Креационизам наспроти еволуционизам

.:MadMan:.

Ретардиран
Член од
20 август 2010
Мислења
843
Поени од реакции
1.781
А кои са тија „големи„ верници и по што се тија „поголеми„ од „помалите„ верници?

А тоа што големите верници имаат деца со ваква или таква болест, тоа значи дека болеста:
- или е генерациски пренесена, од претходниците/предците до децата,
- ил е пренесна како личен грев од родителите врз своите деца.

Повеќе или помалку изразено, секој од нас, како поединец, го трпи наследениот грев од Адама и Ева, пренесуван предку нашите предци.

Бог казнува до трето и четврто колено. А Бог казнува со одредена причина и цел.
Ве казнил вас со мал мозок, ве казнил со верување дека сме од кал, ребра, шницла, дека бил толку фраер за 7 дена(ваљда 6 ноки и 7 дена, по импресивно е) создал свет...оф... etc...

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Можеш ли малку попрецизно да не информираш за кои болести станува збор?
Ако сакаш уште сто пати прашај, џабе ти е. Уште ли несфаќаш дека Чорбаџија нема намера повеќе да разговара со тебе?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Значи според тебе за секои мутации е крив гревот, што е со големите верници кои "заглавуваат" со дете со даунов синдром или некојa друга мутација во хромозомите на новороденчето?
И „големите верници“ наследуваат грешна телесна природа, а и самите тие не се безгрешни и со своите сопствени гревови го надополнуваат наследениот грев.

Зошто Господ милосливиот ги казнува нив?
Во самиот коментар на кој што ми реплицираше спомнав дека Господ не е виновен за генетските мутации. Зошто повторно ме прашуваш истото?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ве казнил вас со мал мозок, ве казнил со верување дека сме од кал, ребра, шницла, дека бил толку фраер за 7 дена(ваљда 6 ноки и 7 дена, по импресивно е) создал свет...оф... etc...

Твојот мозок е голем ли? Од Тебе еволуцијата очигледно не направила човек. Многу мајмунски (приматски ако ти е помило) особини има останато кај тебе. Побарај прошка од фраерот и за 6 ноќи и 7 дена, ќе ти ги искорени мајмунските остатоци.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ако сакаш уште сто пати прашај, џабе ти е. Уште ли несфаќаш дека Чорбаџија нема намера повеќе да разговара со тебе?
Секако. Чорбаџија разговара само со своите сегашни и идни ПАЦИЕНТИ.

Кога треба да разговара со некој кој го разобличува - се крие ко пи*ка под кошула.

Го знаеме што чоек е.

--- надополнето ---

Твојот мозок е голем ли? Од Тебе еволуцијата очигледно не направила човек. Многу мајмунски (приматски ако ти е помило) особини има останато кај тебе. Побарај прошка од фраерот и за 6 ноќи и 7 дена, ќе ти ги искорени мајмунските остатоци.
Многу чуден фраер си ти, Мики'76. Понекогаш мислам дека си тука за да тераш морал, наместо да дискутираш на темите... ...или некаков богоугоден трол, можеби.

Гледам дека еволуцијата не ти е проблем, ама гледам и дека се кажуваш за христијанин. Само за потсетување, Христијанството ја негира еволуцијата и научните претпоставки за создавањето на светот и развојот на видовите на Земјата.

Ако некој се смета за верник, а не верува во евангелието, се прашувам, ДАЛИ Е ТОЈ ЧОВЕК НАВИСТИНА ХРИСТИЈАНСКИ ВЕРНИК?!?

Ти што викаш?

Член од
5 април 2011
Мислења
334
Поени од реакции
142
И „големите верници“ наследуваат грешна телесна природа, а и самите тие не се безгрешни и со своите сопствени гревови го надополнуваат наследениот грев.

