Креационизам наспроти еволуционизам

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Абе друже, мислам некако дека џабе ни е муабетов... шо знам... глеј што постираат... и глеј што не читаат.
Што ќе правиме?
Слеп е оној што неможе да гледа ама слепец е оној што несака!:toe:

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Вака некако одела еволуцијата кај жирафата?

Види шо убави лисја има по високите дрвја - дај да си го издолжам вратот за да можам да ги достигнам.
А како е приказната за сурлата на слонот? Како ја добил слонот својата сурла? Ами роговите кај елените и другите животни?

--- надополнето ---

Добро, тогаш оти господ ги направил китовите со прсти во перките?
Прсти во перките велиш. Шо знам:

За да им бидат појаки перките?
по флексибилни?
...

Господ си знае. Јас не ги креирав китовите па да знам.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
За да им бидат појаки перките?
по флексибилни?
...
Господ си знае. Јас не ги креирав китовите па да знам.
Уф, шубо! Господ си знае.

Колку ви е лесно, да ви го имам паметот, само!

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Уф, шубо! Господ си знае.

Колку ви е лесно, да ви го имам паметот, само!
Ај сега ти ми одговори на моите прашања:

За жирафата, слонот и елените...

И дали стварно веруваш дека китот настанал од она животинчето од сликата што ти ја постирав

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Не верувам дека настанал од тоа животно.
Тоа што си го постирал е уметнички приказ на животно кое е реконструирано според фосилните одтатоци кои се пронајдени. Тоа значи дека крзното, боите и цртежот се уметничка импресија.

Сепак, верувам дека една од преодните фази помеќу копнениот цицач и денешниот голем сив кит најверојатно личела некако како ова уметничко дело.

Останатите фосилни наоди од оваа еволутивна гранка викаат вака:
whale1.jpg

За жирафата, слонот и елените... бујрум за слонот, а за другите можеш сам да си најдеш на google images: пиши само giraffe или deer, соодветно.

elephant+evolution.jpg

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.624
Поени од реакции
59.477
Господ си знае.
Ова е стандардна реплика секогаш кога се нема аргумент за нешто.
Господ знае. Што има јас да му ја мислам...

Како тоа светлината настанала пред сонцето? Господ знае.
Како ги собрал Ное животните во арката? Господ знае.
Од кај им се жените на Каин и Авел? Господ знае.

Сум бил и верник и атеист. Верникот не го мачи тоа што на прашањата нема одговор и што приказната е урнебесно смешна и нелогична, измислена од обичен човек кој живеел во друго време и не ги знаел законите на природата, формата и димензиите на земјата итн... Верникот секогаш ќе најде одговор во зборовите: Господ е голем и се си знае. Јас сум малечок и не разбирам ништо.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Останатите фосилни наоди од оваа еволутивна гранка викаат вака:
Шит...велат дека од копнено животно у палеоцен влегло у вода у еоцен каде му било поарно? Зашто тоа животно (btw, честитики за сликарот, добра фантазија) влегло у вода, а други водни животни излегле од вода? Ваљда се пишманиле, што ли ќе е?

[SIZE=-1] It was not until 1979 that paleontologists had their first indisputable evidence about whale transition. Pakicetus was discovered by Philip Gingerich in Pakistan. Later, in 1995, Hans Thewissen found Ambulocetus. Whales with legs are now known from Pakistan, India, Egypt and the U.S.A.

It took less than 15 million years for the whale lineage to move from land, through shallow bays and coastal waters, to deep marine environments. By 40 million years ago whales had become essentially the animals we know today.

The evolution of whales involved much more than legs becoming flippers or vestigial organs. The fossil series demonstrates how their breathing apparatus changed, their ears changed and other body parts changed. If you are interested in detailed taxonomic descriptions, click on an animal illustrated at right to be taken to another website with that information.

Whales did not turn into fish. Inside every flipper is found the bones of the mammalian hand. They swim like otters by undulating the mammalian spine. The tail fluke is not a fish fin. Evolution works by modifying existing body plans to fit new conditions of life, and is often constrained by developmental pathways. No longer limited by gravity and strength of bones, whales could become giants of the sea.

To learn more about whale evolution and the many transitional forms, use the hotlinks in the text above or in the bibliography given below. [/SIZE]

После миљон години, кога ќе откријат костур на мачка и куче, костур на човек и мајмун, на ласица и лисица...што ли ќе помислат кутрите...кога за еден заб се спремни да го ревидираат и реновираат човековото стебло на создавање.

Не, стварно. Интересно е зашто, на кој начин се објаснува преодот од копнена во водна средина (за обратно и за копнено-воздушна и обратно...порано прашував, но ниеднаш не добив одговор). Ги раздрндале гените, имало зрачење, виделе дека е поарно во другата средина...или...?

И зашто 4 милиони (мислам дека толку беше) години бубашвабата не е променета (суштински)? Дали е совршен инсект и поради тоа не се има изменето?

Можда креација, шо знам...е за подлабоко размислување за писателот, делото, причината, Алфа...но ова еволуцијата ептен заебана работа, секој месец ја мењаат, се пишманат. А го учиме као несоборливи факти.

Како се создадени сличностите во пирамидите Ј. Америка и Африка? И како тоа време е пресметана 1 апсолутна година?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Шит...велат дека од копнено животно у палеоцен влегло у вода у еоцен каде му било поарно? Зашто тоа животно (btw, честитики за сликарот, добра фантазија) влегло у вода, а други водни животни излегле од вода? Ваљда се пишманиле, што ли ќе е?

[SIZE=-1] It was not until 1979 that paleontologists had their first indisputable evidence about whale transition. Pakicetus was discovered by Philip Gingerich in Pakistan. Later, in 1995, Hans Thewissen found Ambulocetus. Whales with legs are now known from Pakistan, India, Egypt and the U.S.A.

It took less than 15 million years for the whale lineage to move from land, through shallow bays and coastal waters, to deep marine environments. By 40 million years ago whales had become essentially the animals we know today.

The evolution of whales involved much more than legs becoming flippers or vestigial organs. The fossil series demonstrates how their breathing apparatus changed, their ears changed and other body parts changed. If you are interested in detailed taxonomic descriptions, click on an animal illustrated at right to be taken to another website with that information.

Whales did not turn into fish. Inside every flipper is found the bones of the mammalian hand. They swim like otters by undulating the mammalian spine. The tail fluke is not a fish fin. Evolution works by modifying existing body plans to fit new conditions of life, and is often constrained by developmental pathways. No longer limited by gravity and strength of bones, whales could become giants of the sea.

To learn more about whale evolution and the many transitional forms, use the hotlinks in the text above or in the bibliography given below. [/SIZE]

После миљон години, кога ќе откријат костур на мачка и куче, костур на човек и мајмун, на ласица и лисица...што ли ќе помислат кутрите...кога за еден заб се спремни да го ревидираат и реновираат човековото стебло на создавање.

Не, стварно. Интересно е зашто, на кој начин се објаснува преодот од копнена во водна средина (за обратно и за копнено-воздушна и обратно...порано прашував, но ниеднаш не добив одговор). Ги раздрндале гените, имало зрачење, виделе дека е поарно во другата средина...или...?

И зашто 4 милиони (мислам дека толку беше) години бубашвабата не е променета (суштински)? Дали е совршен инсект и поради тоа не се има изменето?

Можда креација, шо знам...е за подлабоко размислување за писателот, делото, причината, Алфа...но ова еволуцијата ептен заебана работа, секој месец ја мењаат, се пишманат. А го учиме као несоборливи факти.

Како се создадени сличностите во пирамидите Ј. Америка и Африка? И како тоа време е пресметана 1 апсолутна година?
Почитуван господине Лурц, со големо внимание го прочитав твојот пост. Мило ми е што отвори толку прашања.
Со нетрпение чекам да се приберам дома за да можам да ги елаборирам истите.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Незнам како може така да се потценува човекот. Најсовршеното суштество на планетата. Најинтелигентното. А вие еволуционистите тврдите дека човекот настанал случајно, мутирал - мутанти дека сме. И најлошо од се тврдите дека човекот е животно. Братучед со мајмуните. Потомок на амебата. Еволуционистите сами се вреѓаат велејки дека сите сме животни. Ти DBack се осеќаш како обично животно? Ги прифаќаш мајмуните за свои братучеди?

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.434
Поени од реакции
5.128
Незнам како може така да се потценува човекот. Најсовршеното суштество на планетата. Најинтелигентното. А вие еволуционистите тврдите дека човекот настанал случајно, мутирал - мутанти дека сме. И најлошо од се тврдите дека човекот е животно. Братучед со мајмуните. Потомок на амебата. Еволуционистите сами се вреѓаат велејки дека сите сме животни. Ти DBack се осеќаш како обично животно? Ги прифаќаш мајмуните за свои братучеди?
Сите ние сме живи организми. И животните и луѓето и растенијата и бактериите...
Разликата е во тоа што кај некои мозокот се развил повеќе, (човекот, делфините итн) кај некои не, а некои воопшто немаат мозок.

Но едно, Бобане е сигурно. И ден денес постојат луѓе - дивјаци, кои живеат изолирано, во групи, племиња исто како и повеќето животни кои ти ги спомнуваш. Но сепак, нивниот мозок е поразвиен и со тек на време научиле да користат копје, камења да јадат со раце, а некои и развиле начин на комуникација.
Ние се разликуваме од нив, само во тоа што нашиот развиток е далеку поголем од нивниот...

Никој не го потценува човекот. Но човекот не настанал случајно. Настанал еволутивно. И е далеку од совршен.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
За малку ќе ми избегаше постов :)

Една од најчестите предрасуди кои луѓето мораат да ги надминат ако сакаат да го разберат природниот свет во кој живеат е дека човекот не е природен дел од оваа планета - дека е над неа, дека е посебен, дека е светови далеку во својата супериорност од останатиот жив и нежив свет.

Таа предрасуда го оформува верувањето (нешто што е најтешко да се промени кај секој човек) дека сме поважни од се' друго на оваа планета... или плочава, за некого.

Овие луѓе се чувствуваат навредени од очигледната вистина за поврзаноста на целиот жив и нежив свет и едноставно (поради длабокото верување за својата важност) не можат да ги видат работите какви што се'. Се кладам дека повеќето немаат ни приближна претстава за димензиите на сончевиот систем. Гарант не прават разлика помеѓу сончев систем и галаксија... Немаат свесност за огромниот простор во кој плутаме.

Ако мислиш дека си многу поарен од мајмуните, се лажеш. Целата биологија, генетика, медицина воопшто, геологија се во потполна порамнетост (едни со други се поддржуваат) со теоријата на еволуција - со нејзиниот концепт за развој на животот (не за почетокот!).

Ако некој сака да види со свои очи сега е веќе премногу лесно. Треба само да потрошиш малку време на споредување на различни извори.

Се прашувам дали ти како верник имаш прочитано толку за еволуцијата, колку јас што имам прочитано за твојата и другите религии?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ne e zaklucok, toa e moj stav(toa sum jas).
Toa e nepromenlivo kaj mene i e zakon.
A mojata percepcija e apsolutna u toj pogled i konecna
Абе се е тоа супер, само што твојот став невлијае на еволуцијата и опстанокот на посилните! Твојата перцепција за тебе е апсолутна, но ЗА ТЕБЕ а не и за се што постои! Има голема разлика! Дека посилните опстануваат има докази на сите страни!

Kajgana Shop

На врв Bottom