Креационизам наспроти еволуционизам

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Креационистите на пример велат така!
Или ти имаш сосема друга теорија, нео-креационист!
Ако треба да бирам меѓу случајно и намерно би го одбрал второво.
Ас абов со билоу.
материјата е одслика на душата што би рекол Тот.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.315
Поени од реакции
12.321
Намерното би го избрал?
Тоа си е твој проблем што така си го разбрал универзумот!
Цитатот ти нема врска со твојот избор! Свети работи не ги мешај со твојата јалова доктрина! Тахути знаеме што кажал и како, не знам ти од кој извор ги црпиш твоите искуства!
Тахути е Мудрост, Наука! Тој што го дал писмото, математиката, граматиката итн итн на луѓето(според преданијата од Кем)!
Во една книга се вели и ова:
It is Pure Chance that rules the Universe; therefore,and only therefore, life is good.

И јас не би кажал поинаку!

Намерниот и насочен курс е досаден и јалов Живот!
Не го дроби за јадење на другите кои разбрале дека Животот е чиста Радост!

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Нема друг извор освен Јас.
И нема посвета работа од мене.
Кој сака нека е, е исти како мене.
Ни подоле ни погоре.
Јас нити сум господар нити роб.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
хахахх не се секирај, се е со причина.
Па и ова, иако со сила убавина не бидуе.
Mnogu hipokriticen stav. Od edna strana propovedas edno, a od druga se ponasas sosven sprotivno. Od koj svet tekst si procital deka treba luge vaka da gi gnjavis? Ne e za nivno dobro. Za nivno dobro e tvojata ljubov and compassion - as the Dalai Lama would say. Unconditional.

Znam deka postov ke mi bide izbrisan od moderator, ama morav da se izjasnam. Ne mozam veke da zamizuvam na postovi od ovoj stil - a posebno koga doagaat od nekoj sto ne e vo onie organizirani religii sto toa im e dnevna praksa.

Izvini Igor, ama taka se osekam, Nisto licno, nisto loso ne mislam so ova. I am just calling a spade - a spade.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Нема друг извор освен Јас.
И нема посвета работа од мене.
Кој сака нека е, е исти како мене.
Ни подоле ни погоре.
Јас нити сум господар нити роб.
Ако си сигурен во тоа, ако си ја достигнал вистината, тогаш зошто толку агресивно реагираше на информацијата дека е вештачки создаден живот во лабараторија? Животот е само еден аспект од постоењето, дали спонтано ќе настане или со човечка интервенција, тоа не менува ништо. Твојата реакција само ја исфрли на површина твојата несигурност.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.315
Поени од реакции
12.321
Ист си како и сите само што некои од тие сите има повеќе Знаење и се научно повеќе потковани од тебе!

И овде темата е експлицитна наука за спознавање на Реалноста и Универзумот, или мавтање со библијата дека сме ние калливи чеда на некој изветоперен Бог кој се замислувал научник и не правел пред 6000 години во некаква си вистинска(не алегориска, или духовна смисла) лабараторија!

Ти се молам, да бидеме јасни и концизни!

Прочисти си го прво тоа твое Јас, нахрани го со Знаење и Мудрост, а не вака од нет вадење линкови што тебе ти се чинело дека тоа докажува нешто!

Те разбирам јас што сакаш да ми кажиш, но штом твоето Јас бира намерност, и не сакаш фер игра каде што се е непознато, тогаш испаѓаш од играта!:smir:
Таквите се кукавици! А такви не сакаме да ја играат играта наречена Живот!
Овде се учи и спознава, а не се забегува и слепо верува во сешто!

П.С. И не се повикувај на Тахути за да ти ја одобри твојата мисла! Ако може...

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Mnogu hipokriticen stav. Od edna strana propovedas edno, a od druga se ponasas sosven sprotivno. Od koj svet tekst si procital deka treba luge vaka da gi gnjavis? Ne e za nivno dobro. Za nivno dobro e tvojata ljubov and compassion - as the Dalai Lama would say. Unconditional.

Znam deka postov ke mi bide izbrisan od moderator, ama morav da se izjasnam. Ne mozam veke da zamizuvam na postovi od ovoj stil - a posebno koga doagaat od nekoj sto ne e vo onie organizirani religii sto toa im e dnevna praksa.

Izvini Igor, ama taka se osekam, Nisto licno, nisto loso ne mislam so ova. I am just calling a spade - a spade.
Не се секирај, не се лутам ако некој сака да ми помогне дури и ако не сакам помош.
Не ми треба никаква света книга, се произлегува од мене , овој пост тоа сум Јас.
Длабоко од мене е се.
Тоа ти е ако видиш некој да оди по пат и кола ќе го удри и ти му ставаш сопка.
Може и рака да скрши и јас после две клоци да добијам, ама тоа е мојот избор.
Тоа сум јас.

--- надополнето ---

Ако си сигурен во тоа, ако си ја достигнал вистината, тогаш зошто толку агресивно реагираше на информацијата дека е вештачки создаден живот во лабараторија? Животот е само еден аспект од постоењето, дали спонтано ќе настане или со човечка интервенција, тоа не менува ништо. Твојата реакција само ја исфрли на површина твојата несигурност.
ЖИВОТ и неживот.
Хахах едното е живо.
Другото е неживо.
Живо е затоа што има дух.
Низ него тече прана.
Без таа прана нема ништо живо.

--- надополнето ---

Ист си како и сите само што некои од тие сите има повеќе Знаење и се научно повеќе потковани од тебе!

И овде темата е експлицитна наука за спознавање на Реалноста и Универзумот, или мавтање со библијата дека сме ние калливи чеда на некој изветоперен Бог кој се замислувал научник и не правел пред 6000 години во некаква си вистинска(не алегориска, или духовна смисла) лабараторија!

Ти се молам, да бидеме јасни и концизни!

Прочисти си го прво тоа твое Јас, нахрани го со Знаење и Мудрост, а не вака од нет вадење линкови што тебе ти се чинело дека тоа докажува нешто!

Те разбирам јас што сакаш да ми кажиш, но штом твоето Јас бира намерност, и не сакаш фер игра каде што се е непознато, тогаш испаѓаш од играта!:smir:
Таквите се кукавици! А такви не сакаме да ја играат играта наречена Живот!
Овде се учи и спознава, а не се забегува и слепо верува во сешто!

П.С. И не се повикувај на Тахути за да ти ја одобри твојата мисла! Ако може...
Не ми треба лажно знаење што би рекол Ошо.
Тоа мое Јас е мудрост, неможе да го нахраниш повеќе од Бог.
Тот не е ништо над тебе.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.315
Поени од реакции
12.321
Ошо?
Затоа ти сакаш секс и со науката, а ти се свиѓа и кастрираната духовност... Сега е јасно... Ми текна кој Игор си... :)

Продолжи така... Читајќи ги твоите постови, може да се заклучи само дека твоето Јас има мудрост само за твојот универзум, кој сепак не дава вистинска слика на Реалноста...

Јас знам Кој и Што и Како и Кога е над мене... :)

Не може да знаеш што е лажно знаење ако не знаеш што е знаење воопшто... И кажав, не се повикувај на Тахути бидејќи не му ја знаеш вистинската природа на тој величествен бог славен одсекогаш меѓу учените!

П.С. И кажав твоето Јас ако е мудро ќе бира случајност за живот!
А ако си мрзливец и не сакаш да учиш наука(било која гранка) не проповедај дека науката е ваква или онаква и дека некакво си духовно патување и спознавање е доволно за да биде човекот тука мудар... :)

А ако ми кажеш дека науката е човечка измислица, навистина ќе се запрашаме дали тоа Јас навистина е мудро кај тебе :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
ЖИВОТ и неживот.
Хахах едното е живо.
Другото е неживо.
Живо е затоа што има дух.
Низ него тече прана.
Без таа прана нема ништо живо.

Игоре, нели самиот тврдеше дека универзумот е холограм на универзалната свест, дека се е СВЕСТ......Тогаш каде гледаш проблем? Ако под вода копаш дупка, може ли да нема вода во дупката? Дали животот ќе настане спонтано или со човечка интервенција ништо не менува!

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Ошо?
Затоа ти сакаш секс и со науката, а ти се свиѓа и кастрираната духовност... Сега е јасно... Ми текна кој Игор си... :)

Продолжи така... Читајќи ги твоите постови, може да се заклучи само дека твоето Јас има мудрост само за твојот универзум, кој сепак не дава вистинска слика на Реалноста...

Јас знам Кој и Што и Како и Кога е над мене... :)

Не може да знаеш што е лажно знаење ако не знаеш што е знаење воопшто... И кажав, не се повикувај на Тахути бидејќи не му ја знаеш вистинската природа на тој величествен бог славен одсекогаш меѓу учените!
Има само една реалност, а таа е мојата. Дали е кастрирана мојата духовност ?
Јок.
Ако тој бог е како што сум Јас не се плашам.
Ако не е како мене не му се плашам, а и не е достоен да биде бог.

--- надополнето ---

Игоре, нели самиот тврдеше дека универзумот е холограм на универзалната свест, дека се е СВЕСТ......Тогаш каде гледаш проблем? Ако под вода копаш дупка, може ли да нема вода во дупката? Дали животот ќе настане спонтано или со човечка интервенција ништо не менува!
За да настане живот треба божја енергија да поминува низ него.
Уствари така и настанува животот, сегде низ универзумов имаа прана.
Таа го формира животот.
Доказ е и бактерии најдени покрај нуклеарни реактори на пр.
Сегде има живот кај што има прана.

--- надополнето ---

За да настане живот треба божја енергија да поминува низ него.
Уствари така и настанува животот, сегде низ универзумов имаа прана.
Таа го формира животот.
Доказ е и бактерии најдени покрај нуклеарни реактори на пр.
Сегде има живот кај што има прана.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Ако си сигурен во тоа, ако си ја достигнал вистината, тогаш зошто толку агресивно реагираше на информацијата дека е вештачки создаден живот во лабараторија?
Да не сте го гледале вие Франкештајн деновиве? :D

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
http://www.rexresearch.com/kozyrev2/kozyrev2.htm

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.315
Поени од реакции
12.321
Игор, ти малку застрани од темата... Твојата реалност нема врска со креационистите и еволуционистите...
Ти ни тоа ни тоа не го разбираш... Премногу се замараш ти со теории на заговори, и со информации од нет... имам и јас страна, помини, посети ја... :)
Такви ко тебе имало "богови" и ќе има... Бог да ни е напомош, што да ти кажам...

А да се вратиме на темата нели е подобро...

Креационистите очајно вадат докази од еврејскиот закон за настанување на човекот од кал, со некаков си духовен здив, па создавање на жената од реброто од мажот, имплицирајќи со тоа подоцна дека таа мора да биде под мажот,,,

Еве мала промена во расправата за еволуцијата и креацизмот... За еволуцијата на жената спомената во библијата...

Што мислат денес жените за тоа да се покоруваат на богот од еврејската тора?
Зарем жените не се рамноправни и еднакви со мажите? Зарем треба да мислиме дека христијанскиот бог дозволува жената да постои и дејствува само во сенката на мажот?

Еве доказ за еволуцијата на мислата од почетокот(кога и да е тоа), па до сега... Видете ги жените... каде се и што прават... и колку само незасенети од страна на сенката на мажите... Така и треба, бидејќи е кажано: Нека жената биде опашана со меч пред мене... Доста криење на жената зад мажот заради некаков си кастриран закон....

Жената ќе го бутне законот на мажот(Мојсеј) :smir:

P.S. Може делата на авторот оригинал(англиски) и да не се објаснети од никој друг, како во овој случај ?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Абре да не пукниш, ме израдува за момент, си реков Франкештајн го направиле конечно :)
Тука не се работи за вештачки создаден живот, туку за манупулација со веќе постоечки живот. Биологот Крег Вентер и неговиот тим земале веќе постоечки ген на бактериска клетка и вметнале одредена DNA секвенца во него со цел да создадат поинаков ген од користениот. Потоа овој геном го трансплантирале во други, веќе постоечки, бактерии. Значи воопшто не станува збор за "создавање на живот", туку само за генетски инжинеринг со веќе постоечки и од Бога даден живот :)

http://www.cbc.ca/technology/story/2010/05/20/venter-synthetic-genome-cell-bacteria.html

Kajgana Shop

На врв Bottom