Војводина стана федеративно тело во Србија! Честитки до Србоманите!

Член од
25 февруари 2006
Мислења
254
Поени од реакции
28
Веб-сајт
nacionalist.blog.com.mk
Значи кога ќе тргне, трга возот. Модерниот Израел на Балканот кој го уназади 200 години и создаде покољ меѓу народите (и се прошири до Јапан) денес некое време по отцепувањето на Косово си доби нова федеративна единица. Војводина. Епа само за убаво нека е, па и да влезат србите во ЕУ пред нас нема да ни смета :) Добро е вака, правдата ги стигнува сите, полека полека териториите си се враќаат онаму каде им е место. Следна нека е Егејска. Амин.

Независна Војводина?
Синоќешната повеќечасовна расправа во собранието на Војводина, заврши со нов статут на покраината со кој се уредува автономијата (независноста) на Војводина во рамките на Србија.

Со новиот статут, северната српска покраина ќе може да основа претставништва во странство, да потпишува меѓународни договори, да донесува одлуки во областа на земјоделството, образованието, стопанството и здравјето а наместо досегашниот извршен совет, со Војводина ќе управува влада.

За највисокиот правен акт на Војводина, гласале 89 пратеници на владејачката коалиција, додека опозицијата беше против неговото усвојување. Од вкупно 102 амандмана на опозицијата беше прифатен само еден.

Според опозицијата, предлог статутот излегува од уставната рамка и од Војводина создава федеративна единица. Владејачката коалиција ги одби овие тврдења, објаснувајќи дека сите опции во статутот, произлегуваат од уставот на Србија.

Следната орган каде треба да мине Статутот на Војводина, за истиот да стапи на сила е републичкиот парламент.

on.,net

Војводина не е историска српска територија.Кога тогаш ќе си се врати во Унгарија.да се надеваме еден ден вака ќе се цепи и Грција.

Ај не звучете и вие сеа ко српчињата. Тоа шо им следи ќе ги снајде, не мора ние со ликување лоша карма себе си да си навлекуваме. Впрочем јас раскрстувањето со србија го сваќам во смисла дека ама баш стапов не ме боли шо се случува кај нив!

Ај не звучете и вие сеа ко српчињата. Тоа шо им следи ќе ги снајде, не мора ние со ликување лоша карма себе си да си навлекуваме. Впрочем јас раскрстувањето со србија го сваќам во смисла дека ама баш стапов не ме боли шо се случува кај нив!

Zasluzija iskreno, neka se podzamislat okolu nivniot nacional-shov
inizam vo idnina.

Ke izvlecat dobra pouka.

A se nadevam sledni ke se Gaylada.

Neeeee Svetko....mene me boli za toa kaj niv, ama mi e keif sto poradi toa stradaat malokurefcite deminutivni kaj nas.

Ајдееее. Навистина на лошо им тргна.

sea glaata nema da znaat kaj im e!!! :S:S
TOCKA na celiov ovoj cirkus so Srbija bi bilo i sandzak da bara avtonomija :D

Едно подпрашање, зашто Санџак би барал автономија?

Мислам дека тука ќе запрат, до Војводина.

Само да не се одели и западна Македонија...Амин:pop:

Nope bratce objection!
Следен чекор е регионализација и евентуална автономја на Ниш и неговата околина. Точно регионализаијата на западна македонија се одложи за 4 години но тоа е друга приказна особено ако се имаат предвид повеќе аспеки на ЕУ процесот.

Не станува збор за радување на маката! Да се разбереме.. тоа што ме радува е дека со намалувањето на силата на србија се намалува и нивното влијание врз околните петоколонаши како во пример Македонија. Значи колку помалку српски икони толку повеќе почит спрема македонските идоли, од еден аспект и нормално мојот романтичарски занес што го пишував во февруари од друг аспект. Нашиот интерес е пред се и над се тука дилеми нема

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom