Што би се случило доколку ги прекинеме „преговорите“ за името?

• Креатор на темата Креатор на темата TpH_Bo_OkO
  • Време на започнување Време на започнување
Па на Албанците не им одговара наше членство во ЕУ од причина што така потешко ќе ја тераат каузата. Пак ќе имаме пукање на избори. И све што треба за да не ги изполниме условите, а Грција уште повеќе ќе не притиска.

Вака, ќе си преговараме, можда ќе си имаат надеж дека некогаш ќе попуштиме....

п.с.
Кога зборев за лицемерие, мислев на ЕУ и олеснувачите. Грција само си ги тера интересите.

Па фала богу дека на албанците не им одговара наше членство во Еу, поготово во Нато.Затоа ние треба побрзо да си го решиме спорот од интерес да влеземе во Нато и да ставиме крај на нивните планови за јунајтед стејтс оф албанија.

БТВ ние и така ги немаме исполнето условите за Еу, тешко дека со влада која што е повеќе преокупирана со рејтинг и анкети одколку тоа што треба да се сработи.Брисел не предупреди дека и покрај спорот со Грците уште немаме ништо сработено, освен донесувањето на некои смешни глупи закони.

А за лицемерието знам, тие ги бранат интересите на Грција иако интересите на Нато и Еу се сосема различни.

Па фала богу дека на албанците не им одговара наше членство во Еу, поготово во Нато.Затоа ние треба побрзо да си го решиме спорот од интерес да влеземе во Нато и да ставиме крај на нивните планови за јунајтед стејтс оф албанија.

Па ако ние треба да го смениме името за да влеземе во ЕУ, што ќе се случи кога ЕУ ќе престане да постои ???

„нивните планови за јунајтед стејтс оф албанија“

Дај преиспитај се, вреди ли сето ова ? Вреди ли ризикот спрема добивката ? Запомни ниеден сојуз во историјата не траел повеќе од 100 години, па нема да трае ниту ЕУ ниту НАТО.

Па ако ние треба да го смениме името за да влеземе во ЕУ, што ќе се случи кога ЕУ ќе престане да постои ???

Дај преиспитај се, вреди ли сето ова ? Вреди ли ризикот спрема добивката ? Запомни ниеден сојуз во историјата не траел повеќе од 100 години, па нема да трае ниту ЕУ ниту НАТО.

А зошто ЕУ би престанало да постои? Чекај малку, како прво нема да престане да постои,а како второ ние ќе станеме економски јака држава и веќе нема да му иде на памет на секого да зема калаш и да обединува територии.Нови закони едно друго.

Па јас нон-стоп се преиспитувам.Не викам да го смениме името во целост, да попуштиме барем дел и да го зачуваме најбинтото - идентитетот.
А да те прашам јас тебе.Вреди ли ние да влеземе во Нато и да оставиме времето да покаже дали воопшто ќе се распадне алијансата (во што јас не верувам, пред се поради Америка и нејзината политика за контрола над светот), или пак за некое време да си ја изгубиме државата, каде што многу пореални се шансите за второто?

Ок, еве како ја замислуваш иднината, те молам објасни ми.

Еве како јас ја замислувам.

Не влегуваме во НАТО, инвестициите ќе бидат сведени на 0, тие што дошле да инвестираат ќе заминат од тука. Притисоците за граѓанска војна во Македонија ќе станат големи, затоа што на сите му одговара тоа и на Грција, и на Србија, и на Албанија и на Бугарија.

Ќе има некој судир со ограничени размери и ќе станиме накава држава од типот на Босна и на Косово, со граници во самата држава.

Внатрешната раселеност ќе стане многу голема.

Македонците се повеќе ќе земаат Бугарски пасоши, бројката ќе достигне преку половина милион.

Во Македонија ќе останат некаде 500-600.000 македонци плус останатите. Од нив третина се со чувство на македонци, сите останати му е сеедно или веќе имаат друго државјанство.

И ИДИМЕ ДО КЛУЧНИОТ МОМЕНТ СЕ РАСПАЃА НАТО!!!

Тоа најверојатно ќе биде крваво, што тогаш ние како држава или како македонци ќе бидеме способни да направиме?!?

Сите околу ќе имаат оружје по НАТО стандарди и појако и помоќно од тоа што ние можеме да го обезбедиме.

Ќе треба да станеме Талибанци, самоубиции, борци за слобода како Палестинците, па да го свртиме вниманието кон нашата мака.

А тие не бомбардираат ли не бомбардираат, како во Палестина 200 загинати денеска...

ВАКА ЈАС ГЛЕДАМ НА РАБОТИТЕ...

КАЖИ МИ СЕГА ТИ КАКО ЈА ГЛЕДАШ МАКЕДОНИЈА БЕЗ ЕУ И НАТО!!!

тенеке: со влез во ЕУ, Македонија престанува да постои. Тоа е условот за влез, да нема македонска нација, ЕУ се изјасни повеќепати по ова прашање. Ако се влезе така, се брише се што е македонско и станува грчко, бугарско и српско.

Приметувам овој факт го “забораваш’’ во неколку дискусии.

Ајде да чујам кажи дали си да се смени името за влез во ЕУ, а со тоа и да не снема како народ?! Да или не?!?

Иднината, каква и да е, колку и да е тешка заради блокадата врз нас од страна на Грција, е поприфатлива отколку капитулација по основното прашање за тоа кои сме и што сме, односно поприфатлива од наше самоукинување. Тоа би бил апсурд без преседан во историјата на светот.

Иднина ќе биде онаква каква што ќе се потрудиме да ја направиме - преку билатерални односи со земји пријателски настороени спрема нас: Индија, Израел, Русија, Јапонија, Кина, итн. па и со некои чченки на ЕУ, но и преку активности со меѓународни организации.

А никој не гарантира дека ЕУ нема да се распадне.

Со влез во ЕУ, Македонија престанува да постои. Бидејќи тоа е условот за влез, да нема македонска нација, ЕУ се изјасни повеќепати по ова прашање. Ако се влезе така, се брише се што е македонско и станува грчко, бугарско и српско.

Приметувам овој факт го “забораваш’’ во неколку дискусии.

Ајде да чујам кажи дали си да се смени името за влез во ЕУ, а со тоа и да не снема како народ?! Да или не?!?

Иднината, каква и да е, колку и да е тешка заради блокадата врз нас од страна на Грција, е поприфатлива отколку капитулација по основното прашање за тоа кои сме и што сме.

Таквата иднина ќе биде онаква каква што че се потрудиме да ја направиме - преку билатерални односи со земји пријателски настороени спрема нас: Индија, Израел, Русија, Јапонија, Кина, итн. па и со некои чченки на ЕУ.

И јас приметувам дека го 'забораваш' фактот дека нема да има повеќе Македонци во Македонија, која најверојатно нема да постоии, ако не влеземе во ЕУ и во НАТО.

Правилното прашање што треба да ми го поставиш е:

ЗМИЈА ДА ТЕ КЛУКНИ ИЛИ МАГАРЕ ДА ТИ ГО ЛУПНИ

Доколку се следи ситуацијата со распоредот на силите, пред се' внатре во самата ЕУ, а потоа и надвор од неа, најлогично е да дојде до ново прегрупирање и нов вид на унија.

Сегашниот модел на ЕУ, каде очигледно постојат привилегирани и доминирани членки неможе да опстои врз нивниот основен постулат за еднаквост кога најголемите и најстари членки го кршат истиот и ја диктираат политиката на ЕУ.

Унијата ќе постои се додека постои интерес да се биде дел од неа, а новата унија во полет е “старото партнерство“ на Русија+Германија+ дел од Централна/Југоисточна Европа.

http://kirilica.com.mk/vest.asp?id=19873

А привремените алтернативи за Македонија се веќе дискутирани, поблиски односи и воен сојуз или соработка со Турција, Израел.....како интерес се Кина, Јапонија, Индија, САД, Украина итн.

По можност да се оживее дел од поранешниот “пакт на Неврзаните“, како заеднички интерес, иако не зависи се' од нас се разбира. Но, насоката е таа.

тенеке: излези од облакот и спушти се на земја. Македонија и Македонци постоеле и ќе постојат без ЕУ и НАТО. Вистина, потешко ќе се живее, но сигурно ќе не има. Насоката ти ја кажува Братот погоре.

Дали од твојот одговор да заклучам дека ти си за самоукинување на Македонците како народ и нација (заради влез во две организации)?!? Јасно ти е што проповедаш???

Излези од облакот, Македонија и Македонци постоеле и ќе постојат без ЕУ и НАТО. Вистина, потешко ќе се живее, но ќе опстанеме.

Дали од твојот одговор да заклучам дека ти си за самоукинување на Македонците како народ и нација (за влез во две организации)?!?

Жалам ама јас имам барем толку интелегенција за да сфатам дека во приказните за Шангајски групи и африкански сојузи, нема да има ниту М од Македонија и Македонците.

Те сметам за интелегентен човек да веруваш во такви приказни, затоа моја претпоставка е дека ги му ги 'продаваш' на децава на форумов.

Прашањето е зошто го правиш тоа, кога газот ти е сместен во НАТО земја и не е фер да викаш од преку океан ќе 'јадиме' корења ако треба ама името не го даваме?

Мисирков,
Не се свесни. Светот го сваќаат како готова ствар. „Шта је било било је“ и толку, нема мењање. Еу е вечно НАТО е вечно. Живела СССР :) Живела СФРЈ, Живели Несврстани, Живио Варшавски уговор.

Не е важно друго ништо. Не е важна Македонија. Не е важно што дедо му умирал, ама не се откажал од името. Важно е само на газот да му е арно. Таквите луѓе во Турско ми се чини торбеши ги викаа.

тенеке: излези од облакот и спушти се на земја. Македонија и Македонци постоеле и ќе постојат без ЕУ и НАТО. Вистина, потешко ќе се живее, но сигурно ќе не има. Насоката ти ја кажува Братот погоре.

Дали од твојот одговор да заклучам дека ти си за самоукинување на Македонците како народ и нација (заради влез во две организации)?!? Јасно ти е што проповедаш???

Мислам дека ти треба да се спуштиш малку на земја.Македонците секако дека ќе постојат без Еу и Нато.Не може некој да не уништи милион ипол народ.Ама недај боже ќе живееме во соседството некаде.Не сме 50 милиони македонци па ќе се бориме.
Грција не ни признава име и идентитет, Бугарија не ни признава јазик и имаат територијални претензии, Албанците исто така имаат територијални претензии, Србите нејќат да не смислат, црква не ни признаваат.Никој нејќе в пат да не сретне :)

Пример србите, иако го изгубија Косово сепак се решија да одат кон Еу и Нато - кон оние земји кои имаа директна улога во независноста на Косово.На сите нас ни е преку глава војни и слично, сите сакаат да си го проживеат животот убаво и во мир.

Вака сега, ние не треба да попуштиме во целост.Битно да го задржиме
идентитетот.Инаку како што велиш ти, ќе останеме надвор од Еу и Нато, нема инвестиции, сиромаштија, нема перспектива за младите, шумите ископани со ровови и што ќе се деси? Така повеќе ќе опстанеме како народ и ќе ја задржиме територијата на Македонија во целост?

Тенеќе,
Јас не ја гледам Македонија без НАТО, само НАТО се гледа себеси без Македонија, заради суетата на најскапаната членка. Истото важи и за ЕУ.

Ај сега кажи ми во кој од моментите што ги раскажа ја виде Македонија во НАТО и ЕУ ???
Јас не ја видов, ни во еден момент не ми ја покажа. Можда....некоја друга држава со друго име, ама Македонија ја нема во твојата приказна. Пошто јасно е и гласно Македонија нема да влезе во НАТО и ЕУ. Не е тоа од мене, тоа е од нив.

И да продолжат и да ги прекинат преговорите за нас е исто,поповите од ЕУ ќе не крстат нас,имаме ние други кумовци па кој како сака нека мисли?

Не е важно друго ништо. Не е важна Македонија. Не е важно што дедо му умирал, ама не се откажал од името. Важно е само на газот да му е арно. Таквите луѓе во Турско ми се чини торбеши ги викаа.

Негде ..ете прочитав дека ги викале и Шупак-ефендии???
:pos2:

Мислам дека ти треба да се спуштиш малку на земја.Македонците секако дека ќе постојат без Еу и Нато.Не може некој да не уништи милион ипол народ.Ама недај боже ќе живееме во соседството некаде.Не сме 50 милиони македонци па ќе се бориме.
Грција не ни признава име и идентитет, Бугарија не ни признава јазик и имаат територијални претензии, Албанците исто така имаат територијални претензии, Србите нејќат да не смислат, црква не ни признаваат.Никој нејќе в пат да не сретне :)

Пример србите, иако го изгубија Косово сепак се решија да одат кон Еу и Нато - кон оние земји кои имаа директна улога во независноста на Косово.На сите нас ни е преку глава војни и слично, сите сакаат да си го проживеат животот убаво и во мир.

Вака сега, ние не треба да попуштиме во целост.Битно да го задржиме
идентитетот.Инаку како што велиш ти, ќе останеме надвор од Еу и Нато, нема инвестиции, сиромаштија, нема перспектива за младите, шумите ископани со ровови и што ќе се деси? Така повеќе ќе опстанеме како народ и ќе ја задржиме територијата на Македонија во целост?

Ако ти ја турат главата нема да осетиш кога цел ќе ти влезе...на тоа ми личи тоа твоето непопуштање......:helou:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom