Интервју со Зоран Тодоровски

• Креатор на темата Креатор на темата FilipMacedon
  • Време на започнување Време на започнување
Сите вие шо пукате по Тодор Александров цело време сакам сега да истакните барем еден оргинален документ во кој Даме Груев, Ѓорче Петров, Сандански, Пере Тошев... Основачите-Хаџи Николов, Батанџиев.... Лериските-Чакаларов, Кљашев...каде тие спомнуваат македонци. Во спротивно де факто јас докажувам дека со интервјуто дадено за англискиот весник, Александров е македонски националист!!! Немојте толку лесно јас да докажам нешто негирано 70 години. Барајт ајде...

А да го доставеше и ти тоа интервју? Инаку, кој што правел се гледа по делата, а не по зборовите.

Тактко му на Тодоровски бил Удбаш а тој изиграва благонадежен Блгарин-типичен пример за јаничар

Тактко му на Тодоровски бил Удбаш а тој изиграва благонадежен Блгарин-типичен пример за јаничар

Зоран Тодоровски јавно се изјаснува дека Македонец. Е, ако ти тебе нешто шепнал друго...не знам.

Зоран Тодоровски јавно се изјаснува дека Македонец. Е, ако ти тебе нешто шепнал друго...не знам.
Па има и јаничари меѓу македонците ако не си знаел

а бе зоки зоки....килаво маженце...ке тужел за клевета....не му држи газето бугарско до крај....

Некои така велат. А ти, за кого мислиш дека е јаничар во Макеоднија.

Не ги знам сите но еве некои како на пр. овој горе споменатиот господин како учениче на Каракачанов да е, после лицето Б.Ц, поранешниот премиер бај Лјубчо, Фрчко, Кирче едноокиот...

Не фантазирам, кога САД може да функционира така, може и Македонија.

Христо, Тодор Александров бил корен на македонскиот национализам. Македонија на Македонците. Затоа не го набројав, затоа што неговата идеја била ултимативно за владеење на Македонците во целосен етнички македонси состав, а не мултинационално општество, како неговите претходници, затоа и бил толку сакан и почитуван од народот. Ванчо Михајлов, влав по националност, фашист по убедување а финансиран од комунистите, има јасна улога за разнебитување на она што го создал Александров. После целосна анлиза на фактите и сведоштвата, незнам само уште кој го нема увидено тоа. Зошто инаку на македонците во бугарија би им било забрането вршење панихида на Александров? Ама да не ја тераме дискусијата натака.

Многу наши се отерани, истите можат и да се вратат, и ќе се вратат. Во таква пракса мора да има етничко поместување, како што било претходно, и нужно е тоа да се направи, и би се направило. Голем дел од Македонците што останале, ќе никнат како пролетни кокичиња, бидејќи моментално се пригушени. Исто така ќе има и Маџири кои ќе се помакедончат, тоа е нормален процес.

Не се плашам јас од мултинационалност. Не се плашам од ништо во креирањето на таквата држава. Соседите се тие кои се плашат, тие кои ќе го изгубат влијанието на Балканот. Македонија ќе ја има контролата.
Повише глупости,
и тоа само у едно четиво
(при тоа намерно собрани и така спакувани)
одамна не сум прочитал.

а бе зоки зоки....килаво маженце...ке тужел за клевета....не му држи газето бугарско до крај....

Ајде да ја развиеме тезата до крај. Зоран Тодоровски или како што го викаш ти нагалено... зоки, е кадар на ВМРО-ДПМНЕ. На позиција е директор на Државен архив на РМ. Дали сметаш дека неговиот политички ментор ги дели неговите ставови... т.е. бугарското газе, како што велиш?

Делот за „благонадежен блгарин“ нема да го коментирам, туку ме интересира делот „татко му бил удбаш“...Значи ако татко му бил удбаш, тоа било во ред?

Што тоа значело да бидеш удбаш?

Gilema blagodarnost do Trnot shto gi kachi site tri teksta.
Mnogu "chudni" raboti ima vo odgovorot na Zoran Todorovski koi ovie novokomponirani patrioti ne gi gledaat ili nesmat da gi vidat-eve delovi koi ne gi videle pa da gi potsetam.

"Spored politichkoto dosie na Risto Chulev (sto go imaat mnogumina vo Kavadarci, a i mene mi go dadoa), vo zapisnikotod negovoto soslushuvanje pishuva deka Vie zaedno so nego i Kiro Velkov ste odbrale slovaste ste go sostavile i ste go otpechatile letokot vo koj, medjudrugoto. pishuva....Sledi go patot na VANCHO MIHAJLOV-posledovatel na Gocevoto delo.Sledi go patot na negovite privrzenici koi se borea za AVTONOMNA MAKEDONIJA."

ps. za "chudo" pominaa dvaesetina dena od kako tekstot izleze od Blaze ni traga ni glas.

Делот за „благонадежен блгарин“ нема да го коментирам, туку ме интересира делот „татко му бил удбаш“...Значи ако татко му бил удбаш, тоа било во ред?

Што тоа значело да бидеш удбаш?
Не реков дека удбаш било во ред. Едно појаснување-татко му на зоки ги испитувал и мачел приведените во просториите на Удба. Тоа го пишуваше во Фокус

Многу ми се интересни симпатизерите на Тодор Александров, Протуѓеров, Бунева итн., истовремено и истомисленици на Зоран Тодоровски... Демантите им се состојат во докази дека сите тие се изјаснувале како Македонци... Па се разбира дека така ќе се изјаснат, затоа што навистина биле (се) Македонци... Нивниот грев било во тоа што работеле за интересите на Бугарија... Значи, тие луѓе не биле Бугари, туку бугарофили... Има голема разлика меѓу тие два поими!

Уште поинтересни ми се оние кои што се ставаат во одбрана на пробугарите со тоа што вадат некакви 'докази' дека и Катарџиев и Блаже Ристески давале слични изјави... Прво, тоа (дури и навистина да е така) никако не може да биде оправдување за тоа што бугарофилите работеле (и работат) во интерес на Бугарија... Второ, Блаже Ристески и Катарџиев животот го посветија на докажување на самобитноста на македонската нација, па не мора секогаш акцентот да се става на една или две нивни изјави во нивните кариери... Од друга страна, историчарите од типот на Зоран Тодоровски сеуште не сториле ништо и не изјавиле ништо што е во спротивност на теориите на бугарските пропагатори...

И уште нешто за крај... Македонија нема да има штета доколклу и симпатизерите на ВМРО-ДПМНЕ јасно го етикетираат Зоран Тодоровски како лошо кадровско решение на владата на РМ... Долгорочно гледано, и ВМРО-ДПМНЕ може да има само корист (а никако штета) доколку отворено се осуди поставување на такви луѓе на одговорни позиции во Македонија!

Многу ми се интересни симпатизерите на Тодор Александров, Протуѓеров, Бунева итн., истовремено и истомисленици на Зоран Тодоровски... Демантите им се состојат во докази дека сите тие се изјаснувале како Македонци... Па се разбира дека така ќе се изјаснат, затоа што навистина биле (се) Македонци... Нивниот грев било во тоа што работеле за интересите на Бугарија... Значи, тие луѓе не биле Бугари, туку бугарофили... Има голема разлика меѓу тие два поими!

Уште поинтересни ми се оние кои што се ставаат во одбрана на пробугарите со тоа што вадат некакви 'докази' дека и Катарџиев и Блаже Ристески давале слични изјави... Прво, тоа (дури и навистина да е така) никако не може да биде оправдување за тоа што бугарофилите работеле (и работат) во интерес на Бугарија... Второ, Блаже Ристески и Катарџиев животот го посветија на докажување на самобитноста на македонската нација, па не мора секогаш акцентот да се става на една или две нивни изјави во нивните кариери... Од друга страна, историчарите од типот на Зоран Тодоровски сеуште не сториле ништо и не изјавиле ништо што е во спротивност на теориите на бугарските пропагатори...

И уште нешто за крај... Македонија нема да има штета доколклу и симпатизерите на ВМРО-ДПМНЕ јасно го етикетираат Зоран Тодоровски како лошо кадровско решение на владата на РМ... Долгорочно гледано, и ВМРО-ДПМНЕ може да има само корист (а никако штета) доколку отворено се осуди поставување на такви луѓе на одговорни позиции во Македонија!

Da vo kontekst na самобитноста на македонската нација e i izjavata na Ristevski:

"AKO NEKO TRAZI PRAVOG JUGOSLOVENA, ONDA KJE GA NAKJI U MAKEDONIJI......

izjava dadena vo mart 1990 godina.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom