Креационизам наспроти еволуционизам

F

Frankie Yale

Гостин
И доста се праите фалш фраери зад монитор и ја расипувате темава со оф-топик клишеа. До сега две дебати во живо имавме и никој од вас атеистичките верници не се појави. Од други места дојдоа, ама од оваа багра тука никој. Лесно е да се поставуваат бесконечна листа на прашања, да се вреѓа, да се етикетира, омаловажува, клевети и сл. За тоа не треба ни памет ни разум ни знаење.
Чорбаџи, не сакаат да дебатираaт со вас зошто не ретко на кој му се троши време и живци на такви глупости. Затоа и јас се предомислив, мислам, јас ќе идам и ќе слушам некој како збори демек Господ го создал светот за шест дена, на седмиот се одмарал, па змии што зборуваат, па забранети овошја сето тоа цитирано од библијата која се зима како веродостоен извор и сето тоа се става на исто ниво со науката од страна на креационистите. Доволно ми е на форумот што ги читам овие глупости па уште ќе треба во живо да слушам некој како ми цитира библија како доказ и со тоа да ме убедува дека е во право.

Затоа и престанав во последно време да пишувам на оваа тема, од моментот кога напиша "природната селекција нема никаква врска со еволуцијата" сфатив дека ти се расправаш од инат а не за да докажеш нешто, ваљда и затоа пишуваш глупости како "атеистички верници" (што е само по себе контрадикторно), за да испровоцираш. Од инат се расправаш и ми здосади, затоа и не дојдов на дебатата.

Станувам досаден ама еве пак:
Тоа не е еволуција. Ниту природната, ниту вештачката селекција немаат врска со еволуцијата.

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Прости им, не знаат што прават!
Гледам дека вие не знаете, што значи да се верува во Исус. :nesum:Сметате дека тоа ќе ве окова во пранги. За жените христијанки, мислите дека се глупачи, забулени од доле до горе, покорени на мажот, бла бла бла.:pipi: А се` би дале да плеснете некоја невина, вака - нехристијански да се изразам. Контрадикторни сте, од причина што своето его сте го кренале на пиедесталот. Никој не е помоќен од вас, никој не е поумен од вас. Мене ми е искрено жал за тоа, но повеќе од ова не можам да се грижам за вашето спасение. Бог ви даде слободна волја, вие користете ја како знаете. Претпоставувам дека сте вистински реализирани и среќни личности.

Хаха, новинарите не смее да се христијани, зашто тогаш информацијата им е некритичка и непроверена. :aplauz:Еве јас ќе ви кажам дека не одам на гласање никогаш. Не гласам за ниеден кандидат за било што во политичкиот врв на државава. Тоа ми е директно фаворизирање што не сакам да го правам. А христијанството, е тоа е мое лично право. Човеково. Уставно. треп

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
ако си ти новинарка тогаш тешко нас обичните смртници што чекаат вести од тебе уште пак и ненаклонети објективни и искрени!!!
Ова е како да кажеш некому -ти си црнец, ти си само за копање канали.

Не е добро кога се меша личното чувство, она духовното и професионалниот позив. Сметаш дека во електраните, институтите, лабораториите...работат само атеисти?

Дали ти при слушање, читање, гледање вести, емисии за комјутери, коли, ера, едо, цнн...информации од разни области...воопшто, дали ги иследуваш личните изјаснувања на репортерите, новинарите, уредниците, камерманите, директорите на тие медиуми, управниот одбор и газдите? Дали е потребно кога гледаме еуроспорт или некој дискавери, фешн...да знаеме какво детство имале сите тие кои учествуваат во емисиите, дали се малтретирани како деца, дали имале 5-ки во основно...
Најверојатно однапред створен стеротип и дискриминаторски однос кон поедини групи без разлика на нивните вистински квалитети.

Разлика воглавно постои во прифаќање на духовното...осим што имаме крилја, летаме и цицаме крв...упс,

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Ќе почекам малку, пред да ги набројам сите научници што верувале во Исус. Да му го скршам филмот:).

Се плашам дека нема сијалица да запали по дома повеќе. Ќе се врати на свеќи.

Хинт: Никола Тесла

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.201
Поени од реакции
23.733
гледам ти си сватила од прва се што значи да се верува во исус, ама си сватила како што ти одговара тебе. ако одиш буквално да ја толкуваш библијата тогаш оди до крај. ако си голем верник биди до крај а не до каде што ти одговара тебе. ете верувам дека си ја прочитала библијата од почеток до крај
па придржувајсе до сите нејзини догми од почеток до крај, до сите нејзини правила и прописи закони канони и ред други работи. ако не тогаш си само дволична и си имаш дупли аршини едни за пред јавност едни за тебе. и биди среќна дека живееш во секуларна држава или ако сакаш повеке да милуваш во напреден и цивилизиран свет па можеш да си ја толкуваш библијата како што сакаш.
и што има тоа врска со плескањето невини или виновни.дали е тоа грев? сега нејќам да шпекулирам ама ти пак можи невина се мажи ако си мажена, и добро во кој век живееме. и што има тоа врска со темата на крај на крајовите и што има врска со гласањето на избори .се зборуваа за креационизам и еволуција. кој е во право.а со оглед дека си новинарка и треба да бидеш објективна за настаните да не речам непристрасна а од друга страна на секое ја вртиш вистината или си ги толкуваш настаните како што ти одговара тогаш тоа само кажува за твојата непристрасност и објективност. и за крај пошто ете нас не нарече како што не нарече ете да те просветлам не мораш да биде добар верник за да бидеш добар човек. тоа инаку се вика етика на однесување и аман не се секирај по толку за нашето спасение грижи си се за своето.

--- надополнето ---

Ова е како да кажеш некому -ти си црнец, ти си само за копање канали.

Не е добро кога се меша личното чувство, она духовното и професионалниот позив. Сметаш дека во електраните, институтите, лабораториите...работат само атеисти?

Дали ти при слушање, читање, гледање вести, емисии за комјутери, коли, ера, едо, цнн...информации од разни области...воопшто, дали ги иследуваш личните изјаснувања на репортерите, новинарите, уредниците, камерманите, директорите на тие медиуми, управниот одбор и газдите? Дали е потребно кога гледаме еуроспорт или некој дискавери, фешн...да знаеме какво детство имале сите тие кои учествуваат во емисиите, дали се малтретирани како деца, дали имале 5-ки во основно...
Најверојатно однапред створен стеротип и дискриминаторски однос кон поедини групи без разлика на нивните вистински квалитети.

Разлика воглавно постои во прифаќање на духовното...осим што имаме крилја, летаме и цицаме крв...упс,
незнам од каде го извади ова ама ај нека ти биде.има безброј примери што можам да ти ја побијам теоријата али во основа пак се сведува на лицемерноста и дволичноста.и сам кажуваш Не е добро кога се меша личното чувство, она духовното и професионалниот позив дали ти ако ги мразиш црнците ете за пример да ги земиме пошто ги спомна веќе би бил објективен ако на некој му се суди или за примање за работа или би бил поблагонаклонет на некој белец.дали би го ставил во ист кош.дали во ист кош би ставил муслиман и христијанин.толку за објективноста.
а за сите оние што работат во електраните лабараториите институтите дали мислиш дека тие работат таму само со верба во бога па што биди нека биди мене бог ме чува , со завршен курс по брзо читање на библијата или со макотрпно учење и усовршување од придобивките на модерната наука и со отворен ум кон нови нешта а не со зацементриани ставови од библијата.
кажими дали некој генетичар или биолог со цврсто закоравен креационистички став би бил објективен во својата работа кога е тој цврсто уверен дека земјата и ај да не должам настанала за 6 дена. и по некоја случајност да открие нешто а молел бога да не открие дали ке го објави или ке го турни под тепихот. ова вреди за размислување

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
незнам од каде го извади ова ама ај нека ти биде.има безброј примери што можам да ти ја побијам теоријата али во основа пак се сведува на лицемерноста и дволичноста.и сам кажуваш Не е добро кога се меша личното чувство, она духовното и професионалниот позив дали ти ако ги мразиш црнците ете за пример да ги земиме пошто ги спомна веќе би бил објективен ако на некој му се суди или за примање за работа или би бил поблагонаклонет на некој белец.дали би го ставил во ист кош.дали во ист кош би ставил муслиман и христијанин.толку за објективноста.
Работата е што не ги мразам ни црнците, ни арапите. Зашто да ги мразам? Спорам и во темата за сатанисти, но не го мразам Иписимус. На работа за мене се сите исти. Во соседство, исто. Не знам, можда мене поинаку ме воспитале и поинаку околината ме оформила, да не мразам туѓа вера и нација само заради различноста на боја и сфаќања. Можда оти во мешана средина сум се научил на баш соживот и толеранција.
а за сите оние што работат во електраните лабараториите институтите дали мислиш дека тие работат таму само со верба во бога па што биди нека биди мене бог ме чува , со завршен курс по брзо читање на библијата или со макотрпно учење и усовршување од придобивките на модерната наука и со отворен ум кон нови нешта а не со зацементриани ставови од библијата.
Духовното е посебна категорија, но најверојатно не можеш тоа да го сфатиш или прифатиш. Или имаш претстава за мене, за новинарка, за икс...дека живееме како во манастир.

кажими дали некој генетичар или биолог со цврсто закоравен креационистички став би бил објективен во својата работа кога е тој цврсто уверен дека земјата и ај да не должам настанала за 6 дена. и по некоја случајност да открие нешто а молел бога да не открие дали ке го објави или ке го турни под тепихот. ова вреди за размислување
Тезата е искрено на прагот на фантастика. Како јас сум реагирал кога сум титрирал соединенија во лабораторија и притоа сум добивал трети соединенија...сум се чудел и сум го повикувал Бога? Не, тоа се хемиски реакции кои постојат нормално...дали сум се чудел што се наоѓа во плунката на човекот? Не, нормални микроби, гранки, тркала и црви...а ако се најде некој конкретен одговор за примерот кој го спомена би бил среќен и јас, зашто да не.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Прости им, не знаат што прават!
Гледам дека вие не знаете, што значи да се верува во Исус. :nesum:Сметате дека тоа ќе ве окова во пранги. За жените христијанки, мислите дека се глупачи, забулени од доле до горе, покорени на мажот, бла бла бла.:pipi: А се` би дале да плеснете некоја невина, вака - нехристијански да се изразам. Контрадикторни сте, од причина што своето его сте го кренале на пиедесталот. Никој не е помоќен од вас, никој не е поумен од вас. Мене ми е искрено жал за тоа, но повеќе од ова не можам да се грижам за вашето спасение. Бог ви даде слободна волја, вие користете ја како знаете. Претпоставувам дека сте вистински реализирани и среќни личности.

Хаха, новинарите не смее да се христијани, зашто тогаш информацијата им е некритичка и непроверена. :aplauz:Еве јас ќе ви кажам дека не одам на гласање никогаш. Не гласам за ниеден кандидат за било што во политичкиот врв на државава. Тоа ми е директно фаворизирање што не сакам да го правам. А христијанството, е тоа е мое лично право. Човеково. Уставно. треп
Prvo vernickite od pred 5 veka na primer da ve vidat vas vernickite od ovoj vek ke ve kamenuvaat kako da ste predstavnici na sotonata licno, vtoro ne si vernicka ako ne se slozuvas so ona sto go pisuva vo Svetoto Pismo kako treba da se odnesuva edna vernicka kon mazot, treto ne bi dal ni dve banki da plesnam nekoja nevina zatoa sto moeto nivo na svesnost e nad vasata taka da jas pod vasata koza ja ja gledam vasata krv, meso, koski, organi... i so toa ste mi zgadeni he he...(aludiram na meditacijata koja Buda ja preporacuval na sto da se meditira koga ke se vidi pojavata na nekoj dobar primerok predstavnik od zenskiot rod).

