Креационизам наспроти еволуционизам

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Заклучоков ти пишти! Ако не сме биле само материја, смртта не била точка туку запирка! Ај неколку прашања до тебе чорбаџи!
Што претставува за тебе кога ќе кажеш "Јас"? Дали твоето "Јас" е истото кога си имал 10 години и сега? Дали ќе биде истото после 30 години? Што се случува со твите сеќавања, убедувања, планови.....ако добиеш трајна амнезија, и целиот твој живот се избрише?
И ако смислата на постоењето е вечноста зошто се вели: "Живеј го секој ден како да ти е последен", зошто не се вели: "Живеј го секој ден како да ти е вечен"?
Ако мислиш на постапките, Исус вели во Библијата дека сме спасени по вера. Тоа значи дека по дела не може да се спасиме, зашто сите сме грешни независно од тоа дали се трудиме на човечка база да не грешиме. Значи - духот на верникот, се менува. Настанува нов живот од моментот кога човек ќе поверува. Се` допредминато се брише. Бог за се` претходно ни` простува. И за се` идно.

Дали ќе го живееш секој ден како последен, не зависи од тебе. И онака и овака Бог ти определува колку време ти останува на земјата.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Ако мислиш на постапките, Исус вели во Библијата дека сме спасени по вера. Тоа значи дека по дела не може да се спасиме, зашто сите сме грешни независно од тоа дали се трудиме на човечка база да не грешиме. Значи - духот на верникот, се менува. Настанува нов живот од моментот кога човек ќе поверува. Се` допредминато се брише. Бог за се` претходно ни` простува. И за се` идно.

Дали ќе го живееш секој ден како последен, не зависи од тебе. И онака и овака Бог ти определува колку време ти останува на земјата.
Da ova vi dava za pravo da gresite i da se kaete non stop! Ako sme site gresni ne sme site ubici, mafijashi, kriminalci, trgovci so organi...ali vie sve toptan.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949

Не мислев на постапките, мислев на она што го препознаваме како битие во нас...како себство, или како што би рекле верниците - душа! Задгробниот живот многумина го замислуваат како постоење во сегашнава човечка состојба, со овие човечки особини и емоции, но ако таа "душа" не е конзистентна и немнлива во оваа материјална свера на постоење, како може да се очекува дека ќе биде истата после физичката смрт? Индивидуалноста, или егото - тоа што го препознаваме како "Јас" кога сме будни, е исто за сите свесни (живи) суштества, но особините, сеќавањата, емоциите, интелегенцијата....се особини кој постојат благодарение на повисоката организираност на материјата која го формира нервниот систем и мозокот! Без него, сите повисоки функции за кој сме сведоци кај луѓето непостојат! Најдобар пример е амнезијата, човек кој имал одредени особини, сеќавања, планови, емоции кон некого, после здобиена амнезија воопшто ги нема тие особини! Не се сеќава на своето име, на сите случки од минатото, на своите блиски и пријатели, на своите планови....сето тоа му е непознато и страно! Ако тој веќе не е истата личност, а сеуште е на "овој свет", тогаш како може да очекуваме дека ќе постоиме во истава состојба после смртта?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
И онака и овака Бог ти определува колку време ти останува на земјата.
Како не бе. Однапред демек одредено кој колку ќе живее. Од кај ова го знаеш? Го пишува во библијата или?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Напишано од Новинарка
И онака и овака Бог ти определува колку време ти останува на земјата.

Ako e taka togas se e odredeno pa i grevovite koi covek gi pravi bidejki tie se vo vremeto koe mu bilo odredeno, a toa znaci deka nema slobodna volja i deka sklonosta kon grev e od Nego.

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Всушност, ништо не ни дава за право нон стоп да грешиме или нон стоп да бидеме во право. Едноставно НЕ СМЕ ТАКВИ. Ниеден човек не е безгрешен. Е сега, доколку верата е вистинска, таа дава плодови - љубов, кроткост, трпеливост, праведност итн (сите набројани во Библијата). Тогаш грешките се минимизираат зашто персоналната врска со Бог станува цврста. Гревовите стануваат кога се одлучуваме да живееме сами на себе, потпрени на земното тело, а не кога му се предаваме на Бог.

Гревовите не се од Бог, Нихилиста, тоа го пишува во светата Библија. Ама имаш слободна волја да се одлучиш дали гревовите ќе ти ги оправда создавателот и спасителот, или ќе ги носиш сам во себе, без да ги довериш, што следствено налага дека ќе има вечен пекол.

И да, Бог знае до кога ќе дишеме, знае колку влакна имаме на косата (ние не знаеме) - исто во Библија пишува. Не` познава совршено. Ама сепак ни дава слободна волја да си го одбереме патот. Сепак е правдољубив - зашто ни ги образложува последиците.

И само за Ипсисимус заборавив - Душата ни се препородува кога ќе станеме верници и неа ја носиме во Рајот.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Всушност, ништо не ни дава за право нон стоп да грешиме или нон стоп да бидеме во право. Едноставно НЕ СМЕ ТАКВИ. Ниеден човек не е безгрешен. Е сега, доколку верата е вистинска, таа дава плодови - љубов, кроткост, трпеливост, праведност итн (сите набројани во Библијата). Тогаш грешките се минимизираат зашто персоналната врска со Бог станува цврста. Гревовите стануваат кога се одлучуваме да живееме сами на себе, потпрени на земното тело, а не кога му се предаваме на Бог.

Гревовите не се од Бог, Нихилиста, тоа го пишува во светата Библија. Ама имаш слободна волја да се одлучиш дали гревовите ќе ти ги оправда создавателот и спасителот, или ќе ги носиш сам во себе, без да ги довериш, што следствено налага дека ќе има вечен пекол.

И да, Бог знае до кога ќе дишеме, знае колку влакна имаме на косата (ние не знаеме) - исто во Библија пишува. Не` познава совршено. Ама сепак ни дава слободна волја да си го одбереме патот. Сепак е правдољубив - зашто ни ги образложува последиците.
Ако е правдољубив зошто го сокрил сознанието за добро и зло од луѓето и ги казнил кога сепак дошле до него? Ако знае се, зошто се покајал и создал потоп за да го уништи тоа што го создал? Ако е семоќен, зошто не го уништува злото?:toe:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.201
Поени од реакции
23.736
Ако мислиш на постапките, Исус вели во Библијата дека сме спасени по вера.
пошто слабо ја имам читано библијата , исус тоа стварно го вели или од ракав го изваде и во кој пасус се вели тоа.тоа е прво. како второ сега ако те сватив добро дали тоа значи само христијаните сите комплет вклучувајки ги и саботјаните или се мисли на некој посебно како на пример православните католиците протестантите!! и дали тоа значи дека муслиманите будистите индусите евреите нема да бидат спасени??
а и ке заборавев ако сум јас грешник цел живот и на крајот се покајам дали тоа значи дека ке бидам спасен пошто викаш да те цитирам
Настанува нов живот од моментот кога човек ќе поверува. Се` допредминато се брише. Бог за се` претходно ни` простува. И за се` идно.
а тука како што гледам вика и ако грешам повторно да не речам ми се повторуваат гревовите пак ке ми биде простено.значи врти сучи на сите ке ни биде простено без разлика на се.сега морам да те прашам сигурна си за ова да не ја заебиме цела работа !!

искрено мене поке ова ми личи на врбување оти ако си неверник треба само да се покаеш и се е готово простено ти е, и после пак ако згрешиш не се секирајте пак ке ви биде простено затоа само приклучете ни се и без разлика дали сега живеете мизерно од кога ке умрите ке живеете супер до крајот на животот цела вечност??!!!??

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
И да, Бог знае до кога ќе дишеме,
А зошто тогаш постојат доктори? Што има потреба да одат луѓето на доктор. Ако му е однапред пишано да преживее ќе преживее па макар бил на доктор или не. Нема потреба тогаш од доктори.

С

сашенко

Гостин
Ако е правдољубив зошто го сокрил сознанието за добро и зло од луѓето и ги казнил кога сепак дошле до него? Ако знае се, зошто се покајал и создал потоп за да го уништи тоа што го создал? Ако е семоќен, зошто не го уништува злото?:toe:
No.1 Логично - сака да ги научи лекција луѓето?.Да одлучат самите и да осетат и добро и лошо и да проживеат и добро и лошо и така да го ценат повеќе?
No.2 Пологично - лоша смислена приказна за деца

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444

Во библијата си пишува убаво и да не оди по банки, ама оди во банка, преполно раја шо се перцепираат како христијани...
И уште многу работи си пишува...
Ах навивачи,навивачи хехех

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
пошто слабо ја имам читано библијата , исус тоа стварно го вели или од ракав го изваде и во кој пасус се вели тоа.
Да, Исус навистина го вели тоа, на повеќе места. Еден од тие пасуси е 3-тото поглавје од евангелието по Јован.
Гледам дека имаш многу прашања поврзани со Библијата и христијанството општо. Веројатно после секое одговорено прашање, ти би поставувал по 3 нови. Тешко ќе најдеш упатен христијанин што би одвоил толку време и енергија да седи пред монитор и да ги одговара сите твои прашања. Затоа најдобро е во живо да поразговараш со некој што ја познава Библијата, или пак ако имаш време сам да ја прочиташ од почеток до крај, ама полека и со внимание. Така верувам дека ќе ти се одговорат барем 2/3 од прашањата, па потоа ќе биде полесно.

А овде предлагам да продолжиме со Дарвинизмот...

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321

И само за Ипсисимус заборавив - Душата ни се препородува кога ќе станеме верници и неа ја носиме во Рајот.

Da site sme gresni no valjda pravis razlika megu ubiec, kriminalec, trgovec so covecki organi i nekoj sto se namurtil na nekogo, ako gi stavas site grevovi kako da imaat ista tezina togas ne znam sto da kazam osven deka nemate mok na selekcija i zapazuvanje na bitno od nebitno vazno od pomalku vazno...

Vtoro Bog ima predznaenje taka da nie sto i da pravime ke go napravime ona Sto ON znael deka ke go napravime taka da tkn slobodna volja ne e nisto osven prazen poim bez znacenje.
Se e od nego (ne zaboravaj deka Se poteknuva od Negovata Sveta volja, zar bog ne e semoken?), On go sozdava seto Zlo i malkuto dobro...

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Дали си сигурен ти во тоа? Не велам дали е или не е точно. Делот со еволуцијата не го коментирам, оваа реченица ме итересира само.
Секако дека не сум сигурен. Во светло на расположливите информации, тоа ми е најприфатливата шпекулација. Во отсуство на подобра претпоставка, оваа ми се чини прифатлива. До онаму до каде добацува мојата интуиција, ми се чини дека вакво нешто би можело да се случи.

--- надополнето ---

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Секако дека не сум сигурен. Во светло на расположливите информации, тоа ми е најприфатливата шпекулација. Во отсуство на подобра претпоставка, оваа ми се чини прифатлива. До онаму до каде добацува мојата интуиција, ми се чини дека вакво нешто би можело да се случи.
Ако морам да бирам меѓу тие 2, се знае што би избрал (самото име ми кажува). Но не се ограничувам на тие две можности. Иако не постои целосна теорија која конкретно дава одговори на се, има сепак можности и за трето и за четврто па и за десетто. Зарем мора секогаш да се одлучиме за помалото зло? Зборот ми беше дека секуларните верници (да му се извинам на Тојкатер што го позајмив неговиот израз), кои за себе ќе се изјаснат како атеисти, агностици, пантеисти...или како и да е поинаку, се всушност верници, ма како и се нарекувале себеси. И уште полошо во својата реторика се полоши и од религиозните верници. Сакал или не морам да направам дистинкција помеѓу оние „таканаречени атеисти“ и атеисти, бидејќи навистина не сме едно исто. Можеби од таа причина некои, кои во своите ставови се атеисти (во прав смисол), одбиваат да се наречат атеисти. Но нивно право нели?
Затоа и беше моето прашање дали си сигурен, затоа што на момент ми заличи на секуларна догма. Дали ако за нешто немаме одговор, па дури ни идеја за некоја појава, мора да избереме од понудените 2 опции (кои потекнуваат од истиот извор)?

Kajgana Shop

На врв Bottom