Во самиот коментар на кој што ми реплицираше спомнав дека Господ не е виновен за генетските мутации. Зошто повторно ме прашуваш истото?
Пример јас ако сум верник и ја имам таа наследна грешна природа, но сепак својот живот го посветувам во служба на бога што има тој мене да ме казнува со болно дете. Не го замислувај ова само како хипотетичка ситуација зошто се има случувано многупати во вистинскиот живот. Американците имаат оправдание за тоа кое гласи: "god works in mysterious ways". А тоа е само еден беден изговор кој се обидува да ја оправда случајноста на таквите појави.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Многу чуден фраер си ти, Мики'76. Понекогаш мислам дека си тука за да тераш морал, наместо да дискутираш на темите... ...или некаков богоугоден трол, можеби.

Гледам дека еволуцијата не ти е проблем, ама гледам и дека се кажуваш за христијанин. Само за потсетување, Христијанството ја негира еволуцијата и научните претпоставки за создавањето на светот и развојот на видовите на Земјата.

Ако некој се смета за верник, а не верува во евангелието, се прашувам, ДАЛИ Е ТОЈ ЧОВЕК НАВИСТИНА ХРИСТИЈАНСКИ ВЕРНИК?!?

Ти што викаш?
Види разговарам на темиве онака како што го прават тоа моите соговорници. Јас пишав на другата тема дека се декларирам Христијанин и не сум почувствувал дека треба да не бидам тоа, односно воопшто не ми смета таа декларација. ГО прашав и тоецуттер и тебе те прашувам што те натера да станеш Атеист и од кога си станат Атеист, сигурно не си од мал?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Види разговарам на темиве онака како што го прават тоа моите соговорници. Јас пишав на другата тема дека се декларирам Христијанин и не сум почувствувал дека треба да не бидам тоа, односно воопшто не ми смета таа декларација. ГО прашав и тоецуттер и тебе те прашувам што те натера да станеш Атеист и од кога си станат Атеист, сигурно не си од мал?
Од копиљ. Практично никогаш не ни сум верувал во некое Божество. Читав многу стрипови со суперхерои како мал и ниту еден од боговиве не беше доволно фраер да ги замени нив.

Подетално за моите декларации и причините за нив можеш да прочиташ на првите страници од Прашања за Атеистите.

Само уште нешто. Се забележува дека си интелигентен и содржаен дечко. Многу ќе се разочарам ако утврдам дека и ти Атеизмот го сметаш за религија. Доволно е човек само да го постави прашањето на интернет, па да го добие не само одговорот, туку и општирни објаснувања (и компарации) за тоа зошто не е.

Пишувано е за ова НАЈМАЛКУ 50 пати од кои пола се мои, опширни пенавења... Те молам немој да се лизнеш на „Атеизмот е религија!“

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Од копиљ. Практично никогаш не ни сум верувал во некое Божество. Читав многу стрипови со суперхерои како мал и ниту еден од боговиве не беше доволно фраер да ги замени нив.

Подетално за моите декларации и причините за нив можеш да прочиташ на првите страници од Прашања за Атеистите.

Само уште нешто. Се забележува дека си интелигентен и содржаен дечко. Многу ќе се разочарам ако утврдам дека и ти Атеизмот го сметаш за религија. Доволно е човек само да го постави прашањето на интернет, па да го добие не само одговорот, туку и општирни објаснувања (и компарации) за тоа зошто не е.

Пишувано е за ова НАЈМАЛКУ 50 пати од кои пола се мои, опширни пенавења... Те молам немој да се лизнеш на „Атеизмот е религија!“

Читав и јас стрипови и до ден денес ги читам (освен Алан ФОрд:baeh:.) ама не оставиле таков белег кон мене во однос на прашањето за Бог.
Ок ќе побарам на таа тема да видам што си пишал па после ќе поставам наредно прашање кое ќе држи вода, а нема да биде од револт поставено.

А тоа за Атеизмот и Религијата веруј дека ми е апсолутно небитен факт во мојот живот. За мене не како поими тику како персони Атеист и Религиозен човек се исти. Не гледам како атеистот и зошто напреднал повеќе од рисјанинот. Знаеш додека се убедувате кој е во право акој е во криво за неопиплива работа секогаш ќе има вакви дубиози.

Еве јас прашувам што добивам ако се декларирам како Атеист, ќе станам попаметен ? Секако не. Ќе ми биде поинаку у животот не?
Сум се декларирал како Христијанин оти воопшто не ми сметало да не биде така.

Затоа цело време си прашувам кој , што го натерало да цврсто биде убеден во погрешноста на Христијанството или погрешноста на Атеизмот?

Единствената разлика веројатно меѓу деклариран Атеист (како тебе) и нешто како мене (незаинтересиран воопшто за постоењето на бог или непостоењето, дали сум скептик, деист, атеист, верник појма немам и не ми е битна која категорија е мојата) е што работите кои се случуваат во денешно време а се сеушто необјасниви за науката, ти апропо ја отфрлаш веројатноста за т.н виша сила или случајност, и имаш уверување дека еден ден науката ќе го одговри тоа (и јас го почитувам тоа мислење) , а јас не ја отфрлам веројатноста дека е тоа случајност и едноставно ако науката понуди решение секако ќе го прифатам. Впрочем и во мојот потпис стојат основите на теоријата на хаосот (случајноста) сублимирани во 2 реченици.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
1. Ок ќе побарам на таа тема да видам што си пишал па после ќе поставам наредно прашање кое ќе држи вода, а нема да биде од револт поставено.

* * *
2. ...ти апропо ја отфрлаш веројатноста за т.н виша сила или случајност, и имаш уверување дека еден ден науката ќе го одговри тоа (и јас го почитувам тоа мислење) , а јас не ја отфрлам веројатноста дека е тоа случајност и едноставно ако науката понуди решение секако ќе го прифатам. Впрочем и во мојот потпис стојат основите на теоријата на хаосот (случајноста) сублимирани во 2 реченици.
1. Те молам побарај, прочитај, па постави. Секое искрено прашање ќе биде одговорено со должна почит.

2. Јас НЕ ЈА ОТФРЛАМ веројатноста за постоење на „виша сила“ (ќе прочиташ, па ќе видиш) - јас ја отфрлам веројатноста за постоење на БИЛО КОЈ од 5000-те „активни“ АНТРОПОМОРФНИ божества во светов денес кои се МИТОВИ на стари народи. Тоа го правам од револт кон МОЌТА која организираната религија ја ЗЛОУПОТРЕБУВА во 21-век, нешто што, сигурно ќе се сложиш, според потписот, нели, е тотално АНАХРОНО и ИНФАНТИЛНО.

Не е проблемот што е анахроно и инфантилно. Проблемот е што ваквиот светоглед го држи во залог НАПРЕДОКОТ на целото човештво.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
1. Те молам побарај, прочитај, па постави. Секое искрено прашање ќе биде одговорено со должна почит.

2. Јас НЕ ЈА ОТФРЛАМ веројатноста за постоење на „виша сила“ (ќе прочиташ, па ќе видиш) - јас ја отфрлам веројатноста за постоење на БИЛО КОЈ од 5000-те „активни“ АНТРОПОМОРФНИ божества во светов денес кои се МИТОВИ на стари народи. Тоа го правам од револт кон МОЌТА која организираната религија ја ЗЛОУПОТРЕБУВА во 21-век, нешто што, сигурно ќе се сложиш, според потписот, нели, е тотално АНАХРОНО и ИНФАНТИЛНО.

Не е проблемот што е анахроно и инфантилно. Проблемот е што ваквиот светоглед го држи во залог НАПРЕДОКОТ на целото човештво.
Ok pretpostaviv deka i toa kje go odgovoris. SLicno napisa i ToeCutter. I tamu na prasanja z ahristijanstvoto odgovoriv poopsirno. I tuka kj enaglasam deka POSTOENJE NA ANTROPOMORFEN BOG E SO VEROJATNOST 0. Po toa prasanje nema zabuni, ne bi trebalo ni za vernicite da ima. No od druga strana voskresnuvanje na edna licnost kako nastana ne e verojatnost 0. No toa ne znacci deka postoi bog, apsolutno ne vo covecki oblik.

Tamu go postaviv prasanjeto sto me interesira da se odgovori za ponatamosni diskusii. Mi odgovori otprilikakako i koga si resil da stanes ateist i e sosema ok za mene tvojot odgovor. Postaviv i ustedno prasanje do toecutter i d ane se povtoruvam kje go vidis tamu mozes i ti da odgovoris za sebe kako i site vernici i ateisti. Pretpostavuvam deka od odgovorot , aonakov kako sto ocekuvam d abide, i otkako kje prociutam sto si napisal, kje ostane samo diskusija okolu "pocituvanje na tugjite mislenja".

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
I tuka kj enaglasam deka POSTOENJE NA ANTROPOMORFEN BOG E SO VEROJATNOST 0. Po toa prasanje nema zabuni, ne bi trebalo ni za vernicite da ima. No od druga strana voskresnuvanje na edna licnost kako nastana ne e verojatnost 0.
Тука има МНОГУ забуни. Има луѓе кои викаат „Јас сум христијанин, ама НЕ ВЕРУВАМ дека Јахве е онаков каков што Библијата го опишува“ или „Верувам во рај/пекол (христијански) АМА не верувам дека Господ ја направил земјата за 6 дена.“

Ова е МНОГУ проблем. Ако е некој христијанин, не може да верува во еден дел, а да не верува во друг дел од учењето. Не може некој да вика христијанството е МИЛОСТ, ама и ГЕНОЦИД е ОК, пошто Јахве така побарал. Ме разбираш? Тој човек НЕ Е христијанин. Он може се фура дека е, ама, у ствари, он е еретик кој си создава своја, СУБЈЕКТИВНА религија.

Веројатноста за воскресение Е нула. Воскресението, во христијанството (не зборам за другите воскреснувања) е СОВРШЕНО ПРЕЦИЗНО опишано. Не е тоа метафора, не е клиничка смрт, не е нејасен феномен кој може вака или онака да се толкува. НЕ! Воскресението е многу пластично опишано: Исус УМРЕЛ, бил МРТОВ 3 (три) дена, станал од мртвите, се шетал по светот како човек од крв и месо, за потоа пред ОЧЕВИДЦИ да ИЗЛЕВИТИРА НА НЕБОТО КАЈ СВОЈОТ ТАТКО!!!

Ова, друже, е приказната која ја фура христијанството. За вакво нешто да се случи (еднаш, двапути или катаљон пути) веројатноста Е нула!!!

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Тоа се генетски болести т.е. болести предизвикани заради мутациите во гените.
Да речеме дека си во право.

Зошто, тогаш, болестите што се предизвикани заради мутации во гените се во вид, да речеме, на опашка, длакавост по целото тело, кожичка меѓу прстите, неколку пара брадавици повеќе и сл? Зошто гените едноставно не мутитаат во нешто што не е забележано во животинскиот свет, нешто што е ново, единствено, нешто карактеристично само за човекот?

ЛеоЛе07

Не биди трол
Член од
8 октомври 2010
Мислења
879
Поени од реакции
375
Ако е некој христијанин, не може да верува во еден дел, а да не верува во друг дел од учењето. Не може некој да вика христијанството е МИЛОСТ, ама и ГЕНОЦИД е ОК, пошто Јахве така побарал. Ме разбираш? Тој човек НЕ Е христијанин. Он може се фура дека е, ама, у ствари, он е еретик кој си создава своја, СУБЈЕКТИВНА религија.
Религијата кај личноста секогаш е субјективна. Дури и кога читаат иста религиозна книга, луѓето ќе донесат различни заклучоци и на различни работи ќе им придадат важност. Во суштина, погледот на целокупната реалност е субјективен за една личност. Секој човек си има свој свет кој се состои од неговите искуства, мисли и емоции, кој никако не може целосно да се поклопи со нечиј друг свет.

Ако ти си атеист, како можеш да кажуваш дали некој е христијанин или не? Од една страна си атеист, а од друга стручњак за христијанство?

.:MadMan:.

Ретардиран
Член од
20 август 2010
Мислења
843
Поени од реакции
1.781
Да го имаше фраерот и нозете ќе му ги бацував...ОК ми е вака мајмунски барем не сум со мал мозок

Kajgana Shop

На врв Bottom