Wow bravo za reklamata, bas gledav letok pred nekoj den. Me potrese. Ali da bidam iskrena, i da znam za nekoj roditel koj go mlati deteto, nema da se javam vo sluzbata. Na denesnicava golem procent od roditelite gi "vospituvaat" decata so tepanje, pa ne mozat site da bidat prijaveni, neli? Sekoja cest na kampanjava
Епа зашто е тогаш кампањава? И што е тогаш добро? Сликите се интересно направени и текстов?
-Децата нема шанси сами да се јават да пријават!
-Ако едниот родител ги малтретира другиот многу се мали шансите да пријави и да се јави!
-Пријателите и роднините кои ги знаеме и кои ги малтретираат децата ни се пријатели и тоа е нивно право како ги воспитуваат и нема да пријавиме.
-А што познаваме некои вакви случаи на непознати лица нема да пријавиме повторно оти нема да се мешаме кај што не ни е место.
И на крај нема никаков ефект на кампањава.
Јас убаво кажав во претходниот пост многу ретко вакви кампањи се спроведуваат. Може да има минимален број на пријавени.
А реално бројот на малтретирани деца е огромен. И сигурно сите или повеќето познаваме некој таков случај. Но такви сме ние македонците, мал народ сме, сите се знаеме меѓу себе и фини сме, не пријавуваме вакви работи за да не им се мешаме.
А кој има право да го малтретира детето? Никој!
Освен што познавам случаеви каде учителките реагирале ако увидат знаци дека некое дете е малтретирано. А и сигурно после родителите на тоа дете и ја обвинуваат учителката што се меша во овие семејни работи.
Значи една кампања е за да се реагира, а не за да биде интересно направена како реклама или леток или билборд.
А реално ретко кој од нас би земал телефон и ви се јавил да пријави некој кој го малтретира своето дете.