Види, слушни, кажи

• Креатор на темата Креатор на темата Princ
  • Време на започнување Време на започнување
P

Princ

Гостин
Ова го добив на мејл и ми се виде интересно, па сакав да го споделам со вас.

Првата детска амбасада во светот Меѓаши, Република Македонија, со намера да ги охрабри децата, родителите, соседите, најблиските, да не молчат за насилството и истото го пријавуваат, започнува со кампањата „Види, слушни, кажи".​

Воедно, намерата е да влијаеме и на создавање поодговорно родителство и да ја подигнеме свеста околу потребата за поддршка и помош на децата, затоа мотото на кампањата е
„Родителите кои ги тепаат своите деца сакаат да го сокријат тоа"​

Пријави на СОС телефон за деца и млади 0800 12222 (бесплатна линија), секој работен ден од 8 до 16 часот.​

530636Poster%20predna%20strana%20za%20Kampanjata%20na%20Ambasadata%20Megjashi%20Vidi,%20Slusni,%20Kazi%200800%2012222.jpg

856023Poster%20br.2%20predna%20strana%20za%20Kampanjata%20na%20Ambasadata%20Megjashi%20Vidi,%20Slusni,%20Kazi%200800%2012222.jpg

15057Poster%20br.3%20predna%20strana%20za%20Kampanjata%20na%20Ambasadata%20Megjashi%20Vidi,%20Slusni,%20Kazi%200800%2012222.jpg

107902Zadna%20strana%20na%20posterot%20na%20Kampanjata%20na%20Ambasadata%20Megjashi%20Vidi,%20Slusni,%20Kazi%200800%2012222.jpg

Леее какви се на сликите,сонциња...И јас мислам дека треба да се стави темава во важна.....

Значи каков хаос се случува со ова тепање и малтретирање на деца од страна на родителите, и се останува на вадење демек, презафатеност, напнатост, нервоза биле причинителите на тие психо-физички малтретирања на децата, мада нема врска, тешко на тие дечиња, јас моите до сега само по газ со шлаканица сум ги плеснала и тоа на еднава рака, на прсти се бројат колку пати, и секогаш се контролирам колку и да сум нервозна или незнам што... сепак е мое дете, треба да си идиот за да го малтретираш сопственото чедо, срамота се и бројките кои се јавуваат на деца малтретирани од родители, а камоли оние кои не се пријавени колклу ли само се ? :(

Јас моите ги немам чепнато до денес Луси Лу, ама има премногу неодговорни родители. Се надевам тоа ќе се смени наскоро.

Имаш дечиња? Супер..
Е има не само не одговорни туку и без контрола, да се немало осет кон сопственото дете камоли за нешто друго...:uvo:

Znaci ne znam od kade da zapocnam n ovaa tema.......

Ja poddrzuvam akcijata maximalno zatoa sto veke e vreme da bidat zastitni nevinite i poslabite.Ovie nekolku godini se iznaslusavme za brutalni maltretrianja od strana na roditelite,za posreduvanje pri prostitucija,psihicki maltretiranja,sexualno iskoristuvnaje na deca i slicno.
Za da sevo ova uspee treba site da se involvirani koj direktno koj indirektno,a najveke prosvetnite rabotnici zato sto ucilisteto kako obrazovna ustanova ima za zadaca da gi pomaga nasocuva i resava problemite na edno dete,procem za toa ima psiholozi pedagozi.Spored mene nastavnikot e toj koj megu prvite ke svati deka nesto ne e vo red so deteto,ili ke bide premnogu povleceno ili ke bide agresivno,e tuka treba da se bara korenot na problemot i ke se dojde do konstatacija deka toa dete e maltretirano,pa taka ustanovite nadlezni za toa da mozat polesno da si rabotat svojata rabota vsusnost da im pomognat na decata zateknati vo vakvi problemi.

Кампањата е супер.Ми се бендисва.Навистина треба да се најди начин да се охрабрат луѓето,за да почнат да го пријавуваат семејното насилство,и тоа посебно на деца.Државата ни е таква што повеќето немаат храброст да пријават во полиција или во центарот за социални работи,се плашат дека потоа нема да бидат заштитени и слично.
Треба да потрае кампањата подолго време и да е спроведена во секој град,во секое место.Оти еве на пример во Битола немам забележано вакви билборди,мислам дека ги имам видено само во Скопје.:helou::smir:

Кампањава е добра и премногу ми е жал за дечињата кои се малтретирани. Наместо детството да биде најбезгрижниот период во животот, тој на некои дечиња им е најсуровиот. Лошото е што потоа малтретираните дечиња имаат последици од тоа и понатаму во животот. Сето тоа остава огромни трауми врз нивната психичка состојба.
Лузната е видлива се гледа но таа не боли, боли она што внатре тие дечиња го чуствуваат.

А кампањава кажав добра е, но колку децата се стварно способни самите да пријават дека се малтретирани од своите родители???
Тоа е реткост. Преку лузните може да примети некој пријател, роднина, учителката ... и тие да пријават но тешко дека децата зборуваат многу за тоа.
Тие деца се преплашени од своите родители и немаат храброст да зборуваат дека се малтретирани. Не е детето зрела личност па да размисли и да свати дека родителот негов греши и дека треба да го пријави. Тоа дете само не може да го направи. Џабе се и реклами и билборди.

Има зрели луѓе жени кои се малтретирани од мажите кои се плашат да ги пријават или постари деца веќе израснати кои се малтретирани па и тие се плашат од родителите, а камо ли малите дечиња.
Значи тука треба да се ургира во училиштата да се превзема повеќе внимание кон децата и да се разговара со нив.
Самото дете тешко да може ако прочита ваква кампања да се јави и да каже јас сум малтретирано!
Тоа во реалноста речиси невозможно е!

Јас моите ги немам чепнато до денес Луси Лу, ама има премногу неодговорни родители. Се надевам тоа ќе се смени наскоро.
Ти немаш деца, Принц. :) Освен ако не криеш некое за кое не знаеме... :icon_lol:

Самото дете тешко да може ако прочита ваква кампања да се јави и да каже јас сум малтретирано!
Тоа во реалноста речиси невозможно е!
Точно, тоа тешко да се случи, ама кампањава е наменета за злоставуваните деца, но упатена кон „посматрачите“, односно третите лица, кои би забележале злоупотреба на некое дете во нивна околина, па да пријават.

Иначе да, максимално ја поддржувам кампањава, иако не знам колку во суштина помагаат ваквите кампањи врз свеста и иницијативата на луѓето да превземат нешто околу тоа.
Мислам, на сите ни се допаѓа идејата со билбордиве, сликите со маскираните дечиња, желбата да се искорени домашното насилство, ама колку од нас вистински би се нафатиле да се јават и да пријават некое тепано комшиче, на пример? Веројатно многу малку...

Ама да не бидам песимист, се надевам дека ќе се намали бројот на злоставени дечиња, зошто тоа е најужасното нешто што може да му се направи на дете, кое има последици цел живот; а воедно и најефикасниот начин да му го уништиш детството.

Супер иницијатива, во секој случај.

Псај, според мене, телефонов е повеќе во улога на "плашило", посебно за оние родители кои имат став дека тое е негово дете и може да го претепа до смрт. Доволен е фактот дека сега може негде да се пријави таква личност и истата би требала да сноси последици конкретно за злоставување на деца. Башка се работи за детска амбасада чиј основен приоритет е заштита на дете. Треба да поддржиме вакво нешто и доколку можеме да придонесеме кон нејзин развој посебно кога се работи за деца. :)

За жал, има секакви будали на земјава.
Го видов ова и навистина е жалосно, денес во овакви модерни времиња некои сеуште да користат обичаи,како овој на линкот.
Имено,пишува дека кожата на бебе од само 20- дена целата му се распаѓа, поради тоа што неговите „современи“ родители го посолувале со крупна сол ,за да не мириса.Бебето е во мн.тешка состојба со изгореници низ целото тело .
И на крај стои дека ваквите случаи се повеќе ги има.:tapp:

http://bulpress.net/news/article/25667:uvo:

Wow bravo za reklamata, bas gledav letok pred nekoj den. Me potrese. Ali da bidam iskrena, i da znam za nekoj roditel koj go mlati deteto, nema da se javam vo sluzbata. Na denesnicava golem procent od roditelite gi "vospituvaat" decata so tepanje, pa ne mozat site da bidat prijaveni, neli? Sekoja cest na kampanjava

Деца не се воспитуваат со тепање, учат дека насилството владее. Утре тоа дете ќе крене рака на соседите, на жена му, на децата негови... бидејќи не знае друг начин.

Wow bravo za reklamata, bas gledav letok pred nekoj den. Me potrese. Ali da bidam iskrena, i da znam za nekoj roditel koj go mlati deteto, nema da se javam vo sluzbata. Na denesnicava golem procent od roditelite gi "vospituvaat" decata so tepanje, pa ne mozat site da bidat prijaveni, neli? Sekoja cest na kampanjava

Епа зашто е тогаш кампањава? И што е тогаш добро? Сликите се интересно направени и текстов?

-Децата нема шанси сами да се јават да пријават!
-Ако едниот родител ги малтретира другиот многу се мали шансите да пријави и да се јави!
-Пријателите и роднините кои ги знаеме и кои ги малтретираат децата ни се пријатели и тоа е нивно право како ги воспитуваат и нема да пријавиме.
-А што познаваме некои вакви случаи на непознати лица нема да пријавиме повторно оти нема да се мешаме кај што не ни е место.

И на крај нема никаков ефект на кампањава.

Јас убаво кажав во претходниот пост многу ретко вакви кампањи се спроведуваат. Може да има минимален број на пријавени.
А реално бројот на малтретирани деца е огромен. И сигурно сите или повеќето познаваме некој таков случај. Но такви сме ние македонците, мал народ сме, сите се знаеме меѓу себе и фини сме, не пријавуваме вакви работи за да не им се мешаме.
А кој има право да го малтретира детето? Никој!

Освен што познавам случаеви каде учителките реагирале ако увидат знаци дека некое дете е малтретирано. А и сигурно после родителите на тоа дете и ја обвинуваат учителката што се меша во овие семејни работи.

Значи една кампања е за да се реагира, а не за да биде интересно направена како реклама или леток или билборд.
А реално ретко кој од нас би земал телефон и ви се јавил да пријави некој кој го малтретира своето дете.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom