Интервју со Зоран Тодоровски

• Креатор на темата Креатор на темата FilipMacedon
  • Време на започнување Време на започнување
Vancev:drk::drk:Poparovic, sto imase vrska izjavata na Ristevski so tekstot na Strelec ?
Da prochitas ushte ednash:

Da vo kontekst na самобитноста на македонската нација e i izjavata na Ristevski:

"AKO NEKO TRAZI PRAVOG JUGOSLOVENA, ONDA KJE GA NAKJI U MAKEDONIJI......

izjava dadena vo mart 1990 godina.

Da ti pojasnam, zboruva za "SAMOBITNOSTA" po terkot na Blaze a preku toa i za vas PODRZUVACHITE.
Ili vie Blazeta go ljubite za drugo-kako vas e, koga mislel ke pobedi opcijata na Vancho Mihajlov bil vanchomihalovist, koga mislel deka ke opstane Jugoslovenstvoto bil JUGOSLOVEN.Koga misleshe deka ke go iskoristi VMRO DPMNE 1990 godina za da stane Predsedatel ili Premier -mu beshe seedno- ne me precheshe da mu lize gaz na Ljubcho Georgievski -togash za Blaze,Ljubcho beshe "GOSPODIN PREDSEDATELE", otkako ne pomina kaj Ljubcho, Ljubcho stana bugarash.

ps.da te prasham.??Gledam ste go podzasilile orkestarot TRUBI pa sega nastapuvate kako trio, me interesira koj truba si ti?????ili nesvirish truba tuku " svirash k...." a pokraj toa se zanimavash i so zashtita na likot i deloto na tvojot duhoven GURU.

Truba e instrument be, izbegana supelko od MK. Kenjkas, mojot duhoven Guru :pos2::pos2::pos2: (jao ama si mi ga reknaja) Nemam jas Guru, ni Brane ni Grujo, nitu Mladic.:pusk:

Truba e instrument be, izbegana supelko od MK. Kenjkas, mojot duhoven Guru :pos2::pos2::pos2: (jao ama si mi ga reknaja) Nemam jas Guru, ni Brane ni Grujo, nitu Mladic.:pusk:

Zboruvame za "SAMOBITNOSTA" po terkot na Blaze i na tvojot Guru. I ako znaev deka od shtabot te upotrebuvaat za defokusiranje na diskusiite-plukanje i lichni navredi-po kumanovski maalska alapacha-ti dadov shansa da odgovorish na temata i taka da "porasnesh" a so toa poleka da stanuvash i svoj chovek no prirodata i gospod se nepogreshlivi na sekoj tochno mu go opredelile mestoto.
ps.kumanovci vikaat "kako ebavanje takvo pamtenje". Popara go pametite gledam.:pos2::pos2::pos2::baeh::baeh::baeh:

На почеток на третата или четвртата страна прашав дали има некој со факти да го демантира Тодоровски дека лаже или дека зборува невистина. Досега видов многу етикетирања и нервирање ама вистински аргументиран демант не видов!

Не ме интересира дали бил ваков или онаков тука дали кажува вистина. Само тоа е битно во случајот.

На почеток на третата или четвртата страна прашав дали има некој со факти да го демантира Тодоровски дека лаже или дека зборува невистина. Досега видов многу етикетирања и нервирање ама вистински аргументиран демант не видов!

Не ме интересира дали бил ваков или онаков тука дали кажува вистина. Само тоа е битно во случајот.

Што прашуваш џабе? Нема и ке нема одговор. Тие се фактите. Зоран Тодоровски го посвети целиот живот на собирање факти за тој наш најтрауматски историски период.Тоа е вистината, а фактите секој ке си ги толкува како сака и како му одговара. Но, после елиминација на македонскатао патриотска гарнитура ( ченто, Шатев, Брашнаров...) превагнаа србокомуњарите...и последиците уште ги трпиме.