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Ххааа, Нихилисто, да не видат вакви сите тие од пред 5 векови усвет ќе фатат

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Не е сменета Библијата - сменети се луѓето. Исус остана на Словото, достоен и достоинствен. И пак ќе кажам - не е до делата, до верата е.
А Бог знае кога вистински се каеме, кога несвесно грешиме, кога свесно, се` знае зашто Он не` создаде.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Лесно е да се поставуваат бесконечна листа на прашања, да се вреѓа, да се етикетира, омаловажува, клевети и сл. За тоа не треба ни памет ни разум ни знаење.
Точно... потполно се сложувам, само не знам која ти е тебе и на твојава братија Христијанска причината што го правите токму тоа.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.201
Поени од реакции
23.733
секое правило има исклучоци а можеби баш вие тука сте исклучоци незнам. исто така незнам како живеете дома или какви се вашите секојдневни навики и дали некој мразите или не. а и да е така тогаш ги имате сите предиспозиции да бидите добри еволуционисти пошто ете очите ви се ширум отворени и сте спремни за прифаќање на нови работи нови теории и нови откритија, или со други зборови тоа ве прави лоши креационисти. но што правиме за сите останати кои не се исклучок од правилото , кои се затворени за нови откритија и напредок, кои сметаат дека освем библијата нема ништо друго и точка.кои сметаат дека е еволуцијата е ерес и сите што мислат поинаку се грешници и нема да се спасат ( во неможност да бидиме спалени на клада).
да се сите како тебе ете конкретно се би било во ред ама за жал не се, напротив се многу полоши, а низ вековите многу напредни умови ја осетија нивната омраза и огорченост и злоба. многу се оние кои страдаа за да ние сега живееме со каде каде поголеми сознанија за животот околу нас, со напредни сваќања и слобода , со благодетите на модерната медицина, технологија и ред други работи кои ако се прашуваше цркавата ке ни беа мисловна именка.уште ке мислевме дека земјата е рамна дека се се врти околу земајата , дека грмењето е знак за нешто лошо , имунизацијта и вакцинацијата немаше да постои , и уствари ако земиш така се што сега го земаме здраво за готово едноставно немаше да постои.се уште ке живеевме во средниот век. а најповеке што ме нервира е кога сето тоа ќе му се препиши на религијата и на библијата. дај не заебавајте.погоре го спомнавте никола тесла како наводно верник голем , можеби и бил незнам само тој си знае. сигурно и коперник бил голем верник и галилео галилеј , џордано бруно и ред други.сите тие биле верници нели ?? додуша некој завршиле на клада ама сепак се верници

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Владе, јас мразам (ај сеа, некој ќе ме опомене...зашто ти како христијанин мразиш :) ) некого кој ме мрази и повредува мене и семејството. За поинакви мислења некако не сум баш по омразата (хаха, осим што се закачив со хомосексуалците, ама тоа е друга приказна со друг тек и завршеток)...има зло и во мене и во сите ама треба да се заузда, да се истисне, да се анулира некако...шо знам, ова е мое лично мислење

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.201
Поени од реакции
23.733
ако земиш така никој не е безгрешен најмалце јас. и тоа е сосема човечка особина и никој за тоа нема да ти замери.но секогаш има едно но.јас не мислам дека " неко горе види се" и ке ми суди за моите дела и недела , едноставно не се плашам од таков суд пошто и не постои, никој нема да оди во рајот или во пеколот или помеѓу, туку ако нарушам некој од тукашните закони тука ке ми судат и тука ке ми пресудат што е доволно реално да размислам што ке направам и дали мојата акција ке има реперкусии и казни ,а не некое семоќно битие кое нема попаметна работа па на сите посебно ке им суди. едноставно ке му колабрира судството горе со толку грешници тука долу :)

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Не е сменета Библијата - сменети се луѓето. Исус остана на Словото, достоен и достоинствен. И пак ќе кажам - не е до делата, до верата е.
А Бог знае кога вистински се каеме, кога несвесно грешиме, кога свесно, се` знае зашто Он не` создаде.
Толку си ја читала Книгата.

Во Книгата, Новинарке, Исусјасно ти вика дека не е до верата, туку до делата! Ако сакаш ќе ти ги најдам и цитатите ;) - во или вон контекст.

...а Јахве, иначе, уште не те пушта зад олтар, те смета за валкана и недостојна за почит. Така пишува во неговата Книга и тоа ништо на светот не може да го промени, нели?

Тебе, те создадоа мајка ти и татко ти. Нив им должиш најмногу. Ако некогаш си се понела кон било кој од нив без почит, твојата Книга нив ги задолжува главата да ти ја смачкаат од камен. Ако носиш памучно-синтетичка блуза треба да гориш во пеколот, а ако само еднаш си шутнала фудбал те чека истото сценарио.

Во Книгата навистина пишува едно чудо работи. Ако внимателно ја прочиташ мислам дека твојата перцепција за Љубовниот Јахве сериозно ќе ти се промени. Се разбира, доколку го читаш она што навистина го пишува, а не она што сакаш да го прочиташ.

Во раниот јудаизам, иначе, Јахве си имал жена (оттаму и множината во Битие), ама, ете, некој (човек) одлучил да ја елиминира и жената да ја прогласи за инфериорна, грешна, препредена, лукава и поводлива... Како можеш да преминеш преку се ова и уште да тврдиш дека Јахве е Љубов?!?!

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Доволно ми е на форумот што ги читам овие глупости па уште ќе треба во живо да слушам некој како ми цитира библија како доказ и со тоа да ме убедува дека е во право.
На неодамнешниот форум во живо, зборот Библија беше спомнат исклучиво од еволуционистите. Додека креационистите даваа научни аргументи против Дарвиновата хипотеза и спомнуваа аргументи од Биологијата, Генетиката, Геологијата, Палеонтологијата, Хемијата, Математиката, Физиката итн. аргументите на еволуционистите беа од типот:
„е како да не, нема врска“, а потоа: „е добро де, ако еволуцијата не е точна во што да веруваме, во Библијата ли? Па таму во Библијата вака така пишува, таму има илјадници грешки!“
И потоа една христијанка од публиката го прашува: „Дали си ја прочитал Библијата“
Еволуционистот вели: „Па не баш, само малце.“ (читај меѓу редови дека само 5-6 минути ја разлистал)
И сите останати се прашуваат: „Епа ако овој не ја прочитал Библјијата, тогаш од каде ги преброја илјадниците грешки“ :)

Слично беше и на предходниот форум во живо, кој беше на тема: „Дали Бог постои?“ На тој форум секој втор збор на атеистите (нема правописна грешка, велам: АТЕИСТИТЕ) беше Библија, Библија, ама зошто во Библијата Бог рекол вака, зошто направил така...“ а теистите не ја спомнаа ниту еднаш Библијата, туку зборуваа само од научно-филозофски аспект.

Имајќи го предвид ова искуство, многу е смешно кога некој атеист ќе рече: Ќе те прашам ова или она, само немој да ми одговориш дека тоа е така затоа што во Библијата вели така :)
Теистите или христијаните немаат никаква потреба да ја цитираат Библијата за научни теми, бидејќи науката е на нивна страна.

Kajgana Shop

На врв Bottom