[FONT=MAC C Swiss, sans-serif]KOSTOVA: Zo{to nitu edna vlast vo Makedonija, pa i ovaa na Gruevski, ne saka da go ras~isti {vercot so cigarite od vremeto na 90-tite godini i embargoto, iako vo Srbija i vo Hrvatska se otvoraat del od ovie voeno-profiterski dalaveri?[/FONT]
[FONT=MAC C Swiss, sans-serif]BO@INOVSKI: Zatoa {to vo [/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif]Makedonija, Crna Gora, Hercegovina i delumno vo Srbija[/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif], seu{te ,,banka,, dr`at eks generali pripadnici na KOS i na UDBA. [/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif]Centarot na ovoj kriminal e ,,Makedonija Tabak,,[/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif]. Od tuka sve po~nuvalo I tuka sve zavr{uvalo. Dali se se}avate nekoja makedonska vlada da istra`uvala kriminal vo ,,Makedonija Tabak,,!? Pa jas se ubiv od pi{uvawe na ovaa tema. Vo [/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif]Fokus, Start, Forum Plus, Vreme[/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif]. Pi{uvav so nade` deka [/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif]NEKOJ od Vlada[/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif] }e stavi kraj i }e gi spasi tutunarite vo Makedonija od kriminalci. Abe gi izbrkaa lu|eto do eden od fabrikite, od poliwata so tutun, gi isponi`ija, gi izberbatija naj~esnite makedonski rabotnici. I {to ako sum napi{al, sum se proslavil ete, sum napravil nekoe [/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif]bedno novinarsko ime[/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif]. A koj na tie lu|e da im ja vrati denes ~esta? Koj da im ja vrati izgubenata verba vo niv od strana na nivnite deca i vnuci? Koj da gi ubedi denes deka ne trebalo da gradat, da rabotat, da se ma~at? Trebalo da kradat, da {vercuvaat, da pravat fals cigari, da stavaat [/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif]radioaktiven tutun[/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif] kojznae od koja vukoebina donesen!!! Gruevski ja ima {ansata ne{to od ne{to da spasi. Pod uslov da gi razbrka [/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif]poltroni{tata[/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif] okolu nego, [/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif]mediumskite megafoni i polupismenite i pijani portparoli[/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif]. Za po~etok, neka se opkru`i so ~esni profesionalci.[/FONT]
[FONT=MAC C Swiss, sans-serif]Inaku, site pretstavni{tva ,,Makedonija Tabak,, vo SFRJ i vo stranstvo bile istovremeno i [/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif]razuznava~ki }elii[/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif]. Dan~o [uturkov izmaltretiran od [/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif]Qube Bo{kovski i Qub~o Georgievski, predaden od Branko Crvenkovski, Stra{o Nelkovski i Qup~o Nastevski Supa[/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif] - umre razo~aran. Ostavi zad sebe milijardi neevidentirani dolari, sopstvenost na ,,Makedonija Tabak,,. Toj ke{ so godini ve}e pliva niz Evropa, se investira i reinvestira. Preku banki kako [/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif],,LHB,, i ,,NLB,,[/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif] eve tie na{i dolari, denes ni se vra}aat kako ~ist kapital na Balkanot. So niv raspolagaat finansiski stru~waci kako [/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif]Mitre Koli{evski, bra}ata Milo i Aca \ukanovi}, Sr|an Kerim i Bodo Hombah, Kosta Jankovski, Ekrem Lukaj, Plinio Kukurin, Ante Vlahovi}, Cane Suboti}, Hrvoje Petra~, \or|i Jan~evski[/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif] i mnogumina drugi sli~ni na niv. Vo takva atmosfera ne mo`ete da o~ekuvate od nitu edna vlast ras~istuvawe so kriminal od minatoto. Pa eden [/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif]Kosta Jankovski[/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif] pred sekoi izbori nosi ponuda kaj dvete pobedni~ki strukturi onolku kolku {to }e se pobara od nego. Kaj Crvenkovski ja ima instalirano i svojata [/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif]vnuka Nata{a Savova[/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif]. Znam samo deka kaj Gruevski nema ,,probieno,, ama somni~av sum ako znam deka obezbeduva~ite na [/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif],,Lupus,,[/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif] vozat motorni vozila kupeni od Jankovski. A nekoga{ i [/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif]milosta od Urko[/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif] e dovolna. . .[/FONT]
[FONT=MAC C Swiss, sans-serif]KOSTOVA: Ima{e li zakani od tutunskite bosovi?[/FONT]
[FONT=MAC C Swiss, sans-serif]BO@INOVSKI: Zakani nemav. Imam direktni napadi. Pre`iveav dva atentati, nara~ani ba{ od toa milje. Prviot od [/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif]Bajru{ Sejdiu[/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif], edna no} pred lokalnite izbori, na [/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif]8. septemvri 2000.[/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif] Za toj napad toj od SVR Kumanovo dobi krivi~na prijava, a sudskiot proces zaglavi kaj sudijkata [/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif]Meri Manaki[/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif]. Vsu{nost, nikoga{ ne zapo~na. Vtoriot atentat, vo [/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif]Radio Tumba[/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif], nara~an od [/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif]Dragan Daravelski i tatko mu Tome Stojanovski[/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif], zaglavi kaj presudata na [/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif]Goran Trajkovski Tajto[/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif]. Ama toj ne gi ka`a soizvr{itelite. Eden korumpiran policiski inspektor denes bogat sopstvenik na nekolku ekskluzivni parfimerii, [/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif]^aslav Stojanovi}[/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif], gi zata{ka site dokazi od toj slu~aj. Den denes ja nema vre}ata so dokazi. [/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif]Ni oblekata ne mi ja vra}aat[/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif]. Ne mo`ele da ja najdat. Vo me|uvreme go rasvetliv atentatot sam, ama [/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif]Jankulovska i Ivo Kotevski[/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif] tolku mnogu me mrazat {to ne sakaat ni da ~ujat za preotvorawe na slu~ajot. [/FONT]
[FONT=MAC C Swiss, sans-serif]Od zakanite imam edna audio snimena, vsu{nost toa se nekolku [/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif]zakanuva~ki povici od Kosta Jankovski[/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif]. Glavno se zakanuva deka, citiram: [/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif],,}e mi gi ebe }erkite u usta,,[/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif] me sovetuva [/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif],,da gi odnesam na stomatolog za da im is~isti karies,,[/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif] pa jasno i glasno priznava i potencira deka e [/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif]PEDOFIL[/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif], a mi se zakanuva i vo ime na [/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif]Milun Naranxi} Limun[/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif] (navodno belgradski mafija{, pripadnik na t. n. Sur~inski Klan!?). Snimeniot materijal so prijava go dadov vo SVR Kumanovo. Nikomu ni{to. Posle ovie povici zaminav vo Belgrad, posetiv nekolku adresi, se raspra{av za Limun i go pronajdov. Me odnese na ru~ek, zaedno so [/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif]Predrag Rankovi} Peconi[/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif], ja slu{aa snimkata, pa posle Limun mu se javi na Kosta. Razgovorot ne bi go preraska`uval, ama znam deka denta i slednite nekolku dena zaedno so Kosta, voznemiren bil i [/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif]Buco Lazov[/FONT][FONT=MAC C Swiss, sans-serif]. Den denes ne znam koi se pri~inite za toj voznemir. [/FONT]