Комунизам!

• Креатор на темата Креатор на темата Грмуш
  • Време на започнување Време на започнување

Грмуш

Пичкмајчин
Член од
11 октомври 2007
Мислења
1.118
Поени од реакции
90
Премногу сум млад за да сватам што е тоа...Знам дека на форумов има многу членови против тоа(од причина што во изминатиот век тоа ја уназадувало Македонија), меѓутоа сега зборам за комунизмот како идеа...Дали е подобро од капитализам и кои се недостатоци!???Знае некој да објасни???

Премногу сум млад за да сватам што е тоа...Знам дека на форумов има многу членови против тоа(од причина што во изминатиот век тоа ја уназадувало Македонија), меѓутоа сега зборам за комунизмот како идеа...Дали е подобро од капитализам и кои се недостатоци!???Знае некој да објасни???
Комунизм'т е болестно с'стојание на ума...

1. Секој беше вработен.
2. Иако секој беше вработен, никој ништо не работеше.
3. Иако никој ништо не работеше, сите планови беа исполнети барем 100%.
4. Иако плановите беа 100% исполнети, продавниците беа празни.
5. Иако продавниците беа празни, сите имаа се.
6. Иако сите имаа се, сите крадеа.
7. Иако сите крадеа, никогаш ништо не недостасуваше.

На кратко :jaj:

Nikogas vo svetot ne postoelo komunizam, ova sto bese bese nekoj vid na voena diktatura,iako imase socializam de no ja nemase narodot taa sloboda se bese na sila nekako.. citajte neso od:
Karl Marx
Friedrich Engels

vakov komunizam podrzavam (btw ivistinskoto VMRO imaat nekoj vid na socijalisticka ideologia:baeh:)

Комунизам на кратко значи : секој човек дома да има пушка и да биде спремен за војна.

Лично мислам дека комунизмот бил најдобрар начин на владеење, така што во комунизмот економијата цлетала бидејќи државата се грижела за сите претпријатија и таа ги финансирала и им кажувала што да произвефуваат колку да произведуват и сл ... мојата проф од ме негира во ова и вика дека државата не е толку паметна за да им кажува на пертприајтијата што да произведуваат и колку и сега мие го плачамо долгот за тоа што се случувало :toe: , според мене добро е што во комунизмот не си можел да дадеш товое мислење и да кажеш дали чини нешо или не, не си можел да прашаш шо е она таке или ваке, а и добро што имало една партија и не гледале шо за 4год да испокрадат а и не си можел да прашаш зошто има една партија :vozbud: има и многу други добри работи за комунистичкото владеење ама за тоа во друга прилика :wink:

Kомунизам досега немало, како што кажа ЛордДрагон.. Комунизмот се смета дека е врв на човековото размислување и во скоро време нема да го видиме.

Komunizam kaj nas nemalo a toa sto bilo kaj nas bilo demokratija vo vistinskata smisla na zborot,odete vo nekoja od takanarecenite "demokratski" drzavi i ke vidite deka od demokratijata nemaat ni D a toa sto nie ne sme znaele da go zacuvame naseto ureduvanje toa e veke druga tema.

смех

ами комунизм'т беше онова, дето слагаше застрелваше собствените си граждани в опитите да напуснат раја на земјата. Комунизм'т=интернационализ'м=национален предател=изгубена душа. мога и уште, ама не сакам, сакам да да гу тура во заборав

Ама ти си бил комунист југоносталгичар.Па сега ми се станаа јасни твоите ставове и омраза к'м бугарите:baeh:
HaHaHaHa,nema vrska tvojot muabet,samo sakam da ti objasnam nekoi raboti za da ne si mislis deka toj vas Evropejski Sojuz e tolku idealen,ziveam vo negoodamna i osven nacionalizam drugo i nema videno.Kazi sto ti falese tebe vo komunizmot,dali site bevte ramnoravni,imavte isto pari a ne sega nekoi mrsulkovci da bidat enormno bogati a nekoi mnogu posposobni od niv ne mozat da uspeat zatoa sto ne se clenovi nekoja politicka partija?Treba uste da porasnes za da naucis mnogu raboti,Bugarite jas ne gi mrazam nitu nivnoto si demokraticesko ureduvanje,mrazam sto za vreme na takanareceniot komunizam nikoj nisto ne kazuvase za Makedonija a sega naednas se znaete za nas.Procitaj go KAPITALOT od Karl Marx ako sakas da ti stanat mnogu raboti pojasni,ama nemoj samo da go procitas tuku treba i da go svatis toa sto e napisano :smir:

1. Секој беше вработен.
2. Иако секој беше вработен, никој ништо не работеше.
3. Иако никој ништо не работеше, сите планови беа исполнети барем 100%.
4. Иако плановите беа 100% исполнети, продавниците беа празни.
5. Иако продавниците беа празни, сите имаа се.
6. Иако сите имаа се, сите крадеа.
7. Иако сите крадеа, никогаш ништо не недостасуваше.

На кратко :jaj:

Тоа што го кажа беше за социјализмот, управуван од комунисти исто како транзицијата управувана од социјалисти. А комунизам? еееее е тоа требаше да биде последниот стадиум од развојот на социјализмот каде што требаше да важи паролата секому според можностите,секому според потребите, ама некој ги прецени можностите па не заеба нас со потребите и така комунизмот отиде у :toe:

Комунизмот е уба идеја, но за жал лошо се спроведе во сите држави каде што се практикуваше.

Комунизмот беше средство за мотивација на луѓето за војна, бесплатни војници колку сакаш, практично фанатици кои мислат дека комунизмот е рај, баш нешто како исламскиве фундаменталисти кои мислат дека ако загинат во борба за џихад ќе имаат 12 девици.

После војните одлично средство за стварање на нови Цареви кои ќе владеат апсолутно.

Се на се, секаде каде што се применуваше се беше само не беше комунизам.

Но, како идеологија изврши огромна промена на светот во 20 век.

Под притисок на Комунизмот, капитализмот стана едно многу похумано и почовечно општество. Скандинавските земји за мене се чист пример за социјалистички земји.

Се на се комунизмот е една голема УТОПИЈА, барем со сегашниов капацитет на мозок кој го имаме. Ако се зголеми во иднина кубикажата на сивата маса во мозокот, можеби ќе имаме можност да спроведиме такво општество.

Тоа што го кажа беше за социјализмот, управуван од комунисти исто како транзицијата управувана од социјалисти. А комунизам? еееее е тоа требаше да биде последниот стадиум од развојот на социјализмот каде што требаше да важи паролата секому според можностите,секому според потребите, ама некој ги прецени можностите па не заеба нас со потребите и така комунизмот отиде у :toe:

Sakase da kazes deka fabrikite od komunizmot otidoa vo SDSM!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom