТОА НЕЕ ПОКАЈАНИЕ .Нема покајание ниту ако не се почитуваат- ценат делата на сите оние кој жртвувле дел од својот живот или и самиот живот само за да им повозможат подобри услови на другите о заедницата.....Тоа што некој ќе плука ќе се исмева над делата на пожртвуваните само да си даде себе на вредност оти знае дека ништо не вреди грдно се зезнал оти нов завет баш овие ги признава за првостепени судии а како поголеми од нив се само совесните . Христ вели “Мојсеј – пожртвуваниот ќе ви суди “...го признал за судија ...а потоа и Јован како поголем судија од Мојсеј .

Павле и апостоли не велат дека сите ќе бидат воскреснати за суд...тоа е лага ....убаво си пишува” За суд ќе бидат воскреснати ПРАВЕДИТЕ И НЕПРАВЕДНИТЕ .”...ЗНАЧИ ИДЕАЛИСТИТЕ И АНТИИДЕАЛИСТИТЕ ..додека неиделистите кој Павле ги опишува “ да јадеме да пиеме оти утре ќе умреме.”..воопшто не се предвидени за суд ниту воскренуање туку веднаш после биолошка смрт нивни личности биваат ликвидирани брзопотезно без малтретирање

Тоа дека некој ќе фрлел паричка на цртежот – иконата ..”си простувам ли си простувам ..сам на себе..” демек се покајал.........се обични драпешници и ништо повеќе од тоа.
Истото важи и ако некој не 5 туку 105 пати во денот клања моли...се е џабе ако го поткачува туѓа совест .

Ова е вака замислено ....колку е стварно реално ....Па во социјализмот немаше верување во богови .....ама и те како имаше совесност ..затоа што и се ценеше како човечки квалитет ....како дел од човековата вредност . Додека денес таа е слабост ....наивност ....На таа карта играат и капиталисти и религии (баш тие што ја немаат совесноста )....како слабост на другите луѓе што задолжително мора да се злоупотреби .

Samo so strav od BOG ne bi praele grevovi...dokolku si iame na um deka BOG e samo dobar a ne e strasen togas kje si gresime i kje si vikame aj BOG e dobar a dodeka se plasime postajano kje se obiduame so pomalku grevovi da praime i pomalkui

Da BOG e pre mn mn mn dobar ama i e strasen

znaci da se razbereme. jas ne vikam deka zatoa sto Bog e dobar, deka ke te trpi! (mislam toj site gi trpi ama zatoa i ima raj i pekol) Sakam da kazam deka ako nekoj go saka Bog so celo svoe srce, ke go mrazi grevot! i normalno ke se trudo sto e mozno da bide popraveden.
a ne treba da ne gresime od strav tuku od ljubov kon Bog!

znaci da se razbereme. jas ne vikam deka zatoa sto Bog e dobar, deka ke te trpi! (mislam toj site gi trpi ama zatoa i ima raj i pekol) Sakam da kazam deka ako nekoj go saka Bog so celo svoe srce, ke go mrazi grevot! i normalno ke se trudo sto e mozno da bide popraveden.
a ne treba da ne gresime od strav tuku od ljubov kon Bog!

...ќе да е така...

Еве што вели старец Тадеј:
„Ние сега, во земјава, а и во светов, ги береме плодовите на нашите мисли и желби. Не ни се добри мислите, не ни се добри желбите - не може ни плодовите да ни бидат добри. Треба да се покаеме, да го промениме животот. Покајанието не подразбира само одење кај свештеник, туку потребно е душата да се ослободи од тие мисли и депресии, во кои западнала поради кривите линии во животот. Покајанието е промена на животот, свртување кон апсолутното добро, и оставање на негативната страна. Тоа слабо го има и кај побожните, и поради тоа страдаме. Кога би се покајал нашиот народ, не би го доживувал и ова страдање сега, затоа што, самите ние со своите желби и мисли си го комплицираме животот. Јас тоа претходно не го знаев, ама сега гледам дека сум крив за се`, и тоа како сум крив за се. Јас многу се зачудив, кога Светите Отци себеси се сметале за најлоши од сите луѓе.“

8.gif
Самите себе, еден со друг, и сиот наш живот на Христа Бога да Му го предадеме.

Интересно е да се забележи дека животот на духовниот човек се разликува од животот на световниот човек во поглед на покајанието.

Денешното општество за свој темел ги има хуманизмот и суетата. Во мисловниот процес на општествениот човек се протнува нитка за себезаштитување, односно одбрана на своето достоинство (било на личносно, социјално или национално ниво). Таквиот човек многу тешко може да ја прифати идејата за духовното преумување. Реално гледано, можеби е добар, прави добри дела, но кога ќе дојде моментот на напад врз него лесно се разгневува, наместо да каже: „Во право си, прости“. Многу добар пример е, на работа, кога на некоја заедничка обврска работат повеќе луѓе, и поради нешто (дури не мора да е нечија грешка), обврската не била завршена како што треба, а тоа се одразило врз ефективноста на компанијата. Кои се најчестите реакции на луѓето кои ја имале обврската:
„Делот што беше неуспешен, не ми беше мене даден“;
„Направив грешка, ама никој не ми објасни како се прави тоа“;
„Јас ја утнав обврската, ама шефот ми нареди така да правам“...

Таквиот човек доста често е и задоволен од самиот себеси, се смета за добар и праведен, и дека ги исполнува своите задачи (и ги дава своите плодови навреме)... а истовреме смета дека другите се носители на зло (во зависност од суетата - зло насочено спрема општеството, или зло насочено спрема него самиот).

Од друга страна, кај духовниот човек идеалот го рековме: „Јас сум крив за се`“. Тој не мисли дали ќе си наштети себеси (ќе го избркаат од работа), не мисли дека всушност друг го наместил, едноставно, тој човек знае дека е грешен, па својата утеха ја бара единствено пред Господ.
„Јас сум најголемиот будала, во право е другиот“...
Секое едно ама многу лесно човекот може да го турне назад.. кон сопственото себељубие.

ПОКАЈАНИЕ НИТУ БИЛО НЕКОГАШ ВОЗМОЖНО НИТУ ЌЕ БИДЕ БИЛО КОГА

БЕЗ СОВЕСНОСТА

СОВЕСНОСТА САМА ПО СЕБЕ ЗНАЧИ И АВТОКРИТИЧНОСТ

ОНОЈ ШТО НЕМА СОВЕСТНОСТ ( АВТОКРИТИЧНОСТ ) ВЕЧНО ЌЕ ГИ ПОВТОРУВА ИСТИТЕ ГРЕШКИ ( ПРЕСТАПИ , СМРТНИ ИЛИ ПРОСТЛИВИ ГРЕВОВИ )

НИКОГАШ НЕМА ДА МУ БИДЕ ЈАСНО КАДЕ И ВО ШТО ТОЧНО ЗГРЕШИЛ , И ЗОШТО ДРУГИТЕ ЛУЃЕ ГИ ОСУДУВААТ НЕГОВИ ПОСТАПКИ КОГА ОН-ТАА БИДЕКЌИ ЈА НЕМА СОВЕСНОСТА ЗА НЕГО-НЕА СЕ Е ТАКА НОРМАЛНО СИТЕ СОПСТВЕНИ ПОСТАПКИ МУ ИЗГЛЕДААТ ПРИРОДНИ И НОРМАЛНИ

ЗАТОА ВАКВИ ЛУЃЕ Е НЕВОЗМОЖНО ДА СЕ ПОКАЈАТ

ТИЕ САМО МОЖАТ ДА ФРЛАТ ПАРИ НА ЦРТЕЖОТ ИКОНАТА И ДА СИ РЕЧАТ "СИ ПРОСТУВАМ ЛИ - СИ ПРОСТУВАМ"- САМ НА СЕБЕ

ПОНЕКОГАШ КОГА МНОГУ ЌЕ СЕ ИЗНАКРАДАТ , МНОГУ ЛУЃЕ И СЕМЕЈСТВА ЌЕ ОСТАВАТ НА УЛИЦА , ВАКВИ НЕСОВЕСНИ НЕПОПРАВЛИВИ (АНТИ)ЛУЃЕ ЗНААТ И ДА СЕ ЈАВАТ КАКО ГРАДИТЕЛИ НА КАМЕНИ ГРАДБИ НАРЕЧЕНИ ХРАМОВИ БОЖЈИ , ЗА ДРУГИТЕ ЛУЃЕ ЖРТВИТЕ БАШ НА ВАКВИТЕ АНТИЛУЃЕ ДА ИМААТ КАДЕ ДА СЕ КРСТАТ ШТО ГИ СНАШЛО

ПОКАЈАНИЕ НИТУ БИЛО НЕКОГАШ ВОЗМОЖНО НИТУ ЌЕ БИДЕ БИЛО КОГА

БЕЗ СОВЕСНОСТА

СОВЕСНОСТА САМА ПО СЕБЕ ЗНАЧИ И АВТОКРИТИЧНОСТ

ОНОЈ ШТО НЕМА СОВЕСТНОСТ ( АВТОКРИТИЧНОСТ ) ВЕЧНО ЌЕ ГИ ПОВТОРУВА ИСТИТЕ ГРЕШКИ ( ПРЕСТАПИ , СМРТНИ ИЛИ ПРОСТЛИВИ ГРЕВОВИ )

НИКОГАШ НЕМА ДА МУ БИДЕ ЈАСНО КАДЕ И ВО ШТО ТОЧНО ЗГРЕШИЛ , И ЗОШТО ДРУГИТЕ ЛУЃЕ ГИ ОСУДУВААТ НЕГОВИ ПОСТАПКИ КОГА ОН-ТАА БИДЕКЌИ ЈА НЕМА СОВЕСНОСТА ЗА НЕГО-НЕА СЕ Е ТАКА НОРМАЛНО СИТЕ СОПСТВЕНИ ПОСТАПКИ МУ ИЗГЛЕДААТ ПРИРОДНИ И НОРМАЛНИ

ЗАТОА ВАКВИ ЛУЃЕ Е НЕВОЗМОЖНО ДА СЕ ПОКАЈАТ

ТИЕ САМО МОЖАТ ДА ФРЛАТ ПАРИ НА ЦРТЕЖОТ ИКОНАТА И ДА СИ РЕЧАТ "СИ ПРОСТУВАМ ЛИ - СИ ПРОСТУВАМ"- САМ НА СЕБЕ

ПОНЕКОГАШ КОГА МНОГУ ЌЕ СЕ ИЗНАКРАДАТ , МНОГУ ЛУЃЕ И СЕМЕЈСТВА ЌЕ ОСТАВАТ НА УЛИЦА , ВАКВИ НЕСОВЕСНИ НЕПОПРАВЛИВИ (АНТИ)ЛУЃЕ ЗНААТ И ДА СЕ ЈАВАТ КАКО ГРАДИТЕЛИ НА КАМЕНИ ГРАДБИ НАРЕЧЕНИ ХРАМОВИ БОЖЈИ , ЗА ДРУГИТЕ ЛУЃЕ ЖРТВИТЕ БАШ НА ВАКВИТЕ АНТИЛУЃЕ ДА ИМААТ КАДЕ ДА СЕ КРСТАТ ШТО ГИ СНАШЛО

Разбојникот на крстот се покајал неколку саати пред да умре и се спасил.

Разбојникот на крстот се покајал неколку саати пред да умре и се спасил.

МОМЕНТ

ТИ НЕ МИ ГО НЕГИРАШ НАПШИНАТО ТУКУ МИ ГО ПОТВРДУВАШ

СЕ ПОКАЈАЛ ВЕЛИШ-----ДА ТОЧНО АМА КАКО

МУ ПРОРАБОТЕЛА СОВЕСТА--ГРИЖА НА СОВЕСТА

МИСЛАМ НА ДРУГИОТ РАЗБОЈНИК КОЈ БИЛ ЦИНИЧЕН СО ХРИСТ ГО ПРЕКОРИЛ ДЕКА ТИЕ ДВАЈЦА СИ ЈА ЗАСЛУЖИЛЕ КАЗНАТА ЗА РАЗЛИКА ОД ХРИСТ

А НЕ ДЕКА САМО СЕ КАЕЛ....

САМИОТ СИ ПОТВРДИЛ ДЕКА ТОЈ И ЗАСЛУЖИЛ ТАКА ДА ЗАВРШИ ДА СИ ГИ ПЛАТИ ГРЕВОВИТЕ ....( види ги мој текстови на истава оваа тема....гревот мора да се плати -надокнади )

НО НЕ И ХРИСТ

ВАКА НЕКАКО Е ЛОГИЧНОТО ОБЈАСНУВАЊЕ

ej druze, a sto e problemot so sovesta??? pa normalno deka treba da ti raboti!!
samo sto na nekoi luge im zakoravuva srceto...i valjda si vi pravo deka ne mozat da se pokajat....:ija: :toe:

Е сега тоа што некој се смета за позначаен од другите е друга работа . Та демек ...специјално за нив и за никој друг била објавена ..”Божјата тајна покајание”………сешто на овој свет . Па зарем пред да дојдат Јован и Христ пред 2000 год немало совесни луѓе .??? Не им била позната совеста ?? Глупости ...Совеста си ја има секој оној кој сака да ја има . За оние што несакаат ..немораат ..оти овие дури ја злоупотребуваат совесноста кај луѓето и и м ја сметаат за слабост ....

.

Точно дека совеста постои кај секого, ама е многу важно според кои норми ја штимаш совеста.
Единствено според Библиските норми, наштиманата совест може да се прифати во вакви случаи.

Точно дека совеста постои кај секого, ама е многу важно според кои норми ја штимаш совеста.
Единствено според Библиските норми, наштиманата совест може да се прифати во вакви случаи.

Sovesta nema stimanje! Sekoj covek znae sto e GREV i znae sto ne treba da pravi. samo sto hristijanite gledaat na nea kako vnatresen sudija. Bog dal sovest ista na sekogo, samo ne sekoj ja slusa. I da ne si vernik znaes koga nesto ne treba da pravis, samo sto togas ili ne ti treba izgovor ili mnogu lesno si go naogas!

НЕ Е ТАКА...........СОВЕСТА НЕПОСТОИ КАЈ СЕКОГО

СОВЕСТА НЕМОЖЕ ДА СЕ НАШТИМА КАКО ВЕЛИШ ТУКУ РАЗУМОТ

ЗАБЛУДА СИ

СОВЕСТА Е ЛОВЕЦ

НА СОПСТВЕНАТА НЕДОСЛЕДНОСТ , НЕПРИНЦИПИЕЛНОСТ ......НЕ-ПРАВЕДНОСТ

Sovesta nema stimanje! Sekoj covek znae sto e GREV i znae sto ne treba da pravi. samo sto hristijanite gledaat na nea kako vnatresen sudija. Bog dal sovest ista na sekogo, samo ne sekoj ja slusa. I da ne si vernik znaes koga nesto ne treba da pravis, samo sto togas ili ne ti treba izgovor ili mnogu lesno si go naogas!

ВНАТРЕШЕН СУДИЈА....ДОБРО ВЕЛИШ

ОВА Е МОЖЕБИ НАЈДОБРАТА ФОРМУЛАЦИЈА

ШТО МОЖЕ ДА СЕ ДАДЕ ЗА СОВЕСТА

ВНАТРЕШЕН СУДИЈА....ДОБРО ВЕЛИШ

ОВА Е МОЖЕБИ НАЈДОБРАТА ФОРМУЛАЦИЈА

ШТО МОЖЕ ДА СЕ ДАДЕ ЗА СОВЕСТА

Ама тој внатрешниот судија според кој устав ке те суди?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom