Автобуси

sanos_a

www.autobusi.net/
Член од
12 декември 2008
Мислења
554
Поени од реакции
83
А мислиш ли дека таа осовина не се блокира за да оди само право?!
ако се блокира тогаш кажи ми која и е намената на третата осовина на автобусите?

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
ако се блокира тогаш кажи ми која и е намената на третата осовина на автобусите?
Еве ти го законот па читај,заради должината и тежината е третата осовина!

ARTIKEL 1 ABSATZ 1
Artikel 3 Absatz 3a (neu) der Richtlinie 96/53/EG

In Artikel 3 wird ein neuer Absatz 3a angefügt:

Wenn der Verkehr von Bussen mit einer Länge von 15 Metern an manchen Stellen problematisch ist (historische Zentren, enge Gassen usw.) sollten die lokalen oder nationalen Behörden die Beschränkungen angeben, die beachtet werden müssen.

<Original>Or. en</Original>

<TitreJust>Begründung:</TitreJust>
<AmJust>Es ist sehr wichtig, dass die nationalen und lokalen Behörden die nötigen Beschränkungen auferlegen können, um das kulturelle Erbe und die städtische Vielfalt zu schützen.</AmJust>

ARTIKEL 1 ABSATZ 2b
Artikel 4 Absatz 7 der Richtlinie 96/53/EG

Es wird folgender Absatz 7 angefügt:
"7) Die Mitgliedstaaten dürfen den Verkehr von Bussen, deren Abmessungen die in den Nummern 1.1,1.2,1.5 und 1.5a des Anhangs I enthaltenen Abmessungen überschreiten und die vor der Anwendung der Richtlinie zugelassen oder in Betrieb genommen wurden, in ihrem Hoheitsgebiet bis zum 31. Dezember 2009 zulassen."
"7) Die Mitgliedstaaten dürfen den Verkehr von Bussen, deren Abmessungen die in den Nummern 1.1,1.2,1.5 und 1.5a des Anhangs I enthaltenen Abmessungen überschreiten und die vor der Anwendung der Richtlinie zugelassen oder in Betrieb genommen wurden, in ihrem Hoheitsgebiet bis zum 31. Dezember 2015 zugelassen."

<Original>Or. de</Original>

<AmJust>Es ist ein Übergangszeitraum vorgesehen, innerhalb dessen für den innerstaatlichen Verkehr der Einsatz von Bussen, die derzeit zugelassen sind, aber nicht den neuen Anforderungen der Richtlinie entsprechen, erlaubt ist. Diesen auf die Zeit bis zum 31. Dezember 2009 zu begrenzen, erscheint zu kurz bemessen, da hierdurch die Einsatzdauer der bisher zugelassenen Busse über 12m Länge erheblich eingeschränkt würde. Unangemessene wirtschaftliche Benachteiligungen für Unternehmen, die in gutem Glauben Fahrzeuge vor der Inkraftsetzung dieser Richtlinie zugelassen bzw. in Betrieb genommen haben, wären die Folge.</AmJust>

</Amend></LANG:DE><LANG:DE><Amend>(Änderungsantrag <NumAm>4</NumAm> von Rosa Miguélez Ramos)

ARTIKEL 1 ABSATZ 2b
Artikel 4 Absatz 7 der Richtlinie 96/53/EG

"7) Die Mitgliedstaaten dürfen den Verkehr von Bussen, deren Abmessungen die in den Nummern 1.1,1.2,1.5 und 1.5a des Anhangs I enthaltenen Abmessungen überschreiten und die vor der Anwendung der Richtlinie zugelassen oder in Betrieb genommen wurden, in ihrem Hoheitsgebiet bis zum 31. Dezember 2009 zulassen."
"7) Die Mitgliedstaaten dürfen den Verkehr von Bussen, deren Abmessungen die in den Nummern 1.1,1.2,1.5 und 1.5a des Anhangs I enthaltenen Abmessungen überschreiten und die vor der Anwendung der Richtlinie zugelassen oder in Betrieb genommen wurden, in ihrem Hoheitsgebiet bis zum 31. Dezember 2015 zulassen."

<Original>Or. es</Original>

<AmJust>Da das Ziel der Änderung der Richtlinie 96/53/EG darin besteht, die Entwicklung von Industrie und Handel zu fördern, indem eine Harmonisierung angeregt wird, durch die bestimmte Gegebenheiten formalisiert werden, sind auch andere Sachverhalte zu berücksichtigen, die eine schrittweise Anpassung an den neuen Rechtsrahmen erfordern, ohne jedoch in irgendeiner Weise die Sicherheitserfordernisse zu missachten.</AmJust>

</Amend></LANG:DE><LANG:DE><Amend>(Änderungsantrag <NumAm>5</NumAm> von Marieke Sanders-ten Holte)

ARTIKEL 1 ABSATZ 3a
Anhang Ia) Nummer 1.1 Unterabsatz ii) der Richtlinie 96/53/EG

ii) es werden folgende Gedankenstriche als sechster, siebterund achter Gedankenstrich angefügt:
ii) es werden folgende Gedankenstriche als sechster und siebterGedankenstrich angefügt:
- Busse mit 2 Achsen 12,00 m
- Busse mit > 2 Achsen 15,00 m
- Bus + Anhänger 18,75 m
- starre Busse 15,00 m
- starre Busse + Anhänger 18,75 m

<Original>Or. en</Original>

<

ii) Es werden folgende Gedankenstriche als sechster, siebter und achter Gedankenstrich angefügt:
ii) Es werden folgende Gedankenstriche als sechster, siebter Gedankenstrich angefügt:
"– Busse mit 2 Achsen 12,00m
Busse mit mehr als 2 Achsen 15,00m
– Bus + Anhänger 18,75m
"– starrer Bus mit 2 Achsen 13,50m
starrer Bus mit mehr als 2 Achsen 15,00m
starrer Bus + Anhänger 18,75m

<Original>Or. de</Original>

<AmJust>Es sollte klar zum Ausdruck kommen, dass es sich um starre und nicht um Gelenkbusse handelt.
Mit der Erhöhung der maximalen Länge für Busse mit 2 Achsen soll die Möglichkeit der Verwendung von abnehmbaren Einrichtungen wie Skiboxen an 12m-Bussen eingeräumt werden. Darüber hinaus führt diese Erhöhung zu einer Herausforderung für Bushersteller, über Alternativen in der Materialverwendung und Variationen der Busausstattung zu Gewichtsreduzierungen zu kommen, so dass Busse mit über 12m, aber weit unter 15m Länge auch als 2-achsige Kraftfahrzeuge hergestellt und zugelassen werden können.

sanos_a

www.autobusi.net/
Член од
12 декември 2008
Мислења
554
Поени од реакции
83
ај ако сакаш преведи го немам појма од германски.
види знам дека авотбусите што се подолги од 13 метри имаат 3 осовина ама таа и е за да им е олеснето вртењето на самите авотбуси

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Беше голема фирма ама со најлошите камиони некогаш произведени РАБА,марка на камиони кои се добри само за оние што имаат камења во бубрезите,гарант ќе ти испаднат од добрата амортизација :pos::pos::pos::pos:
Еве како изгледа една РАБА:

За манипулациите на шоферите можам да ти пишувам многу ама како за пример ќе ти кажам дека за прикривање километри и брзина на возење во Франција и Белгија казните се и до 2.500 евра а никој полицаец не е глуп да не види дека имало пеперутка,така го викаат парчето хартија што се става во тахографот за иглицата да не помине 80 КМ/H.
Не му кажувај на татко ти како се прават деца кога те направил тебе :smir:.
Мислам дека го разбра горе напишаното,тоа го работам и можам многи да ти кажувам за тахограф и тахографски ленти...:helou:
а какви камиони очекуваш ти во тоа време со тие финансии??
ај не заебавај со Рабите тераа низ цела Европа
а за другиот муабет можеш да кажуваш на други, јас многу знам
ама за тоа како и што во друга прилика може да си попрајме муабет

sanos_a

www.autobusi.net/
Член од
12 декември 2008
Мислења
554
Поени од реакции
83
јас имам стрико што возеше во берово транс јелч камион. он кажуваше дека кога одиле за ирак на некоја планина излегувале само јелчовите и рабите. кога ке излегле они се вракале и ги земале приколиците од другите и нормално бизнис правиле со ова. епа сега ј..и га раба си е раба ама волво или даф можат вода да му носат

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
јас имам стрико што возеше во берово транс јелч камион. он кажуваше дека кога одиле за ирак на некоја планина излегувале само јелчовите и рабите. кога ке излегле они се вракале и ги земале приколиците од другите и нормално бизнис правиле со ова. епа сега ј..и га раба си е раба ама волво или даф можат вода да му носат
Рабите беа многу добри камиони
кој возел знае

Член од
6 јуни 2009
Мислења
2
Поени од реакции
0
Aj edno prasanje do vas
Koj ima najgolema flota na avtobusi vo mk zboram privatni turisticki i koj ima najkvalitetni

peppeGT

BMW piacere di Guidare...
Член од
10 април 2009
Мислења
363
Поени од реакции
12
Рабите беа многу добри камиони
кој возел знае
ne se zanesuvajte Raba kamion i Jelcz na VOLVO mozat samo da mu go drzat kardanot, a za na planinite u turcija so se na patot za irak koga ke otidete so raba, jelcz i volvo ke vidite so moze raba i jelcez a so moze volvo i ne prajte prazni muabeti : vujko mi bil strikomi, tatko mi i mi kazuvale hehhhee:pos2::pos2: pred da sudite probajte.........

ај ако сакаш преведи го немам појма од германски.
види знам дека авотбусите што се подолги од 13 метри имаат 3 осовина ама таа и е за да им е олеснето вртењето на самите авотбуси
od 12,75m vozilo na edna sasija nema podolgo vo evropa a avtobusot e na edna sasija i ne treskaj zeleni........

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
а какви камиони очекуваш ти во тоа време со тие финансии??
ај не заебавај со Рабите тераа низ цела Европа
а за другиот муабет можеш да кажуваш на други, јас многу знам
ама за тоа како и што во друга прилика може да си попрајме муабет
Во тоа време имало и други камиони,најзастапено Европски камиони кај нас биле СКАНИА и ФИАТ а РАБА,ЈЕЛЧ,КАМАЗ,САУРЕР и други камиони за вадење бубрежен камен...
За муабет нема проблем,спремен сум во секое време на темата за камионите...

Во кој филм живее стрико ти,ЈЕЛЧ камион бил добар за патиштата накај Иран или Ирак :pos::pos::pos::pos:
Таа планина се вика Аданско Брдо а према Иран се вика Зара и се навистина лоши за спуштање,со Јелч камион од сабајле до вечер...
Темата не е за камиони па може таму да продолжиме...

sanos_a

www.autobusi.net/
Член од
12 декември 2008
Мислења
554
Поени од реакции
83
Aj edno prasanje do vas
Koj ima najgolema flota na avtobusi vo mk zboram privatni turisticki i koj ima najkvalitetni
па сега сите се приватни нема државни. најголема флота имаат според мене галеб охрид, транскоп битола и млаз богданци. галеб имаат подобри автобуси затоа што подобро ги одржуваат а кај транскоп повеќето автобуси се хотел промаја, а млаз според година на производство имаат најнови автобуси.

ne se zanesuvajte Raba kamion i Jelcz na VOLVO mozat samo da mu go drzat kardanot, a za na planinite u turcija so se na patot za irak koga ke otidete so raba, jelcz i volvo ke vidite so moze raba i jelcez a so moze volvo i ne prajte prazni muabeti : vujko mi bil strikomi, tatko mi i mi kazuvale hehhhee:pos2::pos2: pred da sudite probajte.........

od 12,75m vozilo na edna sasija nema podolgo vo evropa a avtobusot e na edna sasija i ne treskaj zeleni........
дали имаш видено neoplan megaliner и neoplan jumbocrusiser?

а ако немаѓ еве јас ке ти покажам
neoplan megaliner

и neoplan jumbocruiser

peppeGT

Член од
10 април 2009
Мислења
363
Поени од реакции
12
па сега сите се приватни нема државни. најголема флота имаат според мене галеб охрид, транскоп битола и млаз богданци. галеб имаат подобри автобуси затоа што подобро ги одржуваат а кај транскоп повеќето автобуси се хотел промаја, а млаз според година на производство имаат најнови автобуси.

дали имаш видено neoplan megaliner и neoplan jumbocrusiser?

а ако немаѓ еве јас ке ти покажам
neoplan megaliner ---------OK OK 15m. greska :salut:

и neoplan jumbocruiser
e ova ti e veke na baza na sleper i e vozilo + priklucno vozilo i znaci dve vozila dve sasii prikaceni edno so drugo dokolku ima edn motor.
a priklucnoto vozilo go koristi istiot motor za dvizenje:toe:

sanos_a

www.autobusi.net/
Член од
12 декември 2008
Мислења
554
Поени од реакции
83
мислеш ли дека стварно нема автобус подолг од 12,75м?
setra s417 hdh е долг 14м, temsa diamond e долг 13,9м и да не набројувам натаму.

peppeGT

Член од
10 април 2009
Мислења
363
Поени од реакции
12
мислеш ли дека стварно нема автобус подолг од 12,75м?
setra s417 hdh е долг 14м, temsa diamond e долг 13,9м и да не набројувам натаму.
ti pisaveke pogore no eve pak....... neoplan megaliner ---------OK OK 15m. Greska :salut:

Тошо Малерот

Фудбалер
Член од
12 април 2009
Мислења
79
Поени од реакции
3
Порано само со автобус се возев до село додека се се појавија комбите.

Сеа со комби е далеку подобро, позастапено е го има на секој час, те вози до дома, итн итн има повеќе предности :)

McQ

McQ
Член од
15 мај 2008
Мислења
208
Поени од реакции
28
Порано само со автобус се возев до село додека се се појавија комбите.

Сеа со комби е далеку подобро, позастапено е го има на секој час, те вози до дома, итн итн има повеќе предности :)

da da .......
do selo vikas..............
i mnogu prednosti ima a?
abe kombe e kombe........:nesvest:

Kajgana Shop

На врв Bottom