Da prochitas ushte ednash:

Da ti pojasnam, zboruva za "SAMOBITNOSTA" po terkot na Blaze a preku toa i za vas PODRZUVACHITE.
Ili vie Blazeta go ljubite za drugo-kako vas e, koga mislel ke pobedi opcijata na Vancho Mihajlov bil vanchomihalovist, koga mislel deka ke opstane Jugoslovenstvoto bil JUGOSLOVEN.Koga misleshe deka ke go iskoristi VMRO DPMNE 1990 godina za da stane Predsedatel ili Premier -mu beshe seedno- ne me precheshe da mu lize gaz na Ljubcho Georgievski -togash za Blaze,Ljubcho beshe "GOSPODIN PREDSEDATELE", otkako ne pomina kaj Ljubcho, Ljubcho stana bugarash.

ps.da te prasham.??Gledam ste go podzasilile orkestarot TRUBI pa sega nastapuvate kako trio, me interesira koj truba si ti?????ili nesvirish truba tuku " svirash k...." a pokraj toa se zanimavash i so zashtita na likot i deloto na tvojot duhoven GURU.

не те разбирам? Зошто го оспоруваш најсилното оружје на македонскиот народ во борбата за опстанок-вртикапа. Па, да не беа тие вртикапи ке немаше Македонци во Македонија за овие неколку века. Тие кои беа со рбет... се убиени, апсени или истерани од Македонија.

Ајде признај бе (конечно нели) ..дека (повремено и прикриено) „бацаш„ у ЛЕВО...

И дека (сеуште) ...не може НИКОЈ да те „избалансира„.
:pos2:

не те разбирам? Зошто го оспоруваш најсилното оружје на македонскиот народ во борбата за опстанок-вртикапа. Па, да не беа тие вртикапи ке немаше Македонци во Македонија за овие неколку века. Тие кои беа со рбет... се убиени, апсени или истерани од Македонија.

Јака ти е иронијава :wink:.

:vozbud:

Se chitash ti nekogash shto si napishal ako voopshto se chitash?

Ushte eden "svirach k....", :helou:samo darbata za svirenje vi ostana .....
Toa chichko ti Blaze- "vanchomihalovistot" go izjavil za Belgradska "Politika Ekspres" na 15 mart 1990godina :AKO NEKO TRAZI PRAVOG JUGOSLOVENA, ONDA KJE GA NAKJI U MAKEDONIJI......: a ne jas.Jas samo prepishav od vesnik.:pos2:

Toa chichko ti Blaze- "vanchomihalovistot" go izjavil za Belgradska "Politika Ekspres" na 15 mart 1990godina :AKO NEKO TRAZI PRAVOG JUGOSLOVENA, ONDA KJE GA NAKJI U MAKEDONIJI......: a ne jas.Jas samo prepishav od vesnik.:pos2:

vanchev,te prashuvam istoto ne begaj kako p... pod koshula ili kako Grujo.Shto imashe vrska izjavata na Ristevski so tekstot na Strelec ?

Ајде...да ја финишираме државно-националната ориентација на македонската левица во 90-ите години. Атанас Вангелов, идеологот на левицата, во 1988 година изјави дека Македонија станува билингвална земја ( преведено: земја каде рамноправно се употребуваат макеоднскиот и српскохрваткиот јазик). Тоа, апсулутно корелира со изјавата на вртикапата Блаже Ристовски-несудениот Претседател на РМ.

vanchev,te prashuvam istoto ne begaj kako p... pod koshula ili kako Grujo.Shto imashe vrska izjavata na Ristevski so tekstot na Strelec ?

Jas nevidov argument so koj Strelec vashiot ideen Guru go demantira slednovo:

Gilema blagodarnost do Trnot shto gi kachi site tri teksta.
Mnogu "chudni" raboti ima vo odgovorot na Zoran Todorovski koi ovie novokomponirani patrioti ne gi gledaat ili nesmat da gi vidat-eve delovi koi ne gi videle pa da gi potsetam.

"Spored politichkoto dosie na Risto Chulev (sto go imaat mnogumina vo Kavadarci, a i mene mi go dadoa), vo zapisnikotod negovoto soslushuvanje pishuva deka Vie zaedno so nego i Kiro Velkov ste odbrale slovaste ste go sostavile i ste go otpechatile letokot vo koj, medjudrugoto. pishuva....Sledi go patot na VANCHO MIHAJLOV-posledovatel na Gocevoto delo.Sledi go patot na negovite privrzenici koi se borea za AVTONOMNA MAKEDONIJA."

ps. za "chudo" pominaa dvaesetina dena od kako tekstot izleze od Blaze ni traga ni glas.

Da vo kontekst na самобитноста на македонската нација e i izjavata na Ristevski:

"AKO NEKO TRAZI PRAVOG JUGOSLOVENA, ONDA KJE GA NAKJI U MAKEDONIJI......

izjava dadena vo mart 1990 godina.

Во полемиката помеѓу акад. Блаже Ристовски и Зоран Тодоровски, З. Тодоровски по повод Крсте Мисирков изјавува:

И сосема за крај. Бидејки на неколку места инсистирате да Ви ги посочам Вашите„ прикривавања, селектирања и премолчувања„ за Мисирков, тоа акад. Ристовски не го барајте од мене, зашто тоа сами си го признавате. Во вашето „ Писмо- одговор до Димитар Митрев„ ( Крсте Мисирков.Нови истражувања и сознанија, Скопје 2000) стр. 518-531, што со посвета ми ја подаривте на 17.05.2002, меѓу другото на Митрев му пишувате :„ Се трудев сето тоа да го предавам приемливо и за чувствителните великосрпски патриоти , какви сеуште постојат, но ми се чини фактите ги изнесував со такт, внимателно, иаку сум свесен дека многупати некои работи дури прикривава за да не предизвикаат рекција кај нашиот денешен човек што би била непожелна пред се „ за нас„.
Потребен ли е коментар акад. Ристовски? Смисленото прикривање на вистината во јавноста е кривично дело во законодавството кај некои западноевропски земји. Понатаму, додека од една страна , пишувате дека тоа што го предавате е „ приемливо и за чувствителните великосрпски патриоти„ од друга страна , во продолжение од писмото пишувате дек сте биле „ бескомпромисен спрема Бугарите„.
Па тоа ли е наука акад. Ристовски што ни ја сервирате 40 години? Со ваквата Ваша политиканска и наменска наука треба да се позанимава МАНУ и да ја преиспита Вашата академска титула.

Edno mislenje na istorichar od novata generacija:

Историчарката Виолета Ачковска оцени дека вчерашниот ден е голем национален празник за нашата држава, бидејќи, како што рече, „оттука потекнуваат корените на борбата на македонскиот народ за негова државност“. Ачковска вели дека се надевала оти овој празник ќе биде ден на национално обединување на македонскиот народ, бидејќи сите Македонци што живеат во оваа држава треба да си го знаат сопственото минато. Таа изрази жалење што две години едноподруго празникот се (зло)употребува во политички цели за да се дисквалификува една партија. „Ова не е празник на ВМРО-ДПМНЕ, туку празник на македонскиот народ“, потенцираше Ачковска.

Таа ги отфрли обвинувањата на опозицијата како лични и неаргументирани.Според неа, наградата му е доделена на Тодоровски за огромен опус од македонската историска наука и за едно богатство од документи што ги презентирал.

Тодоровски не напишал дека Тодор Александров или Крсте Мисирков биле Бугари. Тој не ги пишувал документите, туку самите историски актери се потпишувале онака како што мислеле во тој момент“, изјави Ачевска. „Дневникот на Мисирков е извонреден споменик на македонската историја и секој Македонец треба да го прочита“, додаде таа.

http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=50851F75BAD8C644879395D017BF3B80

ps.shto akademski zvanja ima vashiot stuchnjak po istorija-Strelec,daj nekoja referenca ili najsilnata mu e gi pominal site fazi so odlichen uspeh od pioner do partiski sekretar.E more Strelcho Strelcho, neli dojde vreme da te branat ludje kako samoutepaniot -"udavi se kude babe shto mochav" ,taka vikaat kumanovci.

vecerva uz kafe muabet mi kazaaa nekoja statija vo ``fokus`` povrzana so manu i stardelov vo koja e najaveno rehabilitiranje na venko markovski, dali nekoj ima poveke info....????? neamaat web sajt da zirnam a fokus neam kupeno odamna?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom